ID.nl logo
Last van een lekkende kraan? Repareren doe je zo!
© 6vlad@ukr.net
Huis

Last van een lekkende kraan? Repareren doe je zo!

Je kunt zomaar hoorndol worden van het constante gedruppel van een lekkende kraan. Maar voor de oplossing heb je meestal geen professional nodig. Als je een beetje handig bent, repareer je hem namelijk gewoon zelf. Lekker goedkoop! We leggen het stap voor stap voor je uit.

Van het druppelende geluid van een lekkende kraan word je op z’n zachtst gezegd niet vrolijk. Daarnaast verspil je behoorlijk wat water. Gelukkig is het repareren van een lekkende kraan een klusje dat je gemakkelijk zelf uitvoert:

  • De kraan openen
  • Het kapotte onderdeel vervangen
  • In elkaar zetten en controleren

Van plan om je hele keuken op te knappen? Laat je inspireren door deze tips.

Gereedschap en materialen

Je hebt het volgende nodig: schroevendraaier, waterpomptang en een theedoek. Verder een nieuw leertje (bij klassieke kraan) of een nieuwe cartouche (bij keramische kraan).

Bepaal welk type kraan je hebt

Er zijn twee soorten kranen en je komt makkelijk te weten welke je in huis hebt. Dat is belangrijk, want het bepaalt welke reparatie nodig is. Er zijn twee gangbare soorten: de klassieke kraan en de keramische kraan. Met een simpel trucje kom je erachter welk type jij hebt. Draait de kraan in één slag helemaal open? Dan heb je en keramische kraan. Moet je meerdere keren draaien om de leiding helemaal open te zetten? Dan heb je een klassieke kraan, inclusief kraanleertje.

De reparatie van beide kranen verloopt grotendeels op dezelfde manier, in deze handleiding tot en met stap 4. Daarna is er verschil tussen de klassieke kraan en de keramische kraan.

Stap 1: de watertoevoer afsluiten

We gaan de kraan openmaken en willen natuurlijk niet dat water zomaar wegstroomt. Daarom draaien we de hoofdkraan dicht. Je vindt deze vlak bij de watermeter, meestal in de meterkast. Maar het komt ook voor dat de hoofdkraan bij in de kruipruimte of kelder geïnstalleerd is.

©michyn - stock.adobe.com

Stap 2: laat de kraan leeglopen

Draai de lekkende kraan open en laat het water dat nog in de leidingen zit wegspoelen. Verder is het handig om het afvoerputje daarna af te sluiten. Gebruik hier de stop voor of leg iets anders in het putje om te voorkomen dat kleine onderdelen in het putje vallen.

Stap 3: de kraan openmaken

De kraan openen is vaak het lastigste gedeelte van de klus. De methode verschilt bovendien per kraan. Bij een draaiknop kun je de kraan er soms gewoon aftrekken. Maar meestal zit er een klein schroefje bovenop. Die zit vaak verstopt onder een stukje rubber of plastic. Niet zelden is dat de blauwe of rode cirkel die aangeeft of het om koud of warm water gaat. Peuter dit rubbertje of stukje plastic los om het onderliggende schroefje bloot te leggen. Draai deze los en trek de draaiknop van de kraan.

©kuchina - stock.adobe.com

Bij een hendelkraan werkt het eigenlijk bijna op dezelfde manier. Het rubbertje met onderliggend schroefje zit meestal direct onder de hendel. Haal deze los met een pincet of kleine schroevendraaier en maak de schroef los. Je trekt de hendel daarna makkelijk van de kraan af.

Geen waterpomptang of ander gereedschap?

Doe jezelf een plezier en koop een complete set!

Stap 4: het kraanhuis openen

Nu je de kraan hebt geopend is het kraanhuis zichtbaar. Daar zit een sierhuls omheen die je los moet draaien. Doe dat met een (waterpomp)tang met een theedoek ertussen om schade te voorkomen.

©Ekaterina Prosvirnina

Bij sommige kranen zit het kraanhuis vastgedraaid in de onderliggende delen. Je gaat dan op dezelfde manier te werk.

LET OP: Ga verder bij stap 5a voor reparatie van een klassieke kraan. Heb je een keramische kraan? Dan gaat de handleiding voor jou verder bij stap 5b.

©Mykhailo Baidala

Links op de afbeelding zie je en voorbeeld van een traditioneel kraanhuis en rechts een cartouche van een keramische kraan.

Stap 5a: het oude kraanleertje vervangen

Je vindt het kraanleertje aan de onderkant. Het is niet meer dan een rubberen of kunststoffen ring. Andere benamingen zijn ook gangbaar, zoals 0-ring en afsluitingsring. Niet iedere kraan heeft dezelfde maat. Bij de bouwmarkt koop je vaak een klein pakket met een hele set ringetjes. Daar zit de juiste maat ongetwijfeld tussen. Twijfel je? Haal dan eerst de kraan los en neem het oude leertje mee naar de winkel. Je maakt de ring vrij door het moertje los te draaien. Ga opnieuw voorzichtig te werk om beschadigingen te voorkomen.

©MSV

Het is nu tijd om het nieuwe kraanleertje aan te brengen. Nu je toch bezig bent is het misschien handig om de binnenkant van de kraan meteen te ontkalken. Gebruik daarvoor schoonmaakazijn met water. Je plaats het nieuwe ringetje daarna gewoon op dezelfde plek met hetzelfde moertje. Zet alles weer in elkaar en je hebt geen last meer van een lekkende kraan.

Stap 5b: de cartouche vervangen

Een keramische kraan heeft geen kraanleertje. Daarom vervang je de cartouche helemaal. Dat is een cilindervormig object in het kraanhuis. Meestal zit die vast met een schroef. Let erop dat je de juiste cartouche koopt ter vervanging, want er zit onderling verschil tussen merken en modellen. Schrijf desnoods het merk en modelnummer van je kraan op wanneer je naar de bouwmarkt gaat. Maar het kan ook gebeuren dat de cartouche die je nodig hebt alleen online te bestellen is. Plaats de nieuwe cartouche zorgvuldig op de plek van de oude.

Stap 6: alles opendraaien

Het is tijd om te testen of de reparatie is gelukt! Zet alles onderdelen weer in elkaar. Draai vervolgens de hoofdkraan weer open. Als het goed is lekt de kraan niet meer. Heb je nog steeds problemen? Dan is het tijd om een professionele loodgieter in te schakelen.

Lees ook: Zo kies je de perfecte plug voor elke schroef


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: