ID.nl logo
Tuinonderhoud: zo maak je je tuin klaar voor de herfst
© Reshift
Huis

Tuinonderhoud: zo maak je je tuin klaar voor de herfst

Het zomerseizoen is afgelopen en de herfst heeft zijn intrede gedaan. Tijd om ook je tuin klaar te maken voor dit seizoen vol kleuren. Met deze tips maak jij jouw gazon en heg klaar voor de herfst!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Gardena

Grasmaaien in de herfst

Om een grasveld mooi groen en vol te houden, is het van belang regelmatig te maaien. Om te groeien heeft gras namelijk zonlicht nodig. Lang gras laat minder licht door, waardoor nieuwe grassprieten minder kans krijgen om te groeien. Dit voorkom je door gras regelmatig te maaien. Zo groeit er meer gras en creëer je een vol gazon en geef je tegelijkertijd mos en onkruid minder kans. Vanaf september is één keer grasmaaien in de week voldoende. Dit doe je zolang het gras blijft groeien. Bij een bodemtemperatuur onder de 5 tot 8 °C stopt gras met groeien. Daarom is grasmaaien tijdens de echte koude maanden niet nodig.

Tips voor het maaien van gras:

-        Voordat je begint met maaien is het handig om eerst alle gevallen herfstbladeren en takken te verwijderen. Wanneer gras bedekt wordt onder een laag bladeren, kan het zijn dat schimmels het gras aantasten door de verminderde zuurstofcirculatie.  

-        Maai gras niet na een flinke regenbui. Nat gras maaien is namelijk slecht voor de messen van de grasmaaier én voor de kwaliteit van het gazon.

-        Let er tijdens het maaien op dat je in verschillende richtingen maait. Grassprieten worden tijdens het maaien namelijk in één richting geduwd. Door altijd in dezelfde richting te maaien, gaan de sprieten na verloop van tijd plat liggen.

©Reshift

Hoe kort moet gras gemaaid worden?

Om nieuwe grassprieten meer kans te geven, mag gras niet te lang zijn en is het dus slim om het regelmatig bij te houden. Afhankelijk van het gebruik van het gazon kan de lengte voor het gras worden bepaald. Siergras wordt doorgaans gemaaid op een lengte van 3 tot 4 centimeter, maar in september en oktober geldt het advies je gazon wat langer te laten om het gras te beschermen. Houd daarom in de herfst standaard een lengte aan van minimaal 4 tot 5 centimeter om te voorkomen dat je gazon extra vatbaar wordt voor mos en onkruid. Wanneer het gazon veelal wordt gebruikt als speelweide, is het verstandig om het gras het hele jaar door op een lengte van 4 tot 5 centimeter te houden. Een andere handige regel is om nooit meer dan 1/3 van de lengte van het gras te maaien. Zo krijgt het gras voldoende kans om goed te herstellen en weer verder te groeien.

Gebruik een goede grasmaaier

Wanneer en hoe gras gemaaid moet worden weet je nu, maar zonder goed gereedschap kom je nog niet ver. Het is daarom slim te investeren in een goede grasmaaier. Elektrisch maaien is een optie en voor wie grasmaaien niet de favoriete bezigheid is, biedt een robotmaaier uitkomst. Maar een andere eenvoudige manier van grasmaaien is met een elektrische accugrasmaaier, zoals de GARDENA HandyMower 22/18V P4A accumaaier voor de kleinere gazons en de GARDENA Accugrasmaaier PowerMax 32/18V P4A Set voor de grotere oppervlakken. Het lichte gewicht en het compacte ontwerp maken het maaien van het gazon gemakkelijk en soepel! Voor het maaien op moeilijk bereikbare plekken of langs de randen van het gazon kun je een grastrimmer gebruiken zoals de GARDENA Accutrimmer EasyCut 23/18V P4A set.

©Reshift

Heggen snoeien in de herfst

Hoe en wanneer je een heg het beste snoeit, is afhankelijk van het soort heg waar het om gaat. Er zijn echter ook een aantal algemene snoeiregels en -tips die op iedere heg van toepassing zijn. We zetten de belangrijkste tips hieronder voor je op een rij:

1.     Gebruik een goede snoeischaar
Goed gereedschap maakt zwaar werk een stuk lichter. Met een comfortabele heggenschaar, zoals de snoerloze, lichtgewicht GARDENA ComfortCut 50/18V P4A accuheggenschaar, snoei je moeiteloos middelgrote heggen.

Let op dat de heggenschaar die je gebruikt schoon en scherp is. Een schone schaar voorkomt dat de haag beschadigd wordt door bacteriën die aan de schaar zitten. Een scherpe schaar maakt het werk een stuk makkelijker én voorkomt beschadiging van de takken.

2.     Snoei (niet) terug tot op het kale hout
Diverse heggen kunnen teruggesnoeid worden tot op het kale hout, maar niet allemaal. Houd daarom als richtlijn aan dat wintergroene hagen niet tot op het kale hout kunnen worden teruggesnoeid, met uitzondering van de taxus. Snoei coniferen ook niet tot op het kale hout, want dan lopen ze niet meer uit.

3.     Snoei de bovenkant smaller dan de onderkant
Om ervoor te zorgen dat het zonlicht ook het onderste deel van een heg bereikt is het advies de bovenkant smaller te snoeien dan de onderkant. Om je haag een rechte gelijkmatige vorm te geven, kun je een richtsnoer, touw of een lasermeter als hulpmiddel gebruiken. Begin eerst met de grote uitstekende takken en ga vervolgens verder met het fijnere snoeiwerk.

4.     Leg een zeil neer om snoeiafval op te vangen
Vooral bij het snoeien van een grote heg komt er nogal wat afval kijken. Om ervoor te zorgen dat het snoeiafval snel kan worden opgeruimd, is het advies tijdens het snoeien een zeil neer te leggen langs de heg. Zo ruim je de resten eenvoudig in één keer op door het zeil bij elkaar te binden.

5.     Snoei een heg op het juiste moment
De meeste heggen hebben hun eerste snoeibeurt nodig in het voorjaar, rond mei of half juni. Vaak heeft een heg daarna nog een tweede snoeibeurt nodig in het najaar. Let erop dat een heg nooit in de volle zon wordt gesnoeid. De gesnoeide takken zijn namelijk kwetsbaar en lopen in de zon meer risico op verbranding. Ook snoeien tijdens of vlak voor vorst kan schade aanbrengen aan een heg.

©Reshift

Het beste moment om een heg te snoeien

Over het algemeen geldt dat een heg in het voorjaar en najaar gesnoeid kan worden. Voor de meeste planten loopt de snoeiperiode van mei tot september, maar het juiste moment om te snoeien varieert per type heg. Dit zijn de richtlijnen voor een aantal bekende haagplanten:

-        Beukenhaag: de beukenhaag kan twee keer per jaar gesnoeid worden. Hierbij is het vooral belangrijk dat de eerste snoeibeurt plaatsvindt vóór de langste dag van het jaar, uiterlijk 21 juni, omdat de heesters na deze periode nog een keer uitlopen. De tweede snoeibeurt volgt bij voorkeur in september/oktober.

-        Buxus: de buxus moet minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden, maar voor het beste resultaat is zelfs vier keer per jaar aan te raden. Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller de heg wordt. De eerste snoeibeurt kan het beste plaatsvinden in mei/juni, de tweede in september.

-        Haagbeuk: de haagbeuk hoeft in principe maar één keer per jaar gesnoeid te worden, vóór de langste dag van het jaar op 21 juni. Optioneel kan er in het najaar of in de winter nog eens flink teruggesnoeid worden.

-        Liguster: de liguster is een snelgroeiende plant en daarom is het slim deze regelmatig te snoeien. Flink terugsnoeien of in vorm knippen kan het beste gedaan worden op een bewolkte dag in de herfst, zodat de plant in het voorjaar weer uitloopt. Optioneel kan er tussen mei en september nog een extra snoeibeurt ingepland worden.

-        Taxus: de taxus kan in principe het hele jaar gesnoeid worden, zolang de temperatuur boven nul is. De beste snoeimomenten voor de taxus zijn echter mei/juli en augustus/september. Snoei de taxus maximaal twee keer per jaar. Toppen en bijwerken om de taxushaag in model te houden kan het hele jaar.

Verdiep je voordat je gaat snoeien in het type heg dat je hebt staan om erachter te komen welke periode en techniek het beste zijn om jouw heg te snoeien en optimaal te laten groeien.

©Reshift

Meer tips over je tuin onderhouden in de herfst? Bekijk de video!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite
© deagreez - stock.adobe.com
Huis

Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite

Het is bijna kerst en tussen het regelen van de laatste boodschappen door kijk je om je heen. De post ligt nog op tafel, er slingert speelgoed rond en een grote schoonmaak gaat niet meer lukken. Toch wil je dat je gasten in een net huis binnenkomen. Met een strak plan kun je in precies zestig minuten de perfecte illusie van een schoon huis creëren. Zet de timer, doe je favoriete muziek aan en ga aan de slag.

