Wat is het verschil tussen een condensdroger en warmtepompdroger?
Heb je een nieuwe wasdroger nodig en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden die je hebt? Dan is het goed om te weten dat je uit twee verschillende soorten drogers kunt kiezen. Je kunt voor een condensdroger of een warmtepompdroger gaan. Maar welke wasdroger is nou beter? In dit artikel lees je wat de verschillen tussen beide drogers zijn.
Nu je weet dat je uit twee type drogers kunt kiezen, wil je natuurlijk weten wat het verschil is en welke functies beide drogers uniek maken. Een condensdroger zorgt ervoor dat de lucht in de droger wordt verwarmd. Het effect hiervan is dat het vocht uit je wasgoed verdampt. De condensbak in de droger vangt dit vocht op. Het kan ook zijn dat het condensvocht de droger door de waterafvoer verlaat. Het voordeel van een dit type droger is dat deze vaak vriendelijk geprijsd is. De condensdroger droogt snel, aangezien de lucht door een hitte-element tot hoge temperaturen wordt verwarmd. Houd er wel rekening mee dat niet iedere textielsoort tegen hoge temperaturen bestand is.
De warmtepompdroger droogt je was op een lagere temperatuur dan de condensdroger. In deze droger vind je zowel een koelmiddel als een warmtepomp terug. De warme lucht wordt niet afgevoerd, maar opnieuw gebruikt om je was mee te drogen. Dit bespaart energie. Doordat je was op een lagere temperatuur droogt, is de warmtepompdroger geschikt voor alle soorten textiel. De droogcyclus is langer dan bij een condensdroger, maar je haalt wel een energiezuiniger apparaat in huis.
Energieverbruik van een condensdroger en warmtepompdroger
Wist je dat een condensdroger een ingebouwde sensor heeft die kan meten of je was de gewenste droogtegraad heeft bereikt? De sensor zorgt ervoor dat de droger automatisch stopt als je was droog genoeg is. Helaas zijn deze drogers niet altijd energiezuinig. Dit type drogers heeft minimaal energielabel B. Een warmtepompdroger is een stuk zuiniger. De warmtepompdrogers beschikken minimaal over energielabel A+ en de beste kunnen zelfs oplopen tot energielabel A+++. In de praktijk gebruikt een droger die energielabel A+++ heeft maar een derde van de energie die een droger met energielabel B nodig heeft. Een warmtepompdroger is bij aanschaf duurder, maar dit ga je op termijn terugverdienen door de besparing op je energierekening.
Met ingang van 1 september 2021 zijn energielabels aangepast, echter is het energielabel voor wasdrogers nog niet vernieuwd. Dit komt later nog. Geen idee hoe je energielabels moet lezen? Lees dan dit artikel.
©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Kijk goed naar het energielabel, want dat kan je in verbruikskosten vele euro's schelen!
Dit wil je over de droogtemperatuur weten
Zoals je inmiddels weet, droogt de warmtepompdroger je was op een lagere temperatuur. Het voordeel hiervan is dat de kans op gekrompen kleding erg klein is. Je textiel zal ook minder snel slijten, waardoor je kleding veel langer z’n kwaliteit behoudt. Drogen op een lagere temperatuur is beter voor je textiel én je energierekening. Als je besluit om een condensdroger te kopen, is het aan te raden om je kleding minder vaak in de droger te stoppen. Zo voorkom je slijtage. Dankzij de hogere droogtemperatuur droogt de condensdroger sneller. Gemiddeld gezien is een condensdroger een half uur eerder droog.
In het kort: de verschillen
Welke factoren zijn voor jou belangrijk? Hier zie je in één oogopslag de verschillen tussen beide soorten wasdrogers.
Op zoek naar een nieuwe wasdroger? Hier vind je alle modellen op een rij!