Zelf je terras betegelen: een handleiding
Ben je pas verhuisd of ga je je tuin opnieuw inrichten? Dan ga je waarschijnlijk ook een terras of tuinpad aanleggen. In deze handleiding lees je stap voor stap wat je ervoor nodig hebt en hoe je dat helemaal zelf doet.
Tegels leggen in je tuin kun je als hobbyklusser zelf, zolang je maar zorgvuldig te werk gaat. Houd er rekening mee dat deze klus om de nodige fysieke inspanning vraagt. Maar je bespaart wel een hoop geld. Bovendien heb je tientallen jaren plezier van een goedgelegd terras of tuinpad. In deze handleiding nemen we je stap voor stap bij de hand:
- Een plan maken
- De bodem voorbereiden
- Tegels leggen en afwerking
Op zoek naar ideeën? Lees inspiratie om je kleine tuin sfeervol in te richten.
Dit moet je van tevoren in huis halen
en:
3 doelen bij het betegelen
Zomaar wat tegels op je terras leggen, is op zich geen kunst. Maar wel wanneer het mooi, recht en lang blijft liggen. De kwaliteit wordt grofweg bepaald door 3 criteria:
hoe recht het terras ligt;
of water weg kan lopen;
in welke mate onkruid wordt tegengewerkt.
©Johanna Cuomo
De bodem voorbereiden
Tegels leg je in geel ophoogzand. Dus niet in aarde. Graaf voor je begint eerst het gedeelte af waar de tegels komen te liggen. Een diepte van 15 tot 20 centimeter, ongeveer één steek met de schep, is voldoende. Leg vervolgens een anti-worteldoek over het uitgegraven deel. Daarmee voorkom je dat onkruid tussen de tegels door groeit. Verdeel daar vervolgens het ophoogzand over.
Ook interessant: Het belang van goede tuindrainage: zo voorkom je wateroverlast
Afloop richting de straat
Iedereen ziet water graag van hun tuin weglopen en niet door de achterdeur naar binnen stromen. Daarom laten we de bestrating aflopen richting de straat of achterkant van je tuin. Dat noemen we ook wel het afschot en bij een tuin is één centimeter per meter voldoende. Elke meter dat je verder van je huis komt, is de grond dus één centimeter lager.
De hoogte van het terras
Hoe hoog je terras komt te liggen, wordt voornamelijk bepaald door de dorpel bij je achterdeur. Die moet namelijk niet lager liggen dan het terras. Want dan loop je het risico dat er water naar binnen loopt. Tegelijkertijd is een dorpel die veel hoger ligt dan het terras vervelend bij het naar binnen en naar buiten stappen. Een verschil van 2 tot 4 centimeter is ideaal.
Zo krijg je het voor elkaar
De tegels komt dus net onder de dorpel te liggen en lopen met een afloop naar achteren. Om dat voor elkaar te krijgen, nemen we twee piketpaaltjes (maar twee latjes of twee tentharingen werken ook prima). Je steekt exemplaren aan de zijkant in de grond, voor- en achterin de tuin. Daar span je daarna een draad tussen. Trek de hoogte van een tegel van de hoogte van de dorpel af. Dat wordt het niveau van het zand tegen je woning aan. Want we gaan zo het zand aandrukken met de trilplaat. Daardoor komt de bodem een paar centimeter lager te liggen en realiseren we het gewenste hoogteverschil tussen dorpel en terras.
©Victor - stock.adobe.com
Tegelen langs een gespannen touwtje.
Het afschot bepalen
Je weet nu de hoogte van het terras bij de achterdeur. Je stelt het draad aan de kant van je woning op die hoogte af. Bij het achterste paaltje haal je voor iedere meter diepte het draad een centimeter naar beneden.
Ook interessant: 12 tips voor het online ontwerpen van je tuin
De opsluitbanden plaatsen
Aan de zijkanten van een terras of tuinpad komen opsluitbanden. Die zijn een stuk hoger dan de tegels en zorgen ervoor dat de ondergrond op z’n plek blijft. Aan de bovenkant komen ze op de gelijke hoogte als de tegels. Daarom graaf je ze een stuk de grond in. Begin aan de kant van het huis en werk naar achteren. Maak gebruik van het gespannen draad om de hoogte te bepalen. Daarbij komt de bovenkant van een opsluitband precies net zo hoog als het draad te liggen.
De laatste band zul je hoogstwaarschijnlijk op maat moeten snijden. Dat doe je met een doorslijper. Draag handschoenen, gehoorbescherming en een stofmasker.
Aan de kant van het huis is het niet nodig om opsluitbanden te plaatsen, maar aan de achterkant over het algemeen wel. Je legt ze bij overgangen van terras naar zachtere delen, zoals je tuin of gazon. Met een winkelhaak is het makkelijk om aan achterkant de opsluitbanden precies haaks te leggen.
Het zand aandrukken
De banden liggen erin en het stuk grond waar je terras of pad komt te liggen is helemaal afgebakend. We gaan nu verder met het aandrukken van het zand. Daarmee zorg je voor een stevige ondergrond en voorkom je verzakkingen.
De triplaat is hiervoor het aangewezen hulpmiddel. Dat is een klein en zwaar karretje dat trillingen veroorzaakt en hierdoor het zand als het ware aanstampt. We raden je aan om in rondjes en van buiten naar binnen te werken zodat je geen delen vergeet.
©Marcus Fuchs
De bodem egaliseren
Voor het egaliseren van de bodem, ook wel afreien genoemd, gebruiken we een lange waterpas of een rechte lat. Je veegt het zand vanaf de woning naar achteren.
Voor de hoogte kijk je naar de opsluitbanden. De tegel komt uiteindelijk net zo hoog te liggen. Houd daarom rekening met de hoogte van een tegel.
De tegels leggen
We hebben alles goed voorbereid. Daarom is het leggen van tegels een stukje makkelijker geworden. Denk er wel aan dat het een zware klus is en let op de manier van tillen.
Leg de tegels vanaf het huis en tik ze aan met een rubberen hamer. Met een waterpas controleer je telkens of ze goed recht liggen.
©Photographee.eu - stock.adobe.com
Tegels op maat snijden
Je tekent tegels die op maat gesneden moeten worden af. Het is handig om dat te doen met een stukje stoepkrijt. Dat is op een tegel een stuk makkelijker te zien dan een potloodstreep. De tegels op maat snijden doen we met de doorslijper.
Onkruidwerend voegzand
We gaan de tegels als laatste stap voegen. Dat is vrij makkelijk. Want we gebruiken voor het terras een middel dat niet uithardt. Omdat we willen dat water gewoon naar beneden zakt. Daarom kiezen we voor zand, in dit geval onkruidwerend voegzand. Want onkruid tussen de tegels ontstaat voor een groot deel doordat plantenzaden in de voegen terechtkomen.
Het onkruidwerende zand belemmert de groei. Strooi het zand eenvoudigweg uit over de bodem. Veeg het vervolgens met een bezem in de voegen. Klaar is je nieuwe terras!
Meer weten? Lees dan ook: Zelf een terras aanleggen? Dit is waar je op moet letten
©Ole - stock.adobe.com