Waterslot op een wasmachine: wat is het en wat doet het?
Een waterslot – leverbaar in diverse uitvoeringen of ingebouwd in een wasmachine – behoedt je voor wateroverlast als er eens iets misgaat in of rond de machine. Een lek zal niet heel vaak voorkomen, maar het kán wel. En dan is zo’n waterslot de reddende engel.
Veel wasmachines (en ook was-droogcombinaties) beschikken over een ingebouwd waterslot. Ben je op zoek naar een nieuwe machine? Het eerste advies is dus om er een te kiezen waarin zo’n waterslot is ingebouwd. Dan heb je er verder geen omkijken meer naar. Verder geldt dat er onder de streep drie soorten watersloten zijn: slangbeveiliging, bodemsensor en overloopbeveiliging. Vanzelfsprekend is een machine (of externe oplossing; daar komen we straks aan toe) die deze beveiligingstechnieken alle drie ondersteunt zonder meer de beste keuze op dit gebied. Zo zorgt de bodemsensor voor watermeting onder in de machine. Het laagste punt van op deze manier beveiligde machines is voorzien van een lekbak. Gaat er ergens in het inwendige iets mis met de waterdichtheid van het apparaat, dan komt er water in die lekbak te staan. De bodemsensor detecteert dat en schakelt de machine vervolgens uit. De meest veilige beveiligingssystemen schakelen dan ook meteen de watertoevoer af.
Zorg voor alle drie de soorten beveiliging
De slangbeveiliging is evenmin een overbodige luxe. Qua opbouw hebben we het dan over een dubbelwandig uitgevoerde watertoevoerslang. Stel dat deze toevoerslang scheurt, dan loopt het water in de buitenste slang. Een sensor bovenaan de slang detecteert het water in de buitenslang en sluit de watertoevoer af. Verder is er nog de overloopbeveiliging; deze meet het waterniveau in de trommel van de machine zelf. Komt daar onverhoopt te veel water in terecht (of blijft het achter), dan wordt dat teveel automatisch weggepompt. Wel opletten, want als jouw wasmachine alléén over een overloopbeveiliging beschikt, ben je op geen enkele manier tegen lekken elders of van de toevoerslang beveiligd.
Lees ook: Zo werkt centrifugeren (en zo kies je het juiste toerental)
Externe oplossingen
Heeft jouw wasmachine of wasdroger geen waterslot, of biedt het geen beveiliging tegen alle hierboven genoemde scenario’s? Dan kun je ook een externe oplossing kopen. De waterstop is misschien wel de belangrijkste om te installeren. Die plaats je tussen de kraan en de toevoerslang. Vervolgens kun je instellen hoe groot de waterstroom door de aanvoer mag worden. Bij een lekkage neemt de waterstroom meestal flink toe, en zodra dat wordt gedetecteerd, wordt de aanvoer gesloten.
Je kunt ook kiezen voor een wateraanvoerslang met waterstop. De werking is vergelijkbaar met de ingebouwde variant zoals hierboven uitgelegd, ofwel een dubbele slang en waterdetector in de buitenslang die normaliter droog hoort te blijven. Verder kun je nog een lekbak onder je wasmachine zetten, maar die is alleen zinvol als het apparaat niet al over een ingebouwde lekbak beschikt. In elk geval kan dan het lekkende water worden opgevangen, wat een flinke berg ellende kan schelen.
Lees ook: Welke wasmachine past bij mij?
Merknamen voor waterstop
Veel merken beschikken over een eigen ‘merknaam’ voor waterbeveiliging. Denk aan termen als AquaStop (Bosch en Siemens) of een Waterproof-systeem (WPS, Miele). Kortom: als je vóór de aanschaf van een nieuwe wasmachine alvast navraagt of deze drie waterbeveiligingssystemen zijn ingebouwd, zit je goed. Achteraf beveiligen van een al in huis staande machine is eveneens prima te doen met de genoemde losse onderdelen. Regel dat echt, want een waterlek in een wasmachine of aanvoerslang kan zonder beveiliging tot veel schade en overlast leiden.