Storm Poly raast over het land: hoe zit het ook alweer met code rood, code oranje en code geel?
Het spookt vandaag in Nederland. Voor grote delen van het land is code oranje afgegeven en voor Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeergebied is zelfs opgeschaald naar code rood. Hoe zit het ook alweer met die kleuren?
De kleurcodes die het KNMI hanteert, zijn bedoeld aan te geven wat de impact van (met name) gevaarlijk weer kunnen zijn. Er zijn er vier: groen, geel, oranje en rood. Elk van deze kleuren heeft een specifieke betekenis.
🟢 Code groen: Dit betekent dat er geen bijzondere weersomstandigheden zijn waarvoor een waarschuwing nodig is.
🟡 Code geel: Dit is een waarschuwing voor mogelijk gevaarlijk weer. Het is een teken dat je alert moet zijn, vooral als je onderweg bent. Deze code kan tot 48 uur voor het verwachte weerfenomeen worden uitgegeven.
🟠Code oranje: Dit is een waarschuwing voor extreem weer met een grote kans op schade, letsel of veel overlast. Deze code kan 24 uur van tevoren worden afgegeven.
🔴 Code rood: Dit is een weeralarm voor extreem weer dat een grote impact op de samenleving kan hebben. Het kan leiden tot zoveel schade, letsel en overlast dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.
Voor elke kleurcode zijn er specifieke criteria vastgesteld. Deze criteria variëren afhankelijk van het type weer, zoals regen, gladheid & sneeuw, onweersbuien, wind, temperatuur en zicht. Voor wind wordt code geel uitgegeven als er een kans is op windstoten van meer dan 75 km per uur. Als de windstoten naar verwachting boven de 100 km per uur zullen zijn, wordt het code oranje. Voor vandaag worden er zelfs zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur verwacht!
Waarom hebben stormen soms namen?
Vandaag raast Poly over ons land. Door stormen een naam te geven, willen meteorologische instituten zoals het KNMI mensen er meer van bewust maken dat een storm gevaarlijk kan zijn. Het is nu eenmaal aansprekender om het over 'Storm Poly' te hebben dan over 'een storm': de kans dat de weerswaarschuwing meer mensen bereikt, is met een stormnaam simpelweg groter. 52 procent van de Nederlanders vindt het een goed idee om stormen een naam te geven; voor 30 procent hoeft dat niet per se.
Bij welke code krijgen stormen een naam?
In Nederland krijgen eigenlijk alleen stormen waarvoor code oranje of code rood wordt uitgegeven een naam. Soms krijgt een storm ook bij code geel een eigen naam. Bijvoorbeeld omdat er een grote kans is dat er opgeschaald moet worden naar code oranje, of omdat de storm in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan en dus met naam en al komt overwaaien. De namen voor dit jaar vindt je op de lijst Stormnamen 2022-2023. Deze lijst wordt samengesteld door Nederland, Groot-Brittannië en Ierland. De naam Poly staat niet op de lijst. Dat komt omdat de Duitse weerdienst (die wat betreft namen niet samenwerkt met het KNMI en de Britse en Ierse meteorologische diensten) de storm al een naam gegeven had.
Lees ook: Koopgids weerstations: zo vind je het beste weerstation voor thuis