❄️ Tuinplezier in december: van de kerstboom recyclen tot de planten beschermen tegen vorst
Deze maand maken we de overgang van de herfst naar de winter mee. Het weer is wisselvallig, er kan een koude wind door de tuin blazen en er is wat meer kans op vorst. Tuinieren staat misschien niet op je to-dolijst tijdens de drukke feestdagen, maar is wél nodig. Door ook in de winter je tuin te onderhouden, heb je daar niet alleen nu plezier van: het is óók belangrijk voor de lente en zomer.!
Dit artikel in het kort:
- Ook in december kan de tuin er gezellig uitzien met groenblijvende planten als de skimmia.
- Verwijder het herfstblad van het gazon en de wandelpaden en leg dit tussen de planten in.
- Bescherm planten tegen vorst met noppenfolie of vliesdoek.
- Snoei fruitbomen zoals de braam, druif en framboos.
- Recycle je kerstboom voor volgend jaar.
Lees ook: Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig
Maak de tuin gezellig
De meeste mensen vinden hun tuin er in deze periode helemaal niet zo leuk uitzien. Dat kan ook anders. Zo kun je een gezellig groenblijvende plant, zoals de skimmia, in de tuin zetten. Deze plant zet je het beste op een plek met halfschaduw. Ook kun je nu de winterbloeiende sneeuwbal planten, net als andere bladverliezende bomen en struiken. Of juist een mooie wintergroene haag. Let er wel op dat je de grond rondom de planten en struiken goed aandrukt, zodat ze niet door de harde wind uit de grond komen. En plant ze niet als het vriest.
Wil je komend voorjaar leuke plantjes, zoals sneeuwklokjes, narcissen, krokussen en druifhyacinten zien uitkomen en heb je de bloembollen nog niet geplant? Dan is dit je laatste kans. Doe het voor half december en voordat het vriest. Als je nu nog wilt genieten van wat leuke plantjes, zijn viooltjes een goede keuze. Viooltjes zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en geven een kleurrijk effect aan de tuin.
Nu planten, in de lente kleur in je tuin
Bloembollen shop je ookHerfstblad weghalen en tussen de planten doen
Wanneer je aan herfst denkt, denk je automatisch ook aan het blad dat van de bomen valt. Het gazon en andere delen van de tuin liggen er vol mee. Haal het blad van de wandelpaden. Door het natte weer kunnen de bladeren op het pad voor gladheid zorgen. Gooi de bladeren niet meteen op de composthoop of in de afvalbak, maar dek de grond tussen de planten ermee af, zodat je de planten beschermt tegen vorst. Haal het blad wel weg rond rots- en vetplanten: deze planten doen het namelijk beter in een droge omgeving en het blad zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft. Hark de blaadjes ook van het gazon. Als er bladeren op je gazon liggen, krijgt het gras namelijk geen zonlicht meer. En dat veroorzaakt bruine plekken in het gazon.
Lees ook: Composteren kun je leren: de beginnersgids voor compost
Bescherm de planten tegen vorst
Is er vorst voorspeld? Dan is het tijd om je planten te beschermen tegen de kou. Gebruik noppenfolie of vliesdoek om de planten in bakken en potten in te pakken. De kuipplanten die je binnen hebt gezet om te overwinteren, geef je water als de aarde droog is. Om de twee weken haal je dor blad bij de kuipplanten weg. En als het zacht weer is, ventileer je de ruimte, zodat de kuipplanten wat frisse lucht krijgen.
Is het een lange periode droog buiten? Geef dan de planten in potten en bloembakken in de tuin ook water. En als je het water nog niet hebt afgesloten, is dit een mooi klusje om nu nog te doen, zodat je geen vorstschade krijgt.
©Olga Seyfutdinova
Fruitbomen snoeien
Tussen december en februari is het tijd om de leilinde te snoeien. De druif, berk en esdoorn moet je al voor 15 december snoeien, omdat de sapstroom van deze bomen nu stilstaat. Snoei alleen als het niet vriest. Van de braam snoei je nu de oude takken waar vruchten aan hebben gehangen weg. Snoei de jonge scheuten van de zomerframboos weg en knip bij de herfstframboos de takken waar vruchten aan hebben gehangen tot de grond af.
©natalialeb - stock.adobe.com
Kerst voorbij? Plant je kerstboom in de tuin
Een kerstboom met kluit die volledig intact is, kun je in de tuin zetten om te recyclen. Dit lukt het beste bij een kleine boom. De boomsoorten die je het beste kunt herplanten zijn de fijnspar, Servische spar en fraserspar. Laat de boom eerst acclimatiseren op een koelere plek met meer licht. Zet de boom daarna in pot buiten en plant de boom pas in de tuin als er geen vorst meer in de grond is. Plant de kerstboom op een zonnige plek of plek met halfschaduw. Volgend jaar haal je ‘m weer uit de tuin, zodat je een mooie kerstboom in huis hebt. Of je laat hem staan en versiert hem, zodat ook je tuin in kerstsferen is.
©dutchlight