ID.nl logo
Efficiënt energie besparen doe je met deze slimme apparaten
Huis

Efficiënt energie besparen doe je met deze slimme apparaten

Energie besparen is belangrijker dan ooit: de planeet gaat er flink op achteruit en energie is inmiddels bijna een luxeproduct. Je kunt veel dingen doen om energie te besparen. Slimme apparaten kunnen je daar bij helpen. ID.nl zet er een aantal voor je op een rij.

Aan het eind van dit artikel weet je:

  • Wat infraroodpanelen zijn en hoe je ze kunt gebruiken
  • Waar een slimme radiatorknop voor dient
  • Hoe je in de badkamer geld kunt besparen
  • Wil je nog meer leren over geld besparen door energie besparen? Ga dan naar onze energie besparen-pagina.

Infraroodpanelen

Wil je niet te veel gas gebruiken om je huis warm te houden, dan zijn infraroodpanelen een goede mogelijkheid. Een infraroodpaneel zet stroom om in infraroodstraling en in convectiewarmte. Erg fijn, want deze panelen zijn heel plaatselijk te gebruiken. In tegenstelling tot je centrale verwarming kun je met een infraroodpaneel dus precies verwarmen op de plek waar je (stil)zit. Denk aan je bureau in je werkkamer, of juist de bank als je ‘s avonds televisie kijkt. In veel gevallen volstaat een paneel van 350 tot 500 Watt. Infraroodpanelen zijn er in de vorm van plafondpanelen die je voor langere tijd bevestigt, of in de vorm van staande panelen die je kunt verplaatsen. 

Natuurlijk hoef je niet te kiezen tussen centrale verwarming en een infraroodpaneel. Het is ook mogelijk om een infraroodpaneel te gebruiken als een extraatje op je normale verwarming. Je normale verwarming kan dan een paar graden lager en zo vang je de rest van de verwarming op met je infraroodpaneel. Op die manier kun je de aanschaf van je infraroodpaneel er vaak al binnen een half jaar uithalen. Houd er wel rekening mee dat een infraroodpaneel vrij veel elektriciteit verbruikt, maar daarvoor krijg je veel warmte terug: de frontplaat kan wel 100 graden worden (en heeft daar maar 5 tot 10 minuten voor nodig).

Ook lezen: Infraroodverwarming: dit zijn de voor- en nadelen

Tip: Goed om te weten voor mensen met zonnepanelen: de combinatie van zonnepanelen en infraroodverwarming wordt op jaarbasis CO2-neutraal beschouwd.

©magraphics

Slimme radiatorknop

De slimme thermostaat ken je waarschijnlijk al, maar in het verlengde van de slimme thermostaat is er de slimme radiatorknop. Dit is een gadget die je op de radiator zet en die de temperatuur meet en anders kan instellen. Je kunt deze slimme knoppen alleen gebruiken op radiatoren die al een temperatuurmeter hebben.

Wil je dat het in bepaalde kamers wel warm is, maar in andere niet, dan kun je je slimme radiatorknop op een afstand instellen. Op die manier gebruik je de warmte veel efficiënter. Als je alleen al de verwarming in bijvoorbeeld de slaapkamer het hele jaar helemaal uit zou zetten, dan bespaar je daarmee ongeveer 300 euro op de huidige gasprijzen (via Milieucentraal): het scheelt dus ook al als je het maar in één ruimte regelt.

Belangrijk: je kunt een slimme radiatorknop alleen gebruiken op een radiator die een thermostatische radiatorknop gebruikt.

Slimme stekker

Een televisie op standby laten staan doet bijna iedereen, terwijl het zeker niet het meest milieuvriendelijke is om te doen. Het standby-sluipverbruik is jaarlijks ruim 250 kWh. Als energie 0,79 euro kost per kWh, dan zou je door de televisie en de HD-ontvanger op die slimme stekker aan te sluiten en uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt 200 euro per jaar kunnen besparen. Slimme stekkers zijn al verkrijgbaar voor minder dan een tientje. Dat haal je er met de huidige prijzen dus echt zo uit!

©Vit - stock.adobe.com

Telefoonlader op zonne-energie

Het zou op jaarbasis maar een paar euro kosten om een iPhone op te laden en voor een tablet ook, maar als je met je hele gezin gebruikmaakt van een telefoonlader op zonne-energie, dan scheelt dat toch op jaarbasis weer een klein beetje. Bovendien is het voordeel dat je de stroom ook kunt ‘meenemen’, mocht je bijvoorbeeld naar een festival gaan zonder stopcontacten in de buurt. Een powerbank op zonne-energie kost waarschijnlijk wel zo’n 40 euro, maar die investering heb je er al snel uit als iedereen de oplader gebruikt. Alle kleine beetjes helpen, en sowieso is een powerbank erg handig voor de telefoons van nu, die regelmatig het einde van de dag op één keer opladen niet halen.

Tip: wil je dat je telefoon sneller oplaadt? Zet hem dan even op vliegtuigmodus terwijl hij in de lader zit.

Slimme douchekop

Zorgen dat je minder water gebruikt bij het douchen, dat lukt mensen vaak zelf wel. Maar heb je kinderen in huis, dan is er vaak wat meer overtuigingskracht nodig. Er bestaan slimme douchekoppen die de waternevel verlichten met ledlampen. Elke kleur staat voor de hoeveelheid water die wordt verbruikt. Groen is 10 liter, blauw is 20 liter, paars is 30 liter, rood is 40 liter en knipperend rood volgt als je meer dan 40 liter verbruikt. De lamp is gelinkt aan een app waarmee je deze functie al dan niet kunt inschakelen. Op die manier wordt het hele gezin geïnspireerd om minder water te gebruiken, omdat het een soort spel wordt.

Je bespaart er veel energie mee: 80 procent van je warme water stroomt namelijk door je douche. Douche je in plaats van 7,4 minuten maar 5 minuten, dan kan dat met de huidige gasprijzen 130 euro per jaar schelen. Een waterbesparende douchekop helpt daarbij, waarbij je net zo prettig doucht, maar 20 procent minder water gebruikt. Stap ook af van de regendouche, want die douchekop verbruikt 60 procent meer dan een spaardouchekop.

Tip: doe als je bijvoorbeeld een haarmasker in het haar hebt gedaan, de douche tijdelijk even uit tijdens het intrekken. Dat scheelt weer een paar minuten warm douchewater.

Ook lezen: bespaar tot wel 6000 liter water met deze simpele tips

©yunava1 - stock.adobe.com

Wil je nog meer energie besparen? Lees dan ook onze artikelen over bijvoorbeeld het voorkomen van koudeval en welke slimme thermostaat het beste is om kosten te besparen.

🔒Breng je slimme woning naar een hoger niveau met een beveiligingssysteem!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartwatches van max 500 euro
© Samsung
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartwatches van max 500 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede smartwatch met veel opties? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken smartwatches bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Garmin Venu 3

Wie een robuuste smartwatch met mogelijkheden zoekt, is bij de Garmin Venu 3 aan het juiste adres. Het heldere amoledscherm van 454 × 454 pixels is voorzien van Gorilla Glass. Hierdoor krijg je niet zo gauw krassen op het scherm. In tegenstelling tot veel andere modellen kun je met de Venu 3 rechtstreeks bellen, want de behuizing heeft een speaker en microfoon. Een voorwaarde is wel dat het slimme horloge is verbonden met een smartphone. Daarnaast zie je ook inkomende notificaties voorbijkomen. Een nuttige optie is dat je favoriete nummers in het interne geheugen van 8 GB kunt opslaan. Laat dus voortaan je smartphone tijdens sportsessies thuis liggen! Als je een betaald abonnement hebt bij Spotify, Deezer of YouTube Music, kun je rechtstreeks liedjes en podcasts downloaden.

De Garmin Venu 3 is nagenoeg voor iedereen geschikt. Zo bevat het apparaatje een speciale rolstoelmodus waarmee mindervaliden goede workouts kunnen doen. Daarnaast houd je allerlei gegevens bij over je gezondheid en mentale welzijn, zoals de hartslag, het stressniveau en de huidtemperatuur. Er is ook een uitgebreide slaapmonitor ingebakken. De ronde horlogekast van de Garmin Venu 3 heeft een diameter van 45 millimeter. Kies tussen de kleuren zwart en zilver-wit. Heb je een dunne pols, dan kun je de Garmin Venu 3S overwegen. Die heeft een kleinere horlogekast van 41 millimeter (goud-grijs/goud-roze/goud-wit/zilver-groen/zwart).

Samsung Galaxy Watch FE

Zoek je een prijsvriendelijke smartwatch van een goed merk? De Samsung Galaxy Watch FE is op het moment van schrijven scherp geprijsd. Kies tussen een zwarte, blauwe en roze uitvoering. De ronde horlogekast van 40 millimeter past om nagenoeg elke pols. Naast het aanraakscherm van 396 × 396 pixels heeft de behuizing ook nog twee fysieke knoppen. Sport gerust met slecht weer of trek in het zwembad baantjes, want je kunt de Galaxy Watch FE continu dragen. De IP68-gecertificeerde horlogekast is waterdicht tot een diepte van vijftig meter.

Er is 16 GB intern geheugen ingebouwd. Hierdoor heb je voldoende ruimte om diverse apps te installeren, zoals WhatsApp en Spotify. Je bedient ze voortaan rechtstreeks op je pols. Je kunt bovendien diverse andere Samsung-apparaten in jouw woning aansturen. Deze smartwatch houdt allerlei gegevens bij. Zo toont het hoofdscherm de huidige hartslag en het aantal gezette stappen. Daarnaast heeft de polsassistent een uitgebreide slaapcoach. Goed om te weten is dat Samsung tot minimaal september 2028 software-updates levert.

Samsung Galaxy Watch Ultra

De chic vormgegeven Samsung Galaxy Watch Ultra ziet er niet alleen stoer uit, maar telt ook een heleboel functies. Zo ben je dankzij 4G-ondersteuning ook zonder smartphone altijd en overal bereikbaar. De forse horlogekast heeft een diameter van wel 47 millimeter. Het felverlichte amoledscherm van 480 × 480 pixels springt direct in het oog. Hierop kun je prima (sport-)apps bedienen en notificaties aflezen. Het aanraakschermpje bestaat uit hard saffierglas. Dat is nagenoeg ongevoelig voor krassen. Volgens Samsung is de Galaxy Watch Ultra bestand tegen hoge temperaturen van maximaal 55 graden en een waterdiepte tot honderd meter.

Voor smartwatch-begrippen heeft dit exemplaar een batterij met een ruime accucapaciteit van 590 mAh. De Koreaanse fabrikant claimt een maximale gebruikstijd van honderd uur, mits je de spaarstand activeert. Naast de twee standaardknoppen is er ook een zogeheten Quick Button-toets. Hieraan kun je zelf een veelgebruikte functie toekennen. Onder de motorkap zorgt de rappe Exynos W1000-processor dat alles vlekkeloos verloopt. De vijf rekenkernen met snelheden van 1,6 en 1,5 GHz zorgen voor een soepele werking. Dit product is in drie smaken te koop, namelijk zilver-zwart, grijs-oranje en zilver-wit.

Lees ook: Dit zijn de 5 belangrijkste features van een smartwatch

Apple Watch Series 10

Onlangs bracht de Amerikaanse techgigant de tiende generatie van zijn Apple Watch Series op de markt. Er zijn een heleboel variaties te koop. De betaalbaarste uitvoering ondersteunt alleen wifi (geen 4G) en heeft een aluminium horlogekast van 42 millimeter (zilver-blauw/rosegoud-wit/zwart) of 46 millimeter (zilver/zilver-blauw/zwart). Het rechthoekige oledscherm telt op de grootste uitvoering 416 × 496 pixels. Ten opzichte van eerdere generaties heeft dit model een ruimer beeld. Bovendien zijn er extra sensors toegevoegd, want de smartwatch kan nu de watertemperatuur en -diepte meten. Ideaal voor watersporters!

Gunstig is dat je de accu pijlsnel kunt opladen. Na slechts een halfuurtje aan de lader bedraagt de batterijcapaciteit alweer tachtig procent. In het menu vind je talloze innovatieve gezondheidsfuncties. Deze veelzijdige polsassistent kan onder meer slaapapneu en een onregelmatige hartslag registreren. Handig is dat het apparaat na een onverhoopte val automatisch jouw SOS-contactpersonen informeert. Sporters kunnen uit allerlei trainingen kiezen. Open de App Store en voeg aan de hand van je favoriete toepassingen de gewenste functies aan de Apple Watch Series 10 toe.

Google Pixel Watch 3

De Google Pixel Watch 3 is een scherp geprijsde smartwatch met veel (sport)opties. Afhankelijk van de polsdikte kies je tussen een horlogekast van 41 millimeter (zwart/goud-groen/zilver-creme/zilver-roze) en 45 millimeter (zwart/zilver-creme/zilver-groen). Vergeleken met voorgaande versies hebben de smartwatches dunnere randen. Een pluspunt, want dit resulteert in meer schermoppervlak van het amoledpaneel. De Pixel Watch 3 kan wel een stootje hebben, want het scherm is voorzien van Gorilla Glass. Bovendien voldoet het product aan de strenge eisen van de IP68-norm. Er kan geen stof of water binnendringen.

Voor fanatieke sporters is de aanwezigheid van Fitbit-software een welkome aanvulling. Aan de hand van een soort herstelscore zie je in hoeverre je klaar bent voor de volgende training. Verder ontvangen hardlopers onderweg gedetailleerde gegevens, zoals de paslengte en het ritme. Opvallend is verder de geavanceerde hartslagfunctie. Zodra het hart van de gebruiker niet meer klopt, schakelt de Pixel Watch 3 direct de hulpdiensten in. Hierbij deelt het slimme horloge ook de locatie. Meer weten? Lees dan deze review op ID.nl.

▼ Volgende artikel
Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027
© Roman R
Energie

Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 definitief beëindigd. De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de wet die de afbouw en het einde van deze regeling regelt. Het wetsvoorstel van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) kreeg de steun van een ruime meerderheid van de senatoren.

Het wetsvoorstel werd met meer dan twee derde van de stemmen aangenomen in de Eerste Kamer. Naast de regeringspartijen VVD, PVV, BoerBurgerBeweging (BBB) en ChristenUnie stemden ook partijen als CDA, D66, Volt, Forum voor Democratie en 50PLUS voor de afschaffing van de salderingsregeling. In totaal stemden 49 van de 75 senatoren voor het voorstel. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de afbouw van de populaire regeling, die jarenlang het gebruik van zonnepanelen heeft gestimuleerd.

In het kort

Vanaf 1 januari 2027 kunnen mensen met zonnepanelen niet meer salderen. Dit betekent dat ze de stroom die ze in de zomer terugleveren, niet meer kunnen gebruiken om in de winter hun stroomrekening te verlagen.

In plaats daarvan krijgen ze een vergoeding voor de stroom die ze teruggeven aan het net. Deze vergoeding is minimaal 50% van de prijs die ze betalen voor stroom.

Energieleveranciers mogen geen kosten meer rekenen voor de saldering, maar kunnen wel andere kosten in rekening brengen. Na drie jaar wordt er gekeken of deze veranderingen goed werken.

Aanhouding van kritische moties

Tijdens het debat over de wet werden diverse moties ingediend, maar er is slechts over één motie gestemd. Een motie van SGP-senator Peter Schalk, die pleitte voor een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, werd met een ruime meerderheid verworpen. Andere moties, waaronder voorstellen van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD), werden aangehouden. Deze moties vroegen onder meer aandacht voor een eerlijke verdeling van kosten en baten tussen huurders en huiseigenaren en voor extra investeringen in zonnepanelen bij woningcorporaties. Over deze moties wordt op een later moment gestemd.

Wat betekent dit voor zonnepaneelbezitters?

Met de goedkeuring van de wet is het einde van de salderingsregeling een feit. Tot 2025 kunnen zonnepaneelbezitters nog volledig salderen, waarna de regeling stapsgewijs zal worden afgebouwd. Vanaf 2027 is het niet langer mogelijk om opgewekte zonne-energie volledig te verrekenen met het eigen stroomverbruik. De overheid hoopt hiermee de overgang naar een duurzamer en eerlijker energiestelsel te bevorderen, waarin zonne-energie beter wordt geïntegreerd.

Toekomstige impact en discussie

Hoewel de afschaffing van de salderingsregeling door veel partijen wordt gezien als een logische stap, leidt het besluit ook tot kritiek. Zo vrezen tegenstanders dat het minder aantrekkelijk wordt voor huishoudens om te investeren in zonnepanelen. De komende jaren zal blijken in hoeverre de nieuwe wet gevolgen heeft voor de groei van zonne-energie in Nederland. Met dit besluit is een tijdperk van stimulering via de salderingsregeling afgesloten, maar blijft de vraag hoe de energietransitie verder vorm krijgt.

Bron: Solar Magazine