Last van een lekkende kraan? Repareren doe je zo!

© 6vlad@ukr.net

Last van een lekkende kraan? Repareren doe je zo!

Geplaatst: 10 september 2023 - 10:31

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:07

Jurjen Idskes

Je kunt zomaar hoorndol worden van het constante gedruppel van een lekkende kraan. Maar voor de oplossing heb je meestal geen professional nodig. Als je een beetje handig bent, repareer je hem namelijk gewoon zelf. Lekker goedkoop! We leggen het stap voor stap voor je uit.

Gereedschap en materialen

Je hebt het volgende nodig: schroevendraaier, waterpomptang en een theedoek. Verder een nieuw leertje (bij klassieke kraan) of een nieuwe cartouche (bij keramische kraan).

Bepaal welk type kraan je hebt

Er zijn twee soorten kranen en je komt makkelijk te weten welke je in huis hebt. Dat is belangrijk, want het bepaalt welke reparatie nodig is. Er zijn twee gangbare soorten: de klassieke kraan en de keramische kraan. Met een simpel trucje kom je erachter welk type jij hebt. Draait de kraan in één slag helemaal open? Dan heb je en keramische kraan. Moet je meerdere keren draaien om de leiding helemaal open te zetten? Dan heb je een klassieke kraan, inclusief kraanleertje.

De reparatie van beide kranen verloopt grotendeels op dezelfde manier, in deze handleiding tot en met stap 4. Daarna is er verschil tussen de klassieke kraan en de keramische kraan.

Stap 1: de watertoevoer afsluiten

We gaan de kraan openmaken en willen natuurlijk niet dat water zomaar wegstroomt. Daarom draaien we de hoofdkraan dicht. Je vindt deze vlak bij de watermeter, meestal in de meterkast. Maar het komt ook voor dat de hoofdkraan bij in de kruipruimte of kelder geïnstalleerd is.

Last van een lekkende kraan? Repareren doe je zo!-70608098

© michyn - stock.adobe.com

Stap 2: laat de kraan leeglopen

Draai de lekkende kraan open en laat het water dat nog in de leidingen zit wegspoelen. Verder is het handig om het afvoerputje daarna af te sluiten. Gebruik hier de stop voor of leg iets anders in het putje om te voorkomen dat kleine onderdelen in het putje vallen.

Stap 3: de kraan openmaken

De kraan openen is vaak het lastigste gedeelte van de klus. De methode verschilt bovendien per kraan. Bij een draaiknop kun je de kraan er soms gewoon aftrekken. Maar meestal zit er een klein schroefje bovenop. Die zit vaak verstopt onder een stukje rubber of plastic. Niet zelden is dat de blauwe of rode cirkel die aangeeft of het om koud of warm water gaat. Peuter dit rubbertje of stukje plastic los om het onderliggende schroefje bloot te leggen. Draai deze los en trek de draaiknop van de kraan.

Een kraan openmaken

© kuchina - stock.adobe.com

Bij een hendelkraan werkt het eigenlijk bijna op dezelfde manier. Het rubbertje met onderliggend schroefje zit meestal direct onder de hendel. Haal deze los met een pincet of kleine schroevendraaier en maak de schroef los. Je trekt de hendel daarna makkelijk van de kraan af.

Geen waterpomptang of ander gereedschap?

Doe jezelf een plezier en koop een complete set!

Stap 4: het kraanhuis openen

Nu je de kraan hebt geopend is het kraanhuis zichtbaar. Daar zit een sierhuls omheen die je los moet draaien. Doe dat met een (waterpomp)tang met een theedoek ertussen om schade te voorkomen.

Waterpomptang bij de kraan

© Ekaterina Prosvirnina

Bij sommige kranen zit het kraanhuis vastgedraaid in de onderliggende delen. Je gaat dan op dezelfde manier te werk.

LET OP: Ga verder bij stap 5a voor reparatie van een klassieke kraan. Heb je een keramische kraan? Dan gaat de handleiding voor jou verder bij stap 5b.

Twee kranen

© Mykhailo Baidala

Links op de afbeelding zie je en voorbeeld van een traditioneel kraanhuis en rechts een cartouche van een keramische kraan.

Stap 5a: het oude kraanleertje vervangen

Je vindt het kraanleertje aan de onderkant. Het is niet meer dan een rubberen of kunststoffen ring. Andere benamingen zijn ook gangbaar, zoals 0-ring en afsluitingsring. Niet iedere kraan heeft dezelfde maat. Bij de bouwmarkt koop je vaak een klein pakket met een hele set ringetjes. Daar zit de juiste maat ongetwijfeld tussen. Twijfel je? Haal dan eerst de kraan los en neem het oude leertje mee naar de winkel. Je maakt de ring vrij door het moertje los te draaien. Ga opnieuw voorzichtig te werk om beschadigingen te voorkomen.

Een oude kraan repareren

© MSV

Het is nu tijd om het nieuwe kraanleertje aan te brengen. Nu je toch bezig bent is het misschien handig om de binnenkant van de kraan meteen te ontkalken. Gebruik daarvoor schoonmaakazijn met water. Je plaats het nieuwe ringetje daarna gewoon op dezelfde plek met hetzelfde moertje. Zet alles weer in elkaar en je hebt geen last meer van een lekkende kraan.

Stap 5b: de cartouche vervangen

Een keramische kraan heeft geen kraanleertje. Daarom vervang je de cartouche helemaal. Dat is een cilindervormig object in het kraanhuis. Meestal zit die vast met een schroef. Let erop dat je de juiste cartouche koopt ter vervanging, want er zit onderling verschil tussen merken en modellen. Schrijf desnoods het merk en modelnummer van je kraan op wanneer je naar de bouwmarkt gaat. Maar het kan ook gebeuren dat de cartouche die je nodig hebt alleen online te bestellen is. Plaats de nieuwe cartouche zorgvuldig op de plek van de oude.

Stap 6: alles opendraaien

Het is tijd om te testen of de reparatie is gelukt! Zet alles onderdelen weer in elkaar. Draai vervolgens de hoofdkraan weer open. Als het goed is lekt de kraan niet meer. Heb je nog steeds problemen? Dan is het tijd om een professionele loodgieter in te schakelen.

Lees ook: Zo kies je de perfecte plug voor elke schroef


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten