ID.nl logo
Welke verf kies je voor welke type klus: een handleiding
Huis

Welke verf kies je voor welke type klus: een handleiding

Wil je een meubel, deur of muur verven, dan heb je uiteraard verf nodig. Maar welke soort verf is geschikt voor welke klus? En waar moet je op letten als je verf gaat uitzoeken? Wij helpen je op weg!

Het is goed om van tevoren te bedenken wat voor eindresultaat je wilt voor je klus. Moet je klus een mooie, esthetische afwerking hebben, moet het intensief gebruik doorstaan, ga je voor een langdurig resultaat, of wil je je project weer aanpassen wanneer een nieuwe trend zich aandient? In dit artikel lees je over; 

  • welke typen verven zijn er? 
  • hoe kies je de juiste verfsoort voor je klus? 
  • welke voorbereidingen tref je?

Ook interessant voor jou: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Muurverf 

Een van de meest gebruikte verfsoorten is muurverf. Zoals de naam al zegt, gebruik je het voor muren met uiteenlopende, steenachtige ondergronden, voor gipsplaten of plafonds. De verf geeft je muur weer een frisse aanblik of anderzijds kun je een muur meer een accent geven. 

Je kunt muurverf op kleur kopen (vaak zie je een rek met stalen waar je dan uit kunt kiezen), of specifiek op kleur laten mengen, indien je een goede kleurmatch wilt met andere elementen of meubels uit je interieur. Muurverf is er in verschillende soorten, vaak gebaseerd op de ondergrond waar je het op wilt gebruiken. Beton, gevelwerk (steen), stuc- of pleisterwerk, hout, metaal, tegel of gips hebben elk een eigen aanhechting of zuigende werking op verf. 

Voor muurverf moet je daarom de juiste voorbehandeling toepassen, dit voorkomt dat je onnodig veel lagen op moet brengen of dat de dekking niet optimaal is. Doe je dit niet, dan blijft de ondergrond verf opnemen en ben je mogelijk veel tijd en geld kwijt aan kostbare verf. 

©alessandro guerriero

Voorstrijk  

Voorstrijk is een middel om de zuigende werking van ondergronden tegen te gaan. De voorstrijk stopt het proces waarbij de ondergrond als een soort spons je verf blijft opzuigen. Muurverf kan soms in de papieren lopen (afhankelijk van merk, samenstelling en benodigde hoeveelheid), daarvan wil je niet dat dit na aanbrengen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Door een goede voorstrijk aan te brengen, behandel je de ondergrond zoals professionals ook doen en kun je de laag veilig overschilderen met de verf van je keuze. 

Lak 

Wanneer je een verflaag als hechtende, dekkende kleur als afwerking aanbrengt, wordt dit ook wel aflakken genoemd. Het is de laatste afwerkingsstap in het verfproces. Je beschermt je project zo tegen vuil, dagelijks gebruik, maar ook tegen krassen of slijtage. Een goede alkydverf beschermt en geeft meteen een goede kleurdekking, waardoor je vaak maar een laklaag hoeft aan te brengen. Verf op waterbasis werkt makkelijk, reinigen van je kwasten gaat gewoon onder de kraan, maar er zijn vaak wel meerdere lagen nodig om een goed dekkend resultaat te krijgen.

Let erop dat ook hier de ondergrond van belang is bij het kiezen van de juiste aflak. Voor hout, metaal, kunststof of board kies je vaak een specifieke lak voor deze ondergronden. 

Alkydverf 

Wanneer je een sterke afwerking wilt, die goed beschermt tegen krassen en vlekken kun je alkydverf overwegen. Alkydverf is een lak gebaseerd op terpentine. Alkydverf heeft een langere droogtijd nodig dan een watergedragen verf. Het is goed om hier rekening mee te houden, omdat het voor ramen en deuren gerust een dag of twee nodig heeft (afhankelijk van de buitentemperatuur) voor je deze weer kunt sluiten.
Door de aanwezigheid van terpentine is er na verloop van tijd kans op vergeling, ook is dit type verf het vanwege gezondheidsvoorschriften niet geschikt voor verfklussen in huis. Buitenshuis is het toegestaan om deze verfsoort toe te passen, maar vanwege de vele chemische bestanddelen is het daarmee wel een belasting voor het milieu (en jezelf!).

Zijdeglans  

Zijdeglanslak geeft je klus een subtiele glans, het zit tegen mat en hoogglans in. Het voordeel van zijdeglans is dat het niet een hoog spiegelend gehalte heeft, maar net onderscheidend genoeg naast een matter vlak bijvoorbeeld. Het geeft een sterke beschermende laag, die eenvoudig is af te nemen. Je ziet de toepassing van zijdeglanslak zowel in binnen- als buitenverfprojecten. Zijdeglans is verkrijgbaar in een alkydvariant, als in een watergedragen variant. Voor schilderwerk in huis, kies je bij voorkeur voor een watergedragen variant. Zo heb je geen last van schadelijke dampen.

©David Gn

Hoogglans 

Hoogglanslak herken je aan de hoge mate van een weerspiegeling. Je ziet het vaak bij de afwerking van kozijnen, deuren, of trapleuningen, maar ook in decoratieve projecten. Het wordt veel voor buitenprojecten gebruikt, houtwerk aan de binnenkant wordt vaak met een hoogglanslaag afgewerkt om ergens de nadruk op te leggen. De toepassing ervan op grotere vlakken is minder vaak voorkomend, omdat er veel nadruk op ligt. 

Vloerverf 

Zoals je meubelen, muren, trappen en kasten kunt schilderen kun je ook vloeren lakken, zoals je woonkamer-, keuken-, garagevloer of trap schilderen. Bedenk ook hier wat de ondergrond is en hoe deze voorbehandeld moet worden. Check of het vochtgehalte van de vloer goed is, maar ook schoon en vetvrij is en tot slot niet poreus of oneffen. Zonder goede voorbehandeling kan de toplaag niet goed hechten. 

Voor badkamer of garagevloeren is het verstandig om de vloer vloeistofdicht te maken, vanwege de verhoogde aanwezigheid van vocht, zo voorkom je vocht- en schimmelproblemen.  Je kunt ook hier kiezen uit watergedragen verf, verf op oliebasis of een epoxy, bestaande uit twee componenten. Deze laatste wordt vooral gebruikt voor vloeren die mechanisch belast worden, bijvoorbeeld werkruimtes, bedrijfshallen of garages.

Vloerverf is verkrijgbaar voor houten vloeren, betonvloeren, tegelvloeren, parketvloeren en trappen

Maak het jezelf gemakkelijk!

Gebruik een verfspuit of verfpistool voor grotere klussen

Beits 

Beits is een verfsoort die gebruikt wordt voor schuttingen, pergola’s, tuinmeubelen en bloembakken. Hout dat gebeitst is, heeft een open structuur en is vochtregulerend. Vocht dat erin is getrokken, kan er zo nog uit. Een lakverf sluit het hout juist af en kan er geen vocht meer in of uit. 

Beits kun je op kleur kopen voor een iets meer dekkend resultaat. In de transparante variant blijf je de houtstructuur nog zien. Wil je er zeker van zijn dat je houtwerk goed beschermd is, kies dan voor een weer- en watervaste variant. 

©encierro - stock.adobe.com

Welke voorbereidingen moet je treffen voor je gaat verven? 

Voor alles geldt, dat je altijd een goede voorbereiding voor je verfklus treft, door een aantal stappen te doorlopen, voor je begint met verven:

  • Oude verflaag of lagen verwijderen. 

  • De ondergrond egaliseren of opvullen. 

  • De ondergrond goed te ontvetten.

  • De ondergrond goed voorbehandelen met een voorstrijk, primer of grondverf. 

  • In een bij voorkeur stofvrije omgeving een grondverflaag of primer aanbrengen.

  • Laten drogen en eventueel nog een keer opschuren en ontvetten. 

  • Nog een grondverflaag of primer aanbrengen. 

  • De verf van je keuze aanbrengen. 

  • Eventueel nog een tweede laag, dan wel een aflaklaag aanbrengen.


Toch maar professioneel laten doen?