ID.nl logo
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Met het compressorpistool blaas je oppervlakken en objecten schoon.

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Een pneumatisch pistool gebruik je om spijkers, nietjes en brads te schieten. 

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Er is een ruim aanbod aan compressoren in de handel. 

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.

▼ Volgende artikel
🫧 Overkokende pannen? Met deze tips nooit meer!
© Sved Oliver
Huis

🫧 Overkokende pannen? Met deze tips nooit meer!

Ai... Je let even niet op, en je pan met rijst, pasta of aardappels kookt over. Dus kun je na het eten ook nog eens je fornuis gaan schrobben. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om te voorkomen dat je pannen overkoken. Snel lezen, dan heb jij er voortaan nooit meer last van!

In dit artikel laten we je vier manieren zien om overkokende pannen te voorkomen. Wat heb je nodig? • Een houten pollepelEen dekselWat olie of boterEen beetje geduld

Lees ook: Zo kook je extra zuinig op een inductiekookplaat

Redder in nood: een houten pollepel

Een houten pollepel is niet alleen handig voor het roeren in de pannen; het kan ook het overkoken van de pan tegengaan. Hoe? Je plaatst de pollepel dwars over de pan. De bubbels die ontstaan tijdens het koken van het water barsten kapot tegen het hout. Dit is iets wat je misschien ook weleens tijdens een scheikundeles hebt geleerd. De bellen water barsten omdat het materiaal, de droge houten pollepel, hydrofoob is. En omdat de bubbels zo'n 100°C zijn en tegen materiaal aangaan dat minder heet is, worden de bubbels weer vloeibaar. In vloeibare vorm is water zwaarder dan lucht, waardoor het in de pan terugvalt.

Je kunt deze truc dus niet uitvoeren met materiaal dat ook warm wordt, zoals metaal. Leg de pollepel pas op de pan als het water al kookt, niet direct als je de pan op het vuur zet. Hierdoor voorkom je dat de lepel al warm wordt tijdens het koken. Dankzij deze tip blijft je kookplaat, of het nu elektrisch of gas is, schoon.

©pharaoh1404

Pollepels!

Houd/Hout ze bij de hand

Deksels schuin!

Als je een pannendeksel helemaal op de pan legt, bouwt er door de hitte druk op van stoom die niet kan ontsnappen. Sommige etenswaren, zoals aardappels en rijst, veroorzaken schuim tijdens het koken. Het schuim stuwt snel omhoog. Het gevolg: het water kookt snel over en belandt op je kookplaat.

Je voorkomt dat er te veel druk wordt opgebouwd en dat schuim uit de pan ontsnapt door het deksel schuin op de pan te leggen. Schuim en bubbels blijven in de pan. En dat scheelt jou een hoop getier en poetswerk.

💡Verschuift het pannendeksel? Houd deze schuin op de pan door aan de zijkant van de pan een houten knijper te bevestigen, zodat het deksel niet plat op de pan kan vallen.

Olie of boter: smeren maar!

Tip nummer 3: smeer olie, bakspray of boter op de rand van de pan, tot waar het water mag reiken. Deze vette laag creëert een grens. De bubbels kunnen zich niet hechten aan de pan en rijzen hierdoor ook niet de pan uit. Pak een stukje keukenpapier, dip dit in wat boter of olie, of gebruik de bakspray. Smeer met het ingevette keukenpapier de pan in of spray met de bakspray. Doe dit voordat je begint met koken, want als je wacht tot het water kookt, heeft het geen effect meer.

💡Boter kun je ook op een andere manier toepassen als anti-overkookmiddel: gooi een klontje boter in het kookwater.

©Nomad_Soul

Warmtebron niet zo hoog zetten

Eigenlijk een open deur: je voorkomt overkoken ook door simpelweg het vuur of de temperatuur van de kookplaat niet zo hoog te zetten. Zet het vuur tussentijds lager zodra je merkt dat de bubbels omhoog komen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je goed blijft opletten tijdens het koken en dus niet ondertussen zit te appen met je beste vriend(in). En je moet dus wat geduld hebben: het koken zelf zal iets langer duren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smartphones voor een prikkie (max 150 euro)
© Motorola
Huis

Waar voor je geld: 5 smartphones voor een prikkie (max 150 euro)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goedkope smartphone? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken smartphones bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 150 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Samsung Galaxy A16 4G

Het basismodel van de onlangs verschenen Samsung Galaxy A16 4G  is erg goedkoop. Ondanks de lage prijs kun je met deze smartphone een flinke tijd vooruit. Het bekende elektronicamerk stelt voor dit toestel de komende jaren liefst zes(!) Android-upgrades beschikbaar. Bovendien kan de IP54-gecertificeerde behuizing een fikse regenbui goed verdragen, zodat je de Galaxy A16 4G door weer en wind meeneemt. De hier besproken uitvoering heeft 4 GB werkgeheugen en 128 GB interne opslag. Je breidt de capaciteit met een eigen microSD-kaart eventueel uit. Deze budgetvriendelijke smartphone is in de kleuren zwart, grijs en groen te koop.

De Galaxy A16 4G heeft een ruim amoledscherm van 6,7 inch. Met een respectabele resolutie van 2340 × 1080 pixels kun je onder meer Netflix-series en YouTube-filmpjes in Full-HD-kwaliteit streamen. Het toestel telt in totaal vier camera's. De hoofdlens ondersteunt een maximale resolutie van 50 megapixel. Daarmee kun je dus haarscherpe kiekjes, 'schieten'. Verder gebruik je aparte camera's om mooie panorama- en macrofoto's te maken. De MediaTek Helio G99-processor verzorgt het rekenwerk. Die heeft acht kernen met een maximale kloksnelheid van 2,2 GHz. Voor alledaagse taken – zoals het volgen van social media en internetten – voldoet deze processor prima.

Xiaomi Redmi Note 13 4G

De Xiaomi Redmi Note 13 4G heeft een riant 6,67inch-scherm van 2400 × 1080 pixels. Ideaal voor wie graag onderweg naar filmpjes kijkt. Een pluspunt is de hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Veeg je in een app bijvoorbeeld omhoog, dan zie je geen haperingen. Daarnaast biedt het amoledpaneel levendige kleuren en goede kijkhoeken. Het scherm is voorzien van Gorilla Glass en kan dus wel een stootje hebben. Verder is dit toestel IP54-gecertificeerd, waardoor de behuizing (deels) bestand is tegen water en stof. Een ander pluspunt is de nogal hoge cameraresolutie van 108 megapixel. Interessant voor wie af en toe dierbare kiekjes op posterformaat wil (laten) afdrukken.

Voor een smartphone in deze prijsklasse is er een behoorlijke processor ingebouwd. De Qualcomm Snapdragon 685 bevat acht rekenkernen met een maximale kloksnelheid van 2,8 GHz. Onder de motorkap bevinden zich een geheugenmodule van 6 GB en opslagdrager van 128 GB. Kies tussen de kleuren zwart, blauw en groen. Tegen een kleine meerprijs kun je als alternatief een exemplaar met 8 GB RAM en 256 GB opslag overwegen (zwart/blauw/groen). Nuttig om te weten is dat je de opslagcapaciteit met een eigen microSD-kaart kunt uitbreiden. Meer weten? Lees dan deze uitgebreide review op ID.nl.

Motorola Moto G04s

Met de Motorola Moto G04s haal je voor minder dan honderd euro een volwaardige smartphone in huis! Het toestel heeft Android 14 aan boord, zodat je bijvoorbeeld apps als WhatsApp, Facebook en Instagram kunt installeren. De interne opslagcapaciteit van 64 GB is weliswaar niet zo ruim, maar gelukkig kun je ook nog een microSD-kaart van maximaal 1 TB in het apparaat kwijt. Je slaat zo alsnog een heleboel foto's en video's op. Je kunt de 50megapixel-camera dus naar hartenlust gebruiken. Dankzij een flinke accucapaciteit van 5000 mAh houdt de Moto G04s het naar verwachting moeiteloos een dag vol.

Het scherm heeft een prettige beelddiagonaal van 6,56 inch. Hierdoor kunnen de meeste mensen het toestel met één hand bedienen. Overigens is het paneel voorzien van Gorilla Glass. Dat voorkomt krassen! Voor rekendoeleinden is er een Unisoc T606-processor met acht kernen van 1,6 GHz geïntegreerd. In combinatie met 4 GB werkgeheugen leent de Moto G04s zich voornamelijk voor basistaken. Wil je op dit toestel zowel zakelijk als privé bereikbaar zijn? Geen probleem, want de smartphone heeft twee simkaartsloten. Je kunt kiezen tussen een zwarte, groene, blauwe en oranje behuizing.

Lees ook: Waarom je geregeld je smartphone moet herstarten

Motorola Moto G35 5G

Op zoek naar een goedkoop Android-toestel met 5G-ondersteuning? De Motorola Moto G35 5G maakt verbinding met de snelste mobiele netwerken. Kies tussen de kleuren zwart en rood. De acht rekenkernen van de Unisoc T760-processor zijn goed voor een snelheid van 2,1 GHz (6×) en 2,3 GHz (2×). Verder is er 4 GB werkgeheugen ingebakken. Stel je niet al te hoge eisen aan een smartphone, dan zijn deze specificaties voldoende. JJe gebruikt de Moto G35 5G bijvoorbeeld probleemloos voor WhatsApp en Facebook.

Het 6,72inch-scherm is met een resolutie van 2400 × 1080 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 hertz ook geschikt voor videostreaming. Dankzij 128 GB lokale opslag kun je redelijk wat streams van bijvoorbeeld Netflix, Videoland of Disney+ lokaal opslaan. Kom je alsnog ruimte tekort, dan stop je een microSD-kaart van maximaal 1 TB in het kaartslot. De achterzijde heeft zowel een hoofdcamera als groothoeklens van respectievelijk 50 en 8 megapixel. Gebruik voor videogesprekken de selfiecamera van 16 megapixel aan de voorzijde. In tegenstelling tot de meeste andere smartphones in dit prijssegment kun je met de Moto G35 5G in 4K-kwaliteit (3840 × 2160 pixels) filmen. Lees hier een uitgebreide review.

HMD Pulse+

De groene uitvoering van de HMD Pulse+ is op het moment van schrijven erg goedkoop. Tegen een meerprijs kun je ook een oranje of donkerblauwe uitvoering overwegen. Voor zo'n goedkoop toestel is de lokale opslagcapaciteit van 128 GB niet mis. Hierop is Android 14 voorgeïnstalleerd. Overigens belooft de fabrikant voor dit toestel twee Android-upgrades uit te brengen. Ben je van plan om met de 50megapixel-camera veel kiekjes te maken? Plaats dan een eigen microSD-kaart van maximaal 256 GB in de behuizing.

Naar huidige maatstaven heeft de Pulse+ een bescheiden scherm van 6,56 inch. Door de geringe omvang past het apparaat van slechts 187 gram moeiteloos in een broek- of jaszak. De Unisoc T606-processor is geen rekenwonder, maar bellen, appen en het volgen van social media zijn prima mogelijk. Het werkgeheugen bedraagt 4 GB RAM. Een belangrijke eigenschap is dat je diverse onderdelen van de Pulse+ eigenhandig kunt repareren. Vervang zo nodig zelf een kapot scherm, beschadigde oplaadpoort of versleten batterij. Deze onderdelen zijn afzonderlijk te koop.