5 keer de futiliteit van verzet tegen Windows 8

© CIDimport

5 keer de futiliteit van verzet tegen Windows 8

Geplaatst: 3 november 2012 - 06:41

Aangepast: 13 december 2022 - 20:45

Jasper Bakker

'Verzet is zinloos, je zult worden geassimileerd', voor veel geeks bekende science fiction. Voor Windows 8 is geen fictie. 5 verzekeringen dat het nieuwe Windows ons komt assimileren.

Wie een nieuwe pc koopt, krijgt Windows 8. Of hij/zij nou wil of niet. Ook als de aankoop geen tablet is. Goed, voor zakelijke gebruikers zijn er nog uitwegen: de bestaande Windows-images, via ingekochte bedrijfslicenties. Al dan niet vallend onder een software-abonnementsconstructie van Microsoft, waarbij bedrijven betalen voor het recht de allernieuwste - en voorgaande - producten te mogen gebruiken. Daardoor kan de leverancier gelijk al prat gaan op vele miljoenen Windows 8-klanten.

Windows 8 overal:

5 keer de futiliteit van verzet tegen Windows 8-15082296

© CIDimport

Een technisch onderlegde eindgebruiker kan een downgrade naar Windows 7 uitvoeren, mits hij dan wel eerst de Pro-variant van Windows 8 aanschaft. Voor kleinere bedrijven is er nog de uitweg die een computerleverancier als Dell biedt: pc’s met Windows 7. Zo lang dat nog mag, van Microsoft. Op een gegeven moment komt ook daar een einde aan. Dat einde is voor het populaire Windows XP nog een paar keer uitgesteld, mede vanwege het niet aanslaan van Vista.

Het is maar de vraag of dat ook voor 7 valt te verwachten. Windows 8 is in tegenstelling tot voorgangers Vista en 7 namelijk niet slechts een nieuwe versie. Het is een heel nieuw platform, met daaraan verbonden enkele voor Microsoft belangrijke zaken. Zoals het nieuwe applicatieplatform, de bijbehorende app store met 30 procent omzetheffing, diverse clouddiensten van de Windows-maker zelf, de geplande inhaalslag op de tabletmarkt, en ook de smartphonemarkt waar Microsoft ver achterloopt. Too big to fail, dus?

Naar Windows 3/95

Pc-gebruikers, reviewers en deskundigen lopen te hoop. De nieuwe gui (graphical user interface) van Windows 8 is anders, heel erg anders. De default interface, voor gebruikers én developers, is het voor touch ontworpen Metro. Wat nu officieel 'Modern UI' heet, of toch Windows 8 Store-gui?

Weg - of weggemoffeld - is het vertrouwde bureaublad en het bekende Start-menu. Beide zijn vaak genoeg verfoeid, maar afscheid nemen doet toch pijn. Microsoft weet dit, maar schrikt er niet voor terug. Vergeet niet: het bedrijf heeft dit al eerder gedaan. Lang geleden weliswaar, en ook met pijn en moeite.

Maar het is wel gelukt, zónder dat het Microsoft naar de ondergang heeft gebracht. Integendeel zelfs! Het stapte toen af van het bekende, vertrouwde en volgens toenmalige gebruikers prima te gebruiken MS-DOS. Naar het onbekende, onhandige, verwarrende en een muis vereisende Windows (3, of het latere 95).

Microsoft heeft toen zelf insteekkaarten met eigen muispoort en muis verkocht. Net zoals het nu eigen touch-muizen en Surface-tablets uitbrengt. En fabrikanten van randapparatuur volgen, gretig. Zoals bijvoorbeeld Logitech:

[youtube]yL3UGTD2ES0[/youtube]

DOS-programma's

Die eerdere overgang, weg van DOS, leek voor sommigen toen onmogelijk, maar is nu nagenoeg vergeten. Hoeveel DOS-programma's worden er anno 2012 nog gereleased? En vijf jaar geleden? En tien jaar terug? En vijftien? En twintig? Hm, we zien een lijn. Toegegeven: wel een neergaande trend die een flinke tijd nodig heeft gehad.

