5 tips waarmee je meer uit je sapcentrifuge perst

© 279photo

5 tips waarmee je meer uit je sapcentrifuge perst

Geplaatst: 27 maart 2024 - 13:02

Wesley Akkerman

Met een sapcentrifuge in huis kun je in een handomdraai allerlei lekkere, verse sapjes maken. Maar als dit de eerste keer is dat je zo’n keukenapparaat gebruikt, dan ben je misschien op zoek naar tips waarmee je meer uit het product haalt.

Als je moeite hebt met afvallen of als je op zoek bent naar een manier om je vitamine-inname te vergroten, dan kan het verstandig zijn eens te kijken naar een sapcentrifuge. Daarmee maak je thuis verse sapjes in een handomdraai en scheid je de pulp van het sap. Er zijn ook andere apparaten die kunnen helpen bij gezonder eten of meer vitamines binnenkrijgen. Denk dan aan een slowjuicer (waardoor je meer vezels binnenkrijgt) of een blender (waarmee je verse smoothies kunt maken, waar tevens bevroren fruit in kan). Voor nu kijken we naar de sapcentrifuge.

0

Powered by

logo

Maak hem altijd goed schoon

Voordat we kunnen beginnen met het persen van vers fruit, is het de bedoeling dat we de centrifuge goed schoonmaken. Je doet er goed aan dit bij het eerste gebruik te doen (wanneer je hem net uit de doos haalt) en wanneer je hem gebruikt hebt. Een sapcentrifuge heeft veel verschillende onderdelen die je allemaal los kunt halen. Raadpleeg de handleiding als je ergens over twijfelt of om het apparaat goed te leren kennen. Tussen al die onderdelen kan er wat pulp achterblijven, die mettertijd flink vast kunnen zitten als je de prut niet op tijd weghaalt.

Doe het aanvankelijk rustig aan

In de handleiding staan ook basistips aan voor het gebruik (en anders vind je die mogelijk in een bijbehorende app of op de website). Wees niet te snel met het toevoegen van extra fruit en wacht totdat de pulp van de vorige perssessie helemaal afgevoerd is. Deze tip mag je overigens ook op jezelf betrekken. Drink niet opeens zes verschillende sapjes, met allerhande ingrediënten, op één dag als je lichaam daar nog niet aan gewend is. Verdun het sap de eerste paar keer om misselijkheid te voorkomen en wacht nog met heel exotische blends.

Sapcentrifuge

© Maridav

Kies je groente en fruit zorgvuldig uit

En nu we het toch over smaak hebben, is het een goed idee om te bedenken welke fruitsoorten het best bij elkaar passen: of ze elkaar aanvullen of juist tegenwerken. Natuurlijk mag je helemaal zelf bedenken wat je lekker vindt. Maar bepaalde fruit- en groentesoorten passen nu eenmaal beter bij elkaar. Als je een zoetekauw bent, kun je bijvoorbeeld aardbeien mengen met mango’s en meloenen, en die combineren met komkommer en wortelen. Vergeet niet de grote fruitsoorten eerst fijn te snijden en in sommige gevallen vooraf te schillen of pellen.

Wees je bewust van de limieten

Je kunt niet zomaar alles in een sapcentrifuge stoppen en dan verwachten dat het goed gaat. Prop niet al te grote stukken in de vultrechter en zorg dat het apparaat altijd de ruimte heeft om de pulp kwijt te kunnen. Voor het beste resultaat wissel je ingrediënten af tijdens het persen en voeg je pas nieuwe stukken toe wanneer de pulp helemaal afgevoerd is.

De hoogste snelheid is niet per se de beste. De snelheid die je nodig hebt, is namelijk afhankelijk van het soort groente of fruit: gebruik voor harde groente en fruit een hoge snelheid en een lagere snelheid voor zachte groente en fruit.

Oranje sap

© Zelwanka

Gooi de pulp niet meteen weg

Zoals gezegd werkt een sapcentrifuge dus net even anders dan een blender. Een blender mengt alles wat je erin stopt. Een sapcentrifuge raspt groente en fruit op een hoge snelheid, waardoor zaadjes, schillen en overige pulp afgescheiden kunnen worden. Je hoeft dat ‘afval’ echter niet meteen weg te gooien. Niet alleen kun je er je eigen composthoop mee verrijken (goed voor je tuin!), maar als er weinig pitjes inzitten, kun je de pulp ook gebruiken in andere etenswaren. Zo kun je er brood mee maken, soepen mee aanvullen en door er water aan toe te voegen zelfs babyvoeding mee maken.

Sapcentriguge of slowjuicer? 🥕🍏🍊

Kijk & vergelijk

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten