Rioolvliegjes in de douche of gootsteen? Zo krijg je ze weg!
Vliegen er kleine insecten rond de afvoer, de gootsteen of het doucheputje? Rioolvliegjes, ook wel bekend als motmuggen of aalputmotjes, zijn klein, maar helaas niet onschuldig. Ze geven overlast en zijn slecht voor je gezondheid. Ze leven graag in een vochtige omgeving en ze vermenigvuldigen zich razendsnel. Maar maak je geen zorgen, met een aantal slimme maatregelen bestrijd je ze en maak je je huis rioolvliegvrij.
Dit artikel in het kort:
- Rioolvliegjes zijn een indicator van lekkage, stilstaand vervuild water of verstoppingen
- De vliegjes zijn slecht voor je gezondheid
- Tips om zelf van de vliegjes af te komen: reinigen, sprayen of ontstoppen
- Voorkom rioolvliegjes door stilstaand water & vochtige ruimtes te voorkomen
Ook interessant voor jou: Fruitvliegjes: tips om ze te bestrijden en te voorkomen
Wat zijn die kleine vliegjes bij de gootsteen?
Als je plotseling veel vliegjes rondom de afvoer ziet, kun je er bijna wel vanuit gaan dat je last hebt van rioolvliegjes. Deze vliegjes zijn eigenlijk een waarschuwing, want vaak komen ze uit het riool als er een rioolbreuk, verstopping of verzakking is. Soms ruik je ook een rioollucht, maar dat hoeft niet per se het geval zijn.
Zo herken je de vliegjes
Het lichaam van een rioolvliegje is maar een paar millimeter groot, het insect heeft grote hartvormige vleugels waar soort haartjes op zitten. Hygiënisch zijn de insecten totaal niet, ze leven namelijk in het riool en rondom vervuilde plassen. Over het algemeen zie je ze sneller in de zomermaanden, want dan leggen ze eitjes op plekken waar er vuil ligt is.
©ondreicka - stock.adobe.com
Slecht nieuws voor je gezondheid
Hoewel rioolvliegjes niet bijten of steken, zijn ze toch gevaarlijk voor je gezondheid. Omdat ze op vieze plekken leven, dragen ze bacteriën over op je spullen in huis. Zo maken ze je bestek, borden, glazen en etenswaar vies. Of je tandenborstel in de badkamer. En daar kun je ziek van worden.
©© Diane Friend 2019
Rioolmotjes, je mot ze niet – zo kom je ervan af
Als je echt een grote zwerm rioolvliegjes tegenkomt, is er vrij weinig anders te doen dan een ongediertebestrijdingsservice te bellen. Maar als ze nog niet in extreem grote getale aanwezig zijn, kun je de plaag zelf onder controle krijgen.
Ook interessant: Tien prikkelende tips: dit kun je doen tegen muggen en muggenbeten
Zelf aan de slag om de plaag te bestrijden
Er zijn een paar manieren om de rioolvliegjes de deur te wijzen. Maak de afvoer goed schoon met kokend water en huishoudsoda, bleekmiddel of azijn. Nadat het goedje is ingetrokken, spoel je de afvoer weer door met kokend water. Zo spoel je de restanten vuil goed weg, zodat de rioolvliegjes daar geen eitjes meer in kunnen leggen.
Sprayen maar
Dood de insecten met een sterke spuitbus met insecticide. Spray ermee in de hele kamer en ventileer vervolgens de kamer goed. Pas op dat je geen giftige dampen inademt en houd je kinderen en huisdieren ver van de spray weg.
Ontstop de afvoer en repareer beschadigingen
Wanneer je een verstopte afvoer hebt, ontstop je ‘m met een ontstopper. Of gebruik een vloeibare afvoerontstopper om het hardnekkige organische materiaal op te laten lossen. Heb je last van lekkage? Neem dan contact met een loodgieter die het probleem zo snel mogelijk oplost. Zorg dat er geen stilstaand water is in de tuin, in de garage of op een andere plek. Het vocht en slib zijn een walhalla voor deze ongewenste gasten.
Voorkomen is altijd beter
Om te voorkomen dat deze vieze beestjes jouw huis terroriseren, is het verstandig om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je de dakgoten goed schoonhoudt, zodat het water goed blijft doorlopen. Kruipruimtes zijn vaak vochtig en daardoor de ideale plek voor deze vliegjes om te wonen. Wanneer je zorgt voor wat ventilatie, voorkom je dat er veel vocht en condens in de kruipruimte is. Plaats een afvoerzeefje of een afvoerplug in de afvoer, zodat haren, etensresten en ander vuil niet in de afvoer belanden. En als laatst: maak je afvoer regelmatig schoon. Want een schone omgeving, daar houden rioolvliegjes niet van.