Maar over een aantal jaren zal het uitbrengen van een applicatie voor de Windows-desktop net zo lijken als het lanceren een DOS-programma in het Windows 98/ME/XP-tijdperk. Niet alleen achterhaald en voor een - al dan niet relatief - krimpende doelgroep. Ook technisch achterlopend. Want zoals DOS-software moderne zaken als DirectX moest missen, gaan applicaties voor de ‘Classic-omgeving’ ook uit de pas lopen. Vroeg of laat.

De security-ratrace

Windows 7 is een stuk veiliger dan voorgaande versies. Net zoals Vista flinke stappen zette ten opzichte van XP, die dat met SP2 weer deed vergeleken met het originele XP, enzovoorts. Zo ook het nieuwe Windows 8. De diepere ingewanden van het besturingssysteem zijn aangepakt, Microsofts eigen antivirus staat standaard aan, beheeropties zijn verfijnd, en het geheel kan inhaken op betere beveiliging via BIOS-opvolger UEFI.

Én Microsoft belooft betere beveiliging door het voorbeeld van Apple’s App Store te volgen. Applicaties voor de nieuwe Windows-omgeving (dus Metro, niet de desktop) mogen alleen via de online-winkel van de platformaanbieder. Die inzendingen keurt, doorneemt, na goedkeuring pas publiceert, en bij misstanden weer kan intrekken.

Zeker, zoals een Nederlandse filosoof zou kunnen opmerken: ‘Elk voordeel hep z’n nadeel’. Aan deze securityverbeteringen zitten ook schaduwkanten. Zoals bootbeperkingen en open source-compromissen voor Linux, vage app-afwijzingen voor developers, en andere frustraties. Maar Apple heeft wel bewezen dat veel gebruikers geen ‘freedom of choice’ willen maar ‘

’. Als daarvoor in de plaats maar veiligheid en/of gemak wordt geboden.

Ingebakken cloud

Wat Windows 8 na het populaire 7 aantrekkelijker maakt dan Vista na het veelgebruikte XP, is de vergaande koppeling met de cloud. Vooral dat die integratie redelijk goed verborgen is. In tegenstelling tot los te installeren synchronisatie-apps voor online-docs en datakluizen in de cloud probeert het nieuwe Windows het makkelijk te houden. Door de gebruiker simpelweg een Microsoft-account voor te schotelen en dan de rest van het werk uit handen te nemen.

Voor de doorgewinterde computergebruiker wellicht betuttelend én niets nieuws. Voor de gemiddelde burger misschien juist een uitkomst. Bedenk dat veel mensen zichzelf nog eigen documenten toemailen, voor thuis. Of niet beter weten dan POP3. De cloud ‘down to earth’ brengen, kan dé prestatie van Windows 8 worden.

Sec beschouwd brengt Microsoft hiermee geen totaal nieuwe mogelijkheden. Maar innovatie zit vaak in de optelsom of combinatie van andere, eerdere dingen. Microsoft is hiermee zeker niet de enige en ook niet de eerste, zoals wel vaker. Macintosh-gebruikers hadden allang een gui, voordat Microsoft het naar de massa bracht. Netscape-downloaders hadden allang het web, voordat Microsoft het naar alle pc-gebruikers bracht. Kortom, de Windows-maker is de marktdominante leverancier die cloud juist breed aan de man kan brengen.

Waar de universeel ingeburgerde zoekmachine Google met zijn ChromeBooks zijn tijd té ver vooruit was, daar kan Microsoft nu scoren. Windows 8 gaat minder ver dan Chrome OS, maar heeft wel veel van diens cloudsynchronisatie ingebakken. Waar Apple met touch en zijn app store de timing perfect had en het product goed, kan Microsoft opnieuw volgen. En daarmee waarschijnlijk niet eens zo slecht boeren. Wat momenteel minder goed gaat met gewoon Windows. Vandaar dat cloud en eigen hardware de boel moeten schragen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten