Wasverzachter: dit is het en zo gebruik je het
Iedereen vindt het fijn als schoon wasgoed niet alleen lekker ruikt, maar ook heerlijk zacht is. Met alleen wasmiddel bereik je dat niet. Enter wasverzachter, het goedje dat je handdoeken en ander textiel zachter uit de machine laat komen. In dit artikel lees je hoe wasverzachter werkt, hoe je het het best gebruikt en wat je vooral niet ermee moet doen.
In dit artikel lees je: 🧺 Wat wasverzachter is 🧺 Wat de voordelen en nadelen van wasverzachter zijn 🧺 Hoeveel je moet gebruiken 🧺 Wat je níet moet doen wanneer je wasverzachter gebruikt
Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?
Wat is wasverzachter eigenlijk?
Je kent het wel, een wat dikkere gekleurde vloeistof die lekker ruikt waardoor je was minder hard opdroogt na het wassen. Maar verder gaat de kennis van de meeste mensen over wasverzachter niet. Dus geven wij wat uitleg.
Wat wasverzachters doen, is bepaalde stoffen die vanuit het wasmiddel op het oppervlak van je was kleven (anionogene oppervlakte-actieve stoffen) neutraliseren via zogeheten kationogene oppervlakte-actieve stoffen. Daardoor wordt het oppervlak van het textiel soepeler. Ook zit er parfum in wasverzachters, dat je was voor korte of langere tijd een fijne geur geeft. Er bestaan overigens ook wasverzachters met een neutrale geur, voor mensen met een gevoelige huid of als je geen prijs stelt op extra parfum op je wasgoed.
Voordelen en nadelen van wasverzachter
Het voordeel van wasverzachter is duidelijk: minder stijve was, die makkelijker te strijken is. Een nadeel kan zijn dat je wasgoed minder water opneemt. Bij handdoeken en theedoeken voor in de keuken en badkamer is dat niet altijd handig. Ze zijn lekker zacht, maar als je je er niet goed mee kunt afdrogen, kun je ze misschien beter een keer zonder wasverzachter in de machine doen.
©anetlanda
Liever een los wasparfum?
Een lekker geurtje met wat druppels olie bij de was!Zoveel wasverzachter heb je nodig
Giet niet op de gok een flinke scheur wasverzachter in het bakje van je wasmachine (te herkennen aan het ster- of een bloem-symbool). Op de fles van de wasverzachter staat aangegeven hoeveel je nodig hebt voor een kleine of grote was. Meestal kun je de dop van de fles gebruiken voor de juiste dosering. Meer gebruiken dan wordt aangegeven is zonde, want het middel gaat er niet beter van werken. Te weinig en het effect is niet voldoende.
De wasmachine zorgt er zelf voor dat de wasverzachter meegaat met het laatste spoelprogramma van de machine. Draai je na afloop van het programma nog een cyclus, bijvoorbeeld om extra na te spoelen, dan is het effect van de wasverzachter ook weg.
Ook interessant: Wasgoed sorteren: zo maak je het niet te bont
Ook nog in de droger?
Let op overigens als je je was ook nog in een wasdroger wilt doen: de combinatie met wasverzachter wordt niet aanbevolen. De restjes kunnen een soort waas over de sensor van de wasdroger leggen, waardoor die niet goed meer kan inschatten of de was al voldoende droog is.
NIET DOEN: OP HET FORNUIS Roy Donders had jaren geleden een interessante toepassing voor wasverzachter. Hij zette een pannetje ermee op het fornuis, want dan ging het in huis zo lekker ruiken. Niet doen: al die dampen zijn slecht voor je gezondheid. Wil je thuis een lekker geurtje, gebruik dan een speciaal huisparfum of een geurstekker die daar speciaal voor bedoeld is.