ID.nl logo
12,9-inch iPad Pro - In de startblokken voor het echte werk
© PXimport
Huis

12,9-inch iPad Pro - In de startblokken voor het echte werk

De enorme iPad van Apple uit 2015 heeft tijdens WWDC2017 een upgrade gekregen. Een snellere processor, beter scherm en een iets lichter gewicht. Is de 12,9-inch iPad Pro inmiddels wel een laptopvervanger?

Ontwerp

Aan de buitenkant is de 12,9-inch iPad Pro voor een groot hetzelfde gebleven. Aan de zijkant vind je de Smart Connector waarmee je de iPad kunt voorzien van een toetsenbord en bovenop zit een 3,5mm koptelefooningang (het kan dus wel). De nieuwe iPad Pro heeft nog steeds de vier speakers waardoor de grote iPad meer dan genoeg volume in huis heeft. Vooral de lage tonen komen beter tot hun recht, wat weer van pas komt bij het kijken van video’s op de iPad. De iPad Pro is ongeveer 40 gram lichter geworden, wat het gebruiksgemak weer ten goede komt.

©PXimport

Bijzonder is wel dat de thuisknop nog steeds een fysieke knop met Touch ID is. Inmiddels zijn we al bijna aan de derde iPhone-generatie iPhone met Haptic feedback, een techniek waarbij een aanraakgevoelig glas kan aanvoelen als knop. Blijkbaar ziet Apple nog steeds heil in een fysieke thuisknop voor de iPad Pro. Wat we ook missen is de aanwezigheid van 3D Touch. Niet dat alle Apple-gebruikers hier nou zo lyrisch over waren, maar Apple adverteerde het als een geweldige tool om efficiënter te navigeren in iOS. Met de focus op de professionele gebruiker en de aanwezigheid van een enorm scherm, is 3D Touch wel een gemis op de 12,9-inch iPad Pro.

Over de professionele gebruiker gesproken: de iPad heeft ook dit keer geen opbergmogelijkheid voor de Apple Pencil. Na het zien van het magneetmechanisme op de Surface Pro hadden we dit ook graag teruggezien bij de vernieuwde iPad Pro. Apple heeft wel een nieuwe sleeve uitgebracht voor de iPad die wel een speciaal vakje voor de Pencil heeft, maar deze krijg je er (uiteraard) niet bij. Het ontbreken van een opbergmechanisme maakt de Apple Pencil toch minder geschikt voor onderweg, ook omdat het een duur grapje is als je hem kwijtraakt.

©PXimport

Scherm

De grootste verandering bij de nieuwe iPad Pro zit ‘m in het scherm. Met een helderheid van 600 nit is het scherm helderder dan ooit en dankzij True Tone is ook de kleurweergave geweldig. Hoewel er geruchten de ronde doen dat de nieuwe iPhone een OLED-scherm krijgt, heeft de nieuwe iPad Pro nog gewoon een LCD-scherm. Toch is het bijzonder wat Apple kan doen met een LCD-scherm.

©PXimport

Waar het beeldscherm bij de eerste generatie iPad Pro toch nog een beetje achter de feiten aanliep, is dit bij de nieuwe iPad Pro volledig verleden tijd. We moesten de slowmo-opnamemodus gebruiken om de vertraging van het scherm te zien. Met het blote oog is er geen vertraging meer zichtbaar tussen het scherm en de aanraking van je vingertop of de Apple Pencil.

Camera

Met de komst van de iPhone 7 Plus kon Apple voor het eerst in lange tijd weer concurreren met andere high-end smartphones als het gaat om de beeldkwaliteit van de camera. Het feit dat Apple zijn huiswerk heeft gedaan op het gebied van smartphonecamera’s is direct terug te zien in de nieuwe iPad Pro. De camera aan de achterkant gaat van 8MP met een diafragma van 2,4 naar 12MP met een diafragma van 1,8. De nieuwe camera is ook voorzien van optische beeldstabilisatie. In de praktijk betekent dit grotere en scherpere foto’s met een wazigere achtergrond zoals je ook ziet bij traditionele camera’s.

©PXimport

Een betere camera is natuurlijk een verbeterpunt op zichzelf, maar de vraag is wanneer je de camera van de iPad Pro zou willen gebruiken. De iPad is te groot om mee te nemen tijdens een dagje uit en professionele gebruikers hebben waarschijnlijk een ‘echte’ camera voor het maken van foto’s. Ook is de iPad Pro nog steeds niet bepaald handzaam, waardoor je twee handen nodig hebt voor het maken van een foto en door het gewicht voelt dit alles al snel aan als een work-out voor je armen.

