Je badkleding mooi houden: zo doe je dat!
Of je tijdens je vakantie nu uren in de branding ligt of nauwelijks van je badlaken afkomt, aan het einde van de dag kan je badkleding wel een opfrisbeurt gebruiken. Om ervoor te zorgen dat die beauty van een bikini of jouw fijnste zwembroek zo lang mogelijk mooi blijft, zijn er een paar belangrijke do’s en dont's.
Na het lezen van dit artikel weet je waarom badkleding zo snel slijt, waarom douchen voor het zwemmen altijd een goed idee is en waarom de jacuzzi funest is voor je mooie bikini.
Kun je nog wat meer wastips gebruiken? Lees ook het artikel 8 veelgemaakte fouten bij het wassen
Waarom slijt zwemkleding zo snel?
Overleeft jouw bikini of badpak iedere zomer ternauwernood, dan ben je echt niet de enige. Zwemkleding heeft ook aardig wat te verduren in het zwembad en zeewater: chloor en zout tasten de stof aan en ook zonnebrandcrème doet weinig goeds voor je badkleding. En schuw je een paar ritjes in de wildwaterbaan of glijbaan niet, dan kan de slijtage helemaal snel gaan. Daarom is het goed te weten hoe je de stof zo goed mogelijk behandelt.
©ANUTR
12 tips om badkleding zo lang mogelijk mooi te houden
Doen:
Koop altijd zwemkleding die goed past, want te kleine badkleding moet meer rekken en dan is niet goed voor de stof.
Even douchen voordat je het zwembad induikt is niet alleen goed voor de hygiëne, maar ook voor je zwemkleding. Als je badpak zich heeft volgezogen met schoon water dan krijgt chloor minder kans in de vezels binnen te dringen.
Spoel je zwemkleding na ieder gebruik uit met koud water, ook als je niet in het water bent geweest. Zon en zweet hebben ook zo hun uitwerking op de stof, zoals verkleuring, vlekken en nare geurtjes.
Zonnebrandcrème is vettig en zorgt voor vlekken op je bikini of zwembroek die er niet zo makkelijk uitgaan. Smeer je daarom eerst in en wacht een half uurtje met het aantrekken van zwemkleding. Is het tijd voor een volgende smeerbeurt? Probeer dan zoveel mogelijk het contact met je kleding te vermijden.
Zit je vooral aan de rand van het zwembad met je tenen in het water? Leg dan even een handdoek onder je billen. Hiermee voorkom je dat je zwembroek gaat pillen door de ruwe randjes van de zwembadrand.
Wat meer privacy tijdens het omkleden?
Een omkleedtent is alles wat je nodig hebt, ook handig voor onderweg!
Niet doen:
Zwemkleding stop je maar beter niet in de wasmachine of droger, dit tast de vezels van de stof aan. Strijken is ook een no go.
Laat je zwemkleding niet in een sopje staan, maar spoel het uit met koud water. Je kunt eventueel wat fijnwasmiddel gebruiken, meng dit met koud of lauwwarm water en dompel je badpak hier een paar keer in. Daarna uitspoelen en laten drogen.
©Jatuporn Tansirimas
Wring je badkleding niet uit, maar laat het plat drogen. Hiermee voorkom je dat de elasticiteit uit de stof gaat en dat de vorm verdwijnt.
Leg badkleding pas terug in de kast als het helemaal droog is. Anders wordt het muffig en gaat het ‘weer’ erin zitten.
Droog je bikini, badpak of zwembroek bij voorkeur niet in de felle zon om verkleuring te voorkomen.
Ga je een dagje naar een waterpark of zwemmen bij veel rotsen? Trek dan niet je mooiste badkleding aan, want deze slijt dan veel sneller.
Relax je graag in de jacuzzi of hottub? Pak ook dan niet de mooiste bikini uit de kast, want het warme water tast de kleuren en stof aan.
Lees ook: Acht tips voor een zorgeloze vakantie