ID.nl logo
Van stoomstrijkijzer tot strijksysteem: alle soorten strijkijzers op een rij
Huis

Van stoomstrijkijzer tot strijksysteem: alle soorten strijkijzers op een rij

Goed gereedschap is het halve werk. En dat geldt ook voor een vervelende huishoudelijke klus als strijken. Een goed strijkijzer dus. Maar hoe vind je er eentje die bij jou past? In dit artikel leggen we uit welke soorten strijkijzers er zijn. Je leest waarvoor ze wel (of niet) te gebruiken zijn en we laten meteen een aantal modellen zien die goed scoren bij andere consumenten. Leuker kunnen we strijken niet voor je maken, wel makkelijker!

🧺 De was wegwerken? In dit artikel kijken we naar Droogstrijkijzer | Stoomstrijkijzer | Stoomgenerator | Strijksysteem | Kledingstomer | Reisstrijkijzer Ook krijg je tips voor het gebruik en lees je welk strijkijzer je het beste voor welke stof kunt gebruiken.

Lees ook: Zo los je de 5 meest voorkomende problemen met je strijkijzer op

Droogstrijkijzers

Het meest traditionele (maar inmiddels bijna niet meer voorkomende) type is het droogstrijkijzer. Dit werkt simpelweg door het verwarmen van een metalen zoolplaat; is de plaat warm, dan kun je strijken. Ze zijn geschikt voor niet al te delicate stoffen zoals katoen en linnen. Let bij de aanschaf op het vermogen, uitgedrukt in watt. Een hoger wattage betekent sneller opwarmen.

Stoomstrijkijzers

Stoomstrijkijzers werken op basis van continu gegenereerde stoom. Deze stoom ontsnapt via gaatjes of sleuven in de zoolplaat en vergemakkelijkt hiermee het strijken. De stoom dringt diep in de stof, waardoor kreukels makkelijker gladgestreken worden. Stoomstrijkijzers zijn vooral effectief bij katoen, linnen, zijde en wol. Kies een model met verstelbare stoominstellingen voor optimale controle.

Stoomgeneratoren 

Voor intensief en professioneel gebruik is een losse stoomgenerator een optie. Deze maakt gebruik van een waterreservoir om continu zeer krachtige stoom te leveren aan het strijkijzer. De stoomdruk is hoger dan bij ingebouwde systemen. Ideaal voor dikke en moeilijk strijkbare stoffen. Nadelen zijn het hoge gewicht en de prijs.

Strijksystemen

Een stoomstrijksysteem combineert een stoomgenerator met een strijkijzer en eventueel een strijkplank met afzuiging. Je kunt hiermee grote hoeveelheden wasgoed achter elkaar strijken. Strijksystemen zijn duur en worden vooral gebruikt in professionele strijkerijen, maar ook in grote huishoudens kunnen ze van pas komen.

Kledingstomers

Ten slotte is er de kledingstomer, een soort ministoomgenerator in het formaat van een strijkijzer. De continue stoom is ideaal voor fijne stoffen als zijde. Ook handig wanneer je snel even een kledingstuk wilt opfrissen of nog snel even de kreukels uit je nette shirt wilt halen.

Welk strijkijzer voor welke stof?

◌ Voor katoen en linnen is een traditioneel droogstrijkijzer of eenvoudig stoomstrijkijzer afdoende.
◌ Voor wol en zijde werkt een stoomstrijkijzer met regelbare stoominstelling het beste.
Fijne stoffen strijk je makkelijk met een kledingstomer.

Grote huishoudens of professionele strijkers zijn het beste af met een zwaar stoomstrijksysteem.

Welk strijkijzer voor welke soort textiel?

Kleding: Stoomstrijkijzers zijn meestal de beste keuze voor kleding, omdat ze kreukels goed verwijderen zonder de stof te beschadigen.
Bedtextiel: Voor beddengoed is een stoomgenerator of strijksysteem ideaal vanwege hun vermogen om continu stoom te leveren.
Badtextiel: Droogstrijkijzers zijn meestal voldoende voor badtextiel, aangezien deze stoffen meestal niet veel kreukels hebben.

©Laboko

Tips voor optimaal gebruik

 Zorg dat je strijkijzer staat ingesteld op de juiste temperatuur voor de stof die je wilt strijken. Kijk op het wasetiket . Werk met een vochtig strijkdoekje om hardnekkige kreukels te verwijderen. Gebruik zo nodig wat stijfselspray. Laat wollentextiel iets opdrogen voor het strijken. Zet stoomstrijkijzers op de eco-modus als je even pauzeert. Leeg het waterreservoir van stoomgeneratoren regelmatig.

Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften? Daarin worden ook de symbolen voor strijken uitgelegd.

©SpicyTruffel

Veiligheid

Plaats het strijkijzer altijd op de standaard als je het even niet gebruikt. Laat kinderen nooit alleen met een warm strijkijzer. Pas ook op met huisdieren (je zult de eerste niet zijn bij wie een overenthousiaste hond per ongeluk het strijkijzer omtrekt). Controleer het snoer regelmatig op beschadigingen. Kies een strijkplank met een metalen plateau. Daarop kan je strijkijzer veilig afkoelen en hoef je je geen zorgen te maken om eventuele brand- of schroeiplekken op je strijkplankhoes.

TypeGeschikt voorVoordelenNadelen
DroogstrijkijzerKatoen, linnenGoedkoop, eenvoudigNiet voor delicate stoffen
StoomstrijkijzerKatoen, wol, zijdeGladstrijken kreukelsWaterreservoir nodig
StoomgeneratorDikke stoffen, grote hoeveelhedenZeer krachtige stoomZwaar, duur
StrijksysteemProfessioneel strijkenEfficiënt, afzuigingHeel duur
KledingstomerZijde, fijne stoffenSpeciale stoom voor glanzenKleine hoeveelheden

Strijken op reis Voor onderweg kun je het best een reisstrijkijzer gebruiken: die is compact en licht, zodat-ie makkelijk in je koffer past. Het vermogen ligt meestal rond 1000 watt, voor voldoende strijktemperatuur maar beperkt stroomverbruik. Het waterreservoir heeft een kleinere capaciteit dan bij een regulier model. Handig is dat een reisstrijkijzer vaak geschikt is voor zowel 220 als 110 volt, zodat je hem overal ter wereld kunt gebruiken. In plaats van een snoer werkt een reisstrijkijzer soms op batterijen of oplaadbare accu's.