In het werkveld

Na onze review van de vorige 12,9-iinch iPad Pro keken we reikhalzend uit naar de mogelijkheden die iOS 10 ons zou bieden en welke professionele software beschikbaar zou komen voor de App Store van de iPad. Met de komst van apps als AutoCad, Rhapr3D en enkele Adobe-apps kun je inmiddels ook al heel wat met de iPad Pro.

Ook multitasken maken de iPad Pro een bijzonder productief apparaat. Het gebruiken van twee programma’s naast elkaar geven je hetzelfde gevoel van efficiëntie als bij een gewone MacBook of iMac. Voor typen van langere teksten is het Smart Connector-toetsenbord een fijn en compact toetsenbord waar je moeiteloos uren op kan werken.

©PXimport

Door de afwezigheid van een cursor en de manier hoe iOS is opgebouwd, is het echter nog wel nodig om af en toe iets op het scherm aan te tikken. Als het gaat om bepaalde knoppen is dit geen probleem, maar op het moment dat je een stuk tekst of een emailadres wil selecteren van bijvoorbeeld een webpagina kan de iPad niet op tegen een reguliere laptop.

Het is natuurlijk niet erg om voor dit soort klussen de MacBook erbij te pakken, maar dan zou je de iPad Pro limiteren tot het consumeren van media, terwijl het apparaat toch juist ontworpen is om iets te maken.

Tijdens de Keynote van WWDC17 gaf Apple ons al een voorproefje van de nieuwe functies die iOS 11 naar de iPad brengt. Het slepen van bestanden naar programma’s en een aparte app om alle bestanden op de iPad te beheren zouden de iPad Pro meer laten aanvoelen als een Mac. Momenteel is dit echter nog toekomstmuziek en is iOS 10 nog steeds niet toereikend genoeg vergeleken met macOS. Gelukkig is dit voor veel gebruikers ook niet noodzakelijk.

Batterijduur

Apple heeft de batterijduur verbeterd waardoor deze 10 uur meegaat. De oude iPad Pro ging ook al 10 uur mee, maar doordat de nieuwe iPad een nog helderder scherm heeft en dit bij de meeste apparaten de grootste energievreter is, kunnen we stellen dat de batterij is verbeterd. Bij het gebruik van 4G ging de iPad wel iets minder lang mee, maar met een goeie 9 uur gaat de 12,9-inch iPad Pro lang genoeg mee om de hele dag te gebruiken.

©PXimport

Opslag

Apple heeft de opslagcapaciteit van de iPad Pro-lijn verdubbeld. Het instapmodel met 32GB heeft nu 64GB aan opslag, het model van 128GB heeft nu 256GB en de iPad Pro met de meeste opslagcapaciteit maakt een sprong van 256GB naar maar liefst 512GB. Het instapmodel is een tientje goedkoper geworden, waardoor je nu 909 euro betaald voor een iPad Pro met 64GB, waar je vorig jaar 919 euro betaalde voor een iPad Pro met 32GB. Leuk nieuws, maar het blijft een duur apparaat.

Conclusie

De nieuwe 12,9-inch iPad Pro is een enorme iPad met een verbluffend helder scherm en meer dan genoeg rekenkracht voor zelfs de zwaarste applicaties. Het lichtere gewicht maken de iPad ook iets handzamer en door de hogere verversratio voelt de iPad Pro sneller aan dan ooit. Ondanks accessoires als de Pencil en Smart Connector-toetsenbord verslaat de iPad nog steeds niet de MacBook als het om mediaproductie gaat, maar met de steeds groter wordende verschillen tussen iPhone-iOS en iPad-iOS kan dit snel veranderen. Voor alledaagse werkzaamheden als het wegwerken van mail en het maken van notities is de iPad Pro een geweldig apparaat. Als het gaat om mediaconsumptie, of het nou het kijken van video’s is of het lezen van online magazines, zijn er maar weinig schermen die op kunnen tegen het scherm van de 12,9-inch iPad Pro.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs:** Vanaf 909 euro,- **Kleuren:** Spacegrijs, goud, zilver **Scherm:** 264 ppi 12,9-inch Retina-display (2732 x 2048) **Chip:** A10X Fusion-chip met geïntegreerde M10-coprocessor. **RAM:** 4GB **Opslag:** 64GB, 256GB of 512GB **Camera:** 12 megapixel (achter), 7 megapixel (voor) **Connectiviteit:** Smart Connector, 3,5mm koptelefoonaansluting, Lightning-connector **Formaat:** 305,7mm x 220,6mm x 0,27mm (l x b x h) **Gewicht:** 692 gram **Overig:** Vier speakers, Touch ID **Website:** [www.apple.com/nl/]( https://www.apple.com/nl/ipad-pro/)

