Welke wasmachine past bij mij?
Van het energielabel tot vulgewicht en van het geluidsniveau tot het toerental: als je weet waar je op moet letten, is het kiezen van een wasmachine die bij je past niet lastig. Heb je een nieuwe wasmachine nodig en twijfel je welke het best bij je past? Let dan op de onderstaande functies en punten.
Vulgewicht
Een belangrijke eigenschap van jouw wasmachine is het vulgewicht. Het is verstandig om het vulgewicht van je nieuwe wasmachine af te stemmen op de hoeveelheid was die je meestal draait. Over het algemeen geldt dat je met een volle trommel het zuinigst én het schoonst wast.
Tip: weeg je was en tel daar ongeveer 2 kilogram bij op. Je hebt dan een beeld welke wasmachine het best bij je past.
Gemiddeld vulgewicht verschillende huishoudens
Je kunt het ideale vulgewicht in jouw situatie inschatten aan de hand van de grootte van je huishouden. Hierbij kun je de volgende vuistregel aanhouden:
1-2 personen: vulgewicht van 5 of 6 kilo
3-4 personen (of een gezin met 1 of 2 kinderen): vulgewicht van 7-8 kilo
5 personen (of een gezin met 3 of meer kinderen): vulgewicht van 9 kilo of meer
Geluidsniveau
Een avond op de bank genieten van je favoriete serie mag niet gepaard gaan met geluidsoverlast van je wasmachine. Vooral wanneer je wasmachine dicht bij je woon- of slaapkamer staat, is het verstandig om op het geluidsniveau te letten.
Stille wasmachines hebben tijdens het centrifugeren een geluidsniveau van 71 dB of minder. Elke 3 dB is een verdubbeling van het geluidsniveau. Dat betekent dat een wasmachine met 77 dB geluidsniveau twee keer zo luid is als de eerdergenoemde stille wasmachine.
Om je een beeld te geven: het geluidsniveau van een gemiddelde stofzuiger ligt tussen de 60 en 80 dB, en tijdens het televisiekijken staat de gemiddelde televisie op zo’n 70 dB. Beide dus ongeveer net zo veel als een stille wasmachine tijdens het centrifugeren.
Energieverbruik
Een veelbesproken onderwerp de laatste tijd: de torenhoge energiekosten. Om extreem hoge kosten tegen te gaan, is het belangrijk dat je bij de aanschaf van je nieuwe wasmachine let op het energieverbruik. Dat doe je door naar het energielabel te kijken, die sinds maart 2021 van A tot G loopt: energielabel A is het zuinigst, energielabel G is het minst zuinig.
©monkeybusinessimages
Was-droogcombinatie of niet?
Kijk tijdens het nadenken over welke wasmachine bij je past ook direct naar het proces ná het wassen, namelijk het drogen van je was. Wil je in huis wassen en drogen? Dan kun je voor een losse wasmachine en droger kiezen. Ook kun je kiezen voor een was-droogcombinatie.
Snel en energiezuinig wassen en drogen gaat het best met losse apparaten. Heb je weinig ruimte? Dan biedt een was-droogcombinatie uitkomst. Let op: deze machines verbruiken meer energie en zijn bovendien wat langzamer.
Bouwkwaliteit
Een wasmachine is een investering in gemak. En natuurlijk schone, frisse kleding. Maar je wilt natuurlijk ook dat zo'n apparaat jarenlang meegaat. Kijk daarom naar de bouwkwaliteit. Je hebt de keuze uit basis-, midden- en topklasse bouwkwaliteit. Voordeel aan wasmachines uit de midden- en topklasse is dat ze standaard zijn voorzien van een koolborstelloze motor. Je wasmachine slijt daardoor minder snel.
Slimme wasmachines
De techniek staat tegenwoordig voor niks. Ben je op je werk en wil je dat je beddengoed fris gewassen is zodra je thuiskomt? Of vind je het handig als de wasmachine zelf het wasmiddel doseert? Dan kun je kiezen voor een ‘slimme wasmachine’. Deze wasmachines zijn op afstand via een app te bedienen en zijn voorzien van handige functionaliteiten, zoals een stoomfunctie of automatische wasmiddeldosering.
Andere tips voor het kopen van de juiste wasmachine
Weet je al welke wasmachine bij je past en wat je belangrijk vindt? Neem voordat je een keuze maakt de onderstaande tips door. Dit om te voorkomen dat je met een te dure wasmachine naar huis gaat of juist handige functies mist.
Tip 1: Bepaal je budget
Wasmachines zijn er in alle prijsklassen. Zo heb je voor 300 euro een simpele en relatief goedkope wasmachine en koop je voor 1500 euro een model met alles erop en eraan. Bedenk vooraf hoeveel geld je wilt uitgeven aan een wasmachine, zodat je een duidelijke richtlijn hebt in je zoektocht.
Tip 2: Kijk naar de wasprogramma’s
Wasmachines hebben verschillende wasprogramma’s. Ben je iemand die kleding vaak snel even opfrist met een kort programma? Of heb je last van allergieën, waardoor je juist heter en langer wilt wassen? Wat je wensen ook zijn, zorg ervoor dat je een wasmachine kiest waar de gewenste wasprogramma’s op staan.
Tip 3: Startuitstel
Je wilt de was zo snel mogelijk uit de wasmachine halen, zodra het wasprogramma is afgelopen. Maar wat nu als je vaak niet thuis bent? Ook daar is door sommige fabrikanten over nagedacht. Je kunt dan kiezen voor een wasmachine met ‘startuitstel’. Hiermee is het mogelijk om aan te geven wanneer het wasprogramma klaar moet zijn. Hierdoor blijft de natte was niet te lang in de wasmachine liggen.
Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Hier vind je een aantal mooie modellen op een rij!