Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract: hoe werkt salderen?
Veel Nederlanders hebben inmiddels het dynamische energiecontract ontdekt. Zulke contracten bieden immers de nodige voordelen, zeker met de huidige energieprijzen. Of het voordeliger is, hangt af van de marktontwikkelingen, maar vooral van je persoonlijke situatie. Voor huishoudens met zonnepanelen op het dak van de woning is de rekensom nog wat ingewikkelder vanwege de afwijkende manier van salderen. We leggen uit waar je zoal op moet letten als je een dynamisch energiecontract overweegt in combinatie met zonnepanelen.
In dit artikel lees je onder meer:
- Hoe een dynamisch energiecontract precies werkt
- Wat de plannen voor de afbouw van salderen zijn
- Wat het idee van salderen is en wat het effect van een dynamisch contract daarop is
- Wat de invloed van de zomer- en wintermaanden is
- Dat de plaatsing van je panelen van invloed is op je opwek
- Lees vooral ook ons andere verhaal over dynamische energiecontracten, waarin we uitleggen waarop je moet letten bij overstappen!
Dynamische energiecontracten staan steeds meer in de belangstelling. Kenmerkend is dat prijzen voor stroom en gas de marktprijs volgen. Daardoor kun je voor stroom elk uur en voor gas elke dag een andere prijs betalen. De prijzen hangen af van zowel vraag als aanbod, en zijn pas een dag van tevoren bekend. Als er bijvoorbeeld veel opwek is van zon en wind, is de stroomprijs laag. Moeten vooral kolencentrales het werk doen, dan liggen de prijzen hoger. Heb je zonnepanelen op je dak en een vast of variabel energiecontract, dan maken het tarief en het moment waarop je stroom gebruikt meestal weinig uit dankzij de salderingsregeling. Bij een dynamisch contract zijn die factoren wél van belang. We zullen dat uitleggen.
Heb jij al zonnepanelen?
Laat je informeren over de beste optie voor jouw situatie!
©Alphaspirit
Manier van salderen
Bij een vast of variabel energiecontract kun je op jaarbasis je verbruik en opwek tegen elkaar wegstrepen. Het stroomtarief is dan eigenlijk niet zo relevant. Lever je over het jaar meer terug dan je verbruikt, dan is uiteraard het teruglevertarief wel van belang, zodat je een goede prijs voor die stroom krijgt. Bij een dynamisch energiecontract speelt het stroomtarief sowieso een rol. Bij terugleveren krijg je namelijk de op dat moment geldende stroomprijs uitgekeerd. Dat tarief is mogelijk lager dan het tarief dat je betaalt op het moment dat je de stroom daadwerkelijk gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat er per uur wordt gesaldeerd. De belastingen worden wel op jaarbasis gesaldeerd tot maximaal je verbruik.
Lees ook: Zonnepanelen en salderen, en dynamische energiecontracten: zo zit dat!
Salderen na 2025
De salderingsregeling, die werd bedacht om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, zal veranderen. Vanaf 2025 zal deze stapsgewijs worden afgebouwd. Je mag in het eerste jaar nog maar 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dan wordt het voor eigenaren van zonnepanelen interessanter om zo veel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken of op te slaan.
Dit jaar en heel 2024 kun je nog volledig salderen. Daarna wordt de salderingsmogelijk stapsgewijs afgebouwd. Het afbouwschema ziet er als volgt uit:
2023: 100%
2025: 64%
2027: 55%
2029: 37%
2031: 0%
2024: 100%
2026: 64%
2028: 46%
2030: 28%
Vanaf 2031 houdt salderen dus volledig op. Maar zo ver is het nog niet, dit afbouwschema voor salderen is al wel in de Tweede Kamer aangenomen, maar de Eerste Kamer moet er nog mee instemmen. En met de net nieuw geïnstalleerde Eerste Kamer is het nog maar de vraag of de coalitie voldoende stemmen bij elkaar weet te krijgen. Er zijn veel kritische vragen gesteld die demissionair Minister Jetten moet beantwoorden en er is in de agenda van de Eerste Kamer nog geen datum bepaald voor de stemming over dit wetsvoorstel.
Wil je meer video's zien? Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl.
Zomer versus winter
Zonnepanelen wekken vooral in het voorjaar en gedurende de zomermaanden veel stroom op, op momenten dat de stroomprijs meestal laag is door het grotere aanbod van groene stroom. Je zult een overschot aan stroom hebben waarvoor je bij een dynamisch energiecontract een lage prijs krijgt. In uitzonderlijke situaties wordt de stroomprijs zelfs negatief en moet je betalen voor het terugleveren. Maar omdat je bij salderen nog wel de belastingen terugkrijgt, zal dat heel weinig voorkomen. In de winter wek je weinig op, maar ligt je verbruik vaak wel hoger, en zul je stroom ‘duur’ moeten inkopen. Zeker in extreme gevallen, als je bijvoorbeeld een warmtepomp hebt om je huis te verwarmen.
©Grassetto
Praktijk is soms anders
Een normaal (vast of variabel) energiecontract lijkt gezien bovenstaande situaties gunstiger in combinatie met zonnepanelen. Maar de praktijk laat soms een ander beeld zien. In augustus 2022 lagen de energieprijzen bijvoorbeeld op een hoog niveau en kreeg je dus ook veel terug voor je teruggeleverde stroom. In deze winter is de stroomprijs juist erg laag en op veel dagen daalt deze ’s nachts zelfs naar nul. Je kunt dus voordelig je elektrische auto opladen of je huis voorverwarmen met een warmtepomp, zeker als je dat goed weet te plannen.
Zo zou je bij een dynamisch contract in bepaalde situaties dus gemiddeld ook méér terug kunnen krijgen voor je opgewekte stroom per kWh dan wanneer je verbruik en opwek een-op-een tegen elkaar worden weggestreept. Bedenk wel dat dit nogal speculatief is. Het kan volgend jaar weer andersom zijn. Door de constant veranderende stroomprijs valt er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of je beter af bent met een dynamisch contract of niet. De dynamische prijzen brengen in elk geval wel meer onzekerheid met zich mee.
Ligging zonnepanelen
De ligging van je zonnepanelen speelt een rol bij de spreiding van je opwek over de dag. De zon komt op in het oosten en zal de op het oosten gerichte zonnepanelen daarom als eerste beschijnen, gevolgd door de panelen op het zuiden en westen. Zonnepanelen op het zuiden zijn vaak het interessantst omdat de zon dan de meeste kracht heeft. Echter, de stroomprijs is bij dynamische energiecontracten dan meestal ook het laagst. 's Ochtends en aan het eind van de middag krijg je vaak een betere prijs. Daarom kunnen op het oosten of westen gerichte zonnepanelen zeker een goede investering zijn.
Toekomst
Er wordt flink geïnvesteerd in wind- en zonneparken. Ook worden steeds meer woningen bedekt met zonnepanelen. Nu al zijn meer dan twee miljoen huizen in Nederland van dergelijke panelen voorzien. Daarom zal het effect van wind en zon op de prijs in de toekomst nóg groter worden. Er zullen vaker periodes zijn met heel goedkope groene stroom, en eigenlijk kun je daar alleen met een dynamisch energiecontract echt van profiteren. Of je nou wel of geen zonnepanelen hebt.
Weten of een warmtepomp bij jou past?
Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!