Efficiënt energie besparen doe je met deze slimme apparaten

Efficiënt energie besparen doe je met deze slimme apparaten

Geplaatst: 13 december 2022 - 09:27

Aangepast: 27 juli 2023 - 13:27

Laura Jenny

Energie besparen is belangrijker dan ooit: de planeet gaat er flink op achteruit en energie is inmiddels bijna een luxeproduct. Je kunt veel dingen doen om energie te besparen. Slimme apparaten kunnen je daar bij helpen. ID.nl zet er een aantal voor je op een rij.

Infraroodpanelen

Wil je niet te veel gas gebruiken om je huis warm te houden, dan zijn infraroodpanelen een goede mogelijkheid. Een infraroodpaneel zet stroom om in infraroodstraling en in convectiewarmte. Erg fijn, want deze panelen zijn heel plaatselijk te gebruiken. In tegenstelling tot je centrale verwarming kun je met een infraroodpaneel dus precies verwarmen op de plek waar je (stil)zit. Denk aan je bureau in je werkkamer, of juist de bank als je ‘s avonds televisie kijkt. In veel gevallen volstaat een paneel van 350 tot 500 Watt. Infraroodpanelen zijn er in de vorm van plafondpanelen die je voor langere tijd bevestigt, of in de vorm van staande panelen die je kunt verplaatsen. 

Natuurlijk hoef je niet te kiezen tussen centrale verwarming en een infraroodpaneel. Het is ook mogelijk om een infraroodpaneel te gebruiken als een extraatje op je normale verwarming. Je normale verwarming kan dan een paar graden lager en zo vang je de rest van de verwarming op met je infraroodpaneel. Op die manier kun je de aanschaf van je infraroodpaneel er vaak al binnen een half jaar uithalen. Houd er wel rekening mee dat een infraroodpaneel vrij veel elektriciteit verbruikt, maar daarvoor krijg je veel warmte terug: de frontplaat kan wel 100 graden worden (en heeft daar maar 5 tot 10 minuten voor nodig).

Ook lezen: Infraroodverwarming: dit zijn de voor- en nadelen

Bijverwarming opties zoals infrarood verwarming en airco

© magraphics

0

Powered by

logo

Slimme radiatorknop

De slimme thermostaat ken je waarschijnlijk al, maar in het verlengde van de slimme thermostaat is er de slimme radiatorknop. Dit is een gadget die je op de radiator zet en die de temperatuur meet en anders kan instellen. Je kunt deze slimme knoppen alleen gebruiken op radiatoren die al een temperatuurmeter hebben.

Wil je dat het in bepaalde kamers wel warm is, maar in andere niet, dan kun je je slimme radiatorknop op een afstand instellen. Op die manier gebruik je de warmte veel efficiënter. Als je alleen al de verwarming in bijvoorbeeld de slaapkamer het hele jaar helemaal uit zou zetten, dan bespaar je daarmee ongeveer 300 euro op de huidige gasprijzen (via Milieucentraal): het scheelt dus ook al als je het maar in één ruimte regelt.

Efficiënt energie besparen doe je met deze slimme apparaten-22444896

Slimme stekker

Een televisie op standby laten staan doet bijna iedereen, terwijl het zeker niet het meest milieuvriendelijke is om te doen. Het standby-sluipverbruik is jaarlijks ruim 250 kWh. Als energie 0,79 euro kost per kWh, dan zou je door de televisie en de HD-ontvanger op die slimme stekker aan te sluiten en uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt 200 euro per jaar kunnen besparen. Slimme stekkers zijn al verkrijgbaar voor minder dan een tientje. Dat haal je er met de huidige prijzen dus echt zo uit!

slimme stekker

© Vit - stock.adobe.com

Telefoonlader op zonne-energie

Het zou op jaarbasis maar een paar euro kosten om een iPhone op te laden en voor een tablet ook, maar als je met je hele gezin gebruikmaakt van een telefoonlader op zonne-energie, dan scheelt dat toch op jaarbasis weer een klein beetje. Bovendien is het voordeel dat je de stroom ook kunt ‘meenemen’, mocht je bijvoorbeeld naar een festival gaan zonder stopcontacten in de buurt. Een powerbank op zonne-energie kost waarschijnlijk wel zo’n 40 euro, maar die investering heb je er al snel uit als iedereen de oplader gebruikt. Alle kleine beetjes helpen, en sowieso is een powerbank erg handig voor de telefoons van nu, die regelmatig het einde van de dag op één keer opladen niet halen.

Slimme douchekop

Zorgen dat je minder water gebruikt bij het douchen, dat lukt mensen vaak zelf wel. Maar heb je kinderen in huis, dan is er vaak wat meer overtuigingskracht nodig. Er bestaan slimme douchekoppen die de waternevel verlichten met ledlampen. Elke kleur staat voor de hoeveelheid water die wordt verbruikt. Groen is 10 liter, blauw is 20 liter, paars is 30 liter, rood is 40 liter en knipperend rood volgt als je meer dan 40 liter verbruikt. De lamp is gelinkt aan een app waarmee je deze functie al dan niet kunt inschakelen. Op die manier wordt het hele gezin geïnspireerd om minder water te gebruiken, omdat het een soort spel wordt.

Je bespaart er veel energie mee: 80 procent van je warme water stroomt namelijk door je douche. Douche je in plaats van 7,4 minuten maar 5 minuten, dan kan dat met de huidige gasprijzen 130 euro per jaar schelen. Een waterbesparende douchekop helpt daarbij, waarbij je net zo prettig doucht, maar 20 procent minder water gebruikt. Stap ook af van de regendouche, want die douchekop verbruikt 60 procent meer dan een spaardouchekop.

Ook lezen: bespaar tot wel 6000 liter water met deze simpele tips

douchekop

© yunava1 - stock.adobe.com

Wil je nog meer energie besparen? Lees dan ook onze artikelen over bijvoorbeeld het voorkomen van koudeval en welke slimme thermostaat het beste is om kosten te besparen.

🔒Breng je slimme woning naar een hoger niveau met een beveiligingssysteem!

Vraag een offerte aan voor inbraakbeveiliging:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000