ID.nl logo
Huis

10 handige tips voor de Agenda-app in iOS

De vereenvoudigde Agenda-app voor iOS is zo simpel dat je bij het uitvoeren van de meeste elementaire taak - je weet wel, het controleren van je afspraken op een bepaalde dag - in de war kunt raken.

Het delen van een agenda met een vriend kan een soort puzzel lijken totdat je weet op welk klein, onopvallend knopje je moet drukken - hetzelfde geldt voor het bekijken van de volledige week, het bekijken van een lijst met al je aanstaande events of het veranderen van de kleur van een specifieke agenda. Lees ook: Mac tip: Back-up je e-mail, contacten en agenda.

Lees verder voor 10 tips die je zullen helpen om aan Agenda gewend te raken, plus een aantal geavanceerde trucs voor het instellen van standaard waarschuwingstijden, het omgaan met tijdzones, het synchroniseren van een agenda die niet van iCloud afkomt en meer.

1. Switchen tussen de Dag- en de Lijstweergave

Als je in Agenda op je iPhone op een datum drukt, krijg je een uitgebreide weergave van je dagelijkse afspraken te zien - scrol omhoog of omlaag om te zien welke uren vrij zijn en welke zijn volgeboekt, waarbij elk event een kleurcode heeft afhankelijk van de agenda waaraan het is toegekend. Swipe heen en weer om de volgende dag of de laatste te zien of druk op de Terug-knop om je volledige maand te zien.

©PXimport

De vernieuwde iOS Agenda-app heeft de Lijstweergave niet overboord gegooid. In plaats daarvan is het gewoon lastig te vinden.

Dat is allemaal leuk, maar iPhonegebruikers met een oudere versie van Agenda vragen vaak wat er gebeurd is met de handige Lijstweergave - de weergave waarmee je al je aanstaande events in een oogopslag kunt zien in een compacte lijst. Door simpelweg te vegen kon je door dagen, weken en zelfs maanden heen scrollen.

Goed nieuws: Apple heeft deze Lijstweergave niet uit Agenda verwijderd. Het is gewoon lastig te vinden.

Tegenwoordig is er een Lijst-knop. In de Dagweergave zul je in de rechterbovenhoek van het scherm deze knop zien staan (hij lijkt op een lijst met opsommingstekens), links van de Search-knop. Druk erop en je aankomende events zullen georganiseerd worden in één grote lijst waar je doorheen kunt scrollen.

Opmerking: Er is geen Lijst knop in de iPad-versie van Agenda - in plaats daarvan zul je het moeten doen met de Maand weergave die details over de events op de losse dagen laat zien.

2. Event gegevens vanaf de Maand weergave bekijken

De standaard Maandweergave in Agenda voor iPhone biedt een leeg, niet erg behulpzaam raster met data - druk op een datum en je krijgt de uitgebreide Dagweergave te zien. Wil je de hele maand weer zien? Dan moet je op de Terug-knop drukken.

©PXimport

Druk op de Details knop om vanuit de Maand weergave een lijst met dagelijkse events te zien.

Dat is de routine, tenzij je de Details-knop gebruikt die - ongeveer zoals de Lijst-knop - naast de Search-knop verstopt zit in de rechterbovenhoek van het scherm.

Druk op de Details-knop en er verschijnt een lijst met events voor de geselecteerde datum, waarbij de rest van de maand nog steeds zichtbaar is. Druk op een andere dag van de maand en de events voor die dag komen tevoorschijn. Je kunt zelfs van maand veranderen door omhoog of omlaag te swipen.

3. Je hele week bekijken op je iPhone

De iPadversie van de Agenda-app heeft vier duidelijk aangegeven weergaves waaruit je kunt kiezen: Dag, Week, Maand en Jaar. Op de iPhone zijn de Dag-, Maand- en Jaarweergaves redelijk eenvoudig te vinden, maar hoe zit met met de Weekweergave?

©PXimport

Kun je geen wekelijkse weergave vinden in de iOS Agenda-app op je iPhone? Probeer je iPhone in de landschaporiëntatie te houden.

Simpel - houd je iPhone gewoon in de landschaporiëntatie. Dan wordt je week ineens zichtbaar, welke weergave je ook aan het bekijken was.

4. Agenda events verslepen

De meest voor de hand liggende manier om de tijd van een event aan te passen in Agenda is door erop te drukken en de start- en eindtijd te wijzigen, maar er is een veel eenvoudigere manier.

©PXimport

Het is veel eenvoudiger om een event te verslepen in de iOS Agenda-app.

Houd een event gewoon ingedrukt totdat het pulseert en sleep het naar de gewenste plek in je agenda. Je kunt ook één van de handvatten aan de boven- of onderkant van een event gebruiken om het te verlengen of te verkorten.

5. Siri vragen om een event toe te voegen of te wijzigen

Als je een afspraak in je agenda wilt toevoegen of wijzigen zonder te hoeven drukken, kun je het gewoon aan Siri vragen.

©PXimport

Siri kan afspraken toevoegen, verwijderen en aanpassen in Agenda voor iOS.

Zo kun je zeggen: "Add a meeting to my calendar" of "move my 12:00 p.m. meeting" en Siri doet de rest, waarbij je misschien een paar vragen zult moeten beantwoorden.

Vanaf iOS 8.3 kun je Siri ook in het Nederlands gebruiken.

6. Een agenda delen met een vriend

Je kunt snel een andere iCloud-gebruiker je agenda's laten bekijken en/of bewerken. Maar hoe moet dit precies?

©PXimport

Je kunt snel een andere iCloud-gebruiker je agenda's laten bekijken en/of bewerken.

Probeer het volgende...

- Druk eerst op de Agenda's-knop onderaan het scherm om een lijst met al je iCloud-agenda's te bekijken.

- Zie je een klein Info knopje naast elke agenda staan? Druk op één van deze knoppen en druk op Add Person in het Shared with-gedeelte.

- Je kunt iedereen die je wilt toevoegen - nou ja, iedereen met een iCloud account.

Bonustip: Je kunt alleen de Shared with-optie zien voor iCloud-agenda's, niet Google Calendar of andere agenda's van derden die je hebt toegevoegd. Maar je kunt bijvoorbeeld altijd een Google agenda delen met iemand door middel van Google's eigen deelopties.

Lees ook: Verwijder ongewenste Google-kalenders op Mac of iOS.

7. Gedeelde agenda waarschuwingen uitschakelen

Als je met iemand een agenda deelt en hem of haar bewerkingsprivileges geeft, dan zul je waarschuwingen krijgen wanneer die persoon events in je gedeelde agenda bewerkt, toevoegt of verwijderd. Dan kan handig zijn als je herinnerd wilt worden aan nieuwe of veranderde afspraken, maar al deze waarschuwingen kunnen behoorlijk vervelend worden - vooral omdat ze op al je verbonden iCloud-apparaten verschijnen.

©PXimport

Erger je je aan de waarschuwingen voor event veranderingen in gedeelde agenda's? Geen probleem.

Om waarschuwingen voor gedeelde events uit te schakelen, ga terug naar de Agenda's-knop onderaan het scherm, druk op de Info-knop naast de gedeelde agenda en zet de schakelaar om naast Show Changes.

8. De kleur van een agenda veranderen

Al je events in Agenda hebben een kleurcode afhankelijk van de agenda waarin ze zijn aangemaakt. Ben je niet blij met de kleur van een bepaalde kalender, dan kun je deze eenvoudig aanpassen.

©PXimport

Je kunt de kleur van een agenda snel veranderen.

Druk op Agenda's onderaan het scherm, druk op de Info-knop naast een agenda en kies onder het Kleur-gedeelte een andere kleur.

Let op: Neem je kunt de kleur van een Google-agenda niet aanpassen - vraag me niet waarom.

9. Een standaard waarschuwingstijd instellen

Je hoeft geen kostbare tijd te verspillen aan het instellen van een waarschuwing telkens wanneer je een Agenda-event op je iPhone en iPad aanmaakt. In plaats daarvan kun je een standaard waarschuwingstijd instellen die vanaf dat moment op elk nieuw event zal worden toegepast.

©PXimport

Je kunt een standaard waarschuwingstijd instellen die vanaf dat moment op elk nieuw event zal worden toegepast.

Ga vanaf het iOS-thuisscherm naar Settings > Mail, Calendars, Contacts, scrol omlaag naar het Agenda's-gedeelte, druk op Default Alerts Times en kies een optie: alles tussen vijf minuten van tevoren tot een volledige week.

Je kunt ook aparte standaard waarschuwingen instellen voor gewone events, verjaardagen en events die een hele dag duren.

10. De week laten beginnen wanneer je wilt

Volgens de meeste westerse kalenders begint de week op zondag. Als voor jou maandag (of dinsdag, of zelfs woensdag) als het begin van de week aanvoelt, is dat geen probleem.

©PXimport

Met de iOS Agenda-app kun je je week op elke dag die je maar wilt laten beginnen.

Ga terug naar Mail, Calendars, Contacts in het hoofdscherm van iOS Settings, druk op Start Week On en kies een dag.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: