Kerstmis light: slanke alternatieven voor aan de kersttafel
De feestdagen staan voor de deur en dat betekent gezelligheid, cadeautjes én natuurlijk lekker eten. Als je jezelf afvraagt hoe je die feestelijke maaltijden wat slanker en gezonder kunt maken, ben je hier aan het juiste adres. En geen zorgen: dat betekent niet alleen maar water en bleekselderij!
🎄🍽🥂 In dit artikel verrassen we je met een aantal slimme trucs om je gezellige kerstdiner wat lichter te maken, zónder afbreuk te doen aan de smaak.We kijken naar de manier van bereiden, slanke alternatieven, smaakmakers, calorie-arme(re) toetjes en geven je een aantal tips waarmee slanker eten net wat makkelijekr wordt tijdens kerst.
Lees ook: Zo raak je een paar kilo kwijt vóór kerst (om een schrikmoment erna te voorkomen)
Feestelijk grillen of wokken
Laten we beginnen met de gouden tip: gooi die bakplaat de deur uit en omarm de grill. Het is tijd om die innerlijke chef-kok in je los te laten. Ontdek hoe leuk grillen kan zijn en vergeet niet dat het stuk gezonder is. Bakken vereist veel vet, terwijl je bij het grillen overtollig vet laag wegdruppelen. Vlees, groenten, zelfs fruit – alles kan op de grill. Geniet van een diner met een heerlijke rokerige smaak en minder calorieën, terwijl je die kerstachtige sfeer bewaart.
Of koop een wokset, zodat jullie kunnen wokken in plaats van gourmetten. Tijdens het wokken gebruik je weinig olie en behoud je de knapperigheid en bite van het vlees en de groenten. Wat je keuze ook is: beperk de hoeveelheid boter of olie, kies voor mager vlees en voeg lekker veel groenten toe.
Verrukkelijke vernuftige vervangingen
Wist je dat je met een paar slimme vervangingen een gerecht snel een stuk gezonder kunt maken? Neem bijvoorbeeld de varkensrollade: als je deze vervangt door door een malse kalkoenrollade of kipfilet kom je al een heel eind. Met de juiste kruiden en bereidingstechnieken kan kipfilet net zo smaakvol zijn als zijn vettere tegenhanger. En het mooiste? Het scheelt dankzij de magere eiwitten onwijs veel in calorieën en vetten, waardoor je ruimte overhoudt voor een verrukkelijke kersttoetje.
Het is heel ouderwets om te denken dat een gerecht alleen om het stuk vlees draait. Geef dit jaar groenten de hoofdrol op je feesttafel! Van geroosterde wortels met een vleugje honing en tijm tot aan knapperige boerenkoolsalades met granaatappelpitjes: er zijn allerlei manieren om groenten te transformeren tot de sterren van je kerstdiner. En geloof ons: met de juiste bereiding worden ze de favoriet van de avond, zelfs bij de fervente vleesliefhebbers.
©Tatjana Baibakova
Smaakvolle geheime wapens
Kruiden en specerijen zijn je beste vrienden tijdens de feestdagen! Ze kunnen een gewoon gerecht omtoveren tot een smaakexplosie zonder de extra calorieën. Gebruik verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, basilicum of peterselie om je gerechten op te peppen. Bovendien neig je zo minder snel naar sausjes. Win-win, toch?
Over die sausjes gesproken… maak ze zelf! Bereid zelf sauzen en dressings met gezonde ingrediënten zoals Griekse yoghurt, verse kruiden en specerijen in plaats van zware room- of mayonaisesauzen. Op die manier weet je precies wat erin zit en vermijd je overtollige calorieën. Zo kun je genieten van een heerlijk feestelijk kerstdiner zonder je zorgen te maken over de extra kilo's. Ga ervoor en maak van deze kerst een culinair avontuur vol smaakvolle verrassingen!
Toetjes met verstopte groenten
Heb je ooit gedacht aan groenten in je toetjes? Het klinkt misschien niet zo lekker, maar bepaalde recepten kunnen je echt verbazen. Worteltaart is een klassiek voorbeeld, maar wat dacht je van bieten of avocado in chocolademousse of -taart? Wedden dat je het niet proeft?
©petrrgoskov
Voorkom overeten
Feestdagen brengen een overvloed aan verleidelijk voedsel met zich mee, waardoor mensen vaak meer eten dan normaal. Overeten ligt dan al vaak op de loer. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, ongemak en soms schuldgevoelens achteraf. Hier zijn een aantal tips om overeten te voorkomen, vooral tijdens feestelijke gelegenheden:
De groene groenten truc - Start je maaltijd met een flinke portie (groene) groenten of een salade met een lichte dressing. Op die manier vul je maag al met voldoende vezels om alle suikers en vetten daarna op te vangen.
Een klein bord - Het visuele effect van een klein bord kan je hersenen laten denken dat je meer eet dan je daadwerkelijk doet, waardoor je tevreden voelt met een kleinere portie. Kortom: gebruik ontbijtbordjes!
Eet met aandacht - Gebruik al je zintuigen tijdens het eten: ruik, proef en geniet echt van elke hap. Vergeet ook niet goed te kauwen om je spijsvertering een handje te helpen.
Drink slim - Als je alcoholische dranken wilt nuttigen, wissel ze dan af met water of thee. Je zit dan sneller vol.
De 20-minuten regel - Geef jezelf minstens 20 minuten voordat je besluit om meer op te scheppen. Zo lang duurt het namelijk voordat je lichaam het signaal van verzadiging naar je hersenen stuurt.
Deel het dessert - Als je graag van het dessert wilt genieten, deel het dan met iemand anders. Zo kun je toch proeven van de zoetigheden zonder dat je een volledige portie eet.