Tips voor een bloeiende start: dit doe je in de tuin in mei
Nu de zon zich steeds meer van haar beste kant laat zien, is het extra genieten van een mooie, groene tuin. Om ervoor te zorgen dat je tuin tiptop de zomer door komt, verzorg je de tuin nu extra goed. Van nieuwe planten aanplanten tot de hagen snoeien: haal de heggenschaar en hark maar uit de schuur en ga aan de slag.
Dit doe je deze maand in de tuin:
- Groenblijvende hagen planten
- Zaaien
- Voldoende water geven aan nieuwe planten
- De hagen snoeien
- Het gazon bemesten
Wil je weten wat je de rest van het jaar in de tuin mag doen? Lees dan Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig
Zaaien en hagen planten
Hoewel het al lente is, houd je het vliesdoek toch nog in de aanslag, voor als er nachtvorst is voorspeld. Vanaf IJsheiligen, na 14 mei, mogen de kuipplanten en eenjarige planten naar buiten. De kans op nachtvorst is nu klein. Eenjarige, tweejarigen of vaste planten mag je nu gelijk in de volle grond zaaien. Zoals de klaproos, leeuwenbek, korenbloem, zonnebloem, madelief en duizendschoon. Plant de zomerbollen al in potten, zodat je ze later in de borders kunt zetten. Wil je een haag planten? Tot halverwege mei mag je nog heesters en coniferen planten.
Nieuwe planten verzorgen
De nieuwe planten in je tuin hebben extra water nodig. Geef ze water uit de regenton, zodat het water al op temperatuur is. Sproei je met leidingwater? Richt de stralen niet rechtstreeks op de planten, laat het liever als fijne nevel op de planten ‘regenen’. Een laagje mulch zorgt ervoor dat de grond niet uitdroogt. Bescherm de jonge planten tegen vraatzuchtige slakken door een laag zaagsel of fijngemalen eierschalen rondom de planten te strooien. Bind de klimplanten vast, want ze groeien nu als kool.
Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen
©Kostic Dusan_Vuk
Snoeihard aan de slag
Na IJsheiligen mag je de buxus snoeien. Doe dit op een bewolkte dag, zodat de toppen niet verbranden door de zon. De liguster, laurier, hulst en haagbeuk mag je ook snoeien. Let wel even op of er geen vogelnestje in de haag zit. Rozen op stam en perkrozen mag je nu 3 tot 5 ogen terugsnoeien. Knip bij vroegbloeiende struiken, zoals de ranonkelstruik en spirea, de verwelkte bloemen weg. Hierdoor heeft de plant weer energie om nieuwe bloemen aan te maken. Knip de bloemknoppen van de uitgebloeide voorjaarsbloeiers af, zoals van tulpen, narcissen en hyacinten. En ook van de rododendron en de kerstroos. De fuchsia mag je toppen, zodat de scheuten vertakken.
Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?
©Horticulture
Onderhoud van het gazon
Het is dan wel al lente, maar de regen kan soms nog flink overlast bezorgen. Blijft er een laagje regenwater staan op de grond, of is de grond erg nat? Prik dan met een mestvork in de aarde en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Het water zakt daardoor beter door in de grond. Over regen gesproken: wanneer er regen wordt voorspeld, bemest je het gazon. Herhaal dit vervolgens binnen een maand om je gazon in topconditie te houden.
Het gras neemt nu een groeispurt. In mei mag je het gazon zo’n 1 à 2 keer per week maaien, of doe mee met Maai Mei Niet. Door niet te maaien krijgen de insecten, zoals vlinders en bijen, de kans om meer bloeiende planten te vinden. Vind je het hoge gras in je tuin een beetje ongezellig en onverzorgd staan? Maai dan een deel van het gazon en een ander deel niet.
Niet alleen het gras groeit nu extra hard, onkruid helaas ook. Pluk tijdens droge dagen het onkruid uit de tuin. Schoffelen kan ook, maar dit kan wortels beschadigen van de planten die je wilt houden. Pas dus goed op. Bodembedekkers planten helpt ook tegen de eeuwige strijd tegen onkruid.
Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips