ID.nl logo
Zo bereid je gipsplaten voor op verf of behang
Huis

Zo bereid je gipsplaten voor op verf of behang

Een gipsplaten wand of plafond afwerken doen echte klussers gewoon zelf! In deze handleiding lees je stap voor stap wat er nodig is aan voorbereiding voordat je gaat verven of behangen.

Hoe werk je gipsplaten af zodat behangen of verven een fluitje van een cent is? Na het isoleren van een muur of plafond of het plaatsen van een tussenwand is de klus nog niet helemaal klaar. Lees stap voor stap hoe je de gipsplaten afwerkt in deze handleiding.

  • Wapeningsbrand over de voegen plakken
  • Oneffenheden wegwerken met voegpasta
  • De wand insmeren met voorstrijk

Je muren isoleren en afwerken met gipsplaten? Lees hier alles over de voordelen.

Gereedschap en materialen

Trap of kleine ladder, pleisterspaan of plamuurmes, stofmasker, verfroller, voegband/wapeningsband, voegpasta/voegenvuller, voorstrijkmiddel

Handig om te weten: Schroeven, pluggen, bouten en moeren: even je kluskennis bijspijkeren!

Is stuken noodzakelijk?

Door te stuken zorg je voor een egale laag over de muur. Daarmee werk je in één keer alle oneffenheden weg. Maar bij het gebruik van gipsplaten is dat lang niet altijd noodzakelijk. Als de gipsplaten netjes en recht tegen de muur gemonteerd zijn, is stuken overbodig. Het zorgvuldig wegwerken van kieren en boorgaten is dan voldoende. We laten je in deze handleiding zien hoe je dat doet!

Wapeningsband plakken

We beginnen met het afplakken van de naden tussen de gipsplaten met speciale wapeningsband, ook wel voegband genoemd.

Plak deze band in het verlengde over de voegen. Normaal gesproken is de band dik genoeg om ook de schroefgaten aan beide kanten mee te nemen. Wapeningsband verstevigt de naden en verbinding tussen gipsplaten, zodat scheuren worden voorkomen.

Voegpasta in de kieren aanbrengen

Dan gaan we nu aan de slag met het opvullen van de kieren! Hiervoor gebruiken we voegpasta, ook wel voegenvuller genoemd. Je vindt het bij iedere bouwmarkt. We raden aan om een kant-en-klare variant te kopen. Hierdoor weet je zeker dat jouw voegenvuller altijd de juiste consistentie heeft. Roer het middel nog even een keer goed door voordat je het aanbrengt.

Begin (bij de muur) bovenaan bij een voeg tussen gipsplaten en werk naar beneden. Een voegspaan is hiervoor ideaal. Maar met een gemiddeld tot groot plamuurmes klaar je deze klus ook. De meerderheid van de schroefkoppen zitten naast de voegen. Die neem je in één keer mee voor een mooie, egale laag.

©TONO BALAGUER

De voeg egaliseren

Het is handig wanneer alles meteen mooi egaal wordt aangebracht. We hebben een handig trucje voor je. Veeg na het aanbrengen van de voegpasta zonder veel kracht te gebruiken over de voeg. Zet de pleisterspaan of het plamuurmes bijna haaks op de voeg, zodat je als het ware laagje dat nog uitsteekt meeneemt zonder druk uit te oefenen. Laat de pasta daarna drogen volgens de instructies op de verpakking. Dat duurt ongeveer 2 uur.

Schroefkoppen en boorgaten wegwerken

Soms zitten er schroefkoppen op andere plekken in de gipsplaat. Die vul je het makkelijkst op met een iets kleiner plamuurmes.

Onregelmatigheden verwijderen

Na het drogen gaan we oneffenheden wegwerken. Hoe precies je ook te werk gaat, het is bijna onvermijdelijk dat ze ontstaan. Met een pleisterspaan of plamuurmes schaaf je grove oneffenheden weg. Dat gaat overigens ook prima met een stukje schuurpapier. We raden je sowieso aan om alles een keer licht op te schuren met een stukje fijn schuurpapier voor een betere hechting. Bij deze stap is het dragen van een stofmasker geen overbodige luxe.

Een tweede laag aanbrengen

Ben je niet helemaal tevreden over de afwerking met voegpasta? Breng dan nog een laag aan. Gebruik hiervoor minder pasta, maar ga verder op dezelfde wijze te werk.

©Александр Маликов - stock.adobe.com

Voorstrijkmiddel voor het verven

Gipsplaten hebben bovenop een kartonnen laagje. Dat heeft een zuigende werking. Hierdoor is het onverstandig om verf er direct op aan te brengen. Een gedeelte van de verf trekt namelijk de wand in. Hierdoor ontstaat een vlekkerig geheel, terwijl je juist een strakke, egale laag wil zien. Voorstrijkmiddel is ideaal om te voorkomen dat verf de muur intrekt. Uiteindelijk bespaar je veel geld door het op de wand te smeren. Want anders is het nodig om de wand drie tot wel vier keer te verven voordat de dekking overal gelijk is. Met voorstrijkmiddel is één enkele laag over het algemeen voldoende.

Voorstrijk bij behang

Bij behangen is het voordeel van voorstrijk op het eerste gezicht minder duidelijk. Maar we raden het ten zeerste aan. Want de lijm trekt dankzij voorstrijk de gisplaten niet in. Hierdoor plakt het behang net wat beter. Maar vooral bij het verwijderen van het behang is de aanwezigheid van voorstrijk een pluspunt. Want hierdoor trek je de bovenlaag van de gipsplaat niet los, waardoor je niet helemaal van vooraf aan hoeft te beginnen als je opnieuw gaat behangen.

Voorstrijk op de gipsplaten

Een enkele laag voorstrijk is voldoende om de gipsplaten voor te behandelen. Dit hoeft geen dikke laag te zijn. Maar let er wel op dat je echt alle gedeeltes van de gipsplaten insmeert. Met een verfroller breng je snel en gemakkelijk een egale laag aan.

©Ruslan - stock.adobe.com

Laat het voorstrijkmiddel drogen volgens de instructies op de verpakking voordat je verder gaat met deze klus. Doorgaans duurt dat rond de 12 uur. Nu is je muur of plafond helemaal klaar voor een laag verf of behang!

Lees ook: Welke verf kies je voor welke type klus: een handleiding