ID.nl logo
Kerstmis light: slanke alternatieven voor aan de kersttafel
© Salsabila Ariadina
Huis

Kerstmis light: slanke alternatieven voor aan de kersttafel

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent gezelligheid, cadeautjes én natuurlijk lekker eten. Als je jezelf afvraagt hoe je die feestelijke maaltijden wat slanker en gezonder kunt maken, ben je hier aan het juiste adres. En geen zorgen: dat betekent niet alleen maar water en bleekselderij!

🎄🍽🥂 In dit artikel verrassen we je met een aantal slimme trucs om je gezellige kerstdiner wat lichter te maken, zónder afbreuk te doen aan de smaak.We kijken naar de manier van bereiden, slanke alternatieven, smaakmakers, calorie-arme(re) toetjes en geven je een aantal tips waarmee slanker eten net wat makkelijekr wordt tijdens kerst.

Lees ook: Zo raak je een paar kilo kwijt vóór kerst (om een schrikmoment erna te voorkomen)

Feestelijk grillen of wokken

Laten we beginnen met de gouden tip: gooi die bakplaat de deur uit en omarm de grill. Het is tijd om die innerlijke chef-kok in je los te laten. Ontdek hoe leuk grillen kan zijn en vergeet niet dat het stuk gezonder is. Bakken vereist veel vet, terwijl je bij het grillen overtollig vet laag wegdruppelen. Vlees, groenten, zelfs fruit – alles kan op de grill. Geniet van een diner met een heerlijke rokerige smaak en minder calorieën, terwijl je die kerstachtige sfeer bewaart.

Of koop een wokset, zodat jullie kunnen wokken in plaats van gourmetten. Tijdens het wokken gebruik je weinig olie en behoud je de knapperigheid en bite van het vlees en de groenten. Wat je keuze ook is: beperk de hoeveelheid boter of olie, kies voor mager vlees en voeg lekker veel groenten toe.

Verrukkelijke vernuftige vervangingen

Wist je dat je met een paar slimme vervangingen een gerecht snel een stuk gezonder kunt maken? Neem bijvoorbeeld de varkensrollade: als je deze vervangt door door een malse kalkoenrollade of kipfilet kom je al een heel eind. Met de juiste kruiden en bereidingstechnieken kan kipfilet net zo smaakvol zijn als zijn vettere tegenhanger. En het mooiste? Het scheelt dankzij de magere eiwitten onwijs veel in calorieën en vetten, waardoor je ruimte overhoudt voor een verrukkelijke kersttoetje.

Het is heel ouderwets om te denken dat een gerecht alleen om het stuk vlees draait. Geef dit jaar groenten de hoofdrol op je feesttafel! Van geroosterde wortels met een vleugje honing en tijm tot aan knapperige boerenkoolsalades met granaatappelpitjes: er zijn allerlei manieren om groenten te transformeren tot de sterren van je kerstdiner. En geloof ons: met de juiste bereiding worden ze de favoriet van de avond, zelfs bij de fervente vleesliefhebbers.

©Tatjana Baibakova

Smaakvolle geheime wapens

Kruiden en specerijen zijn je beste vrienden tijdens de feestdagen! Ze kunnen een gewoon gerecht omtoveren tot een smaakexplosie zonder de extra calorieën. Gebruik verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, basilicum of peterselie om je gerechten op te peppen. Bovendien neig je zo minder snel naar sausjes. Win-win, toch?

Over die sausjes gesproken… maak ze zelf! Bereid zelf sauzen en dressings met gezonde ingrediënten zoals Griekse yoghurt, verse kruiden en specerijen in plaats van zware room- of mayonaisesauzen. Op die manier weet je precies wat erin zit en vermijd je overtollige calorieën. Zo kun je genieten van een heerlijk feestelijk kerstdiner zonder je zorgen te maken over de extra kilo's. Ga ervoor en maak van deze kerst een culinair avontuur vol smaakvolle verrassingen!

Toetjes met verstopte groenten

Heb je ooit gedacht aan groenten in je toetjes? Het klinkt misschien niet zo lekker, maar bepaalde recepten kunnen je echt verbazen. Worteltaart is een klassiek voorbeeld, maar wat dacht je van bieten of avocado in chocolademousse of -taart? Wedden dat je het niet proeft?

©petrrgoskov

Voorkom overeten

Feestdagen brengen een overvloed aan verleidelijk voedsel met zich mee, waardoor mensen vaak meer eten dan normaal. Overeten ligt dan al vaak op de loer. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, ongemak en soms schuldgevoelens achteraf. Hier zijn een aantal tips om overeten te voorkomen, vooral tijdens feestelijke gelegenheden:

  • De groene groenten truc - Start je maaltijd met een flinke portie (groene) groenten of een salade met een lichte dressing. Op die manier vul je maag al met voldoende vezels om alle suikers en vetten daarna op te vangen.

  • Een klein bord - Het visuele effect van een klein bord kan je hersenen laten denken dat je meer eet dan je daadwerkelijk doet, waardoor je tevreden voelt met een kleinere portie. Kortom: gebruik ontbijtbordjes!

  • Eet met aandacht - Gebruik al je zintuigen tijdens het eten: ruik, proef en geniet echt van elke hap. Vergeet ook niet goed te kauwen om je spijsvertering een handje te helpen. 

  • Drink slim - Als je alcoholische dranken wilt nuttigen, wissel ze dan af met water of thee. Je zit dan sneller vol.

  • De 20-minuten regel - Geef jezelf minstens 20 minuten voordat je besluit om meer op te scheppen. Zo lang duurt het namelijk voordat je lichaam het signaal van verzadiging naar je hersenen stuurt.

  • Deel het dessert - Als je graag van het dessert wilt genieten, deel het dan met iemand anders. Zo kun je toch proeven van de zoetigheden zonder dat je een volledige portie eet.

▼ Volgende artikel
Zo kies je de beste muziekstreamingdienst uit
© TheVisualsYouNeed
Huis

Zo kies je de beste muziekstreamingdienst uit

Tegenwoordig bestaan er een hoop muziekstreamingdiensten, die allemaal net even een ander aanbod hebben of andere prijzen hanteren. Hoe bepaal je nou welke dienst de beste voor jou is? Met de tips in dit artikel moet dat een stuk gemakkelijker worden.

Hier moet je op letten om jouw ideale muziekstreamingdienst te vinden:

  1. De kosten
  2. Exclusieve muziek of artiesten
  3. Hoe gemakkelijk ontdek je muziek?
  4. De audiokwaliteit
  5. Apps op verschillende platformen
  6. Andersoortige content beschikbaar?

Lees ook: Zo vind je de ideale Spotify-playlist voor elke gelegenheid

Aangezien je maandelijks moet betalen voor een muziekstreamingdienst is het handig om zeker te weten dat je achter je keuze staat. Bij de meeste diensten kun je meestal een proefabonnement afnemen, maar mogelijk is dat niet genoeg tijd om te bepalen of dit dé dienst voor jou is. En je wilt ook niet 'gewoon voor Spotify' gaan, omdat iedereen dat doet – je wilt een dienst hebben die voldoet aan jouw verwachtingen. Met de tips in dit artikel kun je een gedegen keuze maken. Dat begint natuurlijk bij de maandelijkse kosten van een abonnement.

De kosten

Met een muziekstreamingdienst is het mogelijk naar miljoenen nummers te luisteren. Soms kun je dat doen met een abonnement dat met advertenties ondersteund wordt en waar je verder dus niet voor hoeft te betalen, maar in de meeste gevallen moet je rekenen op maandelijkse kosten van tussen de 10 en 15 euro. Let ook eventueel op gezinsabonnementen: die zijn iets duurder, maar die kun je wellicht delen met familie of vrienden. Sommige abonnementen bieden allerlei extra's aan. Met YouTube Music krijg je toegang tot YouTube Premium (en andersom) en ook Amazon heeft een optie waar Prime bij inbegrepen zit.

©StockPhotoPro

Exclusieve muziek of artiesten

Wat je betaalt is belangrijk, maar waar je naar luistert is van groter belang. Met exclusieve artiesten en nummers kunnen muziekstreamingdiensten zich onderscheiden. Probeer daarom eerst te achterhalen of de muziek van jouw favoriete artiesten wel aanwezig is bij de dienst die je op het oog hebt. Daarnaast speelt de grootte van de catalogus een rol. Spotify heeft bijvoorbeeld meer dan 100 miljoen nummers in de catalogus, terwijl Tidal opschept met meer dan 110 miljoen liedjes. De kans is groot dat daar iets tussen zit waar je graag naar luistert.

Hoe gemakkelijk ontdek je muziek?

Natuurlijk is luisteren naar je favoriete artiesten prima, maar zo nu en dan iets nieuws ontdekken kan ontzettend waardevol zijn. De grootte van een catalogus is bovendien ook alleen belangrijk als je daar iets mee kunt. Biedt een dienst persoonlijke aanbevelingen aan? Maakt het afspeellijsten op basis van je luistergedrag? En is de interface wel intuïtief en toegankelijk genoeg voor het ontdekken van nieuwe muziek? Iets om mee te nemen in je keuze dus!

De audiokwaliteit

De audiokwaliteit is niet voor iedereen even belangrijk. Voor sommigen klinkt Spotify prima, terwijl anderen de voorkeur geven aan diensten als Tidal of Qobuz. Wil je hierop letten, kijk dan naar het aantal kbit/s: hoe hoger dat getal, hoe beter de kwaliteit. Ook de resolutie speelt een belangrijke rol. 16-bit en 44.1 kHz staat gelijk aan cd-kwaliteit, wat vaak als minimale standaard wordt beschouwd. Voor hogere kwaliteit kun je kijken naar resoluties zoals 24-bit en 96 kHz of 192 kHz, die meer detail en dynamiek bieden. Zorg wel dat je audioapparatuur hebt die deze hogere resoluties en bandbreedtes aankan.

©Proxima Studio

Apps op verschillende platformen

Voordat je ergens een abonnement afsluit, kan het handig zijn te kijken naar het appaanbod. Biedt de muziekstreamingdienst die jij wilt uitproberen wel een app aan op het platform dat je wilt gebruiken? Dan bedoelen we niet alleen op systemen als Android en iOS, maar ook op verschillende mediaspelers, home cinema-systemen of je soundbar. Meestal tref je die informatie aan op de website van een fabrikant, en anders staat het op de doos.

Andersoortige content beschikbaar?

Bedenk ook hoeveel waarde je hecht aan extra content op een muziekstreamingdienst. Misschien wil je gewoon muziek luisteren, afspeellijsten maken en af en toe wat nieuws horen – en dat is helemaal prima. Maar sommige gebruikers willen ook podcasts beluisteren in dezelfde app, of audioboeken. Dan kun je tijdens een lange autorit bijvoorbeeld luisteren naar de epische gevechten van Lord of the Rings.

▼ Volgende artikel
Gezellig kerstdiner? Met funcooking bespaar je slim op de kosten!
© Sara Winter
Huis

Gezellig kerstdiner? Met funcooking bespaar je slim op de kosten!

De gezelligste periode van het jaar komt eraan: kerst! Een tijd om met familie of vrienden te genieten van uitgebreide diners en heerlijk eten. Maar met de stijgende kosten voor boodschappen en energie zoeken veel mensen naar manieren om het budget in toom te houden. Gelukkig hoeft een feestelijk kerstdiner niet duur te zijn. Lees hoe je met funcooking een betaalbaar én gezellig kerstdiner op tafel zet!

✨De donkerste maanden van het jaar nodigen uit tot het samen thuis gezellig maken. Wat is er dan fijner dan met zijn allen rond de tafel genieten van lekkere hapjes en elkaar gezelschap? In ons dossier Funcooking vind je inspiratie en tips voor samen koken en de apparaten die daarbij van pas komen.✨

Ook interessant:

Lees ook: Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin

Zelf pizza's maken met de pizzarette

Naar een Italiaans restaurant voor een Italiaanse kerst kan natuurlijk, maar je kunt ook zelf een beetje Italië in huis halen met de pizzarette. De pizzarette is relatief compact en daardoor snel klaar met voorverwarmen. De warmte blijft vervolgens in de keramische koepel hangen, waardoor-ie na een kwartier al rond de 200 graden zit. Maak deeg en tomatensaus zelf of haal het kant-en-klaar in de supermarkt. Verder kan iedereen z'n eigen pizza maken. Na ongeveer 10 minuten in de pizzarette is je mini-pizza klaar. Buona cena!

©Photographer: Grzegorz Krysmalski

🍕 Bekijk ook onze artikelen over pizzarettes:

Ouderwets fonduen

De fondue is een echte funcooking-favoriet die perfect past bij kerst. Je hebt verschillende opties: van de klassieke vleesfondue tot een Chinese variant of een heerlijke kaasfondue. Voor een traditionele vleesfondue verhit je druivenpitolie in de pan. Serveer er zelfgemaakte saus bij – een simpele maar smaakvolle combinatie van mayonaise met verse kruiden zoals peterselie, bieslook en kervel, plus peper en zout naar smaak. Natuurlijk kun je ook kiezen voor kant-en-klare sausjes uit de supermarkt. Qua vlees kun je alle kanten op: kies voor een luxe stuk rundvlees van de slager of houd het budgetvriendelijk met een voordeliger stuk uit de supermarkt.

Liever kaasfondue? De traditionele kazen hiervoor zijn beaufort en gruyère, verkrijgbaar bij zowel de kaasspecialist als de supermarkt. Een handige tip voor wie op de kleintjes let: kant-en-klare kaasfondue uit de supermarkt is vaak voordeliger dan losse kazen. Serveer er een knapperig stokbrood bij en wat verse groenten om te dippen, en je tafelgenoten kunnen direct aan de slag!

©stockcreations

Goedkoper is een Chinese fondue. Je hebt hier alleen rijstnoedels, ossenhaas, prei, spinazie, lente-ui, shiitake, eieren, sojasaus en kippenbouillon voor nodig. Je gasten garen vervolgens zelf vlees en groente in de bouillon.

Je hebt tegenwoordig fonduesets die ook op de inductiekookplaat kunnen. Als je een gasfornuis hebt, kies je voor een elektrische fonduepan. Hiermee kun je besparen: je hoeft 'm niet eerst op te warmen op een fornuis. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact in de buurt.

🥦 Bekijk ook deze artikelen over fonduen:

Sfeervol gourmetten met z'n allen

Gourmetten is nog zo'n funcooking-klassieker die perfect past bij de feestdagen. Het mooie van gourmetten is dat je zelf bepaalt hoe luxe of budgetvriendelijk je het maakt. Een slimme bespaartip: in plaats van duurdere kant-en-klaar gourmetschotels of vlees van de slager kun je ook zelf vlees uit de supermarkt in kleine stukjes snijden. Eventuele restjes bewaar je gemakkelijk voor de volgende dag of vries je in voor een andere keer.

Maak je gourmetavond compleet met verschillende bijgerechten. Denk aan vers stokbrood en pannenkoekenbeslag voor minipannenkoekjes – niet alleen lekker, maar ook lekker vullend, waardoor je minder vlees of vis nodig hebt. Vul de tafel aan met zelfgemaakte salades zoals een feestelijke koude schotel, pastasalade of aardappelsalade. Deze bijgerechten maken je gourmetmaaltijd niet alleen gevarieerder, maar helpen ook om de kosten beheersbaar te houden.

Lekker gourmetten

Kijk hier voor de ideale set bij jou thuis!

🍳 Bekijk ook deze artikelen over gourmetten:

Zelf wokken met de wokgourmet

Wil je een oosterse kerst vieren? Kies dan voor wokgourmetten. Iedereen krijgt z'n eigen wokpannetje waarmee je je eigen gerechten maakt. Zet oosterse sauzen, garnalen, kip, paksoi, sperzieboontjes, lente-ui, rijst, noedels, shiitake, wokolie, gekookte ham, biefstukreepjes, paprika, rode ui, kort gekookte broccoliroosjes en geschaafde witte kool op tafel. Haal ook kroepoek en seroendeng om het oosterse gevoel compleet te maken.

🍜 Bekijk ook onze andere artikelen over wokken:

Racletten: het beste van twee werelden

Racletten combineert het beste van kaasfondue en gourmetten. In kleine pannetjes smelt je kaas die je vervolgens over groenten of aardappelen laat lopen – een traditie die uit de Zwitserse keuken komt. De Nederlandse variant heeft een eigen draai gekregen: hier worden groenten, vlees of ei samen met de kaas in het pannetje verwarmd. Voor de échte raclette-ervaring gebruik je speciale raclettekaas, die je kant-en-klaar gesneden in de supermarkt vindt. Deze kaas is specifiek gekozen voor zijn smeltende eigenschappen en rijke smaak.

©beats_

Grillen op Tweede Kerstdag

Heb je ingrediënten over van het kerstdiner? Met een grillplaat tover je restjes om tot een heerlijke maaltijd voor Tweede Kerstdag. Van overgebleven gehakt maak je eenvoudig kleine, sappige burgertjes, groenterestjes krijgen een nieuw leven op de grill, en zelfs het stokbrood van gisteren wordt weer knapperig warm. Door slim in te kopen kun je direct voor twee dagen plannen – dat bespaart niet alleen geld, maar ook tijd.

De grillplaat is ideaal voor het bereiden van restjes: alles gaat op één plaat en is sneller klaar dan bij een gourmetstel. Natuurlijk kun je ook op Eerste Kerstdag al kiezen voor een gezellige grillsessie. Je kunt vrijwel alles op de grillplaat bereiden. Een budgetvriendelijke tip: kruid je gerechten zelf in plaats van kant-en-klare producten te kopen. Dat is niet alleen voordeliger, maar geeft je ook meer controle over de smaken.

Tips en de goedkoopste funcooking-optie

Kerst hoeft niet in je portemonnee te snijden als je slim plant en inkoopt. Begin op tijd met je voorbereidingen en spreid zo de kosten. Veel ingrediënten kun je prima vooraf kopen en invriezen, zoals vlees, vis en stokbrood. Kies daarnaast voor seizoensgroenten zoals wortelen en champignons – deze zijn niet alleen voordeliger, maar ook veel smaakvoller.

De grootste besparing maak je met vegetarische gerechten. Of je nu gaat voor grillen, fonduen of pizza's – ook zonder vlees of vis creëer je een feestelijke maaltijd. Wil je toch vlees of vis serveren? Kies dan voor de supermarkt in plaats van de specialist. Het diepvriesschap biedt vaak voordelige opties, vooral voor vis en schaaldieren. Ook de weekmarkt is een uitstekende plek om betaalbare groenten te scoren.

De meest budgetvriendelijke keuze voor een gezellig samenzijn is de pizzarette. Met zelfgemaakt deeg en een selectie van je favoriete toppings maak je heerlijke minipizza's die niet alleen voordelig zijn, maar ook nog eens goed vullen. Bovendien zorgt het samen pizza's maken voor extra gezelligheid aan tafel.