ID.nl logo
Keuken opknappen voor dummies: zo geef je 'm zelf een nieuwe look
© aetb - stock.adobe.com
Gezond leven

Keuken opknappen voor dummies: zo geef je 'm zelf een nieuwe look

De gemiddelde keuken gaat een jaar of twintig mee, maar dat wil niet zeggen dat jij ‘m al die jaren ook mooi blijft vinden. Je smaak verandert, het keukenblad zit vol met vlekken en die kraan blijft maar lekken. Als de basis nog goed is, dan is het slimmer, duurzamer en goedkoper om de keuken een opknapbeurt te geven.

Je kunt alle kanten op als je zelf je keuken wilt opknappen. In dit artikel vind je: Een stappenplan voor het schilderen van keukenkastjes | Hoe je zelf de keuken kunt wrappen | Waarom andere greepjes al een groot verschil maken.

Zin om aan de slag te gaan? Lees dan ook: Zo richt je een kleine keuken in met praktische apparaten.

De keuken een nieuwe kleur geven

Dikke kans dat je na een paar jaar de keuken ineens niet meer zo mooi vindt, helemaal als je bij de aankoop voor een trendkleur bent gegaan. Misschien zat je toen in je blauwe fase en roept alles in je dat hij nu toch echt groen moet worden. Het schilderen van de keukenkastjes is dan de makkelijkste manier van pimpen, zelfs als je het nog nooit gedaan hebt. Neem er wel de tijd voor en bedenk dat een goede voorbereiding het halve werk is.

©Flexa

Aan de slag met keukenkastjes schilderen:

Haal als het even kan de deurtjes los door de scharnieren los te schroeven en verwijder de greepjes. Lukt het niet om de deuren of fronten van de lades weg te halen? Dan laat je het zo en schroef je alleen de handgrepen los.

  • Maak de de fronten goed schoon en vetvrij, St Marc is hier een perfect middel voor.

  • Schuur de keukendeurtjes goed met fijn schuurpapier (korrel 240 of hoger) en stof ze daarna af met een zachte borstel.

  • Zijn de deurtjes of fronten gemaakt van hout? Dan volstaat een gewone grondlak, eventueel al gemengd in de nieuwe kleur. Bij kunststof fronten moet je een speciale hechtprimer gebruiken, zodat de verflaag goed blijft zitten.

  • Deze grondlaag schuur je nog even licht op en stof je daarna goed af.

  • En dan mag je eindelijk schilderen! Gebruik hiervoor verf voor keukenkastjes of verf die afwasbaar is, bij voorkeur zijdeglans of hoogglans. Doe dit met een verfroller en breng de verf niet te dik en in meerdere lagen aan.

  • Wees de eerste dagen voorzichtig met de kastjes, want de nieuwe verflaag moet nog even uitharden. Laat ze bij voorkeur een dag of twee met rust.

  • Breng daarna de (nieuwe) greepjes weer aan op de fronten en schroef ze eventueel terug op de scharnieren.


TIP!
Er zijn
schuurapparaten die je kunt aansluiten op de stofzuiger, zo heb je zo min mogelijk last van stof in huis. Ideaal als je nog meer schilderprojecten op de agenda hebt staan.



©Andrey Popov

Keuken wrappen

Door het wrappen, oftewel inpakken, van de keuken kun je je verfrollers achterwege laten en met folie de deurtjes een nieuwe kleur of look geven. Klinkt makkelijk, maar het vergt wel even wat oefening om de folie bubbelvrij op de fronten te krijgen. Er zijn veel bedrijven die het werk graag voor je doen, maar de klus is zelf ook prima te klaren. Met geduld uiteraard weer: trek er zeker een weekend voor uit.

  • Maak gebruik van folie die speciaal voor het wrappen van keukenkastjes bedoeld is: deze is sterk genoeg om een jaar of tien mee te kunnen en is bovendien vocht- en hittebestendig en kleurvast.

  • Goede folie is dik genoeg om vlekjes en kleine oneffenheden te maskeren. Zitten er echt flinke butsen in de deurtjes, vul deze dan eerst op voordat je de keuken gaat wrappen. Bovendien kun je met een goede wrapfolie eventuele luchtbellen nog goed wegwerken

Weten hoe je het wrappen van een keuken aanpakt? In onderstaande video zie je hoe je zelf aan de slag gaat en de deurtjes loeistrak inpakt.

Watch on YouTube

Geen idee nog welke kleur de keuken dit keer moet worden? Lees dan dit artikel: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Andere keukengreepjes

Een veel snellere manier om je keuken een metamorfose te geven, is door de handgreepjes te vervangen door nieuwe exemplaren. De keukendeuren zien er ineens anders uit wanneer je de kleur, vorm of het materiaal van de grepen verandert. Van glanzend chroom naar mat messing is een wereld van verschil, net als die witte standaard greep vervangen door houten exemplaar met een zwarte finish.

Graag wat te kiezen?

Kastgreepjes in alle soorten en maten

Let bij de aanschaf van nieuwe greepjes vooral goed op de afstand tussen de gaten, je maakt het jezelf het makkelijkste door voor dezelfde maat te kiezen. Meet hiervoor de afstand op tussen het hart (midden) van het ene schroefgat tot het hart van het andere of neem een greepje mee naar de winkel.

©Flexa

Keukenblad renoveren

Zijn de kastjes nog prima, maar is het juist het keukenblad dat irritatie oproept? Omdat het onder de kringen en scheuren zit of omdat het materiaal je niet (meer) aanstaat? Dan kun je ervoor kiezen om het te vervangen door een nieuw blad. Voor dummies misschien iets te hoog gegrepen, want er wordt een aardig beroep op je klustalent gedaan.

Gelukkig zijn er ook nog manieren om het huidige keukenblad een chique marmer- of stoere betonlook te geven, zonder dat je hoeft te slopen, zagen en monteren.

Keukenblad opknappen zonder te slopen

  • Schilderen: een aanrechtblad heeft aardig wat te verduren tijdens het koken, dus beknibbel niet op de verf en kies voor kwaliteit en bij voorkeur voor acrylverf met polyurethaan (PU). Dit zorgt ervoor dat de verf goed blijft zitten ondanks vocht en warmte. Volg dezelfde stappen als voor het schilderen van de keukenkastjes en breng na de laatste stap nog een blanke vernis aan op waterbasis.

  • Wrappen: net als de deurtjes kun je ook het keukenblad wrappen, al kom je wel voor iets meer uitdagingen te staan. Je zit namelijk met uitsparingen voor de gootsteen en kookplaat. Lastig, maar zeker niet onmogelijk. Hier vind je een video over een keukenblad wrappen. Toch je twijfels? Besteed de klus dan uit.

  • Betonstuc: van een kunststof blad naar stoer beton? Dit krijg je zelf voordelig voor elkaar met betonstuc of beton ciré. Je brengt een laagje beton aan dat alle vlekken en butsen maskeert en je kunt zelfs de tegelwand meenemen voor een superstrak resultaat. Mooi om te zien en ideaal, omdat je geen kieren en naden meer hebt waar bacteriën zich in kunnen verstoppen. Maak het jezelf makkelijk en kies een pakket waarin alle producten zitten die je nodig hebt.

Nieuwe apparatuur en kranen

Het is altijd even uitkijken met zo’n klusproject, want die nieuwe kleur op de fronten of het keukenblad kan zomaar voor een sneeuwbaleffect zorgen. Want heeft de oven ook niet bijna zijn laatste adem uitgeblazen en is er heel misschien nog wat budget over voor een écht mooie kraan? Deze kleine, maar wel iets duurdere, ingrepen kunnen je woonplezier wel enorm vergroten en de keuken een heel andere uitstraling geven.

©Joe Hendrickson

Een nieuwe keukenkraan kan net als de greepjes de finishing touch zijn van de vernieuwde keuken. Houd het eenvoudig en kies voor precies dezelfde afmetingen als het apparaat waar je afscheid van neemt. In de meeste online shops kun je filteren op de maten, maak daar gebruik van want anders is het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Wil je meteen een luxe upgrade uitvoeren? Kies dan voor een heetwaterkraan 👇🏻


▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.