Altijd warm en knus in de tuin zitten met een zelfgebouwde buitenhaard
Wat is gezelliger dan met familie en vrienden rond een haardvuur in je eigen tuin zitten? Een vuurkorf of buitenkachel kun je gewoon bestellen. Maar een zelfgemaakte vuurplaats van baksteen geeft meer sfeer en je hebt alle vrijheid bij het ontwerp. Ontdek hoe je in een aantal eenvoudige stappen zelf een buitenhaard creëert.
Zit jij ’s avonds en tijdens de koudere periodes van het jaar graag in je tuin? Het weer in Nederland staat dat helaas niet altijd toe. Gelukkig is er een oplossing: een zelfgemaakte buitenhaard! Zie jij jezelf al knus rond een knisperend vuurtje zitten met familie of vrienden? Volg dan de onderstaande stappen en maak je eigen gezellige vuurplaats van bakstenen.In dit artikel:
- Het kiezen van een plek en vorm
- Een gat graven en de fundering leggen
- De afscheiding metselen en de afwerking
Meer weten over een binnenhaard? Lees er alles over in dit artikel!
Gereedschap en materialen
Nodig: schep, troffel of breed plamuurmes, emmer, brandvaste stenen, brandvaste mortel/specie, stoeptegels
De regels voor vuurplaatsen
Als nette klussers nemen we voor we beginnen eerst de regels even door. In Nederland zijn er namelijk richtlijnen voor een vuurplaats in de tuin. Die zijn hoofdzakelijk via de gemeentes vastgesteld. Daarom kunnen we je hier helaas niet precies vertellen wat de regels voor jou zijn. Vuurplaatsen zijn in Nederland over het algemeen toegestaan als je je aan bepaalde veiligheidsvoorschriften houdt. De haard moet gemaakt zijn van een brandvast materiaal en niet in de de buurt staan van brandbare materialen.
©stock_studio - stock.adobe.com
Een eenvoudige buitenhaard op de grond
In deze handleiding bespreken we de bouw van een eenvoudige vuurplaats op of in de grond. Het wordt dus geen ingebouwd kunstwerk met een schoorsteen. Zo’n eenvoudige haard geeft overigens minstens zoveel sfeer! Vooral wanneer je van rustiek en natuurlijk houdt.
Vorm, grootte en plek
Je bent helemaal vrij om de vorm van je haard te bepalen. Rond en vierkant zijn de populairste opties. Denk ook aan de omvang van de vuurplaats. Het bepalen van de plek is waarschijnlijk de belangrijkste beslissing. Zorg er in ieder geval voor dat je met voldoende mensen om de vuurplaats heen kunt zitten.
©AIGen - stock.adobe.com
Verder graven we de vuurplaats een stukje in de grond. Hierbij heb je ook weer de vrijheid om de diepte te bepalen. In feite is een diepere haard makkelijker te maken, omdat het muurtje rondom dan minder hoog hoeft te zijn.
Zo teken je een exact ronde cirkel
Wil je graag een ronde vuurplaats? Dan hebben we een tip voor je! Om de haard precies rond te krijgen, steek je een bijvoorbeeld een stok of een schroevendraaier in de grond waar het midden van de vuurplaats moet komen. Maak daar vervolgens een stukje touw met de lengte van de helft van de diameter van de vuurplaats aan vast. Draai dit in een cirkel rond en je tekent automatisch de exacte afmetingen van de vuurplaats af.
Voor een fijn vuur heb je goed brandhout nodig
Niks uit eigen tuin? Kies dan voor kwaliteitAftekenen en graven
Als je de plek en de afmetingen van je vuurplaats hebt bepaald, gaan we nu echt aan de slag! Graaf een gat van tenminste 20 centimeter. Wil je dat jouw haard voornamelijk in de grond geplaatst wordt? Kies dan voor een gat van ongeveer 50 centimeter diep.
Fundering van de vuurplaats
Zorg ervoor dat de bodem van je kuil zo egaal mogelijk is. Professionals storten vaak een laag beton op de bodem van een vuurplaats. Maar voor de hobbyklusser is er een alternatieve methode. Leg zoveel mogelijk stoeptegels plat op de bodem. Vul kleine oppervlakten op met halve tegels of kleinere stukken. Het hoeft niet precies te passen, zolang alles maar vlak ligt. Giet er vervolgens een laag specie overheen. Je hebt nu een solide bodem om verder op te bouwen.
Specie, ook wel mortel genoemd, is een mengsel om stenen aan elkaar te verbinden. Je koopt het gewoon bij de bouwmarkt. Door water toe te voegen ontstaat een kleiachtig mengsel dat uithardt bij het opdrogen en de bakstenen aan elkaar verbindt. Cement is het belangrijkste bindmiddel van moderne soorten specie.
Lees ook: De gashaard: is er nog een toekomst voor deze sfeermaker?
Een muurtje metselen
Voor de stevigheid metselen we de stenen rondom de haard aan elkaar. Heb je nog nooit gemetseld en ben een beetje huiverig om dit zelf te doen? Geen zorgen! Want juist dan is dit project een mooi begin, aangezien er niks rust op het muurtje dat we gaan metselen. Het is slechts een afscheiding tussen vuurplaats en tuin. Hierdoor kun je het eigenlijk niet verkeerd doen en is dit een mooie gelegenheid om te oefenen!
©Liliya Trott - stock.adobe.com
Info over stenen en specie
Ga voor vuurvaste stenen en mortel/specie wanneer je gaat metselen. Kies verder vooral stenen die je mooi vindt. Meng de specie in een emmer, zodat het mengsel een stevige, maar vloeibare consistentie krijgt.
Omdat dit een soort siermuurtje is, hoeven we minder rekening te houden met de stevigheid en of alles wel precies recht is. Lekker makkelijk! Let er wel op dat alles op het oog recht en stevig gebouwd wordt. Te weten komen hoe je uitkomt met het muurtje? Leg eerst een cirkel van stenen zonder specie en neem rustig de tijd om de opties te overwegen.
De omheining metselen
Begin met een ruime laag specie op de bodem. Leg daar de eerste steen op en druk deze aan. Voor je de tweede steen neerlegt smeer je een laag specie tegen de zijkant van de steen ervoor. Druk de volgende steen daar steeds tegenaan.
Ga zo door tot de rij op de bodem af is en ga dan pas verder met de volgende rij. Daarbij ga je op identieke wijze te werk. Breng eerst de specie op de bodem aan en leg de stenen één voor één tegen elkaar aan. Je bepaalt helemaal zelf hoe hoog de rand precies wordt.
Een rand van sierstenen bovenop
Laat voor de afwerking vooral je fantasie de vrije loop! Je kunt het natuurlijk gewoon zo laten. Maar een sierlijke rand heeft ook z’n charmes, bijvoorbeeld van graniet of Belgisch hardsteen. Let er wel op dat je kiest voor een vuurvaste steensoort. Veel plezier en gezelligheid met je buitenhaard!