ID.nl logo
Écht duurzaam schoonmaken? Dit kun je zelf doen
© Prostock-studio - stock.adobe.com
Huis

Écht duurzaam schoonmaken? Dit kun je zelf doen

Wil je niet alleen je huis, maar ook de wereld een beetje mooier maken? Dan help je een handje door energie te besparen en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken of zelf te maken.

Milieuvriendelijk schoonmaken kost je in het begin misschien iets meer moeite, maar na een tijdje weet je niet beter. In dit artikel lees je over: Milieuvriendeijke schoonmaakmiddelen | Hoe je hiermee je energieverbruik verlaagt | Wat er is aan hervulbare verpakkingen.

Dit artikel vind je ook vast interessant: Zo verleng je de levensduur van huishoudelijke apparaten

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakmiddelen en hun verpakkingen bevatten niet alleen schadelijke stoffen voor het milieu, maar ook voor jou. Ze zijn toegevoegd om de was lekkerder te laten ruiken of om meer op te vallen tussen de andere wasmiddelen in de schappen, maar ze maken echt niet schoner dan een gewoon stuk zeep of wat azijn.

Een aantal tips:

  • Alle schoonmaakmiddelen verbannen en back to basic hoeft niet, je maakt al een groot verschil door spuitbussen en glasreinigers - middelen met zogenoemde vluchtige organische stoffen - te vermijden

  • Houd je aan de aanbevolen dosering op de verpakking, want overdosering is een belangrijke bron van milieubelasting. Meer wasmiddel maakt je was echt niet schoner. Meer over zuinig wassen lees je in ons artikel Vijf misverstanden over zuinig wassen.

  • Check de verpakking altijd even op het keurmerk EU Ecolabel, dit staat op schoonmaakmiddelen die geen schadelijke stoffen bevatten, niet giftig zijn voor waterorganismen en net zo goed schoonmaken als vergelijkbare producten.

  • Klaar met schoonmaken? Gooi het sop dan gewoon weg door de gootsteen of wc en niet in de tuin of op straat. Zo kan het niet in contact komen met grondwater.

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen

©Виктория Попова - stock.adobe.com

Zelf schoonmaakmiddel maken

Het zelf maken van schoonmaakmiddelen klinkt misschien ingewikkeld en tijdrovend, maar dat valt reuze mee. Het draait namelijk juist om heel simpele ingrediënten, zoals azijn, baking soda, groene zeep en citroen.

Met een scheutje baking soda, eventueel aangevuld met azijn of citroen, maak je de meest uiteenlopende zaken in huis weer brandschoon: zo is het ideaal voor het poetsen en ontkalken van de douche, gootsteen, wc en waterkoker en kun je het zelfs inzetten bij een verstopte afvoer. Groene zeep is ook een ideale vervanger van een allesreiniger, het werkt ook nog eens heel effectief tegen bacteriën en nog beter: het heeft geen nadelig effect op het milieu.

©Iryna - stock.adobe.com

Energieverbruik verlagen

Buiten het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen, kun je nog een heel belangrijke bijdrage leveren aan het milieu en dat is het verlagen van het energiegebruik. Dit is namelijk een van de meest milieubelastende factoren, om maar te zwijgen over de huidige energieprijzen.

  • Let bij de aankoop van nieuwe huishoudelijke apparaten goed op het energielabel, kies als het even kan een A-label-pparaat.

  • Zorg er ook voor dat die apparaten schoon blijven, want wanneer de wasdroger vol stof en de waterkoker vol kalk zit, kost het veel meer energie en tijd om het programma af te ronden.

  • Droog de was zoveel mogelijk buiten.

  • Toch even de handdoeken in de droger voor een zachter resultaat? Gebruik dan eens wasdroogbollen van wol. Deze zorgen ervoor dat de was zachter en sneller uit de droger komt, doordat de bol voor ruimte tussen het wasgoed zorgt.

Mileuvriendelijk wassen begint bij jezelf

Eco-friendly schone was krijg je met wasdroogbollen

Hervulbare verpakkingen

De verpakkingen van schoonmaakmiddelen zijn minstens zo milieubelastend als de inhoud soms is. Kies daarom zoveel mogelijk voor papieren verpakkingen die hervulbaar zijn. Er zijn ook steeds meer winkels met navulstations voor schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld van Ecover.

©IHAR ULASHCHYK

Gooi je een oude verpakking weg? Doe dit dan op de juiste plek, zodat ze goed verwerkt en gerecycled kunnen worden. Kartonnen verpakkingen kunnen bij het oud papier en plastic flessen in speciale containters. Check voor meer info over afval scheiden de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

🧽 Meer huishoudtips? Volg ons dan ook op Facebook!

▼ Volgende artikel
Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi
© Satechi | https://satechi.net
Huis

Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi

Draadloos opladen is handig, maar vaak ook traag en onbetrouwbaar. Je legt je smartphone of tablet neer, maar als hij net niet goed ligt, laadt hij nauwelijks op. Qi2 moet daar verandering in brengen. Maar wat is er precies anders aan Qi2 ten opzichte van het vertrouwde Qi?

Dit is waarom Qi2 beter is dan Qi: 1. Qi2-laders en -accessoires beschikken nu over magneten. 2. Daardoor gaat er minder energie verloren tijdens het oplaadproces... 3. ...en kun je accessoires gemakkelijker bevestigen. 4. Het laadvermogen is verhoogd naar minimaal vijftien watt. 5. Het systeem beschikt over allerlei veiligheidsmaatregelen.

Lees ook: 5 redenen waarom je smartphone langzaam oplaadt (en de oplossingen)


Nog niet zo heel veel mensen maken gebruik van draadloos opladen. Het idee erachter is heel mooi, maar in de praktijk levert het meestal nog een ondermaatse ervaring op. Dat komt doordat het opladen op een lage snelheid gebeurt, een apparaat op een specifieke plek moet liggen en je alsnog met een draad in de weer ben (van de lader naar de muur). De nieuwe standaard Qi2 lost niet alle problemen op, maar het maakt wel goede stappen vooruit.

Nu met magneten

De eerste versie van de Qi-standaard werkt op basis van elektromagnetische inductie om stroom over te dragen tussen een oplaadpad en een compatibel apparaat. Daarvoor moet je smartphone of tablet precies goed op de oplader liggen. Ligt hij een beetje scheef, dan laadt hij amper op. Veel mensen vinden dat onhandig. Na een tijdje weet je wel ongeveer hoe je je device moet neerleggen, maar in het begin ben je vooral meer aan het schuiven en proberen dan aan het opladen.

Daarom heeft de organisatie achter de oplaadstandaard, het Wireless Power Consortium (WPC), voor Qi2 een handige oplossing bedacht. Dit systeem maakt gebruik van de Magnetic Power Profile, dat sterk doet denken aan MagSafe van Apple. Zowel de lader als het apparaat dat je wilt opladen zijn dan voorzien van een magnetische ring, die het gepriegel dus overbodig maakt. Je hoeft niet meer te zoeken naar de perfecte positie, en dat is niet alleen makkelijker, maar ook beter voor het laden zelf. De magneten zorgen ervoor dat de spoelen in de oplader en de telefoon precies tegenover elkaar liggen.

©Ugreen | https://nl.ugreen.com

Powerbanks met Qi2.

Laadvermogen en compatibiliteit

Zodoende gaat er minder energie verloren en kunnen apparaten sneller opgeladen worden. Ten opzichte van Qi1 is het laadvermogen in elk geval al flink verhoogd. Daar waar de vorige versie nog tot vijftien watt ondersteunt, maar meestal op vijf watt laadt, zet Qi2 standaard een vermogen neer van vijftien watt. Zelfs iPhones kunnen hiervan profiteren. Als je een oudere MagSafe-oplader gebruikt, dan wordt het laadvermogen beperkt tot 7,5 watt. Maar met een nieuwe Qi2-oplader zou je de beschikking moeten krijgen tot een verdubbeling in vermogen.

Misschien heb je het al tussen de regels door gelezen, maar Qi2 is compatibel met bestaande Qi-apparaten. Heb je dus nog oudere apparaten die Qi1 ondersteunen, dan kun je daar je nieuwe lader gewoon mee gebruiken. Verder is het goed om te weten dat het consortium allerlei veiligheidsmaatregelen heeft ingebouwd. Zo beschikt het systeem over objectdetectie: het herkent vreemde voorwerpen zoals sleutels, munten of paperclips die per ongeluk tussen de oplader en je telefoon terechtkomen. Zulke objecten kunnen anders warm worden en schade veroorzaken. Ook houdt Qi2 de temperatuur in de gaten om oververhitting te voorkomen. Daardoor kun je je telefoon gerust 's nachts laten opladen.

©Rens Blom

De HMD Skyline.

Welke apparaten ondersteunen Qi2?

Op moment van schrijven biedt nog slechts een handjevol apparaten Qi2-support aan. Je komt de draadloze oplaadstandaard in elk geval tegen vanaf de iPhone 12. Een van de eerste Android-toestellen met deze standaard aan boord is de HMD Skyline. En… dat is het eigenlijk wel. De toestellen uit de Samsung Galaxy S25-reeks zijn slechts Qi2-ready. Dat betekent dat je ze kunt opladen met een snelheid van vijftien watt, maar dat de toestellen niet beschikken over de magneten om allerlei laders en andere accessoires te kunnen bevestigen.

Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld een hoesje met een magneet te kopen. Die magneet komt dan precies overeen met de plaatsing van de spoelen in de smartphone en oplaadmat. Datzelfde geldt vooralsnog voor de OnePlus 13, een van de beste Android-smartphones van 2025. Technisch gezien beschikt dat apparaat over een magneetring, maar die is niet krachtig genoeg om accessoires vast te kunnen houden. Ook hier dien je dus eigenlijk een hoesje te kopen, mocht je van plan zijn het toestel met een Qi2-lader op te laden.

Telefoonhoesjes

geschikt voor draadloos opladen

Qi2-accessoires

Als je een toestel met Qi2 hebt, wil je vast ook al weten wat handige Qi2-accessoires zijn. Natuurlijk kun je dan denken aan een geschikte oplader, maar wat dacht je van een powerbank die je gewoon magnetisch vastklampt aan een smartphone? Dan heb je geen gedoe met draden meer. Daarnaast zijn portefeuilles heel populair. Als je je smartphone ergens mee naartoe neemt, dan heb je ook altijd je belangrijke pasjes bij je, en eventueel wat cash geld.

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl: