Energiezuinig koken: 6 tips om je rekening te verlagen zonder in te leveren op smaak

© Jacob Ammentorp Lund

Energiezuinig koken: 6 tips om je rekening te verlagen zonder in te leveren op smaak

Geplaatst: 13 februari 2024 - 11:34

Jolien van der Post

Besparen op je energierekening en toch elke avond een heerlijk warme maaltijd op tafel? Het kan! Door kleine aanpassingen in je kookroutines door te voeren, verbruik je minder energie. Met deze 6 tips kook je lekkere gerechten en betaal je minder energiekosten.

Kook voor meerdere dagen

Door meteen grote porties te koken waarvan je meerdere dagen kunt eten, bespaar je energiekosten. Je hoeft het gasfornuis of de kookplaat minder vaak lang aan te zetten. De tweede keer dat je hetzelfde eet, hoef je het alleen maar kort op te warmen. Daarnaast scheelt het je ook nog eens tijd, want je skipt de voorbereiding van een of meerdere maaltijden. Meer weten? Lees meer hierover: Tijd, geld én stress besparen? Ga mealpreppen!

Laat het eten nagaren

Wist je dat je een hoop energie bespaart door eten na te laten garen? Je zet de kookplaat of het vuur eerder uit en laat het eten langer in de pan. Neem bijvoorbeeld pasta. Wanneer het water kookt, gooi je de pasta in het water. Nu kook je het nog twee minuten en zet je het vuur uit. Je houdt de deksel op de pan en laat de pasta twee minuten langer staan dan op de verpakking als voorbereidingstijd staat aangegeven.

Een pan met linzen koken

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Kook met een snelkookpan

Met de snelkookpan gaar je de ingrediënten vliegensvlug, omdat er een verhoogde druk ontstaat in de pan. Binnen twee derde van de normale bereidingstijd heb je een maaltijd op tafel staan. En het is ook nog eens supersimpel: je gooit de ingrediënten met bouillon of water in de snelkookpan, vergrendelt ‘m, stelt de gewenste druk in en zet de pan op een warmtebron. Ontdek hier meer over de snelkookpan.

0

Powered by

logo

Kook met ingrediënten op kamertemperatuur

Moet je iets ontdooien uit de vriezer? Haal het er dan ’s ochtends al uit, zodat het op tijd ontdooit. Hierdoor hoef je geen magnetron te gebruiken. De ingrediënten in de koelkast haal je na thuiskomst van je werk er meteen uit, zodat deze op kamertemperatuur zijn wanneer je start met koken. Dit scheelt je energie en kooktijd.

Eten uit de vriezer

© qwartm - stock.adobe.com

Koken met een kleine of grote pan

Vlammen die langs de pan likken of een kleine pan op een te grote kookzone zetten: er gaat energie verloren als je dit doet. Zonde! Kies daarom de juiste pit of kookzone uit voor de pan die je gebruikt. Denk ook aan de hoeveelheid ingrediënten die je in de pan doet. Gebruik een kleine pan als je weinig ingrediënten in de pan doet en een grote pan als veel ingrediënten gaat koken of braden.

Laat het deksel op de pan tijden het koken

Doe het deksel op de pan. Je verbruikt namelijk twee tot drie keer meer energie als je dit niet doet. Daarnaast kun je de warmtebron ook sneller uit of laag zetten, om het eten te laten nagaren. Door het deksel op de pan blijft de warmte beter in de pan.

Maak eenpansgerechten

Wanneer je op één pit kookt in plaats van op meerdere pitten, bespaar je gas of elektra. Eenpansgerechten zijn dus een aanrader als je minder energie wilt gebruiken. Inspiratie nodig? Denk aan soep, risotto, stoofpotjes, pasta, stamppot of curry. En wokgerechten zijn extra gunstig, omdat je in een korte tijd het gerecht op een hoge temperatuur verhit.

Maaltijd wokken

© Rawpixel Ltd.

Gebruik de oven wat minder

Qua bereiding zijn ovengerechten ideaal. Je hebt je handen vrij als het gerecht in de oven staat. Maar het energieverbruik van de oven is over het algemeen hoger dan wanneer je een pan gebruikt. De oven moet vaak voorverwarmen en staat voor sommige gerechten lang aan. Gebruik de oven daarom liever wat minder. Wist je dat de airfryer meestal energiezuiniger is dan een oven?

Ken je de Hooimadam al?

Eten stooft in eigen warmte: dat kost geen stroom of gas!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem