ID.nl logo
Huis

9,7-inch iPad (2018) - Nog steeds de beste tablet

Onlangs presenteerde Apple de nieuwe 9,7-inch iPad. De presentatie vond plaats in een school, wat de indruk wekt dat deze iPad vooral bedoeld is voor het onderwijs. Krijgt de nieuwe iPad een tien met een griffel? Wij mochten de nieuwe iPad inclusief Apple Pencil uitgebreid testen.

Het ontwerp van de iPad is onveranderd en dat is niet eens zo gek. Waar Android-tablets onderling kunnen verschillen, is de iPad qua vormgeving een waar begrip. Bij het ‘woord’ tablet zullen veel mensen dan ook denken aan een iPad, met zijn afgeronde randen en de iconische ronde vingerafdrukscanner onder het scherm. Het grootste cosmetische verschil met de groter iPad Pro-modellen vinden we dan ook aan de achterkant. De 8 megapixelcamera steekt namelijk niet uit de behuizing en dat zorgt voor een mooi strak geheel.

Haarscherp en een beetje ouderwets

Net als de vorige iPad is het scherm haarscherp dankzij de hoge resolutie van 2048 x 1536. Zoals we van Retina gewend zijn spatten de kleuren van het scherm. True Tone is ook dit keer niet aanwezig bij de gewone iPad, die functie blijft voorbehouden aan de iPad Pro. Helaas is deze iPad – net als de vorige – ook niet voorzien van een gelamineerd scherm. Raar genoeg had de iPad Air 2 wel een gelamineerd scherm, waarbij het display is vastgeplakt aan het glas.

De afwezigheid van een gelamineerd scherm merk je vooral bij het gebruik van de Apple Pencil, die bij gebruik toch duidelijk een flink stuk boven het display ‘zweeft’ door de ruimte tussen de display en het glas. Na enkele dagen went het wel, maar vooral als je beter gewend bent is het geen prettige eerste indruk. 

©PXimport

De iPads uit de iPad Pro-lijn zijn op dit moment de enige modellen met een gelamineerd scherm. Helaas is de goedkoopste iPad Pro met een prijskaartje van 737,91 euro meer dan twee keer zo duur als de nieuwe 9,7-inch iPad. Wat ik ook mis vergeleken met de 10,5-inch iPad Pro zijn de dunnere schermranden. Ik begrijp dat Apple de kosten wil drukken, maar de nieuwe iPad voelt anno 2018 wel een beetje verouderd door die brede stroken aan de randen van het scherm.

Betaalbare paardenkracht

De nieuwe 9,7-inch iPad is uitgerust met de A10 Fusion-chip, die we ook terugvinden in de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Het is een wat oudere chip, maar we moeten zeggen dat deze processor sterk genoeg is voor de meeste taken. Alles werkt vloeiend en zelfs het editen van 4K-materiaal kan de iPad prima aan. Pas bij het openen van tientallen tabbladen en applicaties treedt er vertraging op. Dat zijn de momenten dat je merkt dat de iPad slechts 2 GB aan werkgeheugen bevat. Hoe efficiënt iOS ook is, bij het draaien van meerdere zware programma’s is 4 GB die de iPad Pro heeft geen overbodige luxe.

Het hangt er natuurlijk vanaf waarvoor je de iPad gebruikt, maar veel gebruikers zullen prima uit de voeten kunnen met de standaard opslagcapaciteit van 32 GB. Liever iets meer ruimte om handen? De upgrade naar een model met 128 GB kost je slechts 90 euro. Gelukkig hanteert Apple de laatste jaren eindelijk schappelijke prijzen voor geheugen-upgrades. Ten tijde van de iPhone 6 betaalde je 100 euro meer voor model met 64 GB in plaats van 16 GB.

Conclusie

Bij het testen de nieuwe iPad van 2018 is het duidelijk dat Apple flink heeft lopen besparen. Het resultaat? Geen Smart Connector, geen gelamineerd scherm en de dikke schermranden voelen bijna retro aan. Aan de andere kant, hierdoor heb je nu een iPad vanaf 359 euro. Met zo’n prijskaartje is de nieuwe 9,7-inch iPad in één klap de meest voordelige iPad die je kunt kopen en qua functies en rekenkracht ook die met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. De twee keer zo dure iPad Pro is bij lange na niet twee keer zo goed, en de 128 GB iPad mini 4 – met een kleiner scherm en veel oudere processor - is slechts een tientje goedkoper dan de nieuwe iPad met dezelfde geheugenconfiguratie. Is de nieuwe iPad dan zo bizar goedkoop, of is de iPad mini anno 2018 lachwekkend duur?

©PXimport

De iPad is eigenlijk het enige product die de belofte van de tablet als laptopvervanger voor veel consumenten heeft waargemaakt, vooral met de komst van iOS 11. Android-tablets zie je in de praktijk vooral in de handen van kinderen en worden vooral gebruikt voor entertainment en spelletjes. Chrome OS wordt pas sinds kort door Google geoptimaliseerd om volledig met aanraking te bedienen, dus we moeten nog afwachten hoe productief dat platform wordt. Ben je op dit moment op zoek naar een productieve tablet? De nieuwe 9,7-inch iPad is een blinde aankoop, zowel door de prijs/kwaliteitsverhouding als het gebrek aan concurrentie.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** Ons model: 579 euro Vanaf: 359 euro **OS** iOS 11 **Processor** A10 Fusion-chip **RAM** 2 GB **Opslag** 32 GB, 128 GB **Scherm** 9,7-inch, 4 : 3 ratio, 1536 x 2018 pixels, LED-backlight IPS LCD-scherm **Camera** 8 MP, f/2.4 (voor) 1.2 MP, f/2.2 (achter) **Connectiviteit** WiFi; dual band, Bluetooth 4.2 (Alle modellen) GSM/EDGE, LTE, GPS en GLONASS (Alleen WiFi + Celullar) Lightning-connector **Accu** Li-Ion batterij (32,4 Wh), tot 10 uur video internetten, video's bekijken of muziek beluisteren **Afmetingen** 24 x 16,95 x 0,75 cm (H x B x D) **Gewicht** 469 gram (WiFi, 478 gram (WiFi + Cellular) **Kleur** Zilver, Goud, Spacegrijs **Overig** Vingerafdrukscanner, twee speakers aan onderkant **Website** [www.apple.com](https://www.apple.com/nl/ipad/) **Kopen** [www.kieskeurig.nl](https://www.kieskeurig.nl/tablet/product/4009679-apple-ipad-2018-32gb-wifi-zilver/prijzen/)

Plus- en minpunten
  • Prijs
  • Ondersteuning Apple Pencil
  • Genoeg rekenkracht voor veel taken
  • Dikke schermranden
  • Geen gelamineerd scherm
▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.


▼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling