10 handige tips voor de Agenda-app in iOS

De vereenvoudigde Agenda-app voor iOS is zo simpel dat je bij het uitvoeren van de meeste elementaire taak - je weet wel, het controleren van je afspraken op een bepaalde dag - in de war kunt raken.

Het delen van een agenda met een vriend kan een soort puzzel lijken totdat je weet op welk klein, onopvallend knopje je moet drukken - hetzelfde geldt voor het bekijken van de volledige week, het bekijken van een lijst met al je aanstaande events of het veranderen van de kleur van een specifieke agenda. Lees ook: Mac tip: Back-up je e-mail, contacten en agenda.

Lees verder voor 10 tips die je zullen helpen om aan Agenda gewend te raken, plus een aantal geavanceerde trucs voor het instellen van standaard waarschuwingstijden, het omgaan met tijdzones, het synchroniseren van een agenda die niet van iCloud afkomt en meer.

1. Switchen tussen de Dag- en de Lijstweergave

Als je in Agenda op je iPhone op een datum drukt, krijg je een uitgebreide weergave van je dagelijkse afspraken te zien - scrol omhoog of omlaag om te zien welke uren vrij zijn en welke zijn volgeboekt, waarbij elk event een kleurcode heeft afhankelijk van de agenda waaraan het is toegekend. Swipe heen en weer om de volgende dag of de laatste te zien of druk op de Terug-knop om je volledige maand te zien.

© PXimport

De vernieuwde iOS Agenda-app heeft de Lijstweergave niet overboord gegooid. In plaats daarvan is het gewoon lastig te vinden.

Dat is allemaal leuk, maar iPhonegebruikers met een oudere versie van Agenda vragen vaak wat er gebeurd is met de handige Lijstweergave - de weergave waarmee je al je aanstaande events in een oogopslag kunt zien in een compacte lijst. Door simpelweg te vegen kon je door dagen, weken en zelfs maanden heen scrollen.

Goed nieuws: Apple heeft deze Lijstweergave niet uit Agenda verwijderd. Het is gewoon lastig te vinden.

Tegenwoordig is er een Lijst-knop. In de Dagweergave zul je in de rechterbovenhoek van het scherm deze knop zien staan (hij lijkt op een lijst met opsommingstekens), links van de Search-knop. Druk erop en je aankomende events zullen georganiseerd worden in één grote lijst waar je doorheen kunt scrollen.

Opmerking: Er is geen Lijst knop in de iPad-versie van Agenda - in plaats daarvan zul je het moeten doen met de Maand weergave die details over de events op de losse dagen laat zien.

2. Event gegevens vanaf de Maand weergave bekijken

De standaard Maandweergave in Agenda voor iPhone biedt een leeg, niet erg behulpzaam raster met data - druk op een datum en je krijgt de uitgebreide Dagweergave te zien. Wil je de hele maand weer zien? Dan moet je op de Terug-knop drukken.

© PXimport

Druk op de Details knop om vanuit de Maand weergave een lijst met dagelijkse events te zien.

Dat is de routine, tenzij je de Details-knop gebruikt die - ongeveer zoals de Lijst-knop - naast de Search-knop verstopt zit in de rechterbovenhoek van het scherm.

Druk op de Details-knop en er verschijnt een lijst met events voor de geselecteerde datum, waarbij de rest van de maand nog steeds zichtbaar is. Druk op een andere dag van de maand en de events voor die dag komen tevoorschijn. Je kunt zelfs van maand veranderen door omhoog of omlaag te swipen.

3. Je hele week bekijken op je iPhone

De iPadversie van de Agenda-app heeft vier duidelijk aangegeven weergaves waaruit je kunt kiezen: Dag, Week, Maand en Jaar. Op de iPhone zijn de Dag-, Maand- en Jaarweergaves redelijk eenvoudig te vinden, maar hoe zit met met de Weekweergave?

© PXimport

Kun je geen wekelijkse weergave vinden in de iOS Agenda-app op je iPhone? Probeer je iPhone in de landschaporiëntatie te houden.

Simpel - houd je iPhone gewoon in de landschaporiëntatie. Dan wordt je week ineens zichtbaar, welke weergave je ook aan het bekijken was.

4. Agenda events verslepen

De meest voor de hand liggende manier om de tijd van een event aan te passen in Agenda is door erop te drukken en de start- en eindtijd te wijzigen, maar er is een veel eenvoudigere manier.

© PXimport

Het is veel eenvoudiger om een event te verslepen in de iOS Agenda-app.

Houd een event gewoon ingedrukt totdat het pulseert en sleep het naar de gewenste plek in je agenda. Je kunt ook één van de handvatten aan de boven- of onderkant van een event gebruiken om het te verlengen of te verkorten.

5. Siri vragen om een event toe te voegen of te wijzigen

Als je een afspraak in je agenda wilt toevoegen of wijzigen zonder te hoeven drukken, kun je het gewoon aan Siri vragen.

© PXimport

Siri kan afspraken toevoegen, verwijderen en aanpassen in Agenda voor iOS.

Zo kun je zeggen: "Add a meeting to my calendar" of "move my 12:00 p.m. meeting" en Siri doet de rest, waarbij je misschien een paar vragen zult moeten beantwoorden.

Vanaf iOS 8.3 kun je Siri ook in het Nederlands gebruiken.

6. Een agenda delen met een vriend

Je kunt snel een andere iCloud-gebruiker je agenda's laten bekijken en/of bewerken. Maar hoe moet dit precies?

© PXimport

Je kunt snel een andere iCloud-gebruiker je agenda's laten bekijken en/of bewerken.

Probeer het volgende...

- Druk eerst op de Agenda's-knop onderaan het scherm om een lijst met al je iCloud-agenda's te bekijken.

- Zie je een klein Info knopje naast elke agenda staan? Druk op één van deze knoppen en druk op Add Person in het Shared with-gedeelte.

- Je kunt iedereen die je wilt toevoegen - nou ja, iedereen met een iCloud account.

Bonustip: Je kunt alleen de Shared with-optie zien voor iCloud-agenda's, niet Google Calendar of andere agenda's van derden die je hebt toegevoegd. Maar je kunt bijvoorbeeld altijd een Google agenda delen met iemand door middel van Google's eigen deelopties.

Lees ook: Verwijder ongewenste Google-kalenders op Mac of iOS.

7. Gedeelde agenda waarschuwingen uitschakelen

Als je met iemand een agenda deelt en hem of haar bewerkingsprivileges geeft, dan zul je waarschuwingen krijgen wanneer die persoon events in je gedeelde agenda bewerkt, toevoegt of verwijderd. Dan kan handig zijn als je herinnerd wilt worden aan nieuwe of veranderde afspraken, maar al deze waarschuwingen kunnen behoorlijk vervelend worden - vooral omdat ze op al je verbonden iCloud-apparaten verschijnen.

© PXimport

Erger je je aan de waarschuwingen voor event veranderingen in gedeelde agenda's? Geen probleem.

Om waarschuwingen voor gedeelde events uit te schakelen, ga terug naar de Agenda's-knop onderaan het scherm, druk op de Info-knop naast de gedeelde agenda en zet de schakelaar om naast Show Changes.

8. De kleur van een agenda veranderen

Al je events in Agenda hebben een kleurcode afhankelijk van de agenda waarin ze zijn aangemaakt. Ben je niet blij met de kleur van een bepaalde kalender, dan kun je deze eenvoudig aanpassen.

© PXimport

Je kunt de kleur van een agenda snel veranderen.

Druk op Agenda's onderaan het scherm, druk op de Info-knop naast een agenda en kies onder het Kleur-gedeelte een andere kleur.

Let op: Neem je kunt de kleur van een Google-agenda niet aanpassen - vraag me niet waarom.

9. Een standaard waarschuwingstijd instellen

Je hoeft geen kostbare tijd te verspillen aan het instellen van een waarschuwing telkens wanneer je een Agenda-event op je iPhone en iPad aanmaakt. In plaats daarvan kun je een standaard waarschuwingstijd instellen die vanaf dat moment op elk nieuw event zal worden toegepast.

© PXimport

Je kunt een standaard waarschuwingstijd instellen die vanaf dat moment op elk nieuw event zal worden toegepast.

Ga vanaf het iOS-thuisscherm naar Settings > Mail, Calendars, Contacts, scrol omlaag naar het Agenda's-gedeelte, druk op Default Alerts Times en kies een optie: alles tussen vijf minuten van tevoren tot een volledige week.

Je kunt ook aparte standaard waarschuwingen instellen voor gewone events, verjaardagen en events die een hele dag duren.

10. De week laten beginnen wanneer je wilt

Volgens de meeste westerse kalenders begint de week op zondag. Als voor jou maandag (of dinsdag, of zelfs woensdag) als het begin van de week aanvoelt, is dat geen probleem.

© PXimport

Met de iOS Agenda-app kun je je week op elke dag die je maar wilt laten beginnen.

Ga terug naar Mail, Calendars, Contacts in het hoofdscherm van iOS Settings, druk op Start Week On en kies een dag.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten