14 tips voor betere en mooiere smartphonefoto's
We klikken wat af met de camera's in onze smartphones en tablets. Direct uit de camera zien foto's er al best mooi uit, maar het kan altijd beter. Hier zijn 14 tips om je smartphonefoto's te verbeteren en te verfraaien.
Tip 01: Snapseed
Om meer uit je mobiele foto's te halen, beginnen we met een app waarmee je allerlei standaard fotobewerkingen uitvoert. Denk aan het optimaliseren van zaken als belichting, kleur, contrast en scherpte. Er is namelijk altijd meer uit een foto te halen dan je in eerste instantie op het scherm ziet. Er bestaan heel wat mooie fotobewerkers voor smartphone en tablet. Snapseed van Google (voor Android en iOS, gratis) was lange tijd dé favoriet onder veel mobiele fotografen. Tot onlangs een nieuwe versie verscheen die compleet anders werkt. Toch is de app meer dan ooit de moeite waard. Lees ook: 6 beste smartphonecamera's onder de loep.
Je kunt bewerkingen nu namelijk stapelen, waarna je willekeurig welke aanpassing naar hartenlust weer mag wijzigen of zelfs weghalen. Je maakt of opent eerst een foto in Snapseed en tikt dan op het plusteken om aan de eerste laag met bewerkingen te beginnen. Het scherm Tools opent, waarin allerlei bewerkingen netjes in categorieën zijn onderverdeeld. Bij Afstellen vind je bijvoorbeeld bewerkingen waarmee je helderheid, contrast, verzadiging en nog veel meer verbetert. Schaduw en hooglichten mag je ook apart aanpassen, dat is ideaal als de foto een groot lichtcontrast heeft. Veeg verticaal over het scherm om een bewerking uit te kiezen. Veeg daarna horizontaal om die bewerking uit te voeren.
©PXimport
Tip 01 Bewerkingen zijn in Snapseed netjes gerangschikt.
Tip 02: Stapelen
Ben je klaar met de bewerkingen in de categorie Afstellen? Tik onder in het scherm op het vinkje om terug te keren naar het beginscherm van Snapseed. Tik opnieuw op het plusteken om een nieuwe laag aan de stapel toe te voegen. Bijvoorbeeld om de foto bij te snijden (Bijsnijden) of om een scheve foto netjes rechtop te zetten (Draaien). Terug op het beginscherm van Snapseed zie je boven in het scherm altijd hoeveel bewerkingslagen je al hebt toegevoegd.
Tik erop en de stapel ontvouwt zich. Je kunt naar elke laag gaan om de bewerkingen opnieuw af te stellen als je toch niet helemaal tevreden bent. Ook kun je met een penseel een zogenaamd masker toevoegen. De bewerkingen uit die laag wordt dan alleen op dat stukje van de foto toegepast. Je kunt een laag ook weer weggooien. Zodra een foto helemaal klaar is, sla je hem op. Alleen op een iPhone of iPad zijn de wijzigingen zelfs daarna nog aanpasbaar, simpelweg door de foto opnieuw in te laden.
©PXimport
Tip 02 Doordat met lagen wordt gewerkt, blijven bewerkingen aanpasbaar in Snapseed.
Tip 03: Fotocollage (1)
Vroeger stuurden we ansichtkaarten naar familie en vrienden als we op vakantie waren. Zo'n kaart was vaak een fotocollage met de mooiste plekken uit de omgeving. Nu maak je zo'n fotocollage eenvoudig zelf met je telefoon of tablet. Bijvoorbeeld met PicsArt Photo Studio (voor Android, iOS en Windows Phone, gratis). Tik op het oranje pictogram met het pennetje, kies Collage en daarna Grid. Je hebt nu onder andere de keuze om een collage met vierkante (Square) of met rechthoekige (Landscape of Portrait) foto's te maken. Daarna kies je een leuke lay-out uit de lijst en krijg je het raamwerk van de gekozen collage meteen op het scherm te zien. Let bij het uitkiezen van een lay-out wel op het aantal foto's dat erin past, want dat varieert.
©PXimport
Tip 03 PicsArt kent een hele rits lay-outs om fotocollages te maken.
Tip 04: Fotocollage (2)
Zodra het raamwerk van de fotocollage op je scherm staat, tik je op een van de lege vakjes om foto's toe te voegen. Je kunt zowel bestaande foto's gebruiken als nieuwe maken met de ingebouwde camera. Handig is dat je in één keer alle foto's mag selecteren. Je hoeft deze handelingen dus niet per vakje te herhalen.
Heb je een keuze gemaakt, dan verschijnen de foto's netjes in de collage. Tik op de foto in een vakje en schuif om het mooiste deel van het plaatje in beeld te brengen. Stel eventueel de ronding van de hoeken (Corner Radius), de breedte van de randen (Border) en de kleur of het patroon van de achtergrond in en sla je fotocollage op.
©PXimport
Tip 04 Kies een paar plaatjes uit en je fotocollage wordt samengesteld.
Tip 05: Lensflare
Fotografeer je in de richting van een felle lichtbron zoals de zon, dan is het onvermijdelijk dat er lensflare optreedt. Je ziet dan vlekken in allerlei kleuren en vormen op je foto's verschijnen. Ooit werd dat lelijk gevonden en als een fout gezien, maar tegenwoordig vinden we het juist sfeerbepalend en zoeken we deze effecten vaak expres op. Je kunt lensflare ook achteraf toevoegen met een app. Ideaal, want alleen dan heb je volledige grip op hoe het effect eruitziet.
Het kan met PicsArt Photo Studio, de app die we ook hebben gebruikt om een fotocollage te maken. Tik op het beginscherm van de app op het oranje pictogram met het pennetje en kies Edit. Open of maak een foto en tik daarna onder in het scherm het gereedschap Lens Flare aan. Je krijgt een indrukwekkende lijst met de meest fantastische lensflares te zien. Zodra je een keuze hebt gemaakt, breng je de lensflare naar de gewenste plek en geef je hem de gewenste grootte. Je mag gerust meerdere lensflares aan je foto toevoegen.
©PXimport
Tip 05 PicsArt kent veel verschillende soorten Lensflare.
Tip 06: Fraaie teksten
Met de app Phonto van Youthhr (Android en iOS, gratis) sier je foto's op met fraaie teksten. Zo kun je een speciale boodschap doorgeven, een grappige opmerking toevoegen, of een uitnodiging voor bijvoorbeeld een feestje ontwerpen. De app start met een blanco canvas. Tik erop om een foto in te laden of er eentje te maken met de ingebouwde camera. Na het inladen tik je op een Apple-apparaat rechts bovenin op Done, nadat je eventueel een filter op je foto hebt losgelaten.
Tik daarna op de foto en dan op Add Tekst. Op Android tik je na het inladen boven in het scherm op het pennetje. In beide gevallen geef je hierna een korte tekst in en bepaal je hoe deze moet worden uitgelijnd (links, rechts of in het midden). Tik op Font om een mooi lettertype uit een lange lijst te kiezen. Is je tekst klaar? Dan tik je op Done. De tekst kan nu vrij over de foto versleept worden. Geef je er alleen een korte tik op, dan kun je de tekst bewerken, een ander lettertype kiezen, maar ook kleur, transparantie, grootte en richting aanpassen. Je mag meerdere teksten toevoegen, die onafhankelijk van elkaar zijn te bewerken.
Tip 07: Tekstballonnen
Phonto op iPhone en iPad is net even uitgebreider dan de Android-versie. Tik je op je Apple-apparaat links onderin op het menu-pictogram (drie liggende streepjes boven elkaar) en daarna op Add Item, dan kun je leuke stickers, vormen en tekstballonnen aan de foto toevoegen. Je bewerkt ze op dezelfde manier als de tekst die we in de vorige tip hebben toegevoegd. Plaats je een vorm of een tekstballon op de foto, dan is het een leuk idee om een door jou toegevoegde tekst daar bovenop te slepen. Zo steken je teksten nog beter af. Door te spelen met transparantie en volgorde, kun je mooie combinaties maken van tekst, stickers, vormen en tekstballonnen. Als dat geen fraaie resultaten oplevert, weten we het ook niet meer.
©PXimport
Tip 07 Op iPhone en iPad kun je in Phonto stickers, tekstballonnen en vormen toevoegen.
Tip 08: Paper Camera
Een foto is meestal een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Dit in tegenstelling tot tekeningen en schilderijen, waar de kunstenaar een geheel eigen interpretatie geeft van wat hij of zij voor zich ziet. Voor wie minder behendig is met penseel en potlood, is er een mooie tussenweg. Je kunt je foto's namelijk eenvoudig in de meest prachtige kunstwerken veranderen. Zoals met de app Paper Camera van JFDP Labs (Android en iOS, gratis). Maak of open een foto en zelfs de meest simpele onderwerpen veranderen al meteen in boeiende plaatjes. De app kent diverse stijlen, waarvan wij zelf vooral gecharmeerd zijn van Comic Boom, Sketchup en Perfect Pastel. De interface ziet er ook nog eens bijzonder fraai uit. Uiterlijk en mogelijkheden verschillen wel enigszins tussen de versie voor Android en Apple. Daarnaast komen een paar opties in de Apple-versie pas beschikbaar na een in-app-betaling en is een abonnement op nieuwe stijlen mogelijk. Je hoeft daar overigens geen gebruik van te maken.
©PXimport
Tip 08 Tover je foto's om in prachtige kunstwerken met Paper Camera.
Tip 09: Kaders (1)
Als je een mooi kader om je foto wilt hebben, kun je terecht bij Snapseed uit de eerste tip. Zodra een foto is ingeladen, tik je onderin op het plusteken om een nieuwe laag toe te voegen. Blader omlaag naar Filters. Je vindt hier allereerst een stel mooie filters, maar het gaat ons om Frames dat je helemaal onderin vindt. Standaard krijgt je foto een smal wit kader, maar via het kaderpictogram in het balkje onder in het scherm zijn meer dan twintig leuke varianten tevoorschijn te toveren. De breedte van het kader stel je in door horizontaal over de foto te vegen.
©PXimport
Tip 09 Geef je foto een leuk kader met Snapseed.
Tip 10: Kaders (2)
Veel fotografie-apps overlappen elkaar wat betreft mogelijkheden. Zo kent nagenoeg iedere app basisbewerkingen waarmee je zaken als belichting, kleur en contrast verbetert. Ook hebben apps eigenlijk altijd wel een stelletje filters aan boord. Net zo kun je ook kaders met meer dan één app toevoegen. Eentje die er wel heel veel kent, is de uitgebreide fotobewerker Aviary van het gelijknamige bedrijf Aviary (Android en iOS, gratis). Je opent een foto en tikt onderin op Kaders. De kaders zijn op soort gebundeld, die stuk voor stuk worden gedownload zodra je er eentje aantikt. Niet zo lang geleden moest je voor de meeste bijbetalen. Maar als je op www.adobe.nl snel even gratis een Adobe ID aanmaakt, kun je vrijwel alles nu volledig gratis binnenhalen vanuit de winkel in de app door je met dat account aan te melden. Adobe heeft de app namelijk overgenomen.
Tip 11: Stickers
Aviary heeft een rijke verzameling stickers. Je vindt ze onder in het scherm onder Stickers zodra je een foto hebt geopend. Ook nu weer zijn het setjes die je per stuk binnenhaalt. Stickers kunnen werkelijk van alles zijn. Denk aan sierlijke letters en cijfers, kant-en-klare teksten, populaire afkortingen, plaatjes van voorwerpen zoals hartjes, sterretjes, maansikkels en vogels. Het is te veel om op te noemen. Blader vooral eens op je gemak door de categorieën om een indruk te krijgen. Je kunt zelfs een snor of bril op een portret plakken of iemand een hoedje geven als je een keer in een jolige bui bent. Verwant aan Stickers is het onderdeel Bedekkingen. Hier heb je keuze uit enkele passe-partouts, waarmee je de foto in een bepaalde vorm uitsnijdt. Ook vind je er allerlei patronen en (opnieuw) teksten die je als een soort stempel boven op je foto zet.
Tip 12: Witbalans
Als je even snel een foto maakt, heb je geen tijd om de instellingen aan te passen. Daarom staan vrijwel alle instellingen op de automatische stand. De witbalans staat alleen vrijwel altijd verkeerd. Een onjuiste witbalans zorgt voor vreemde kleuren in de foto. Als je de camera-app opent, dan is via het touchscreen of via de menuknop het instellingenscherm op te roepen. Kies Witbalans. Het hangt volledig af van het type toestel en besturingssysteem hoeveel soorten witbalansen je kunt kiezen. Vrijwel altijd vind je de opties Daglicht, Bewolkt en TL-licht.
Nadat je een witbalans hebt gekozen, merk je dat het beeld kleurtechnisch bijtrekt. De instelling blijft behouden, dus als je vijf minuten later nog een foto maakt, dan hoef je niet opnieuw de kleuren aan te passen. Op de iPhone wordt de witbalans (of WB) getoond in afbeeldingen die de situatie het beste illustreren. Met de app Camera+ (1,79 euro, iPhone) krijg je maar liefst zestien witbalansinstellingen, samen met nog veel meer instellingen voor kleurtoon, belichting en scherpte. Een gelijknamige app is ook te downloaden voor Android, maar daarbij pas je de witbalans pas na afloop toe. Kwaliteitsverlies kan hierbij optreden.
©PXimport
©PXimport
Tip 12 Als je niet de juiste witbalans kiest, krijgt je foto niet de juiste kleuren.
Tip 13: Geotagging
Met de gps-ontvanger van je smartphone kun je meer dan alleen je locatie bepalen in de kaartenapp. Je kunt ook je locatie verbinden aan een foto; dit wordt een geotag genoemd. Daarmee zie je later exact terug waar de foto is genomen. De foto met een geotag is in te laden in bijvoorbeeld fotografiesoftware zoals Lightroom, iPhoto en Picasa. En met de nieuwste update van Google Earth kun je nu ook je mobiele foto's met geotag op de kaart zetten. Hiervoor laadt Google Earth de foto's uit een van je Google+-albums. Heb je eerder foto's met een geotag geupload naar Picasa, dan staan deze afbeeldingen al in Google+, aangezien Googles sociale netwerk Picasa Webalbums heeft overgenomen en heeft hernoemd.
In Google Earth druk je linksboven op het aardbolletje om het menu te openen. Veeg naar beneden en kies onder Meer Kaarten de optie Google+ Foto's. De fotoalbums worden gescand op geotags. Kies de gewenste afbeeldingen. Google Earth legt nu een extra laag over de kaart en toont de exacte locatie van je genomen foto's.
©PXimport
Tip 13 Geotagging geeft foto's extra waarde en inhoud.
Tip 14: Panorama
Met een panoramafoto zie je meer van de omgeving in één foto. Vroeger had een panoramafoto het nadeel dat deze moest worden afgedrukt op een speciaal formaat papier, en dat kostte dus wat. In het huidige digitale tijdperk is dat niet meer nodig, want door te vegen, scrollen of met muisbewegingen is in hoge resolutie eenvoudig een breedbeeldafbeelding te verkennen. Zowel in Android als iOS kun je via het optiemenu ervoor kiezen een panoramafoto te maken. De software geeft vervolgens aan dat je in een horizontale lijn naar rechts moet bewegen, waarbij de camera zelf de foto's maakt en aan elkaar hecht.
De Android-optie Photo Sphere is nog mooier. Hiermee kun je een 360-graden foto maken, waarbij de foto eruitziet en functioneert zoals in Google Street View. Photo Sphere werkt volautomatisch; je hoeft alleen maar de punten in het beeld te volgen om de digitale 360-graden omgeving vol te schieten met foto's. Leuk om zo een herinnering van je vakantieadres te bewaren!
©PXimport
Tip 14 Ga je voor breedbeeld of een vol beeld?