ID.nl logo
Tuinonderhoud: zo maak je je tuin klaar voor de herfst
© Reshift
Huis

Tuinonderhoud: zo maak je je tuin klaar voor de herfst

Het zomerseizoen is afgelopen en de herfst heeft zijn intrede gedaan. Tijd om ook je tuin klaar te maken voor dit seizoen vol kleuren. Met deze tips maak jij jouw gazon en heg klaar voor de herfst!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Gardena

Grasmaaien in de herfst

Om een grasveld mooi groen en vol te houden, is het van belang regelmatig te maaien. Om te groeien heeft gras namelijk zonlicht nodig. Lang gras laat minder licht door, waardoor nieuwe grassprieten minder kans krijgen om te groeien. Dit voorkom je door gras regelmatig te maaien. Zo groeit er meer gras en creëer je een vol gazon en geef je tegelijkertijd mos en onkruid minder kans. Vanaf september is één keer grasmaaien in de week voldoende. Dit doe je zolang het gras blijft groeien. Bij een bodemtemperatuur onder de 5 tot 8 °C stopt gras met groeien. Daarom is grasmaaien tijdens de echte koude maanden niet nodig.

Tips voor het maaien van gras:

-        Voordat je begint met maaien is het handig om eerst alle gevallen herfstbladeren en takken te verwijderen. Wanneer gras bedekt wordt onder een laag bladeren, kan het zijn dat schimmels het gras aantasten door de verminderde zuurstofcirculatie.  

-        Maai gras niet na een flinke regenbui. Nat gras maaien is namelijk slecht voor de messen van de grasmaaier én voor de kwaliteit van het gazon.

-        Let er tijdens het maaien op dat je in verschillende richtingen maait. Grassprieten worden tijdens het maaien namelijk in één richting geduwd. Door altijd in dezelfde richting te maaien, gaan de sprieten na verloop van tijd plat liggen.

©Reshift

Hoe kort moet gras gemaaid worden?

Om nieuwe grassprieten meer kans te geven, mag gras niet te lang zijn en is het dus slim om het regelmatig bij te houden. Afhankelijk van het gebruik van het gazon kan de lengte voor het gras worden bepaald. Siergras wordt doorgaans gemaaid op een lengte van 3 tot 4 centimeter, maar in september en oktober geldt het advies je gazon wat langer te laten om het gras te beschermen. Houd daarom in de herfst standaard een lengte aan van minimaal 4 tot 5 centimeter om te voorkomen dat je gazon extra vatbaar wordt voor mos en onkruid. Wanneer het gazon veelal wordt gebruikt als speelweide, is het verstandig om het gras het hele jaar door op een lengte van 4 tot 5 centimeter te houden. Een andere handige regel is om nooit meer dan 1/3 van de lengte van het gras te maaien. Zo krijgt het gras voldoende kans om goed te herstellen en weer verder te groeien.

Gebruik een goede grasmaaier

Wanneer en hoe gras gemaaid moet worden weet je nu, maar zonder goed gereedschap kom je nog niet ver. Het is daarom slim te investeren in een goede grasmaaier. Elektrisch maaien is een optie en voor wie grasmaaien niet de favoriete bezigheid is, biedt een robotmaaier uitkomst. Maar een andere eenvoudige manier van grasmaaien is met een elektrische accugrasmaaier, zoals de GARDENA HandyMower 22/18V P4A accumaaier voor de kleinere gazons en de GARDENA Accugrasmaaier PowerMax 32/18V P4A Set voor de grotere oppervlakken. Het lichte gewicht en het compacte ontwerp maken het maaien van het gazon gemakkelijk en soepel! Voor het maaien op moeilijk bereikbare plekken of langs de randen van het gazon kun je een grastrimmer gebruiken zoals de GARDENA Accutrimmer EasyCut 23/18V P4A set.

©Reshift

Heggen snoeien in de herfst

Hoe en wanneer je een heg het beste snoeit, is afhankelijk van het soort heg waar het om gaat. Er zijn echter ook een aantal algemene snoeiregels en -tips die op iedere heg van toepassing zijn. We zetten de belangrijkste tips hieronder voor je op een rij:

1.     Gebruik een goede snoeischaar
Goed gereedschap maakt zwaar werk een stuk lichter. Met een comfortabele heggenschaar, zoals de snoerloze, lichtgewicht GARDENA ComfortCut 50/18V P4A accuheggenschaar, snoei je moeiteloos middelgrote heggen.

Let op dat de heggenschaar die je gebruikt schoon en scherp is. Een schone schaar voorkomt dat de haag beschadigd wordt door bacteriën die aan de schaar zitten. Een scherpe schaar maakt het werk een stuk makkelijker én voorkomt beschadiging van de takken.

2.     Snoei (niet) terug tot op het kale hout
Diverse heggen kunnen teruggesnoeid worden tot op het kale hout, maar niet allemaal. Houd daarom als richtlijn aan dat wintergroene hagen niet tot op het kale hout kunnen worden teruggesnoeid, met uitzondering van de taxus. Snoei coniferen ook niet tot op het kale hout, want dan lopen ze niet meer uit.

3.     Snoei de bovenkant smaller dan de onderkant
Om ervoor te zorgen dat het zonlicht ook het onderste deel van een heg bereikt is het advies de bovenkant smaller te snoeien dan de onderkant. Om je haag een rechte gelijkmatige vorm te geven, kun je een richtsnoer, touw of een lasermeter als hulpmiddel gebruiken. Begin eerst met de grote uitstekende takken en ga vervolgens verder met het fijnere snoeiwerk.

4.     Leg een zeil neer om snoeiafval op te vangen
Vooral bij het snoeien van een grote heg komt er nogal wat afval kijken. Om ervoor te zorgen dat het snoeiafval snel kan worden opgeruimd, is het advies tijdens het snoeien een zeil neer te leggen langs de heg. Zo ruim je de resten eenvoudig in één keer op door het zeil bij elkaar te binden.

5.     Snoei een heg op het juiste moment
De meeste heggen hebben hun eerste snoeibeurt nodig in het voorjaar, rond mei of half juni. Vaak heeft een heg daarna nog een tweede snoeibeurt nodig in het najaar. Let erop dat een heg nooit in de volle zon wordt gesnoeid. De gesnoeide takken zijn namelijk kwetsbaar en lopen in de zon meer risico op verbranding. Ook snoeien tijdens of vlak voor vorst kan schade aanbrengen aan een heg.

©Reshift

Het beste moment om een heg te snoeien

Over het algemeen geldt dat een heg in het voorjaar en najaar gesnoeid kan worden. Voor de meeste planten loopt de snoeiperiode van mei tot september, maar het juiste moment om te snoeien varieert per type heg. Dit zijn de richtlijnen voor een aantal bekende haagplanten:

-        Beukenhaag: de beukenhaag kan twee keer per jaar gesnoeid worden. Hierbij is het vooral belangrijk dat de eerste snoeibeurt plaatsvindt vóór de langste dag van het jaar, uiterlijk 21 juni, omdat de heesters na deze periode nog een keer uitlopen. De tweede snoeibeurt volgt bij voorkeur in september/oktober.

-        Buxus: de buxus moet minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden, maar voor het beste resultaat is zelfs vier keer per jaar aan te raden. Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller de heg wordt. De eerste snoeibeurt kan het beste plaatsvinden in mei/juni, de tweede in september.

-        Haagbeuk: de haagbeuk hoeft in principe maar één keer per jaar gesnoeid te worden, vóór de langste dag van het jaar op 21 juni. Optioneel kan er in het najaar of in de winter nog eens flink teruggesnoeid worden.

-        Liguster: de liguster is een snelgroeiende plant en daarom is het slim deze regelmatig te snoeien. Flink terugsnoeien of in vorm knippen kan het beste gedaan worden op een bewolkte dag in de herfst, zodat de plant in het voorjaar weer uitloopt. Optioneel kan er tussen mei en september nog een extra snoeibeurt ingepland worden.

-        Taxus: de taxus kan in principe het hele jaar gesnoeid worden, zolang de temperatuur boven nul is. De beste snoeimomenten voor de taxus zijn echter mei/juli en augustus/september. Snoei de taxus maximaal twee keer per jaar. Toppen en bijwerken om de taxushaag in model te houden kan het hele jaar.

Verdiep je voordat je gaat snoeien in het type heg dat je hebt staan om erachter te komen welke periode en techniek het beste zijn om jouw heg te snoeien en optimaal te laten groeien.

©Reshift

Meer tips over je tuin onderhouden in de herfst? Bekijk de video!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen