ID.nl logo
Altijd warm en knus in de tuin zitten met een zelfgebouwde buitenhaard
© lyubimtseva_k - stock.adobe.com
Huis

Altijd warm en knus in de tuin zitten met een zelfgebouwde buitenhaard

Wat is gezelliger dan met familie en vrienden rond een haardvuur in je eigen tuin zitten? Een vuurkorf of buitenkachel kun je gewoon bestellen. Maar een zelfgemaakte vuurplaats van baksteen geeft meer sfeer en je hebt alle vrijheid bij het ontwerp. Ontdek hoe je in een aantal eenvoudige stappen zelf een buitenhaard creëert.

Zit jij ’s avonds en tijdens de koudere periodes van het jaar graag in je tuin? Het weer in Nederland staat dat helaas niet altijd toe. Gelukkig is er een oplossing: een zelfgemaakte buitenhaard! Zie jij jezelf al knus rond een knisperend vuurtje zitten met familie of vrienden? Volg dan de onderstaande stappen en maak je eigen gezellige vuurplaats van bakstenen.In dit artikel:

  • Het kiezen van een plek en vorm
  • Een gat graven en de fundering leggen
  • De afscheiding metselen en de afwerking

Meer weten over een binnenhaard? Lees er alles over in dit artikel!

Gereedschap en materialen

Nodig: schep, troffel of breed plamuurmes, emmer, brandvaste stenen, brandvaste mortel/specie, stoeptegels

De regels voor vuurplaatsen

Als nette klussers nemen we voor we beginnen eerst de regels even door. In Nederland zijn er namelijk richtlijnen voor een vuurplaats in de tuin. Die zijn hoofdzakelijk via de gemeentes vastgesteld. Daarom kunnen we je hier helaas niet precies vertellen wat de regels voor jou zijn. Vuurplaatsen zijn in Nederland over het algemeen toegestaan als je je aan bepaalde veiligheidsvoorschriften houdt. De haard moet gemaakt zijn van een brandvast materiaal en niet in de de buurt staan van brandbare materialen.

©stock_studio - stock.adobe.com

Een eenvoudige buitenhaard op de grond

In deze handleiding bespreken we de bouw van een eenvoudige vuurplaats op of in de grond. Het wordt dus geen ingebouwd kunstwerk met een schoorsteen. Zo’n eenvoudige haard geeft overigens minstens zoveel sfeer! Vooral wanneer je van rustiek en natuurlijk houdt.

Vorm, grootte en plek

Je bent helemaal vrij om de vorm van je haard te bepalen. Rond en vierkant zijn de populairste opties. Denk ook aan de omvang van de vuurplaats. Het bepalen van de plek is waarschijnlijk de belangrijkste beslissing. Zorg er in ieder geval voor dat je met voldoende mensen om de vuurplaats heen kunt zitten.

©AIGen - stock.adobe.com

Verder graven we de vuurplaats een stukje in de grond. Hierbij heb je ook weer de vrijheid om de diepte te bepalen. In feite is een diepere haard makkelijker te maken, omdat het muurtje rondom dan minder hoog hoeft te zijn.

Zo teken je een exact ronde cirkel

Wil je graag een ronde vuurplaats? Dan hebben we een tip voor je! Om de haard precies rond te krijgen, steek je een bijvoorbeeld een stok of een schroevendraaier in de grond waar het midden van de vuurplaats moet komen. Maak daar vervolgens een stukje touw met de lengte van de helft van de diameter van de vuurplaats aan vast. Draai dit in een cirkel rond en je tekent automatisch de exacte afmetingen van de vuurplaats af.

Voor een fijn vuur heb je goed brandhout nodig

Niks uit eigen tuin? Kies dan voor kwaliteit

Aftekenen en graven

Als je de plek en de afmetingen van je vuurplaats hebt bepaald, gaan we nu echt aan de slag! Graaf een gat van tenminste 20 centimeter. Wil je dat jouw haard voornamelijk in de grond geplaatst wordt? Kies dan voor een gat van ongeveer 50 centimeter diep.

Fundering van de vuurplaats

Zorg ervoor dat de bodem van je kuil zo egaal mogelijk is. Professionals storten vaak een laag beton op de bodem van een vuurplaats. Maar voor de hobbyklusser is er een alternatieve methode. Leg zoveel mogelijk stoeptegels plat op de bodem. Vul kleine oppervlakten op met halve tegels of kleinere stukken. Het hoeft niet precies te passen, zolang alles maar vlak ligt. Giet er vervolgens een laag specie overheen. Je hebt nu een solide bodem om verder op te bouwen.

Specie, ook wel mortel genoemd, is een mengsel om stenen aan elkaar te verbinden. Je koopt het gewoon bij de bouwmarkt. Door water toe te voegen ontstaat een kleiachtig mengsel dat uithardt bij het opdrogen en de bakstenen aan elkaar verbindt. Cement is het belangrijkste bindmiddel van moderne soorten specie.

Lees ook: De gashaard: is er nog een toekomst voor deze sfeermaker?

Een muurtje metselen

Voor de stevigheid metselen we de stenen rondom de haard aan elkaar. Heb je nog nooit gemetseld en ben een beetje huiverig om dit zelf te doen? Geen zorgen! Want juist dan is dit project een mooi begin, aangezien er niks rust op het muurtje dat we gaan metselen. Het is slechts een afscheiding tussen vuurplaats en tuin. Hierdoor kun je het eigenlijk niet verkeerd doen en is dit een mooie gelegenheid om te oefenen!

©Liliya Trott - stock.adobe.com

Info over stenen en specie

Ga voor vuurvaste stenen en mortel/specie wanneer je gaat metselen. Kies verder vooral stenen die je mooi vindt. Meng de specie in een emmer, zodat het mengsel een stevige, maar vloeibare consistentie krijgt.

Omdat dit een soort siermuurtje is, hoeven we minder rekening te houden met de stevigheid en of alles wel precies recht is. Lekker makkelijk! Let er wel op dat alles op het oog recht en stevig gebouwd wordt. Te weten komen hoe je uitkomt met het muurtje? Leg eerst een cirkel van stenen zonder specie en neem rustig de tijd om de opties te overwegen.

De omheining metselen

Begin met een ruime laag specie op de bodem. Leg daar de eerste steen op en druk deze aan. Voor je de tweede steen neerlegt smeer je een laag specie tegen de zijkant van de steen ervoor. Druk de volgende steen daar steeds tegenaan.

Ga zo door tot de rij op de bodem af is en ga dan pas verder met de volgende rij. Daarbij ga je op identieke wijze te werk. Breng eerst de specie op de bodem aan en leg de stenen één voor één tegen elkaar aan. Je bepaalt helemaal zelf hoe hoog de rand precies wordt.

Een rand van sierstenen bovenop

Laat voor de afwerking vooral je fantasie de vrije loop! Je kunt het natuurlijk gewoon zo laten. Maar een sierlijke rand heeft ook z’n charmes, bijvoorbeeld van graniet of Belgisch hardsteen. Let er wel op dat je kiest voor een vuurvaste steensoort. Veel plezier en gezelligheid met je buitenhaard!


Ook binnen knus genieten? Dat doe je met een sfeerhaard👇🏻
▼ Volgende artikel
Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite
© deagreez - stock.adobe.com
Huis

Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite

Het is bijna kerst en tussen het regelen van de laatste boodschappen door kijk je om je heen. De post ligt nog op tafel, er slingert speelgoed rond en een grote schoonmaak gaat niet meer lukken. Toch wil je dat je gasten in een net huis binnenkomen. Met een strak plan kun je in precies zestig minuten de perfecte illusie van een schoon huis creëren. Zet de timer, doe je favoriete muziek aan en ga aan de slag.

Dit gaan we doen

We focussen op wat je bezoek ziet en gebruikt. De hal en woonkamer ruimen we snel op, zonder alles schoon te boenen. Het toilet maken we fris in een paar minuten en in de keuken werken we rommel uit het zicht. Met licht, geur en frisse lucht zorgen we tot slot voor sfeer. Om het je extra makkelijk te maken, vind je onderaan een handig tijdschema.

