Hoe veilig is een elektrische deken?
Overweeg je een elektrische deken aan te schaffen, maar maken verhalen over brand en kortsluiting je bang? Niet nodig! Wij vertellen je meer over de veiligheid van elektrische dekens, hoe je zeker weten een betrouwbaar exemplaar in huis haalt én hoe je je deken veilig gebruikt.
In het kort Elektrische dekens zijn over het algemeen heel veilig, maar dan moet je wel de juiste kopen en er verstandig mee omgaan. Dit artikel geeft je drie tips hoe je (extra) veilige elektrische dekens herkent en legt verder uit wat je nog meer kunt doen om ongelukken met je elektrische deken te voorkomen.
Lees ook: ❄️ Koud hè? Zo vind je jouw perfecte elektrische deken
Alvast een geruststelling: elektrische dekens die door Nederlandse (web)shops worden verkocht, zijn stuk voor stuk hartstikke veilig. Elektrische dekens moeten in dit land namelijk aan strenge veiligheidseisen voldoen om überhaupt verkocht te mogen worden. Toch zijn er wel degelijk gradaties in de veiligheid van elektrische dekens. Zo zijn sommige modellen uitgerust met extra veiligheidsfuncties, waardoor je er toch nét even wat ontspannener onder kruipt. Met de volgende tips pik je deze extra veilige modellen er zo uit.
Tip 1: Betrouwbare (web)shop
Zoals gezegd kun je alle elektrische dekens uit Nederlandse (web)shops vertrouwen. Stap één bij het kopen van een veilig model is dus de juiste (web)shop kiezen en je niet laten verleiden door goedkope dekens van buitenlandse verkooppunten. Twijfel je toch of een elektrische deken veilig genoeg is, let dan op certificeringen. Als de deken een CE-keurmerk heeft, dan voldoet hij aan de geldende veiligheidseisen.
Tip 2: Automatische uitschakeling
Moderne elektrische dekens worden steeds veiliger. Er zijn dan ook bijna geen elektrische dekens meer op de markt die niet over een automatische uitschakelfunctie beschikken. Toch is het goed om te benadrukken dat deze functie bij elke deken net even anders werkt. Zo schakelt de ene deken zichzelf na een standaard aantal uur vanzelf uit, terwijl je bij de andere deken zelf een timer moet instellen op een gewenst aantal uur. Op zich zijn beide functies veilig, maar met alleen een timer loop je wel iets meer risico dat je deze functie vergeet in te schakelen. Als je dan vervolgens naar bed gaat en je laat de elektrische deken verwarmd op de bank liggen, of je gebruikt je deken in bed en je valt vervolgens onverwacht snel in slaap, dan kan hij in de loop van de nacht te heet worden. Het veiligst is dus een deken die zichzelf na verloop van tijd hoe dan ook uitschakelt.
©Alina Stor
Tip 3: Oververhittingsbeveiliging
Helaas geeft automatische uitschakeling geen garantie dat een deken nooit oververhit zal raken. Is een deken bijvoorbeeld van binnen beschadigd, dan kan het zijn dat de warmte niet meer goed verspreid wordt en dat de deken op bepaalde plekken te heet wordt. Of je vergeet de timer in te schakelen waardoor de deken warm blijft nadat je eronder vandaan kruipt. Mocht een elektrische deken om wat voor reden dan ook te warm worden, dan is het wel zo handig als er een oververhittingsbeveiliging op zit. Die zorgt er bij een te hoge temperatuur voor dat de deken vanzelf naar een lagere stand schakelt of helemaal uitschakelt.
Verstandig gebruik
Zelfs als je een superveilige elektrische deken hebt weten te bemachtigen, kan jouw deken in bepaalde situaties kortsluiting (of erger nog: brand) veroorzaken. Hoe je met je deken omgaat, bepaalt namelijk óók hoe veilig-ie is en blijft. Zo is het waarschijnlijk je eerste ingeving om de deken na gebruik simpelweg op te vouwen, maar de brandweer raadt juist aan om een elektrische deken voorzichtig en niet te strak op te rollen. Dit voorkomt knikken in de bedrading, wat het risico op ongelukken verkleint. Ook de plek waar je je deken opbergt is belangrijk: niet in vochtige ruimtes en niet in de buurt van vloeistoffen. Leg er ook geen zware objecten op, want die kunnen de deken van binnen beschadigen. Gebruik je je deken niet? Haal dan altijd de stekker uit het stopcontact.
Op tijd vervangen
Elektrische dekens gaan behoorlijk wat jaren mee: zo'n zeven. Maar dan moet de deken tot die tijd wel in goede conditie blijven. Een elektrische deken die eerder beschadigd raakt, bijvoorbeeld door onvoorzichtig gebruik of door huisdieren die de deken toetakelen, is vanaf dat moment ook niet zo veilig meer. Een elektrische deken kan allerlei mankementen gaan vertonen: denk aan problemen aan de bedrading, maar bijvoorbeeld ook aan rafels en gaten in de buitenste stof. Ook dat laatste is gevaarlijk, aangezien de hitte daardoor dwars door de deken heen kan komen en zo brandwonden kan veroorzaken. Neem dus regelmatig even de tijd om je elektrische deken goed te controleren. Merk je slijtage op? Kies voor zekerheid en vervang je elektrische deken dan direct.