7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag stoppen
De vaatwasser is een handige uitvinding die ons veel tijd en moeite bespaart bij het afwassen van de vaat. Maar let op: niet alles is geschikt voor de vaatwasser. Sommige spullen of materialen kunnen beschadigd raken, kromtrekken, verkleuren of zelfs smelten. Daarom is het belangrijk om te weten welke dingen je beter níet in de vaatwasser kunt stoppen.
In dit artikel lees je: ❌ Welke spullen je beter niet in de vaatwasser kunt stoppen als je beschadiging of verkleuring wilt voorkomen. ✅ Hoe je het best de vaatwasser kunt indelen om de vaat optimaal te reinigen en tegelijkertijd beschadigingen te voorkomen.
Lees ook: 5 veelgemaakte fouten met de vaatwasser
Dit kun je allemaal beter níet in de vaatwasser stoppen
1: Hout
Houten lepels, broodplanken en snijplanken kun je het beste met de hand afwassen. Het hout kan door het water en de hitte van de vaatwasser kromtrekken en barsten. Laat spullen van hout wel goed drogen voordat je ze opbergt.
💡 Vergeet niet om je houten snijplanken regelmatig in te wrijven met olie. Dat kun je bijvoorbeeld doen met lijnzaadolie (niet met olijfolie, want dat laat een vettige film achter op de plank). Zorg wel dat de plank goed droog is voordat je hem insmeert.
©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
2: Aluminium kookgerei
Aluminium potten en pannen kunnen in de vaatwasser verkleuren en krassen oplopen. Om ze in goede staat te houden, was je ze beter met de hand.
💡 Gebruik een zachte spons of doek om krassen op je aluminium kookgerei te voorkomen.
3: Plastic
Hoewel sommige plastic items vaatwasser bestendig zijn, kunnen andere smelten of vervormen. Controleer het etiket op het item of de verpakking voordat je het in de vaatwasser plaatst.
💡 Plaats vaatwasserbestendige plastic items op de bovenste rek, zo ver mogelijk van de verwarmingselementen verwijderd.
4: Kristal en handgeschilderd servies
De hitte en het water in de vaatwasser kunnen kristalglas en handbeschilderd servies beschadigen. Om ze mooi te houden, pak je gewoon zelf - nee, níet de afwasborstel maar 👇.
💡 Gebruik lauw water en een zachte doek om kristal en handbeschilderd servies schoon te maken.
5: Gietijzeren pannen
Gietijzeren pannen hebben een speciale coating die kan worden beschadigd door de vaatwasser. Ze kunnen hun 'seasoning' verliezen en gaan roesten. Seasoning verwijst naar de beschermende antiaanbaklaag die gietijzeren pannen vormen naarmate je ze meer gebruikt. Hoe vaker de pan wordt gebruikt met oliën of vetten, hoe beter deze laag wordt. Het ijzer in de pan reageert namelijk met deze stoffen, waardoor er als het ware een natuurlijke antiaanbaklaag ontstaat. Als de seasoning beschadigd raakt, bijvoorbeeld door de vaatwasser, verliest de pan die bescherming. De laag moet opnieuw worden opgebouwd met voldoende gebruik en onderhoud. Was ze daarom met de hand en droog ze onmiddellijk af.
💡 Om je gietijzeren pan te onderhouden, wrijf je deze na het schoonmaken in met een dun laagje olie.
©Sharky Photography
6: Antiek of erfstukken
Antiek vaatwerk of erfstukken kunnen kwetsbaar zijn en kunnen door de hitte en de krachtige waterstralen in de vaatwasser beschadigd raken. Behandel deze items voorzichtig en was ze met de hand.
💡 Gebruik een zachte doek en lauw water om antiek vaatwerk of erfstukken voorzichtig schoon te maken. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen.
7: Messen
Hoewel messen technisch gezien in de vaatwasser kunnen worden gewassen, kunnen ze snel bot worden door het rammelen tegen andere items. Ook kan het handvat van houten messen beschadigd raken. Voor echte koks is messen in de vaatwasser doen dan ook een doodzonde. Was ze met de hand om ze scherp en in goede staat te houden.
💡 Was messen onmiddellijk na gebruik om te voorkomen dat voedselresten aankoeken. Gebruik een zachte doek en warm water om ze schoon te maken.
©Moshbidon
9 tips om je vaatwasser slim en veilig in te delen
Om de vaat optimaal te reinigen en beschadigingen te voorkomen, is het belangrijk om de vaatwasser op de juiste manier in te delen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het correct indelen van je vaatwasser:
1: Sorteer de vaat op grootte, vorm en materiaal. Dit maakt het makkelijker om alles op de juiste plek in de vaatwasser te plaatsen.
2: Zet grotere items zoals pannen, schalen en snijplanken aan de zijkanten van de onderste rek. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken om krassen te voorkomen.
3: Plaats borden en schalen verticaal in de sleuven van het onderste rek, waarbij je voldoende ruimte tussen elk stuk vaatwerk laat om water en sop er goed door te laten stromen.
4: Plaats bestek met de handvatten naar beneden in de bestekmand. Dit zorgt ervoor dat de vuile delen goed worden schoongemaakt. Zorg er wel voor dat messen met het lemmet naar beneden wijzen om ongelukken bij het uitruimen te voorkomen.
5: Plaats glazen en kopjes ondersteboven in het bovenste rek, zodat ze niet met water gevuld raken. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken om breuk te voorkomen.
6: Plastic items kunnen in het bovenste rek worden geplaatst om te voorkomen dat ze smelten door de hitte van de verwarmingselementen in de onderste rek.
7: Plaats potten en pannen met de open kant naar beneden. Dit zorgt ervoor dat water en sop goed in contact komen met het vuile oppervlak.
8: Probeer de vaatwasser niet te vol te laden, omdat je vaat hierdoor minder schoon kan worden én er meer kans op beschadiging is.
9: Voordat je de vaatwasser start, controleer je of de sproeiarmen vrij kunnen draaien en niet worden geblokkeerd door groot serviesgoed of pannen.