Lees ook: 🎄 De kerstboom versieren: zo doe je dat snel én slim

Je begint waar je gasten binnenkomen. De hal is vaak een rommelige plek, zeker in de winter. Pak een grote mand of krat en gooi daar alles in wat er niet hoort: sjaals die niemand draagt, post, sleutels en rondslingerende tassen. Zet die mand tijdelijk weg in de berging, schuur of desnoods in je eigen kledingkast. Zorg dat er ruimte is aan de kapstok voor de jassen van je bezoek. Klop de deurmat even krachtig buiten uit en haal de stofzuiger snel door de gang. Als je hierna nog dertig seconden over hebt, veeg je met een doekje over de spiegel. Een schone spiegel en een lege vloer geven direct bij binnenkomst al het gevoel van een opgeruimd huis.

De woonkamer: sfeer boven perfectie

Door naar de plek waar jullie de meeste tijd zullen doorbrengen. In de woonkamer geldt nu de regel: opruimen is belangrijker dan boenen. Loop een rondje met een vuilniszak voor alles wat weg kan en een wasmand voor spullen die naar een andere kamer moeten. Maak de salontafel en bijzettafels helemaal leeg. Een leeg oppervlak oogt namelijk direct schoon, zelfs als je niet nat afneemt. Schud daarna de kussens op de bank flink op en vouw plaids netjes op. Haal de stofzuiger alleen door het midden van de kamer en langs de bank; vergeet de hoekjes en plinten, want daar kijkt vanavond niemand naar.

©Евгения Рубцова

Het toilet: kort maar krachtig

Dit is de enige plek waar je gasten echt even alleen zijn en stilzitten, dus hier moet het wel fris zijn. Gelukkig is de ruimte klein. Spuit wc-reiniger in de pot en laat dit even inwerken terwijl je de rest doet. Gebruik een wegwerpdoekje of een sopje voor de bril, de spoelknop, de deurklink en de kraan. Hang een schone handdoek op en controleer of er voldoende toiletpapier ligt. Heb je nog een geurkaarsje of geurstokjes? Zet die dan hier neer. Als het lekker ruikt, voelt je toilet al snel schoner aan.

Puntjes op de i in de keuken

Je hebt nu nog een kwartier over. Snel door naar de keuken. Zorg allereerst dat het aanrecht helemaal leeg is. Als het niet meer lukt om alles af te wassen, zet je de vuile vaat snel in de vaatwasser, ook als deze eigenlijk al vol is. Een andere slimme noodoplossing is om de vaat tijdelijk in een keukenkastje te verstoppen. Het gaat erom dat alles uit het zicht is. Haal tot slot nog even een doekje over het aanrecht en de kookplaat zodat alles weer fris oogt.

©APALKOV | MestoSveta - stock.adobe.com

Sfeer maken

Nu is het tijd voor de belangrijkste truc: het aanpassen van de verlichting. Dim de grote lampen en steek overal kaarsen en sfeerverlichting aan. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar dat zachte licht zorgt er ook voor dat achtergebleven stof of verdwaalde kruimels niet meer opvallen. Tot slot doe je nog één ding voor de sfeer. Zet een raam op een kier voor frisse lucht of zet een pannetje op het vuur met wat water, kaneel en sinaasappelschil voor een heerlijke kerstgeur.

Klaar voor de bel

Kijk nu eens om je heen. Je huis is opgeruimd, het ruikt lekker en het is gezellig verlicht. Niemand die ziet dat je de bovenkant van de kasten hebt overgeslagen. Schenk wat te drinken voor jezelf in en adem uit. Laat die bel maar gaan!

TijdRuimteActieDe truc
00:00 - 00:10HalJassen weg, mat uitkloppen.Ruimte maken op de kapstok voor gasten
00:10 - 00:30WoonkamerRommel in mand, kussens opkloppen.Alleen het 'looppad' stofzuigen
00:30 - 00:45ToiletBril, klink en kraan poetsen.Schone handdoek en geurstokjes
00:45 - 00:55KeukenAanrecht leegmaken.Vaat verstoppen (tijdelijk!)
00:55 - 01:00SfeerLichten dimmen, kaarsen aan.Sinaasappelschillen koken voor de geur
▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube