Zelf plinten leggen: zo wordt je vloer nóg mooier
Hoe leg je plinten eenvoudig en mooi door je hele woning? Lees in dit artikel hoe je met platte en opstaande plinten zorgt voor de perfecte afwerking.
Na het leggen van de vloer is het tijd voor de afwerking. Met plinten creëer je een stijlvolle overloop van de vloer naar de muur. In deze handleiding lees je hoe je plinten efficiënt en strak legt voor het mooiste resultaat. Lees ook (of eerst): Laminaat leggen voor beginners: tips en tools voor een strakke vloer
Het leggen van plinten kun je absoluut zelf wanneer je een beetje handig bent, zolang je maar secuur te werk gaat. Om plinten te leggen heb je alleen een aantal standaard gereedschapsstukken nodig.
Plinten leggen: benodigdheden
• Rolmaat
• Verstekbak + zaag of een plintenschaar
• Bij opstaande plinten:
◦ Boormachine + schroeven of montagekit
• Bij onbehandelde plinten:
◦ Grondverf, lak en schuurpapier
Lees ook: De juiste zaag voor iedere klus
Twee soorten plinten
In Nederlandse doe-het-zelfzaken tref je voornamelijk twee soorten plinten aan. Dat zijn:
• Plakplint of platte/liggende plint
Deze variant zie je de laatste tijd steeds meer. Je legt deze plinten plat op de vloer en ze zijn meestal voorzien van een plakrand.
• Hoge/opstaande plint
Dit zijn iets grotere plinten en ze bedekken niet alleen een stukje vloer, maar ook een gedeelte van de muur. Je maakt ze vast aan de muur met schroeven of met kit. Van dit type plint zijn er twee uitvoeringen, namelijk de massieve/klassieke plint en de holle/moderne plint.
©sveta
Meet op hoeveel plinten je in totaal nodig hebt
Plinten leg je doorgaans langs alle muren van een ruimte. Meet daarom alle muren van de kamer. Bedenk of er bij de deuren in jouw woning plinten nodig zijn. Dat is alleen het geval bij een dorpel en dus niet bij een doorlopende vloer.
Houd er eveneens rekening mee dat je bij het zagen tot 10 procent van de plinten verliest. Deel de totale lengte van de muren door de lengte van een plintlat en rond het getal naar boven af. Zo bereken je het aantal latten dat je nodig hebt. Bij twijfel is het verstandig om iets meer plintlatten mee te nemen. Want een lat die nog intact is, kun je gewoon weer terug naar de winkel brengen.
Onbehandelde plinten lakken
Over het algemeen worden plinten in Nederland gelakt verkocht of zijn ze voorzien van sierfolie. Deze soorten zijn direct klaar voor montage. Maar het is ook mogelijk om onbehandelde plinten te kopen. Het voordeel daarvan is dat je zelf helemaal de kleur en stijl bepaalt. We raden aan om deze plinten te lakken voordat je ze bevestigt. Je kunt dat het beste doen nadat je de plinten eerst op maat gezaagd hebt. Want zo raakt de lak niet beschadigd.
Nummer alle delen van de plinten en geef op de muur of vloer aan waar een specifiek deel moet komen. Hierdoor komen alle plinten op de juiste plek en hoef je niet te puzzelen. Vóór het lakken breng je eerst een dunne laag grondverf aan en schuur je deze lichtjes op wanneer de verf helemaal droog is. Lak de plinten daarna in de gewenste kleur en laat ze drogen.
©Photographee.eu
Eerste stuk leggen en een binnenhoek zagen
Bij het leggen van plinten is het handig om in een hoek te beginnen. Binnenshuis zijn de meeste hoeken logischerwijs binnenhoeken. Leg de eerste plint in een hoek. Bij een platte of massieve plint zaag je deze direct af onder een hoek van 45 graden. Gebruik hiervoor de verstekbak of de speciale plintenschaar. De zijde die tegen de muur ligt behoudt de volledige lengte, zodat je hier eenvoudig een volgend stuk plint met een hoek van 45 graden tegenaan legt. Daardoor ontstaat er een precies rechte hoek van 90 graden.
Bij rechte stukken muur plaats je de volgende plint gewoon zonder te hoeven zagen. Denk eraan dat je de holle plint nooit verstek hoeft te zagen. Hoeken worden gemaakt door speciale koppelstukjes die je los bij de plinten koopt.
©Volodymyr
Zo zaag je plinten voor een buitenhoek
Bij een buitenhoek zaag je de plint precies de andere kant op onder een hoek van 45 graden af. Leg de eerste plint tegen de muur en laat deze precies de breedte van de plint uitsteken. Zaag het stukje dat uitsteekt vervolgens onder een hoek van 45 graden. De kant die naar de muur ligt is in dit geval de kortere zijde. Zaag het begin van de volgende plint ook onder een hoek van 45 graden en leg deze tegen de plint die er al ligt aan.
Bevestig platte plinten aan de vloer
Platte plinten zijn het eenvoudigst om vast te maken. Ze liggen plat op de vloer en zijn meestal voorzien van een plakstrip. Haal de beschermfolie weg om deze plakrand bloot te leggen. Plakt de strip niet goed of zit er helemaal geen plakrand op? Kies dan voor dubbelzijdige tape. De meeste lijmsoorten zijn namelijk te agressief voor deze klus, waardoor je de plinten niet meer los kunt maken zonder de vloer te beschadigen.
Hoge en massieve plinten aan de muur bevestigen
Hoge en klassieke plinten zijn massief en wat montage betreft behoorlijk flexibel. Je maakt ze desgewenst vast met schroeven, lijm of kit. Wanneer je kiest voor schroeven boor je om de 30 centimeter een gaatje in de plint (met een houtboor) en in de muur (met een steenboor). Alles nauwkeurig afmeten vraagt om de nodige precisie.
©Andrei Shupilo | schankz
Hoge en holle plinten aan de muur vastmaken
De moderne, holle plint heeft als voordeel dat je geen hoeken hoeft te zagen. Maar het vastmaken aan de muur is soms wel net ietsje lastiger. Meestal wordt dit type plint met speciale pluggen geleverd. Die boor je in de muur, wederom op ongeveer 30 centimeter van elkaar. Boor vervolgens een gat in de plint en bevestig deze met een schroef.