Écht duurzaam schoonmaken? Dit kun je zelf doen
Wil je niet alleen je huis, maar ook de wereld een beetje mooier maken? Dan help je een handje door energie te besparen en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken of zelf te maken.
Milieuvriendelijk schoonmaken kost je in het begin misschien iets meer moeite, maar na een tijdje weet je niet beter. In dit artikel lees je over: Milieuvriendeijke schoonmaakmiddelen | Hoe je hiermee je energieverbruik verlaagt | Wat er is aan hervulbare verpakkingen.
Dit artikel vind je ook vast interessant: Zo verleng je de levensduur van huishoudelijke apparaten
Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen
Veel schoonmaakmiddelen en hun verpakkingen bevatten niet alleen schadelijke stoffen voor het milieu, maar ook voor jou. Ze zijn toegevoegd om de was lekkerder te laten ruiken of om meer op te vallen tussen de andere wasmiddelen in de schappen, maar ze maken echt niet schoner dan een gewoon stuk zeep of wat azijn.
Een aantal tips:
Alle schoonmaakmiddelen verbannen en back to basic hoeft niet, je maakt al een groot verschil door spuitbussen en glasreinigers - middelen met zogenoemde vluchtige organische stoffen - te vermijden
Houd je aan de aanbevolen dosering op de verpakking, want overdosering is een belangrijke bron van milieubelasting. Meer wasmiddel maakt je was echt niet schoner. Meer over zuinig wassen lees je in ons artikel Vijf misverstanden over zuinig wassen.
Check de verpakking altijd even op het keurmerk EU Ecolabel, dit staat op schoonmaakmiddelen die geen schadelijke stoffen bevatten, niet giftig zijn voor waterorganismen en net zo goed schoonmaken als vergelijkbare producten.
Klaar met schoonmaken? Gooi het sop dan gewoon weg door de gootsteen of wc en niet in de tuin of op straat. Zo kan het niet in contact komen met grondwater.
Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen
©Виктория Попова - stock.adobe.com
Zelf schoonmaakmiddel maken
Het zelf maken van schoonmaakmiddelen klinkt misschien ingewikkeld en tijdrovend, maar dat valt reuze mee. Het draait namelijk juist om heel simpele ingrediënten, zoals azijn, baking soda, groene zeep en citroen.
Met een scheutje baking soda, eventueel aangevuld met azijn of citroen, maak je de meest uiteenlopende zaken in huis weer brandschoon: zo is het ideaal voor het poetsen en ontkalken van de douche, gootsteen, wc en waterkoker en kun je het zelfs inzetten bij een verstopte afvoer. Groene zeep is ook een ideale vervanger van een allesreiniger, het werkt ook nog eens heel effectief tegen bacteriën en nog beter: het heeft geen nadelig effect op het milieu.
©Iryna - stock.adobe.com
Energieverbruik verlagen
Buiten het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen, kun je nog een heel belangrijke bijdrage leveren aan het milieu en dat is het verlagen van het energiegebruik. Dit is namelijk een van de meest milieubelastende factoren, om maar te zwijgen over de huidige energieprijzen.
Let bij de aankoop van nieuwe huishoudelijke apparaten goed op het energielabel, kies als het even kan een A-label-pparaat.
Zorg er ook voor dat die apparaten schoon blijven, want wanneer de wasdroger vol stof en de waterkoker vol kalk zit, kost het veel meer energie en tijd om het programma af te ronden.
Droog de was zoveel mogelijk buiten.
Toch even de handdoeken in de droger voor een zachter resultaat? Gebruik dan eens wasdroogbollen van wol. Deze zorgen ervoor dat de was zachter en sneller uit de droger komt, doordat de bol voor ruimte tussen het wasgoed zorgt.
Mileuvriendelijk wassen begint bij jezelf
Eco-friendly schone was krijg je met wasdroogbollenHervulbare verpakkingen
De verpakkingen van schoonmaakmiddelen zijn minstens zo milieubelastend als de inhoud soms is. Kies daarom zoveel mogelijk voor papieren verpakkingen die hervulbaar zijn. Er zijn ook steeds meer winkels met navulstations voor schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld van Ecover.
©IHAR ULASHCHYK
Gooi je een oude verpakking weg? Doe dit dan op de juiste plek, zodat ze goed verwerkt en gerecycled kunnen worden. Kartonnen verpakkingen kunnen bij het oud papier en plastic flessen in speciale containters. Check voor meer info over afval scheiden de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.