🐌 Slakken in huis? Zo kom je van deze slijmerige indringers af!
Slakken in de tuin of op het balkon zijn al vervelend, maar het is nog erger als je ze in huis aantreft. Tijdens zachte, natte periodes gedijen de beestjes goed, en in deze periodes willen ze nog weleens via het raam of een kier je huis binnendringen – helemaal als de luchtvochtigheid in huis hoog is. Wil je van deze ongewenste extra inwoners af? Met deze tips ben je vliegensvlug verlost van deze slijmerige indringers.
In dit artikel lees je dat:
-
Je slakken het best voorkomt door de toegangswegen te blokkeren met kit of zeewier
-
Slakken gek zijn op vochtige ruimtes, dus doe je er goed aan om de luchtvochtigheid omlaag te brengen
-
Slakken graag kattenbrokjes, planten en andere etensresten eten. Door dit goed op te bergen, maak je je huis minder interessant
-
De meest diervriendelijke manier om van slakken af te komen is door ze met een fruitschil te lokken en de deur uit te zetten
-
Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om slakken te bestrijden en te voorkomen
Blokkeer de toegangswegen
Om een slakkenparade in huis te voorkomen, is het verstandig om alle toegangswegen waar ze doorheen kunnen komen te blokkeren. Kleine kieren zijn vaak al voldoende voor naaktslakken om het huis binnen te dringen. Kit daarom alle kieren en gaten af. Maar ja, hoe ontdek je waar ze doorheen zijn gekomen? Omdat slakken zich voortbewegen met behulp van slijm, zie je al snel slijmsporen op de vloer. Volg het spoor en je ontdekt waar ze vandaan komen. Controleer ook de kozijnen; daar zitten vaak naden en kieren tussen. Door die kieren dicht te kitten voorkom je niet alleen nieuwe slakken in huis, maar houd je de warmte ook beter binnen.
Klaar met ongedierte in huis?!
In deze boeken lees je hoe je daar snel korte metten mee maakt!Houd de luchtvochtigheid laag
Slakken zijn dol op vocht. Dus hoe vochtiger bepaalde ruimtes in huis zijn, hoe eerder slakken je huis in kruipen. Om die reden vind je ze dan ook vaak in de kruipruimte of kelder. Probeer de luchtvochtigheid van deze ruimtes laag te houden. Ventileer goed, repareer lekkende leidingen en kranen, en plaats vochtvreters. Isolatie in de kruipruimtes helpt ook. Het is überhaupt geen slecht idee om elk jaar te controleren of er stilstaand water in de kruipruimte staat. Dit stilstaande water kan eveneens overlast veroorzaken – rioolvliegjes zijn er namelijk gek op.
Zorg voor een voedingsarm huis
Slakken zijn dol op katten- en hondenbrokjes, planten en verschillende etensresten die op de vloer liggen. Zorg dat de slakken daar ’s nachts – wanneer ze actief zijn – niet bij kunnen komen. Als er geen eten voor ze te vinden is, is je huis ook minder interessant. Door alles goed op te ruimen en in afgesloten bewaarblikken te bewaren, demotiveer je de slakken om je huis binnen te dringen.
©Raffaella Galvani
Zet ze de deur uit
Wanneer je voorzorgmaatregelen treft, betekent dat niet dat de slakken meteen in een polonaise weer naar buiten glibberen. Je zult dus nog een vriendelijke manier moeten vinden om de beestjes te lozen. Leg een schil van een sinaasappel of meloen op de vloer. De slakken schrapen daar met hun duizenden kleine tandjes graag van en kunnen schuilen in de schil. De volgende ochtend kun je ze daardoor met schil en al buiten in de tuin of op de composthoop weer vrijlaten, zonder dat je ze vergiftigt.
🐌 Op alle slakken zout leggen? Liever niet... Als er iets is waar slakken niet tegen kunnen, is het wel zout. Het zout vreet hun vochtige lichaam weg, het dier crepeert en sterft een langzame dood. Het is zeer dieronvriendelijk. Doe dat dus liever niet. Zet ook geen schaaltje met bier neer. Slakken houden van bier, maar kunnen in het schaaltje verdrinken.
Blokkeer de slakkeningang met zeewier
Om te voorkomen dat de slakken je huis binnenkomen, kun je gedroogd zeewier in de strijd gooien. Je stopt dat in de naden en kieren waar slakken doorheen kunnen kruipen. Het zout in het gedroogde zeewier zorgt ervoor dat de slakken er niet overheen kruipen met hun zoutgevoelige lijfjes.
Slakken bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen
Heb je een ware slakkenplaag in huis en lukt het niet om ze een voor een de deur uit te zetten? Strooi dan een biologisch bestrijdingsmiddel in huis. Dat zijn korrels die je op de plekken strooit waar je veel overlast hebt. Wanneer je hier voor kiest, moet je er wel voor zorgen dat je je huis zo onaantrekkelijk mogelijk maakt voor slakken, want als je stopt met strooien, zijn ze in no-time weer terug in huis. Heb je huisdieren? Controleer dan goed of je de verpakking hebt afgesloten, want sommige bestrijdingsmiddelen brengen risico’s met zich mee voor huisdieren.
Deze spulletjes gaan je helpen!
Snel van slakken af?
Powered by Kieskeurig.nl