Dit gaan we doen

We focussen op wat je bezoek ziet en gebruikt. De hal en woonkamer ruimen we snel op, zonder alles schoon te boenen. Het toilet maken we fris in een paar minuten en in de keuken werken we rommel uit het zicht. Met licht, geur en frisse lucht zorgen we tot slot voor sfeer. Om het je extra makkelijk te maken, vind je onderaan een handig tijdschema.

Lees ook: 🎄 De kerstboom versieren: zo doe je dat snel én slim

Je begint waar je gasten binnenkomen. De hal is vaak een rommelige plek, zeker in de winter. Pak een grote mand of krat en gooi daar alles in wat er niet hoort: sjaals die niemand draagt, post, sleutels en rondslingerende tassen. Zet die mand tijdelijk weg in de berging, schuur of desnoods in je eigen kledingkast. Zorg dat er ruimte is aan de kapstok voor de jassen van je bezoek. Klop de deurmat even krachtig buiten uit en haal de stofzuiger snel door de gang. Als je hierna nog dertig seconden over hebt, veeg je met een doekje over de spiegel. Een schone spiegel en een lege vloer geven direct bij binnenkomst al het gevoel van een opgeruimd huis.

De woonkamer: sfeer boven perfectie

Door naar de plek waar jullie de meeste tijd zullen doorbrengen. In de woonkamer geldt nu de regel: opruimen is belangrijker dan boenen. Loop een rondje met een vuilniszak voor alles wat weg kan en een wasmand voor spullen die naar een andere kamer moeten. Maak de salontafel en bijzettafels helemaal leeg. Een leeg oppervlak oogt namelijk direct schoon, zelfs als je niet nat afneemt. Schud daarna de kussens op de bank flink op en vouw plaids netjes op. Haal de stofzuiger alleen door het midden van de kamer en langs de bank; vergeet de hoekjes en plinten, want daar kijkt vanavond niemand naar.

©Евгения Рубцова

Het toilet: kort maar krachtig

Dit is de enige plek waar je gasten echt even alleen zijn en stilzitten, dus hier moet het wel fris zijn. Gelukkig is de ruimte klein. Spuit wc-reiniger in de pot en laat dit even inwerken terwijl je de rest doet. Gebruik een wegwerpdoekje of een sopje voor de bril, de spoelknop, de deurklink en de kraan. Hang een schone handdoek op en controleer of er voldoende toiletpapier ligt. Heb je nog een geurkaarsje of geurstokjes? Zet die dan hier neer. Als het lekker ruikt, voelt je toilet al snel schoner aan.

Puntjes op de i in de keuken

Je hebt nu nog een kwartier over. Snel door naar de keuken. Zorg allereerst dat het aanrecht helemaal leeg is. Als het niet meer lukt om alles af te wassen, zet je de vuile vaat snel in de vaatwasser, ook als deze eigenlijk al vol is. Een andere slimme noodoplossing is om de vaat tijdelijk in een keukenkastje te verstoppen. Het gaat erom dat alles uit het zicht is. Haal tot slot nog even een doekje over het aanrecht en de kookplaat zodat alles weer fris oogt.

©APALKOV | MestoSveta - stock.adobe.com

Sfeer maken

Nu is het tijd voor de belangrijkste truc: het aanpassen van de verlichting. Dim de grote lampen en steek overal kaarsen en sfeerverlichting aan. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar dat zachte licht zorgt er ook voor dat achtergebleven stof of verdwaalde kruimels niet meer opvallen. Tot slot doe je nog één ding voor de sfeer. Zet een raam op een kier voor frisse lucht of zet een pannetje op het vuur met wat water, kaneel en sinaasappelschil voor een heerlijke kerstgeur.

Klaar voor de bel

Kijk nu eens om je heen. Je huis is opgeruimd, het ruikt lekker en het is gezellig verlicht. Niemand die ziet dat je de bovenkant van de kasten hebt overgeslagen. Schenk wat te drinken voor jezelf in en adem uit. Laat die bel maar gaan!

TijdRuimteActieDe truc
00:00 - 00:10HalJassen weg, mat uitkloppen.Ruimte maken op de kapstok voor gasten
00:10 - 00:30WoonkamerRommel in mand, kussens opkloppen.Alleen het 'looppad' stofzuigen
00:30 - 00:45ToiletBril, klink en kraan poetsen.Schone handdoek en geurstokjes
00:45 - 00:55KeukenAanrecht leegmaken.Vaat verstoppen (tijdelijk!)
00:55 - 01:00SfeerLichten dimmen, kaarsen aan.Sinaasappelschillen koken voor de geur
▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube