ID.nl logo
De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een matras
© Andrey Popov
Huis

De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een matras

Zodra je bent neergeploft op dat heerlijke zachte bed in de showroom weet je het: dit wordt jouw nieuwe matras. Maar ho, niet zo snel: een nieuw matras koop je niet zomaar even. Voorkom in elk geval het maken van deze vijf veelvoorkomende fouten.

Om jou aan het perfecte matras te helpen, sommen we in dit artikel de fouten op die veel mensen maken bij het kopen van een nieuw matras. Zodat jij die fouten niet hoeft te maken en iedere ochtend fris en pijnvrij wakker wordt. Dit zijn ze: 1. Niet proefslapen 2. Afgaan op de prijs 3. Niet naar het materiaal kijken 4. Geen rekening houden met slaaphouding 5. Geen rekening houden met partner

Lees ook: Da's relaxed: 10 tips voor de aankoop van het perfecte bed

Goed slapen betekent herstellen. Zonder een goede nachtrust hebben we weinig energie, presteren we slechter, krijgen we last van pijntjes en worden we sneller ziek. Als je je daarbij bedenkt dat we maar liefst eenderde van ons leven in bed doorbrengen, snap je waarom het kopen van een nieuw matras niet iets is wat je even tussen de bedrijven door doet. Toch is dat wel wat er vaak gebeurt: mensen kiezen al gauw een matras dat lekker ligt of dat met veelbelovende claims wordt verkocht, om er vervolgens thuis achter te komen dat het toch niet het comfort of de ondersteuning biedt waar ze naar zochten. Dat gaat jou natuurlijk niet gebeuren, mits je de volgende fouten niet maakt.

Fout 1: Niet proefslapen

Het is een klassieke fout bij het kopen van een nieuw matras: op basis van vijf minuutjes proefliggen in de showroom besluiten dat een matras goed is. Vaak gaat het immers om een momentopname. En zeg nou eerlijk: ligt niet elk matras lekker na een dagje shoppen op de woonboulevard? Natuurlijk is een eerste indruk ook belangrijk, maar een periode proefslapen is bij het kiezen van het juiste matras absoluut geen overbodige luxe. Veel fabrikanten bieden een proefslaapperiode van zo'n drie maanden aan, wat het ideale tijdsbestek is om te beslissen of je tevreden bent met je nieuwe matras. Is er geen mogelijkheid tot proefslapen? Bedenk dan goed of je het risico wilt nemen. Vooral als je een moeilijke slaper bent of snel last hebt van lichamelijke klachten, is proefslapen echt een must.

©Kaspars Grinvalds

Fout 2: Afgaan op de prijs

Matrassen zijn doorgaans niet goedkoop, vooral niet als je voor kwaliteit gaat. Het kan dan verleidelijk zijn om een budgetmatras te kopen, maar daarmee is de kans groot dat je jouw lichaam niet geeft wat het nodig heeft. Houd hierbij wel in het achterhoofd dat niet elk goedkoop matras van slechte kwaliteit is, en dat ook zeker niet elk duur matras goed is. Maar vaak zegt de prijs van een matras wel iets over de kwaliteit van het materiaal waarvan het is gemaakt. Kies je een matras puur vanwege het gunstige prijskaartje dat eraan hangt, dan zou het zomaar kunnen dat je binnen relatief korte tijd alweer een nieuw matras nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je last krijgt van rug-, nek- of schouderklachten. Slimmer is om één keer een grotere investering te doen, waar je vervolgens wél jarenlang plezier van hebt.

Fout 3: Niet naar het materiaal kijken

Met claims als 'extra zacht' en 'optimale ondersteuning' proberen matrassenfabrikanten potentiële klanten over de streep te trekken, maar trap hier niet te snel in. Zo betekenen termen als 'zacht' en 'hard' voor iedereen wat anders. Daarnaast kan een zacht matras in het begin heerlijk liggen, maar op den duur ook lichamelijke klachten veroorzaken. En een matras dat veel ondersteuning biedt, kan voor veel mensen juist weer te hard en daarmee oncomfortabel zijn. Het is altijd het beste om een nieuw matras zelf uit te proberen en er minstens een paar weken op te proefslapen, maar vergeet ook niet te kijken naar het materiaal waarvan het is gemaakt. Soms is een combinatie van materialen (hybride matras) nodig voor de beste ondersteuning.

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Populaire materialen voor matrassen zijn koudschuim, traagschuim en pocketvering. Koudschuimmatrassen worden het meest verkocht en niet voor niets: dit veelzijdige materiaal combineert comfort, ondersteuning én ventilatie. Ook traagschuim is bij veel mensen geliefd, omdat dit zachte materiaal zich perfect naar het lichaam vormt en zo drukverlagend werkt. Traagschuim wordt dan ook vaak aangeraden aan mensen met gewrichtsklachten. Matrassen met pocketvering zijn erg veerkrachtig en bieden daarmee een goede ondersteuning, wat bijvoorbeeld fijn is voor zijslapers of voor mensen die veel draaien in hun slaap. Omdat dit materiaal bijzonder goed ventileert, zijn pocketveringmatrassen ook ideaal voor wie het snel warm heeft in bed.

Fout 4: Geen rekening houden met slaaphouding

Voor een kwalitatieve nachtrust is een gezonde slaaphouding belangrijk. Dat houdt in dat de nek- en rugwervels recht uitgelijnd liggen. Slaap je vooral op je zij? Dan heb je een wat zachter, maar goed ondersteunend matras nodig dat de druk van jouw schouders, heupen en knieën kan opvangen. Buikslapers hebben juist baat bij een wat harder matras dat voorkomt dat de rug hol trekt, en rugslapers liggen vaak het lekkerst op een middelhard matras dat de natuurlijke kromming van de ruggenwervel ondersteunt. Heb je geen uitgesproken slaaphouding? Zoek dan een veelzijdig matras dat zowel ondersteunend als drukverlichtend werkt. Dit kan bijvoorbeeld een pocketveringmatras of een hybride matras van meerdere materialen zijn.

Fout 5: Geen rekening houden met partner

Voor koppels is het kiezen van het juiste matras een extra uitdaging, want hoe kies je een matras dat perfect aansluit op twee verschillende lichaamstypen? Nou, er is een eenvoudigere oplossing: twee losse matrassen kopen en daar met een topmatras één geheel van maken. Vooral voor twee mensen met verschillende slaapbehoeften (denk daarbij aan postuur, maar ook aan slaaphouding) is dat de beste optie. Geven jullie toch de voorkeur aan een tweepersoonsmatras, kies dan een matras dat voor beiden stevig genoeg is en dat geschikt is voor verschillende slaaphoudingen. Houd ook rekening met het ventilerend vermogen, zodat het matras de warmte van beide lichamen goed kan afvoeren. Ook prettig: een matras dat de bewegingen van de ander goed dempt. Zo maken jullie elkaar niet onbedoeld wakker.

Uitgeslapen idee:

Toppers van topmatrassen

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 scheerapparaten met een lange accutijd
© Philips
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 scheerapparaten met een lange accutijd

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goed scheerapparaat met een ruime accuduur van ongeveer een uur? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Philips Shaver Series 3000 S3242/12

Ondanks de relatief lage aanschafprijs van circa tachtig euro heeft de Philips Shaver Series 3000 S3242/12 een mobiele gebruikerstijd tot ongeveer een uur. Dit scheerapparaat is op een enkele acculading dus goed voor zo'n twintig scheerbeurten. Je leest met behulp van de verlichte batterij-indicator de resterende capaciteit af. Heb je haast? Gebruik dan de snellaadfunctie en scheer jezelf in vijf minuten. Voor het bijwerken van bakkebaarden of een snor klap je de precisietrimmer aan de achterzijde open.

Het scheerhoofd bestaat uit 27 zelfslijpende mesjes waarmee je zowel droog als nat kunt scheren. Deze betaalbare mesjes kun je na verloop van tijd simpel vervangen. Het handvat is trouwens voorzien van een rubberen laagje. Dat geeft je tijdens natte scheersessies voldoende grip. Het scheerhoofd beweegt in vijf richtingen, waardoor het nauwgezet de contouren van je gezicht en/of hoofd kan volgen. Je maakt dit gebruiksvriendelijke apparaat na afloop eenvoudig schoon. Open met een knopje het scheerhoofd en spoel de boel af onder de kraan. Philips levert een beschermkap, usb-oplaadkabel en reishoes mee.

Braun Series 8 8517s

De Braun Series 8 8517s heeft vier scheerelementen met verschillende patronen. Daarmee kun je ook een volle baard kortwieken. Deze elementen zijn goed voor zo'n dertigduizend snijacties per minuut. Afhankelijk van de baarddichtheid past het apparaat automatisch de scheerintensiteit aan. Het Duitse kwaliteitsmerk belooft een glad resultaat. Met een maximale accuduur van een uur neem je voor elke verzorgingsklus ruim de tijd. Prettig is dat Braun een oplaadstandaard meelevert. Na afloop plaats je het scheerapparaat hierin, waarna de accu automatisch wordt opgeladen.

Voor subtiel trimwerk is de behuizing voorzien van een precisietrimmer. Daarmee haal je bijvoorbeeld de haartjes pal onder de neus weg. De Series 8 8517s is volledig waterdicht, waardoor je probleemloos onder de douche kunt scheren. In de productdoos zit een compacte hoes met een harde buitenkant. Daardoor verklein je tijdens reizen de kans op schade. Braun is overtuigd van zijn product, want het concern biedt tot maar liefst vijf jaar garantie.

Remington F6 Style Series Aqua R6000

Zoek je een betaalbaar roterend scheerapparaat met een lange accutijd? Kijk dan eens naar dit exemplaar van Remington. Laat je niet misleiden door de lage aanschafprijs, want de F6 Style Series Aqua R6000 heeft veel mogelijkheden. Allereerst is de stoere behuizing volledig waterdicht. Het maakt dus niet uit of je droog scheert of juist liever scheerschuim gebruikt. Bovendien spoel je het apparaat gewoon af onder de kraan. Als de accu helemaal is opgeladen, houdt hij het ongeveer een uur vol.

Je gebruikt de geïntegreerde detailtrimmer om moeilijk bereikbare haartjes een kopje kleiner te maken. Denk onder meer aan oorharen en bakkebaarden. Een opvallende accessoire is de zogeheten stoppelbaardstyler. Plaats dit hulpstuk op het scheerhoofd en creëer in een handomdraai een stoppelbaardje van pakweg drie dagen. Heb je in plaats van een roterend scheerapparaat liever een vibrerend model met een folielaag? Misschien is deze vergelijkbare F6000-versie dan iets voor jou. Hiermee kun je eveneens een uur achtereen scheren.

Lees ook: 🪒 Traditioneel of elektrisch scheren: dit moet je weten

Panasonic ES-RT67

Je ziet aan de indicatielampjes op de Panasonic ES-RT67 precies of de batterij voor honderd, zestig of twintig procent is opgeladen. Branden er alleen maar rode lampjes, dan is het tijd voor een verse oplaadbeurt. Zodra dat is gebeurd, kun je tot zo'n 54 minuten achtereen scheren. Een pluspunt is de metalen behuizing. Die kan wel een stootje hebben! Daarnaast is er een uitschuifbare trimmer met 45 graden-mesjes ingebouwd. Volgens Panasonic resulteert dat in een efficiënte trimbeurt.

Zowel droog als nat scheren (met schuim of gel) is geen enkel probleem. De ES-RT67 is namelijk volledig waterdicht. Het scheerhoofd heeft drie elementen die de haartjes dicht bij de wortel afsnijden. Omdat dit scheerapparaat met de vormen van je gezicht meebeweegt, kun je makkelijk bij alle haren komen. Vind je schoonmaken altijd zo'n gedoe? Geen zorgen, want dit exemplaar hoef je alleen maar onder de kraan af te spoelen. Wacht trouwens niet te lang met kopen. Het product is op het moment van schrijven namelijk goedkoper dan ooit.

Philips Shaver S9000 Prestige SP9883/36

Dit nogal luxe verzorgingsproduct van Philips is een scheerapparaat, baardtrimmer en neustrimmer ineen. Voor de twee laatstgenoemde functies levert het merk speciale opzetstukken mee. Wie 's ochtends vaak haast heeft, kan ongetwijfeld het reinigingsstation waarderen. Plaats hierin ondersteboven het scheerapparaat om de mesjes binnen een minuut te reinigen. In tegenstelling tot bij vergelijkbare producten neemt het reinigingsstation weinig ruimte in beslag. Je kunt met een volle batterij tot ongeveer een uur scheren. Het display geeft exact het resterende accupercentage weer. Je komt zo dus nooit voor verrassingen te staan.

Je gebruikt het scheerapparaat met een gerust hart voor een dikke baard. Een sensor meet de baarddichtheid waarna de intensiteit daar op wordt afgestemd. Zo voorkom je pijnlijke scheersessies. Het messenblok tilt elk haartje eerst op waarna het resoluut wordt afgebroken, met een uiterst glad gezicht als resultaat. Het krachtige scheerhoofd is volgens de specificaties goed voor 165 duizend(!) snijacties per minuut. Na een droge of natte scheersessie leg je de Shaver S9000 Prestige SP9883/36 op het inbegrepen Qi-oplaadplateau. Je hoeft dus niet te rommelen met snoertjes, want je laadt op deze manier draadloos op. Philips geeft op dit product vijf jaar garantie.

▼ Volgende artikel
Een matras online bestellen? Let dan hierop
© IKEA
Huis

Een matras online bestellen? Let dan hierop

Waarom je een matras online zou bestellen? Nou: het is vaak goedkoper, het scheelt je een hoop gedoe én de proefslaapperiode is soms langer. Maar er is ook een groot nadeel: je kunt niet eerst even proefliggen voor je een keuze maakt. Hoe weet je dan of je het goede matras kiest?

Een matras online bestellen kan een uitdaging zijn. Je kunt het matras immers niet even testen voor je tot aankoop overgaat. Maar dat betekent niet dat een matras bestellen een onverstandig idee is. Dit zijn 5 dingen waar je op moet letten om te zorgen dat je tóch een goede aankoop doen, die je misschien zelfs een hoop geld bespaart:

  • Materiaal
  • Dikte en stevigheid
  • Mogelijkheid tot proefslapen
  • Levering
  • Reviews

Lees ook: De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een matras

Matrassen zijn online doorgaans goedkoper omdat ze niet in een dure showroom hoeven te worden tentoongesteld. Ook is er geen personeel nodig om het matras te verkopen. Daarnaast is een matras kopen vanuit je luie stoel natuurlijk een stuk relaxter. Je laat je minder snel meeslepen door verkooppraatjes en kunt rustig over de opties nadenken. Hoewel een matras online bestellen misschien wat riskanter is, komen de meeste online matrassen tegenwoordig met allerlei aantrekkelijke voorwaarden. Zo wordt het matras vaak tot in de slaapkamer bezorgd én mogen de meeste matrassen eerst een paar maanden worden uitgetest. 

Maar pas op: zulke voorwaarden gelden niet altijd. En daarin schuilt nu net het gevaar van een matras online bestellen. Wil je zeker weten dat je geen miskoop doet? Let bij het bestellen dan op de volgende punten. 

Materiaal

Omdat je een online matras niet kunt uitproberen, is het bij het bestellen extra belangrijk dat je kijkt naar het materiaal waaruit het matras bestaat. Het materiaal zegt namelijk een hoop over het comfort en de ondersteuning van het matras. Ook het ventilerend vermogen van een matras wordt bepaald door het materiaal. Veelgebruikte materialen in matrassen zijn koudschuim, traagschuim en pocketvering. Koudschuim is lekker veelzijdig en staat erom bekend zowel comfort als ondersteuning te bieden. Ook ventileert dit materiaal goed, waardoor je het niet snel te warm zult hebben op een koudschuimmatras. Traagschuim vormt zich volledig naar het lichaam en scoort daarmee met name hoog op comfort. Wel is dit materiaal wat warmer. Pocketvering is ideaal voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege rugklachten of omdat ze op hun zij slapen. Bijkomend voordeel aan pocketvering is dat het bijzonder goed ventileert. 

Benieuwd naar alle materialen voor matrassen en hun voordelen? Lees dan: Hoe kies je het juiste matras?

Dikte en stevigheid 

In een beddenzaak plof je simpelweg op een matras neer en voel je vanzelf of het dik en stevig genoeg is. Online gaat dat helaas niet, en dus moet je wat extra onderzoek doen naar deze eigenschappen. Let er in elk geval op dat je nieuwe matras minstens vijftien centimeter dik is. Dikker dan dat is nog beter. Een dikker matras is overigens niet per definitie comfortabeler, want ook een dik matras kan te hard of te zacht zijn. Wat wel zo is, is dat een dikker matras over het algemeen meer volume heeft om het lichaam op te vangen. Ook bestaan dikke matrassen vaak uit meerdere lagen, waardoor ze extra comfort en ondersteuning bieden. 

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

De juiste stevigheid van een online matras is wat lastiger te bepalen. Fabrikanten geven de stevigheid van hun matrassen vaak aan met termen als 'hard', 'zacht', 'firm' of 'soft', maar een 'firm' matras van het ene merk is nooit precies even stevig als een matras met dezelfde classificatie van een ander merk. Je kunt deze termen als richtlijn gebruiken, maar vergeet niet ook de reviews van andere klanten te lezen; daarin wordt vaak genoeg gezegd over hoe stevig het matras in de praktijk is. En kies altijd alleen een matras waarop je eerst een periode mag proefslapen, zodat je ook zelf de stevigheid kunt ervaren. Als je wervelkolom in je favoriete slaaphouding recht uitgelijnd ligt, dus zonder knikken in je nek of ruggengraat, dan is het matras goed. 

Mogelijkheid tot proefslapen

Misschien wel de belangrijkste tip als het gaat om een matras online bestellen: wees er altijd alert op dat het matras met een proefslaapperiode komt. Zo kun je goed aanvoelen of het matras aan je wensen voldoet. Hoe langer je mag proefslapen, hoe beter – een lichaam heeft namelijk een paar weken nodig om aan een nieuw matras te wennen. De meeste fabrikanten bieden een proefslaapperiode van 60 tot 90 nachten aan. Als je een matras online bestelt, is die periode soms zelfs langer: tot wel 120 nachten. Merk je in deze periode dat je toch niet helemaal blij bent met je matras, dan is het retourneren vaak zo geregeld. Kijk van tevoren wel goed of er geen kosten aan het retourneren verbonden zijn en of het matras bij je thuis wordt opgehaald. 

Levering

Een matras online bestellen doe je waarschijnlijk met maar één reden: meer gemak, minder stress. Het zou dan jammer zijn als het matras in de gang wordt gedumpt en je het vervolgens zelf zwoegend en ploeterend naar de slaapkamer moet tillen. Lees dus goed de leveringsvoorwaarden en check of het matras tot in de slaapkamer bezorgd wordt. Kijk ook meteen wat je moet doen als het matras beschadigd blijkt bij levering.

Reviews 

Fabrikanten kunnen hun matrassen nog zo de hemel in prijzen, maar uiteindelijk gaat het erom hoe een matras in de praktijk ligt. Vooral bij het online kopen van een matras zijn reviews van echte klanten daarom onmisbaar. Kijk onder andere wat mensen zeggen over de stevigheid van het matras, hoe warm het matras is, hoe comfortabel het ligt en hoe de kwaliteit is. Lees, als die eigenschappen op de betreffende webshop worden uitgelicht, met name de reviews van mensen met hetzelfde postuur en dezelfde slaaphouding als jij. En lees niet alleen de beoordelingen op de website van de fabrikant zelf, maar kijk ook op andere sites. Zo voorkom je dat je enkel gekleurde reviews leest.