De wastrommel reinigen: waarom en hoe doe je dat?
De wasmachine, hoe kunnen we zonder? Maar net als onze kleding heeft ook de wasmachine af en toe een opfrisbeurt nodig. Na verloop van tijd blijft er in de trommel immers allerlei viezigheid over: zeepresten, draadjes, huidschilfers en meer van dat fraais. Wanneer je daar niets aan doet, kunnen er op den duur vieze geurtjes en zelfs schimmels ontstaan. In dit artikel geven wij jou tips om jouw wasmachine schoon te houden!
De wasmachine is een onmisbaar onderdeel van het huishouden. Maar hij heeft wel wat aandacht en onderhoud nodig. Waarom? Hierom: zeepresten, huidschilfers en ander vuil kunnen zich ophopen, wat resulteert in onaangename geurtjes en mogelijk zelfs schimmelvorming. Dit artikel geeft jou 8 tips omhoe je je wasmachine in topconditie en geurvrij kunt houden.
- Waarom is regelmatig schoonmaken bealngrijk voor je wasmachine?
- Hoe vaak moet je de wasmachine reinigen?
- Welke stappen kun je nemen om de wasmachine fris te houden?
Lees ook: Zo maak je het wasmiddelbakje schoon
Waarom is het reinigen van de trommel belangrijk?
Wanneer je de trommel van je wasmachine regelmatig reinigt, voorkom je dat er een ophoping van residu ontstaat. Dit residu bestaat uit zeepresten, huidschilfers, haren en pluisjes. Al deze restjes kunnen zich vasthechten aan de trommelwand in het manchet en zorgen voor vieze geurtjes en slechtere wasresultaten. Bovendien vormt deze viezigheid een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Niet echt hygiënisch dus. Ook kunnen de zeepresten vlekken veroorzaken op je wasgoed. Kortom: een vieze trommel zorgt voor minder frisse was.
Lees ook: Last van vetluis in je wasmachine? Dit moet je doen
Hoe vaak moet je de trommel reinigen?
Experts adviseren om de trommel van je wasmachine om de 1 à 2 maanden grondig te reinigen. Doe je dit niet vaak genoeg, dan hoop het vuil zich steeds meer op. Controleer ook regelmatig de rubberen ring aan de binnenkant van de deur. Deze kan ook vuil worden en dan een nare geur verspreiden. Maak de ring schoon met een vochtige doek en wat allesreiniger wanneer nodig.
©Aleksej
1. Voer regelmatig een heetwasprogramma uit
Een van de belangrijkste manieren om je wasmachine schoon en fris te houden, is het regelmatig draaien van een heetwasprogramma. Dit helpt om bacteriegroei en de vorming van vetluis te voorkomen. Vetluis zijn micro-organismen die kunnen groeien op zeepresten en vuil in je wasmachine. Ze zorgen voor een onaangename geur en kunnen zelfs vlekken op je wasgoed veroorzaken. Zorg daarom dat je minstens één à twee keer per maand een wasprogramma draait op 60°C, zonder wasgoed. Kies hier niet voor een eco-programma, want zulke programma's wassen niet lang genoeg op hoge temperatuur om vetluis te doden. Het beste is om het programma voor katoenen was te selecteren. Eventueel kun je een schepje soda toevoegen, dit reinigt extra.
Bij erge geurproblemen is het aan te raden om een kookwasprogramma te draaien op 90°C. Doe hierbij een paar handdoeken in de trommel om hem schoon te schrobben. Herhaal dit eventueel een aantal keren als de geur hardnekkig blijft.
©Albina+Mihajlo
2. Laat de wasmiddellade na gebruik drogen
In het wasmiddellade en de ruimte eromheen kunnen gemakkelijk zeep- en wasverzachterresten achterblijven. Deze kunnen gaan schimmelen en zorgen voor een onfrisse geur uit je wasmachine. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om na elke wasbeurt het doseerbakje open te laten staan, zodat het goed kan drogen. Haal de lade er ook af en toe helemaal uit. Reinig 'm dan grondig met warm water om aangekoekte zeepresten te verwijderen. Droog alle onderdelen goed af met een schone doek voor je de lade weer terugplaatst.
©gradt - stock.adobe.com
3. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel
Met de juiste dosering wasmiddel voorkom je een overschot aan zeep in de machine. Te veel schuimende middelen zorgen namelijk voor een ophoping van vet en vuil. Controleer daarom altijd de aanbevolen hoeveelheid op de wasmiddelverpakking. Vaak is minder meer. Kies bij voorkeur voor een vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Vloeibaar lost beter op en laat minder residu achter. Let erop dat je voor witte was af en toe een middel met zuurstofbleekmiddel gebruikt. Dit helpt om bacteriegroei en geurtjes te bestrijden.
©Sergey Lapin
4. Maak het rubberen manchet schoon
Rondom de trommelingang zit een rubberen ring, ook wel het manchet genoemd. Hierin verzamelen zich gemakkelijk vuil, haren en pluizen uit de was. Maak het manchet daarom regelmatig schoon, aan de binnen- én buitenkant. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vochtige microvezeldoek. Zo voorkom je vieze luchtjes uit deze hoek.
©Sergey Mironov/ Sergeymironov.com
5. Gebruik af en toe een machinereiniger
Voor een grondige reinigingsbeurt kun je ook speciale machinetabs of vloeibare machinereinigers gebruiken. Deze middelen lossen efficiënt kalk, residuen en vet op. Volg de instructies op de verpakking. Vaak laat je het middel een uur inwerken in een lege trommel, waarna je een warm programma start. Gebruik deze machinereinigers om de 2 tot 3 maanden. Combineer ze eventueel met een kookwas voor het beste resultaat. Zo houd je de wasmachine hygiënisch en fris.
Wel zo fris:
Speciale wasmachinereiniger
6. Controleer het afvoerfilter regelmatig
Vuil kan zich ook ophopen in het afvoerfilter van de wasmachine. Haal daarom het filter er elke maand uit en controleer of er pluisjes of rommel in zitten. Maak het filter indien nodig grondig schoon onder de kraan. Zo voorkom je verstoppingen.
©Елена Гурова
Lees ook: Lekkende wasmachine? Vaak zijn dit de boosdoeners!
7. Gebruik af en toe antikalkmiddel
In gebieden met hard water kan er kalkaanslag ontstaan in de wasmachine. Deze kalklaag is slecht voor de werking van het apparaat. Ontkalk de machine daarom af en toe met een speciaal antikalkmiddel. Dit verwijdert de aanslag in het interieur, zodat je wasmachine weer als nieuw is.
©Konstiantyn Zapylaie - stock.adobe.com
Ook interessant: Wasmachine kopen: alles wat je moet weten
8. Laat de deur na gebruik open
Door de deur van de wasmachine na gebruik open te laten, kan de trommel goed drogen. Dit voorkomt schimmelvorming en onaangename luchtjes. Controleer ook regelmatig de afvoerslang en afvoerpomp op verstoppingen. Dit garandeert een vlotte afvoer van water.
Wasmachines tot 700 euro, door gebruikers beoordeeld met een hoog cijfer
Goedkoop én goed
Powered by Kieskeurig.nl