ID.nl logo
8 dingen die je óók met de handstomer kunt doen
© NazariniPhoto
Huis

8 dingen die je óók met de handstomer kunt doen

Een handstomer is een compact en handig apparaatje voor wie geen zin heeft om te strijken, maar wel even snel kreukels uit zijn kleding wil verwijderen. Kwestie van het reservoir vullen met water, het apparaat laten opwarmen en de stoomkop over het kledingstuk dat op een hanger hangt. Maar wist je dat je nog veel méér kunt doen met een handstomer?

Heb je een handstomer? Met deze acht toepassingen kom je helemaal … op stoom!

  1. Gordijnen en meubels opfrissen
  2. Tapijten en vloerkleden reinigen
  3. Keukenapparatuur reinigen
  4. Badkamers en tegels schoonmaken
  5. Auto-interieur schoonmaken
  6. Speelgoed ontsmetten
  7. Spullen van je huisdier schoon en fris maken
  8. Vieze geurtjes verwijderen

Lees ook: Wat is een stoomgenerator en wat kun je ermee?💨

1: Gordijnen en meubels opfrissen

Een handstomer is uitstekend geschikt voor het opfrissen van gordijnen en gestoffeerde meubels. Stofdeeltjes en allergenen kunnen zich ophopen in de stof van gordijnen en bekleding, wat moeilijk te verwijderen is met bijvoorbeeld een stofzuiger. Met een handstomer gaat het makkelijk – en effectief. Bacteriën en huisstofmijt worden gedood en geurtjes worden verwijderd. En: omdat je alleen stoom gebruikt en geen chemische reinigingsmiddelen, loop je ook niet het risico op vlekken.

2: Tapijten en vloerkleden reinigen

Tapijten en vloerkleden worden na verloop van tijd vuil en kunnen nare geurtjes gaan vasthouden, vooral in huishoudens met huisdieren of kinderen. Ook hiervoor is de handstomer een prima oplossing. De hete stoom dringt diep door in de vezels van het tapijt, waardoor hardnekkige vlekken, bacteriën en onaangename geuren worden verwijderd. Goed laten drogen en klaar.

Dááág, vlek!

VleksoortAanpak
VetvlekkenGebruik de stoom om het vet te verzachten, waarna je het losgekomen vet gemakkelijk kunt afvegen met een schone doek.
WijnvlekkenRicht de stoom direct op de vlek; hierdoor worden de tannines afgebroken en wordt de vlek uitwasbaar.
KoffievlekkenDep eerst zoveel mogelijk koffie op met een absorberende doek voordat je de resterende vlek loslaat met stoom.

3: Keukenapparatuur reinigen

Keukenapparatuur zoals ovens, magnetrons en kookplaten kunnen vettig en vuil worden. Het schoonmaken hiervan is een klus die vaak vervelend is en best wat tijd kost. Met een handstomer kun je hardnekkig vet en vuil gemakkelijk losmaken. De hete stoom breekt het vet af en maakt het verwijderen ervan een stuk eenvoudiger.

Lees ook: Kledingstomer of stoomstrijkijzer: wat gebruik je waarvoor?

©DMYTRO VASYLENKO

4: Badkamer en tegels schoonmaken

Zeg badkamer en je zegt helaas vaak: schimmel – vooral op tegels en in voegen. Ook hiervoor komt de handstomer uitstekend van pas. De hoge temperatuur van de stoom doodt schimmelsporen en bacteriën, terwijl het ook zeepresten en kalkaanslag verwijdert.

5: Auto-interieur schoonmaken

Het interieur van een auto kan lastig schoon te maken zijn, vooral als het gaat om vlekken en geurtjes in bekleding en tapijt. Je voelt hem al aankomen: haal de handstomer maar tevoorschijn! Daarnaast is stomen een snelle en efficiënte manier om het dashboard en andere harde oppervlakken schoon te maken.

Auto weer fris?

Het ruikt nóg lekkerder met een autoparfum

6: Speelgoed ontsmetten

Voor gezinnen met jonge kinderen is het belangrijk om speelgoed regelmatig te ontsmetten om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Alleen afnemen met een doekje is vaak niet genoeg – als dat überhaupt al kan (lastig hoor, bij een favoriete knuffel). Even de handstomer eroverheen en je kindje kan weer veilig spelen!

©Vlad Stenko

7: Spullen van je huisdier schoon en fris maken

Huisdieren brengen een hoop vreugde in huis, maar ze kunnen ook veel vuil en geurtjes (hallo natte hond) met zich meebrengen. Gebruik de handstomer om manden, dekens en speeltjes grondig te reinigen en te ontsmetten. Bovendien kan stomen helpen om vlooien, vlooieneitjes en andere parasieten te doden. Belangrijk is dan wel dat je echt alle kieren en naden van de hondenmand met stoom behandelt.

8: Vieze geurtjes verwijderen

Van vette gourmetlucht tot muffe badkamerlucht: stoom kan helpen om hardnekkige geuren te neutraliseren. De beste manier om dit aan te pakken is door met de stomer langs alle textieloppervlakken (zoals gordijnen, meubels, kussens en tapijten) te gaan. Doe dit eventueel ook bij de vloeren, muren en meubels. Belangrijk is wel dat je de ruimte na het stomen goed ventileert. Dit helpt om de stoom en vocht af te voeren, zodat de ruimte sneller droogt en fris ruikt. Je kunt eventueel ook nog een paar druppels etherische olie aan het waterreservoir toevoegen om het in huis extra fris te laten ruiken.

Je handstomer onderhouden Regelmatig ontkalken is heel belangrijk, vooral als je in een gebied met hard water woont, om aanslag en verstoppingen tegen te gaan. Meng hiervoor gelijke delen water en azijn, giet dit in het waterreservoir en laat de stomer een paar minuten stomen. Spoel daarna grondig met schoon water. Vergeet ook niet om de stoommondstukken regelmatig schoon te maken. Berg de handstomer na gebruik op een droge, koele plaats op en zorg ervoor dat het apparaat volledig afgekoeld en droog is voordat je het opbergt.

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.