Plus- en minpunten
  • Geweldig scherm
  • ProMotion-verversratio
  • Batterijduur
  • Krachtige processoren
  • Prijs
  • iOS (nog) niet toereikend genoeg
▼ Volgende artikel
Review Xiaomi 15 Ultra – Camerasmartphone verfijnd
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi 15 Ultra – Camerasmartphone verfijnd

Vorig jaar introduceerde Xiaomi met de 14 Ultra een moderne camerasmartphone, en met de Xiaomi 15 Ultra zien we dat de fabrikant flink aan verfijning doet. Gigantische stappen vooruit hoef je echter niet te verwachten. Maar dat geldt gelukkig ook voor het prijskaartje: ook dat is niet gigantisch gestegen.

Uitstekend
Conclusie

Xiaomi speelt het dit jaar op veilig, en dat is op zich geen bezwaar. De stap van de 14 Ultra naar de 15 Ultra is echter klein, waardoor een upgrade voor bestaande gebruikers weinig toevoegt. Bekende minpunten blijven: een relatief beperkt updatebeleid, vooraf geïnstalleerde apps en AI-functies die niet overtuigen. Verder wordt de Snapdragon 8 Gen 3 (Elite)-chipset flink heet bij hoge belasting – maar dat is meer een Qualcomm-probleem. Geen enkele smartphonefabrikant lijkt dat probleem op te kunnen lossen. Kies je voor de 15 Ultra, dan krijg je wel een krachtige camerasmartphone die heel wat in zijn mars heeft.

Plus- en minpunten
  • Kwaliteit foto's en video's
  • Verschillende opnamemogelijkheden
  • Snel besturingssysteem
  • Prachtig beeldscherm
  • Veel invloed op uitkomst foto's en video's
  • Bloedsnelle processor
  • Periscooplens van 200 megapixel
  • Prijs is behoorlijk hoog
  • Overige functies zijn modern, maar niet uniek
  • Wat vooraf geïnstalleerde apps
  • Dure Photography Kit
  • Updatebeleid kan beter
  • Chipset wordt bloedheet

Dat gezegd hebbende kost de Xiaomi 15 Ultra nog steeds 1499 euro, maar daar krijg je dan 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan interne opslagruimte voor terug. Koppel dat aan de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-chipset, waarmee onder meer ook de Galaxy S25 Ultra en Zenfone 12 zijn uitgerust, en je houdt een indrukwekkend pakket over. Maar eerlijk is eerlijk, daar betaal je dan ook een flinke duit voor. En we vonden de OnePlus 13 destijds al prijzig…

Over de processor hebben we inmiddels veel geschreven in andere recensies. De cpu is extreem krachtig en eigenlijk overgekwalificeerd voor dagelijkse dingen als mailen, bellen of WhatsAppen. Zwaardere taken vormen dan ook geen probleem: – er zal geen Android-game zijn die hier niet soepel op draait. Die rekenkracht heeft wel een nadeel. Onder hoge belasting wordt de chipset gloeiendheet, en die warmte verspreidt zich over het hele toestel.

©Wesley Akkerman

Prestaties dalen onder druk, maar het gebruik blijft soepel

Daar hebben meerdere premium smartphones van dit moment last van. Geen enkele Elite-telefoon kan het hoofd koel houden. Anders dan bij andere smartphones met dezelfde processor lijkt het erop dat Xiaomi de prestaties afknijpt. Vrijwel direct nadat we het toestel onder druk zetten, zakken de prestaties naar tachtig procent van het vermogen. Dat blijft een kwartier stabiel, waarna ze verder zakken – maar in de praktijk merk je daar weinig van.

Het grote oled-paneel van 6,7 inch is net zo high-end als de processor en vrijwel gelijk aan dat van de 14 Ultra. De verschillen zijn klein: een sterkere beschermlaag die beter tegen krassen en vallen zou moeten beschermen, en een iets hogere piekhelderheid van 3200 nits in plaats van 3000. Kleuren ogen rijk en natuurlijk, en dankzij de hoge verversingssnelheid voelt alles soepel aan.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Snel en uitgebreid

De accu heeft wel een boost gekregen. Xiaomi maakt gebruik van een relatief nieuwe batterijtechnologie (met meer siliciumcarbide, net als de OnePlus 13) om meer vermogen in de accu te stoppen. Dit keer is dat iets meer dan 5400 mAh. Daarmee houd je het twee dagen uit op een volle accu, afhankelijk van wat je doet. Opladen gaat nog altijd razendsnel met 90 watt via de kabel en 80 watt draadloos. Met de juiste oplader heb je het toestel binnen 40 minuten vol.

