8 dingen die je óók met de handstomer kunt doen

© NazariniPhoto

8 dingen die je óók met de handstomer kunt doen

Geplaatst: 14 juni 2024 - 07:58

Aangepast: 17 juni 2024 - 10:57

Redactie ID.nl

Een handstomer is een compact en handig apparaatje voor wie geen zin heeft om te strijken, maar wel even snel kreukels uit zijn kleding wil verwijderen. Kwestie van het reservoir vullen met water, het apparaat laten opwarmen en de stoomkop over het kledingstuk dat op een hanger hangt. Maar wist je dat je nog veel méér kunt doen met een handstomer?

Lees ook: Wat is een stoomgenerator en wat kun je ermee?💨

1: Gordijnen en meubels opfrissen

Een handstomer is uitstekend geschikt voor het opfrissen van gordijnen en gestoffeerde meubels. Stofdeeltjes en allergenen kunnen zich ophopen in de stof van gordijnen en bekleding, wat moeilijk te verwijderen is met bijvoorbeeld een stofzuiger. Met een handstomer gaat het makkelijk – en effectief. Bacteriën en huisstofmijt worden gedood en geurtjes worden verwijderd. En: omdat je alleen stoom gebruikt en geen chemische reinigingsmiddelen, loop je ook niet het risico op vlekken.

2: Tapijten en vloerkleden reinigen

Tapijten en vloerkleden worden na verloop van tijd vuil en kunnen nare geurtjes gaan vasthouden, vooral in huishoudens met huisdieren of kinderen. Ook hiervoor is de handstomer een prima oplossing. De hete stoom dringt diep door in de vezels van het tapijt, waardoor hardnekkige vlekken, bacteriën en onaangename geuren worden verwijderd. Goed laten drogen en klaar.

Dááág, vlek!

VleksoortAanpak
VetvlekkenGebruik de stoom om het vet te verzachten, waarna je het losgekomen vet gemakkelijk kunt afvegen met een schone doek.
WijnvlekkenRicht de stoom direct op de vlek; hierdoor worden de tannines afgebroken en wordt de vlek uitwasbaar.
KoffievlekkenDep eerst zoveel mogelijk koffie op met een absorberende doek voordat je de resterende vlek loslaat met stoom.

3: Keukenapparatuur reinigen

Keukenapparatuur zoals ovens, magnetrons en kookplaten kunnen vettig en vuil worden. Het schoonmaken hiervan is een klus die vaak vervelend is en best wat tijd kost. Met een handstomer kun je hardnekkig vet en vuil gemakkelijk losmaken. De hete stoom breekt het vet af en maakt het verwijderen ervan een stuk eenvoudiger.

Lees ook: Kledingstomer of stoomstrijkijzer: wat gebruik je waarvoor?

Handstomer

© DMYTRO VASYLENKO

4: Badkamer en tegels schoonmaken

Zeg badkamer en je zegt helaas vaak: schimmel – vooral op tegels en in voegen. Ook hiervoor komt de handstomer uitstekend van pas. De hoge temperatuur van de stoom doodt schimmelsporen en bacteriën, terwijl het ook zeepresten en kalkaanslag verwijdert.

5: Auto-interieur schoonmaken

Het interieur van een auto kan lastig schoon te maken zijn, vooral als het gaat om vlekken en geurtjes in bekleding en tapijt. Je voelt hem al aankomen: haal de handstomer maar tevoorschijn! Daarnaast is stomen een snelle en efficiënte manier om het dashboard en andere harde oppervlakken schoon te maken.

Auto weer fris?

Het ruikt nóg lekkerder met een autoparfum

6: Speelgoed ontsmetten

Voor gezinnen met jonge kinderen is het belangrijk om speelgoed regelmatig te ontsmetten om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Alleen afnemen met een doekje is vaak niet genoeg – als dat überhaupt al kan (lastig hoor, bij een favoriete knuffel). Even de handstomer eroverheen en je kindje kan weer veilig spelen!

Speelgoed ontsmetten

© Vlad Stenko

7: Spullen van je huisdier schoon en fris maken

Huisdieren brengen een hoop vreugde in huis, maar ze kunnen ook veel vuil en geurtjes (hallo natte hond) met zich meebrengen. Gebruik de handstomer om manden, dekens en speeltjes grondig te reinigen en te ontsmetten. Bovendien kan stomen helpen om vlooien, vlooieneitjes en andere parasieten te doden. Belangrijk is dan wel dat je echt alle kieren en naden van de hondenmand met stoom behandelt.

8: Vieze geurtjes verwijderen

Van vette gourmetlucht tot muffe badkamerlucht: stoom kan helpen om hardnekkige geuren te neutraliseren. De beste manier om dit aan te pakken is door met de stomer langs alle textieloppervlakken (zoals gordijnen, meubels, kussens en tapijten) te gaan. Doe dit eventueel ook bij de vloeren, muren en meubels. Belangrijk is wel dat je de ruimte na het stomen goed ventileert. Dit helpt om de stoom en vocht af te voeren, zodat de ruimte sneller droogt en fris ruikt. Je kunt eventueel ook nog een paar druppels etherische olie aan het waterreservoir toevoegen om het in huis extra fris te laten ruiken.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem