7 klusblunders en hoe je ze oplost
Iedereen maakt fouten en wij als hobbyklussers zijn geen uitzondering. Maar we gaan wel meteen aan de slag om de schade te herstellen! Lees hier wat de meest voorkomende klusfouten zijn en hoe je ze oplost.
Scheef behang, kieren in je laminaatvloer, matig kitwerk en andere klusblunders: de oplossing lees je in deze handleiding! We vertellen je het volgende:
- Uitleg over de klusblunder
- De oplossing voor het probleem
- Het voorkomen van de blunder
De juiste voorbereiding voor elke klus? Je leest er hier alles over!
De kastdeuren hangen scheef
Laten we eerlijk zijn: scheve kastdeurtjes zijn geen gezicht. Bovendien loopt je het risico dat de kast niet goed sluit, de deuren vanzelf openvallen of de kast beschadigd raakt. Gebruik deze aanwijzingen om jouw kastdeurtjes recht te hangen.
Gereedschap: (kruiskop)schroevendraaier
©Lazy_Bear - stock.adobe.com
Let op: op sommige scharnieren zit een beschermkapje over de schroeven. Haal dat los voor je begint.
Hoogte: de schroeven boven en onder het scharnier bepalen de hoogte van de deur. Voor deze afstelling zul je al deze schroeven van een kastdeur los moeten draaien. Daarna schuif je de kastdeur op de juiste hoogte en draai je alles weer vast.
Diepte: het schroefje aan de achterkant bepaalt hoe ver de deur van de kast afkomt en de positie van de deur wanneer deze gesloten is. Zorg ervoor dat de spleet tussen deur en de kast overal even breed is. De kast komt verder van de deur wanneer je het schroefje naar rechts draait en vice versa. Draai kleine stukjes per keer zodat je steeds kunt zien wat je doet.
Horizontale afstelling: met het schroefje aan de voorkant zorg je ervoor dat een gesloten deur recht hangt. Draai het schroefje losser om deze iets naar beneden te kiepen en strakker om deze omhoog bij te stellen. Dit is het meeste gepriegel. Neem rustig de tijd en werk van onder naar boven.
Moet het echt recht hangen? Vertrouw op je kruislijnlaser ...
... daar kan geen timmermansoog tegenop
Gat te groot voor spijker
Een loszittende spijker hangt naar beneden of valt zomaar uit de muur. Daar blijft je kalander of fotolijstje niet meer aan hangen. De muur opvullen, het laten drogen en een nieuwe spijker in de muur slaan is een oplossing. Maar met deze onderstaande tip gebruik je het bestaande gat en ben je veel sneller klaar!
Materiaal: plukje watten en muurvuller of gips
Wikkel een klein plukje watten om de spijker en breng wat muurvuller of een mengsel van gips aan. Steek de spijker weer in de muur. Zodra het vulmiddel is opgedroogd, zit de spijker weer muurvast.
Kit op de verkeerde plek
©dimik_777 - stock.adobe.com
Kit is het gemakkelijkste te verwijderen als het nog nat is. Maar ook opgedroogde acrylaat- of siliconenkit haal je weg met de onderstaande tips.
Gereedschap: stanleymes
Schoonmaakmiddelen: kitverwijderaar, aceton of wasbenzine
Veeg natte kit zoveel mogelijk weg met een doek. Zorg er vooral voor dat je het niet verder uitsmeert over een groter oppervlak.
Gebruik voor opgedroogde of overgebleven een stanleymes om voorzichtig zoveel mogelijk weg te snijden.
Daarna ga je als het even kan aan de slag met speciale kitverwijderaar. Maar aceton (nagellakremover) en wasbenzine werken ook prima. Breng het met een doek aan en laat het minstens 10 minuten weken. Gebruik opnieuw een stanleymes om resten weg te schrapen. Veeg uiteindelijk met een doek en het door jouw gekozen schoonmaakmiddel de laatste resten weg. Herhaal deze stappen voor complete verwijdering.
Een kier tussen plint en vloer
Na het leggen van laminaat of parket kom je tot je schrik tot de ontdekking dat de plint niet breed genoeg is. Kort samengevat zit er te veel ruimte tussen de gelegde vloer en de muur. Dat is niet ideaal, maar een echte klusser laat zich hier natuurlijk niet door uit het veld slaan.
Oplossing 1: Is de afstand 3 cm of minder? Dan kun je dit oplossen met extra brede, platte plinten. Die zijn verkrijgbaar tot een breedte van 3,5 cm.
Oplossing 2: Een afstand van meer dan 3 cm is erg lastig te overbruggen met een plint. Zijn de planken over de lengte te kort afgezaagd? Dan kun je de rij langs de muur vervangen en de nieuwe rij planken minder smal zagen.
Oplossing 3: Als bovenstaande niet mogelijk is, dan zul je echt creatief moeten worden. Gebruik bijvoorbeeld een massieve plint en een platte plakplint. Je overbrugt nog meer loze ruimte door een opstaande, holle sierplint over een massieve plint te plaatsen. Timmer eerste de massieve plinten tegen de muur. Plak dan de platte plinten op de vloer. Blijft er een kleine kier over? Gebruik dan holle sierplinten om dat te overbruggen.
Bij het leggen van een laminaatvloer is het belangrijk om 1 tot 1,5 afstand te bewaren tot de muur. Gebruik de volgende keer speciale afstandsblokjes om dit probleem te voorkomen.
Scheef geplakt behang
Behangen is een specifieke klus die vooral om geduld vraagt. Sommige klussers krijgen het al benauwd wanneer ze aan behangen denken. Wat als een baan scheef op de muur is geplakt? Ga dan niet het behang lopen schuiven om een kiertje dicht te duwen. Haal in plaats daarvan de hele baan los als de lijm nog nat is en plak de baan opnieuw op de muur.
©auremar - stock.adobe.com
Wil je dit probleem in de toekomst voorkomen? Hang dan een loodlijn langs de wand. Begin niet in een hoek van een kamer, want de muren zijn lang niet altijd zo recht als ze lijken. Tik een spijkertje op ongeveer 50 centimeter van een hoek tegen het plafond aan. Hang daar een touwtje met een klein gewichtje aan, bijvoorbeeld een spijker of een theelepeltje. Het touwtje hangt nu altijd loodrecht en dat gebruik je als richtlijn voor de eerste baan.
Een dolgedraaide schroef verwijderen
Geeft geen enkele schroevendraaier of boormachinebitje nog grip op een schroef? Dan is de kop waarschijnlijk doorgedraaid. Dat ontstaat door een verkeerde maat bitje, te veel kracht of een combinatie daarvan. Het resultaat is dat de schroef niet meer uit de muur of uit een plank te draaien valt. Geen paniek, want we hebben twee oplossingen voor je!
Gereedschap: schroevendraaier, breed elastiek, hamer
Oplossing 1: neem een breed elastiek, zoals die gebruikt worden door postbodes. Duw deze met een schroevendraaier in de kop en probeer grip te krijgen.
Oplossing 2: zet de schroevendraaier op de kop en tik met een hamer op het handvat. Hierdoor creëer je een extra inkeping om weer grip te krijgen met je schroevendraaier.
Je voorkomt dolgedraaide schroefkoppen door altijd de juiste maat schroevendraaier of bitje te gebruiken. Verder is het belangrijk om voorzichtig te boren en niet altijd de hoogste stand van je boormachine te gebruiken.
Lees ook: Zo kies je de perfecte plug voor elke schroef
Niet goed geschuurd voor het schilderen
Een slecht hechtende verflaag ontstaat meestal doordat er niet goed geschuurd is. Helaas zie je dat meestal pas als de verflaag opgedroogd is.
Een oppervlak voorbereiden om te schilderen is essentieel voor een goed dekkende verflaag. De oplossing is om te wachten tot het echt helemaal droog is en de laag dan licht op te schuren en opnieuw te schilderen.
©lev dolgachov - stock.adobe.com
Maar voorkomen is beter dan herstellen! Start schilderwerk daarom altijd met de volgende stappen. Maak de muur eerst schoon met een ontvetter zoals afwasmiddel. Ga er daarna met een natte spons overheen zodat er geen resten schoonmaakmiddel achterblijven. Wacht even tot het droog is en begin dan pas met schuren. Gebruik een borstel om de kleine deeltjes schuursel van het oppervlak te vegen. Nu ben je echt klaar om te schilderen!