Zo verleng je de levensduur van huishoudelijke apparaten
Bij het schoonmaken van het huis vergeten we nog weleens dat huishoudelijke apparaten, zoals de vaatwasser, droger en het koffiezetapparaat, regelmatig ook wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. En dan bedoelen we niet alleen een stofdoek over de buitenkant, maar vooral het schoonmaken van de binnenkant. Want als je goed voor elektrische apparaten zorgt, heb je er veel langer plezier van.
In dit artikel lees je waarom het duurzaam en slim is om goed voor huishoudelijke apparaten te zorgen en hoe je dat doet. Lees ook 8 (kleine) schoonmaakklussen voor elke dag.
Duurzaam en slim
Alle apparaten waar een stekker aan zit, nemen we iets te vaak voor lief. Ze doen immers braaf alles wat we van ze vragen, tot het moment dat ze er de brui aan geven. Kom daarom vóór die tijd in actie. Waarom?
Door het schoonmaken, ontkalken en vervangen van filters verlaag je het energiegebruik van een apparaat. Dat merk je bijvoorbeeld goed aan een wasdroger: wanneer je het filter te lang niet hebt schoongemaakt, doet een standaardprogramma er vele malen langer over.
Door het ontkalken en reinigen van apparaten raken filters en leidingen niet verstopt en blijven rubbertjes heel. Zo gaan huishoudelijke apparaten minder snel kapot en hoef je minder snel een vervangend onderdeel of heel nieuwe machine te kopen.
©Robert Kneschke
Huishoudelijke apparaten schoonmaken
Huishoudelijke apparaten die we dagelijks of bijna dagelijks gebruiken zul je regelmatig moeten schoonmaken. Dat betekent in de meeste gevallen echt niet elke dag, maar bijvoorbeeld elke maand of kwartaal. We noemen hieronder een aantal apparaten die bijna iedereen wel in huis heeft:
Wasdroger: Van alle elektrische apparaten in huis is de droger het meest brandgevaarlijk. Dat wordt veroorzaakt door vieze pluizenfilters die vlam vatten door de warmte. Maak daarnaast de rubbers goed schoon, zodat ze niet kapot kunnen gaan.
Koffiezetapparaat: Door regelmatig je koffiemachine te ontkalken, smaakt niet alleen de koffie beter, je apparaat gaat ook een stuk langer mee.
Waterkoker: Kalkaanslag op het verwarmingselement is vaak de reden waardoor de warmte niet meer goed geleidt en het steeds langer duurt voordat het water kookt. Lees hier hoe en hoe vaak je de waterkoker zou moeten ontkalken.
Vaatwasser: Wanneer je je realiseert wat er met het schoonmaken van borden, pannen en bestek allemaal in de afvoer verdwijnt, snap je dat er onderweg ook een hoop viezigheid in het filter blijft hangen. Maak daarom ook de vaatwasser regelmatig schoon.
Afzuigkap: Regelmatig vervangen of schoonmaken van de filters van de afzuigkap scheelt enorm in de effectiviteit van het apparaat en de levensduur. Bovendien verlaag je het risico op brand door verstopte filters.
Garantie op apparaten
Op nagenoeg alle huishoudelijke apparaten wordt garantie verleend, maar wist je dat we ook ná de garantieperiode vaak nog aanspraak hierop kunnen maken? Je moet dan kunnen aantonen dat het apparaat bij aanschaf goed werkte en je daar een bepaalde levensduur van mocht verwachten. Hoe je dat weet? Check hiervoor eens het onderzoek van Techniek Nederland: zijn hebben een handige tabel opgesteld waarin je de gemiddelde levensduur van de meest gebruikte apparaten kunt terugvinden. Zo sta je sterker in je schoenen als de verkoper of klantenservice je verhaal in twijfel trekt.
Repareren is het proberen waard
Is een apparaat in huis stuk en de garantie is al even verlopen? Dan nog hoef je niet meteen de gang naar de vuilstort te maken. Steeds meer Nederlanders proberen uit duurzame overwegingen het huishoudelijke apparaat te laten maken en vaak gaat het dan nog jaren mee. Goed voor het milieu én je portemonnee!
Voor reparaties kun je eens kijken bij een Repair Café bij jou in de buurt, hier kun je samen met deskundigen kijken of je een apparaat weer aan de praat krijgt.
Apparaat écht stuk?
Op Kieskeurig.nl kun je nieuwe apparaten bekijken en vergelijken, zodat je een duurzame keuze kunt maken!