Net als zijn voorganger draait ook de Xiaomi 15 Ultra op HyperOS, dit keer gebaseerd op Android 15. De software is snel en overzichtelijk, maar lijkt in de praktijk nog altijd op het oude MIUI. Je krijgt bovendien te maken met wat overbodige apps en een beperkte updatebeleid (slechts vier upgrades). Het systeem biedt wel voldoende ruimte voor personalisatie. Zo kun je dit keer meer doen met het vergrendelscherm, maar op een Galaxy S25 is het aantal opties uitgebreider.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

120x

AI-mogelijkheden, alleen met een account

En net zoals op veel andere smartphones kom je ook op de Xiaomi 15 Ultra flink wat AI-opties tegen. Het gros daarvan werkt op basis van Google Gemini. Dit is dan ook de standaard-assistent die je tegenkomt wanneer je de powerknop ingedrukt houdt. Verder beschikt de smartphone over de handige zoekfunctie Circle to Search. Uiteraard moet je dan wel inloggen met een Google-account, anders kun je daar geen gebruik van maken.

Nu zullen veel mensen dat standaard doen. Maar helaas moet je óók inloggen met een Xiaomi-account als je de exclusieve AI-toestelopties wilt gebruiken. Als je dat doet, houd er dan rekening mee dat niet alles vlekkeloos werkt. Je hebt altijd een internetverbinding nodig, je moet plugs-in downloaden en je moet rekening houden met AI-fouten. De opvulfunctie (een AI-functie waarmee je een deel van een foto kunt laten opvullen, bijvoorbeeld wanneer je iets weghaalde, zoals een persoon of boom) laat duidelijke softwarefouten zien; je kunt het beter bij de opties houden die Google standaard aanbiedt.

©Wesley Akkerman

4,3x

©Wesley Akkerman

2x

Dat mooie camerasysteem

Net zoals bij de Xiaomi 14 Ultra draait het bij de Xiaomi 15 Ultra natuurlijk allemaal om het camerasysteem. Dat is waar een groot deel van die 1500 euro naartoe gaat. Net als bij de voorganger kun je ook nu kiezen uit twee duidelijke modi: Leica Vivid of Authentic. Met de eerste optie ogen foto's wat meer verzadigd en geschikt voor sociale media, terwijl de tweede mogelijkheid beelden op een veel natuurlijke manier vastlegt.

Binnen de overzichtelijke camera-app tref je behoorlijk veel opties aan waarmee je foto's precies zo kunt maken zoals je wilt. Toegegeven, op een Sony Xperia 1-model tref je meer knopjes en opties aan, maar we zijn van mening dat Xiaomi een mooie middenweg vindt tussen functionaliteit en ontwerp. Je raakt niet snel verdwaald binnen de app, aangezien alles netjes en op logische plekken neergezet is. Kudos, want dat is ook wel eens anders.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

1x

200 megapixel

Ten opzichte van de 14 Ultra is er niet ontzettend veel veranderd. Begrijp ons niet verkeerd, dat bedoelen we niet negatief. De 14 Ultra maakt immers immens mooie foto's en bij de 15 Ultra is dat niet anders. Nieuw is dit keer de periscooplens van 200 megapixel, die tot 4,3 keer optisch kan inzoomen. Dat is iets lager dan de vijf keer op de vorige Ultra, maar dit keer zijn de sensor en de resolutie hoger en is de opening sneller. Dat levert in de praktijk betere foto's op.

De andere drie camera's beschikken over 50 megapixel en presteren grotendeels hetzelfde. Het systeem kiest veelal automatisch de juiste brandpuntafstanden voor je wanneer je wat instellingen aanpast, waardoor je behoorlijk gemakkelijk mooie foto's maakt. Het reageert bovendien bijzonder snel. Je kunt heel snel een kiekje ergens van maken. Echter, foto's openen gaat dan wat trager – het is duidelijk dat er nog flink wat nabewerking plaatsvindt.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

4,3x

Mooie foto's

Over het algemeen maakt de Xiaomi 15 Ultra mooi belichte foto's met een fijn en subtiel contrast, waar kleuren precies vastgelegd worden zoals in het echt (in de Authentic-modus, waar we het meest mee gespeeld hebben). De groothoekcamera is de minst sterke van het stel, met iets eenvoudigere specificaties en zonder optische beeldstabilisatie. Toch kun je er prima mee uit de voeten. Zeker als je even stil blijft staan, levert ook deze lens gewoon mooie beelden op.

Ook is het jammer dat de variabele diafragma-opening van de Xiaomi 14 Ultra is verdwenen. In plaats daarvan krijg je nu een vaste f/1.63-opening. Die zorgt voor een korte scherptediepte, waardoor je soms onbedoeld veel waas in beeld krijgt. Tegelijkertijd levert dat juist een sterk diepte-effect op, wat handig is als je daar bewust naar zoekt. Portretmodus is daardoor minder vaak nodig. Afhankelijk van wat je belangrijk vindt, kan dit dus ook positief uitpakken.

©Wesley Akkerman

10x

Het beste systeem?

Het systeem doet an sich niets onder voor de concurrentie. Sterker nog: waarschijnlijk is dit de beste smartphonecamera-ervaring van dit moment. Dat komt door de grote hoeveelheid opties en de algemene camerakwaliteit, waar we bijna niets over te klagen hebben. Ook niet in het donker. Het systeem laat genoeg licht door voor foto's die gedetailleerd en kleurrijk ogen. Daarnaast legt het details in de schaduw ook goed vast.

Tegelijk met de Xiaomi 15 Ultra brengt het bedrijf wederom een nieuwe fotografiekit op de markt. Voor zover wij hebben kunnen zien is dit hetzelfde product als van de Xiaomi 14 Ultra. De kit biedt extra ringen, een powerbank en een cameraknop en kost 199 euro. Het is leuk om te zien dat Xiaomi hier in investeert, want het zou je ervaring kunnen verbeteren. Maar echt essentieel vinden we het pakket niet. Extra lenzen moet je helaas zelf nog apart kopen.

©Wesley Akkerman

0,5x

Xiaomi 15 Ultra kopen?

Xiaomi speelt het dit jaar op veilig, en dat is op zich geen bezwaar. De stap van de 14 Ultra naar de 15 Ultra is echter klein, waardoor een upgrade voor bestaande gebruikers weinig toevoegt. Bekende minpunten blijven: een relatief beperkt updatebeleid, vooraf geïnstalleerde apps en AI-functies die niet overtuigen. Verder wordt de Snapdragon 8 Gen 3 (Elite)-chipset flink heet bij hoge belasting – maar dat is meer een Qualcomm-probleem. Geen enkele smartphonefabrikant lijkt dat probleem op te kunnen lossen. Kies je voor de 15 Ultra, dan krijg je wel een krachtige camerasmartphone die heel wat in zijn mars heeft.

▼ Volgende artikel
Nieuw van ETNA: inductiekookplaten met véél kookstanden en flexibele zones
© ETNA
Huis

Nieuw van ETNA: inductiekookplaten met véél kookstanden en flexibele zones

ETNA komt met twee nieuwe inductiekookplaten die meer controle bieden over temperatuur en kookoppervlak. Ideaal voor wie graag nieuwe recepten en kooktechnieken uitprobeert en tegelijkertijd bewust wil omgaan met energie.

Breed model met vijf zones en veel instellingen

De ETNA KIF5580ZT is 80 cm breed en heeft vijf kookzones. Opvallend is dat je per zone kunt kiezen uit 16 kookstanden. Daarmee kook je nauwkeurig op lage temperatuur – handig voor bijvoorbeeld sauzen of slowcooking. Drie zones zijn voorzien van extra vermogen, en twee zones zijn koppelbaar tot één groot kookvlak. Elke zone heeft een eigen sliderbediening, een centrale timer en een pauzefunctie. De adviesprijs is 1.049 euro.

Compacte uitvoering voor bestaande keukens

De ETNA KIF5462ZT is 59 cm breed en past in een standaard nis, waardoor je hem makkelijk integreert in een bestaande keuken. Dit model heeft vier zones die allemaal even groot zijn. Zowel links als rechts kunnen de zones worden gekoppeld. Door de achthoekige vorm wordt het oppervlak optimaal benut. Alle zones hebben 10 kookstanden, automatische pandetectie, een timer en pauzefunctie. De adviesprijs is 729 euro.

©ETNA

Cashback bij aankoop

Wie tussen nu en 31 mei 2025 een deelnemend model koopt, ontvangt na registratie 50 euro cashback. Kijk op etna.nl/acties voor de voorwaarden.


Op Kieskeurig.nl vind je nog veel meer kookplaten van ETNA: