Lekkende wasmachine? Vaak zijn dit de boosdoeners!
Als je wasmachine lekt, kan het best lastig zijn te achterhalen wat daar precies de oorzaak van is. Het apparaat heeft immers meerdere openingen, slangen en pijpen, waardoor dat water overal vandaan kan komen. Daarom helpen we je met dit artikel een eindje op weg.
Kom je water rondom je wasmachine tegen, dan doe je er goed aan de verschillende onderdelen te controleren. Denk dan aan:
- De afvoerpijp van het water
- De seal van de deur van de wasmachine
- Controleer of alle slangen nog wel goed vastzitten
Of er zich nu aan de voor- of achterkant van de wasmachine water verzamelt, dat maakt niet uit. Als je gaat controleren waar dat water vandaan komt, moet je vrijwel altijd dezelfde voorbereidingen treffen. De meeste problemen kun je gelukkig zelf oplossen, zonder dat daar een professional aan te pas hoeft te komen. Eén waarschuwing: als je zelf aan het apparaat gaat rommelen, zorg er dan in elk geval voor dat je de wasmachine helemaal uitschakelt. Haal daarnaast de stekker uit de wandcontactdoos en check of de machine waterpas staat. Draai tot slot ook de kraan waar de wasmachine op is aangesloten dicht.
De afvoerpijp lekt of is verstopt
Als het water uit de achter- of onderkant lijkt te komen, moet je de pijpen controleren. Check de afvoerpijp, maar ook de slang waar het water vanuit de kraan doorheen komt. Als daar problemen mee zijn, zie je dat snel genoeg. Je ziet dan ergens druppels verschijnen of – erger nog – een straaltje water uit komen. Dat komt doordat zo’n slang poreus of gecorrodeerd is. Gelukkig is het fixen van dit probleem zo gepiept: met een nieuwe (afvoer)pijp heb je daar geen last meer van. Maar voordat je meteen allerlei onderdelen gaat vervangen, zijn er nog een paar andere stappen die je kunt ondernemen.
©Parilov Egeniy
Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de waterslang te strak tussen de muur en wasmachine zit, of dat er een knik in zit. Geef de slang in dat geval wat meer ruimte en check of het probleem zich blijft voordoen. Het kan ook zijn dat de slang niet (meer) goed aangesloten is. In beide gevallen haal je de slangen los, trek je hem even recht en sluit je hem weer aan.
💧 De opening tot de waterpomp zit meestal aan de voorkant van de wasmachine. Voordat je iets met die pomp gaat doen, pak je er vast wat handdoeken bij. Leg die voor de wasmachine neer, zodat het water dat vrijkomt meteen kan worden opgevangen.
Lekkage aan de onderkant: de waterpomp?
Ligt het niet aan de slangen of pijpen en zie je dat er een plas water aan de voorkant verschijnt? Dan is er mogelijk een probleem met je waterpomp. Het kan zijn dat de rubber afdichtingen van de pomp na verloop van tijd poreus worden of stukgaan. Als je de rubber onderdelen wilt vervangen, open dan het kleine paneel aan de voorkant en trek het slangetje eruit om waterresten te laten weglopen.
Ook lezen: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen
Sommige wasmachines hebben geen slang. In dat geval draai je de dop open om het water eruit te laten lopen, dat je kunt opvangen in een bakje. Vervolgens kun je de waterpomp verwijderen met een schroevendraaier. Controleer het filter en verwijder eventuele viezigheid. Check ook meteen of er niet ergens een scheurtje of opening is ontstaan. Mocht dat het geval zijn, dan kun je een nieuwe (universele) waterpomp bestellen en zelf installeren.
💧 Een waterpomp kost vaak maar een paar tientjes. Als je een monteur inhuurt, kunnen de kosten veel hoger oplopen, soms tot misschien wel 300 euro. Daarom raden we aan eerst te kijken of je dit probleem zelf kunt oplossen. Raadpleeg bovendien altijd de handleiding.
©Aleksej
Wasmachineproblemen op een rijtje
Naast de eerdergenoemde problemen kunnen er meer oorzaken voor een lekkende wasmachine zijn. We nemen ze in het onderstaande rijtje even met je door.
Verstopte afvoerpijp
Naast niet goed aangesloten afvoerpijpen of waterslangen kan het ook zijn dat zo'n pijp of slang verstopt zit. In dat geval kun je hem loshalen (nadat je de voorbereidingen getroffen hebt) en hem schoonmaken. Dat kun je gewoon onder de kraan doen.
Lekkage aan de achterkant
Sommige mensen gebruiken een verlengstuk voor een bepaalde pijp of slang. Het koppelstuk dat je daarvoor gebruikt, kan mettertijd los(ser) gaan zitten. Check of je dat stuk goed kunt vastzetten. Is dat niet het geval, dan is het tijd om een nieuwe koppeling aan te schaffen.
Filters en afdichting
Op verschillende plekken zitten filters en afdichtingen om te voorkomen dat viezigheid of water ontsnapt. Check in de handleiding van jouw wasmachine om te zien waar die precies zitten en controleer of daar het probleem zit. Vervang ze indien nodig.
Lekkage bij de deur
Kijk of de deur aan de voorkant goed sluit. Het is de bedoeling dat het glas strak tegen de rubber rand van de wasmachine zit. Is dat niet het geval, controleer dan of daar viezigheid zit (en haal die weg) of dat er mettertijd misschien scheurtjes zijn ontstaan. Die kun je helaas niet zelf verhelpen.
💧 Soms is het zo dat wanneer je ergens een wasmachine bestelt, de bezorgers hem komen installeren (en meteen je oude wasmachine meenemen). In dat geval halen ze de waterplug eruit. Installeer je hem zelf, vergeet dit dan niet te doen!
Een lekkend zeepbakje
Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je wasmachine gaat lekken. Zorg er om te beginnen voor dat de wasmachine waterpas staat en prop hem nooit te vol. Zorg er daarnaast altijd voor dat het zeepbakje goed sluit en dat het niet lekt, en dat de rubber rand van de deuropening goed schoon blijft. Maak de wasmachine bovendien geregeld schoon en controleer zowel de afvoerpijp en waterslang een paar keer per jaar. Gebruik tot slot niet meer zeep dan nodig; onverbruikte resten kunnen zich ophopen, met alle gevolgen van dien. Besteed je aandacht aan al het bovenstaande, dan is de kans klein dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.