ID.nl logo
14 tips voor betere en mooiere smartphonefoto's
© PXimport
Huis

14 tips voor betere en mooiere smartphonefoto's

We klikken wat af met de camera's in onze smartphones en tablets. Direct uit de camera zien foto's er al best mooi uit, maar het kan altijd beter. Hier zijn 14 tips om je smartphonefoto's te verbeteren en te verfraaien.

Tip 01: Snapseed

Om meer uit je mobiele foto's te halen, beginnen we met een app waarmee je allerlei standaard fotobewerkingen uitvoert. Denk aan het optimaliseren van zaken als belichting, kleur, contrast en scherpte. Er is namelijk altijd meer uit een foto te halen dan je in eerste instantie op het scherm ziet. Er bestaan heel wat mooie fotobewerkers voor smartphone en tablet. Snapseed van Google (voor Android en iOS, gratis) was lange tijd dé favoriet onder veel mobiele fotografen. Tot onlangs een nieuwe versie verscheen die compleet anders werkt. Toch is de app meer dan ooit de moeite waard. Lees ook: 6 beste smartphonecamera's onder de loep.

Je kunt bewerkingen nu namelijk stapelen, waarna je willekeurig welke aanpassing naar hartenlust weer mag wijzigen of zelfs weghalen. Je maakt of opent eerst een foto in Snapseed en tikt dan op het plusteken om aan de eerste laag met bewerkingen te beginnen. Het scherm Tools opent, waarin allerlei bewerkingen netjes in categorieën zijn onderverdeeld. Bij Afstellen vind je bijvoorbeeld bewerkingen waarmee je helderheid, contrast, verzadiging en nog veel meer verbetert. Schaduw en hooglichten mag je ook apart aanpassen, dat is ideaal als de foto een groot lichtcontrast heeft. Veeg verticaal over het scherm om een bewerking uit te kiezen. Veeg daarna horizontaal om die bewerking uit te voeren.

©PXimport

Tip 01 Bewerkingen zijn in Snapseed netjes gerangschikt.

Tip 02: Stapelen

Ben je klaar met de bewerkingen in de categorie Afstellen? Tik onder in het scherm op het vinkje om terug te keren naar het beginscherm van Snapseed. Tik opnieuw op het plusteken om een nieuwe laag aan de stapel toe te voegen. Bijvoorbeeld om de foto bij te snijden (Bijsnijden) of om een scheve foto netjes rechtop te zetten (Draaien). Terug op het beginscherm van Snapseed zie je boven in het scherm altijd hoeveel bewerkingslagen je al hebt toegevoegd.

Tik erop en de stapel ontvouwt zich. Je kunt naar elke laag gaan om de bewerkingen opnieuw af te stellen als je toch niet helemaal tevreden bent. Ook kun je met een penseel een zogenaamd masker toevoegen. De bewerkingen uit die laag wordt dan alleen op dat stukje van de foto toegepast. Je kunt een laag ook weer weggooien. Zodra een foto helemaal klaar is, sla je hem op. Alleen op een iPhone of iPad zijn de wijzigingen zelfs daarna nog aanpasbaar, simpelweg door de foto opnieuw in te laden.

©PXimport

Tip 02 Doordat met lagen wordt gewerkt, blijven bewerkingen aanpasbaar in Snapseed.

Tip 03: Fotocollage (1)

Vroeger stuurden we ansichtkaarten naar familie en vrienden als we op vakantie waren. Zo'n kaart was vaak een fotocollage met de mooiste plekken uit de omgeving. Nu maak je zo'n fotocollage eenvoudig zelf met je telefoon of tablet. Bijvoorbeeld met PicsArt Photo Studio (voor Android, iOS en Windows Phone, gratis). Tik op het oranje pictogram met het pennetje, kies Collage en daarna Grid. Je hebt nu onder andere de keuze om een collage met vierkante (Square) of met rechthoekige (Landscape of Portrait) foto's te maken. Daarna kies je een leuke lay-out uit de lijst en krijg je het raamwerk van de gekozen collage meteen op het scherm te zien. Let bij het uitkiezen van een lay-out wel op het aantal foto's dat erin past, want dat varieert.

©PXimport

Tip 03 PicsArt kent een hele rits lay-outs om fotocollages te maken.

Tip 04: Fotocollage (2)

Zodra het raamwerk van de fotocollage op je scherm staat, tik je op een van de lege vakjes om foto's toe te voegen. Je kunt zowel bestaande foto's gebruiken als nieuwe maken met de ingebouwde camera. Handig is dat je in één keer alle foto's mag selecteren. Je hoeft deze handelingen dus niet per vakje te herhalen.

Heb je een keuze gemaakt, dan verschijnen de foto's netjes in de collage. Tik op de foto in een vakje en schuif om het mooiste deel van het plaatje in beeld te brengen. Stel eventueel de ronding van de hoeken (Corner Radius), de breedte van de randen (Border) en de kleur of het patroon van de achtergrond in en sla je fotocollage op.

©PXimport

Tip 04 Kies een paar plaatjes uit en je fotocollage wordt samengesteld.

Tip 05: Lensflare

Fotografeer je in de richting van een felle lichtbron zoals de zon, dan is het onvermijdelijk dat er lensflare optreedt. Je ziet dan vlekken in allerlei kleuren en vormen op je foto's verschijnen. Ooit werd dat lelijk gevonden en als een fout gezien, maar tegenwoordig vinden we het juist sfeerbepalend en zoeken we deze effecten vaak expres op. Je kunt lensflare ook achteraf toevoegen met een app. Ideaal, want alleen dan heb je volledige grip op hoe het effect eruitziet.

Het kan met PicsArt Photo Studio, de app die we ook hebben gebruikt om een fotocollage te maken. Tik op het beginscherm van de app op het oranje pictogram met het pennetje en kies Edit. Open of maak een foto en tik daarna onder in het scherm het gereedschap Lens Flare aan. Je krijgt een indrukwekkende lijst met de meest fantastische lensflares te zien. Zodra je een keuze hebt gemaakt, breng je de lensflare naar de gewenste plek en geef je hem de gewenste grootte. Je mag gerust meerdere lensflares aan je foto toevoegen.

©PXimport

Tip 05 PicsArt kent veel verschillende soorten Lensflare.

Tip 06: Fraaie teksten

Met de app Phonto van Youthhr (Android en iOS, gratis) sier je foto's op met fraaie teksten. Zo kun je een speciale boodschap doorgeven, een grappige opmerking toevoegen, of een uitnodiging voor bijvoorbeeld een feestje ontwerpen. De app start met een blanco canvas. Tik erop om een foto in te laden of er eentje te maken met de ingebouwde camera. Na het inladen tik je op een Apple-apparaat rechts bovenin op Done, nadat je eventueel een filter op je foto hebt losgelaten.

Tik daarna op de foto en dan op Add Tekst. Op Android tik je na het inladen boven in het scherm op het pennetje. In beide gevallen geef je hierna een korte tekst in en bepaal je hoe deze moet worden uitgelijnd (links, rechts of in het midden). Tik op Font om een mooi lettertype uit een lange lijst te kiezen. Is je tekst klaar? Dan tik je op Done. De tekst kan nu vrij over de foto versleept worden. Geef je er alleen een korte tik op, dan kun je de tekst bewerken, een ander lettertype kiezen, maar ook kleur, transparantie, grootte en richting aanpassen. Je mag meerdere teksten toevoegen, die onafhankelijk van elkaar zijn te bewerken.

Tip 07: Tekstballonnen

Phonto op iPhone en iPad is net even uitgebreider dan de Android-versie. Tik je op je Apple-apparaat links onderin op het menu-pictogram (drie liggende streepjes boven elkaar) en daarna op Add Item, dan kun je leuke stickers, vormen en tekstballonnen aan de foto toevoegen. Je bewerkt ze op dezelfde manier als de tekst die we in de vorige tip hebben toegevoegd. Plaats je een vorm of een tekstballon op de foto, dan is het een leuk idee om een door jou toegevoegde tekst daar bovenop te slepen. Zo steken je teksten nog beter af. Door te spelen met transparantie en volgorde, kun je mooie combinaties maken van tekst, stickers, vormen en tekstballonnen. Als dat geen fraaie resultaten oplevert, weten we het ook niet meer.

©PXimport

Tip 07 Op iPhone en iPad kun je in Phonto stickers, tekstballonnen en vormen toevoegen.

Tip 08: Paper Camera

Een foto is meestal een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Dit in tegenstelling tot tekeningen en schilderijen, waar de kunstenaar een geheel eigen interpretatie geeft van wat hij of zij voor zich ziet. Voor wie minder behendig is met penseel en potlood, is er een mooie tussenweg. Je kunt je foto's namelijk eenvoudig in de meest prachtige kunstwerken veranderen. Zoals met de app Paper Camera van JFDP Labs (Android en iOS, gratis). Maak of open een foto en zelfs de meest simpele onderwerpen veranderen al meteen in boeiende plaatjes. De app kent diverse stijlen, waarvan wij zelf vooral gecharmeerd zijn van Comic Boom, Sketchup en Perfect Pastel. De interface ziet er ook nog eens bijzonder fraai uit. Uiterlijk en mogelijkheden verschillen wel enigszins tussen de versie voor Android en Apple. Daarnaast komen een paar opties in de Apple-versie pas beschikbaar na een in-app-betaling en is een abonnement op nieuwe stijlen mogelijk. Je hoeft daar overigens geen gebruik van te maken.

©PXimport

Tip 08 Tover je foto's om in prachtige kunstwerken met Paper Camera.

Tip 09: Kaders (1)

Als je een mooi kader om je foto wilt hebben, kun je terecht bij Snapseed uit de eerste tip. Zodra een foto is ingeladen, tik je onderin op het plusteken om een nieuwe laag toe te voegen. Blader omlaag naar Filters. Je vindt hier allereerst een stel mooie filters, maar het gaat ons om Frames dat je helemaal onderin vindt. Standaard krijgt je foto een smal wit kader, maar via het kaderpictogram in het balkje onder in het scherm zijn meer dan twintig leuke varianten tevoorschijn te toveren. De breedte van het kader stel je in door horizontaal over de foto te vegen.

©PXimport

Tip 09 Geef je foto een leuk kader met Snapseed.

Tip 10: Kaders (2)

Veel fotografie-apps overlappen elkaar wat betreft mogelijkheden. Zo kent nagenoeg iedere app basisbewerkingen waarmee je zaken als belichting, kleur en contrast verbetert. Ook hebben apps eigenlijk altijd wel een stelletje filters aan boord. Net zo kun je ook kaders met meer dan één app toevoegen. Eentje die er wel heel veel kent, is de uitgebreide fotobewerker Aviary van het gelijknamige bedrijf Aviary (Android en iOS, gratis). Je opent een foto en tikt onderin op Kaders. De kaders zijn op soort gebundeld, die stuk voor stuk worden gedownload zodra je er eentje aantikt. Niet zo lang geleden moest je voor de meeste bijbetalen. Maar als je op www.adobe.nl snel even gratis een Adobe ID aanmaakt, kun je vrijwel alles nu volledig gratis binnenhalen vanuit de winkel in de app door je met dat account aan te melden. Adobe heeft de app namelijk overgenomen.

Tip 11: Stickers

Aviary heeft een rijke verzameling stickers. Je vindt ze onder in het scherm onder Stickers zodra je een foto hebt geopend. Ook nu weer zijn het setjes die je per stuk binnenhaalt. Stickers kunnen werkelijk van alles zijn. Denk aan sierlijke letters en cijfers, kant-en-klare teksten, populaire afkortingen, plaatjes van voorwerpen zoals hartjes, sterretjes, maansikkels en vogels. Het is te veel om op te noemen. Blader vooral eens op je gemak door de categorieën om een indruk te krijgen. Je kunt zelfs een snor of bril op een portret plakken of iemand een hoedje geven als je een keer in een jolige bui bent. Verwant aan Stickers is het onderdeel Bedekkingen. Hier heb je keuze uit enkele passe-partouts, waarmee je de foto in een bepaalde vorm uitsnijdt. Ook vind je er allerlei patronen en (opnieuw) teksten die je als een soort stempel boven op je foto zet.

Tip 12: Witbalans

Als je even snel een foto maakt, heb je geen tijd om de instellingen aan te passen. Daarom staan vrijwel alle instellingen op de automatische stand. De witbalans staat alleen vrijwel altijd verkeerd. Een onjuiste witbalans zorgt voor vreemde kleuren in de foto. Als je de camera-app opent, dan is via het touchscreen of via de menuknop het instellingenscherm op te roepen. Kies Witbalans. Het hangt volledig af van het type toestel en besturingssysteem hoeveel soorten witbalansen je kunt kiezen. Vrijwel altijd vind je de opties Daglicht, Bewolkt en TL-licht.

Nadat je een witbalans hebt gekozen, merk je dat het beeld kleurtechnisch bijtrekt. De instelling blijft behouden, dus als je vijf minuten later nog een foto maakt, dan hoef je niet opnieuw de kleuren aan te passen. Op de iPhone wordt de witbalans (of WB) getoond in afbeeldingen die de situatie het beste illustreren. Met de app Camera+ (1,79 euro, iPhone) krijg je maar liefst zestien witbalansinstellingen, samen met nog veel meer instellingen voor kleurtoon, belichting en scherpte. Een gelijknamige app is ook te downloaden voor Android, maar daarbij pas je de witbalans pas na afloop toe. Kwaliteitsverlies kan hierbij optreden.

©PXimport

©PXimport

Tip 12 Als je niet de juiste witbalans kiest, krijgt je foto niet de juiste kleuren.

Tip 13: Geotagging

Met de gps-ontvanger van je smartphone kun je meer dan alleen je locatie bepalen in de kaartenapp. Je kunt ook je locatie verbinden aan een foto; dit wordt een geotag genoemd. Daarmee zie je later exact terug waar de foto is genomen. De foto met een geotag is in te laden in bijvoorbeeld fotografiesoftware zoals Lightroom, iPhoto en Picasa. En met de nieuwste update van Google Earth kun je nu ook je mobiele foto's met geotag op de kaart zetten. Hiervoor laadt Google Earth de foto's uit een van je Google+-albums. Heb je eerder foto's met een geotag geupload naar Picasa, dan staan deze afbeeldingen al in Google+, aangezien Googles sociale netwerk Picasa Webalbums heeft overgenomen en heeft hernoemd.

In Google Earth druk je linksboven op het aardbolletje om het menu te openen. Veeg naar beneden en kies onder Meer Kaarten de optie Google+ Foto's. De fotoalbums worden gescand op geotags. Kies de gewenste afbeeldingen. Google Earth legt nu een extra laag over de kaart en toont de exacte locatie van je genomen foto's.

©PXimport

Tip 13 Geotagging geeft foto's extra waarde en inhoud.

Tip 14: Panorama

Met een panoramafoto zie je meer van de omgeving in één foto. Vroeger had een panoramafoto het nadeel dat deze moest worden afgedrukt op een speciaal formaat papier, en dat kostte dus wat. In het huidige digitale tijdperk is dat niet meer nodig, want door te vegen, scrollen of met muisbewegingen is in hoge resolutie eenvoudig een breedbeeldafbeelding te verkennen. Zowel in Android als iOS kun je via het optiemenu ervoor kiezen een panoramafoto te maken. De software geeft vervolgens aan dat je in een horizontale lijn naar rechts moet bewegen, waarbij de camera zelf de foto's maakt en aan elkaar hecht.

De Android-optie Photo Sphere is nog mooier. Hiermee kun je een 360-graden foto maken, waarbij de foto eruitziet en functioneert zoals in Google Street View. Photo Sphere werkt volautomatisch; je hoeft alleen maar de punten in het beeld te volgen om de digitale 360-graden omgeving vol te schieten met foto's. Leuk om zo een herinnering van je vakantieadres te bewaren!

©PXimport

Tip 14 Ga je voor breedbeeld of een vol beeld?

▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.