Robotstofzuigers ontrafeld: alles wat je moet weten
Robotstofzuigers winnen de laatste jaren flink aan populariteit. Logisch, want wie vindt het reinigen van vloeren en tapijten nou echt een leuke klus? Maar hoe werken deze slimme apparaten nu eigenlijk precies? En vooral: welke robotstofzuiger past het beste bij de indeling en grootte van jouw huis, en bij jouw budget en wensen?
We duiken diep in de wereld van de robotstofzuigers. Ze brengen een revolutie teweeg in de manier waarop we onze huizen schoonmaken.
In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:
- Wat is een robotstofzuiger precies?
- Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van een robotstofzuiger?
- Welke soorten robotstofzuigers bestaan er?
- Waar moet je op letten bij het kiezen van de ideale robotstofzuiger voor jouw situatie?
Lees ook: Slimme stofzuigers: dit kun je er (wel en niet) mee
Wat is een robotstofzuiger precies?
Een robotstofzuiger, ook wel stofzuigrobot genoemd, is een apparaat dat volledig zelfstandig thuis de vloeren kan zuigen, zonder dat jij daar omkijken naar hebt. Aan de onderzijde zitten namelijk borstels om het vuil van de vloer op te vegen en op te zuigen. De robot beweegt zich voort op wieltjes of rupsbanden, en rijdt op deze manier zelfstandig door de kamer of ruimte. Door middel van ingebouwde sensors, zoals lasersensors, camera's of infraroodsensors, kan de robot obstakels zoals meubels en muren detecteren en hier omheen navigeren. Ook meet de robot voortdurend de afstand tot muren en andere objecten, zodat het apparaat precies weet waar het zich op ieder moment bevindt in de ruimte.
Doordat de robot met de sensors als het ware de ruimte in banen 'scant', kan hij systematisch en zeer grondig de hele vloer reinigen door overlappende banen af te werken. Wanneer de accu bijna leeg is, rijdt de robotstofzuiger zelfstandig terug naar het laadstation om op te laden. Zodra de accu weer volledig is opgeladen, gaat de robot automatisch verder met zuigen, totdat de hele klus geklaard is. Dit proces van volledig reinigen, kan vele uren in beslag nemen. Sommige geavanceerde modellen leggen een soort plattegrond aan van de woning om zo steeds efficiëntere routes voor het zuigen te bepalen.
©Юрий Куделко
Wat zijn de belangrijkste voordelen?
Het gebruik van een robotstofzuiger heeft handige voordelen: het scheelt een hoop tijd en moeite, je hoeft zelf niet meer te slepen met een zware stofzuiger en de robot doet het schoonmaakwerk terwijl jij andere dingen kunt doen.
Ook is de kans groot dat de vloer zo vaker gereinigd wordt dan dat je het zelf zou doet. Een robotstofzuiger kan bijvoorbeeld elke dag of om de dag een uur lang aan het werk gaan, terwijl je een klassieke stofzuiger misschien slechts één keer per week gebruikt. Het resultaat? Er wordt meer fijnstof en huisstof verwijderd, gunstig voor mensen met stofallergieën. Ondertussen lig jij lekker op de bank, terwijl de robot je vloer schoonmaakt. Ideaal!
©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Zijn er ook nadelen?
Helaas zijn er ook enkele aandachtspunten bij het gebruik van een robotstofzuiger. Zo is de aanschafprijs van een nieuwe robotstofzuiger vrij hoog. De goedkoopste modellen kosten al snel 200 euro, terwijl de duurdere modellen zomaar 1000 tot 1500 euro of meer kunnen kosten. Het is een behoorlijke investering.
Bovendien zijn niet alle type vloeren even geschikt. Vloerkleden, drempels en donkere vloerbedekking zijn lastig te reinigen voor een robot. Ook kleine kamers, trappen en veel obstakels in een kamer zijn problematisch voor een robotstofzuiger.
Robotstofzuigers hebben over het algemeen meer onderhoud nodig dan een traditionele stofzuiger. Denk aan het legen van het stofreservoir, het schoonmaken van de borstels en het vervangen van de filters. Houd je dit niet bij, dan neemt de zuigkracht af. Tot slot zijn ze over het algemeen minder grondig en krachtig dan een ‘echte’ stofzuiger. Sommige plekjes vuil worden gemist.
©Dmytro
Welke soorten robotstofzuigers zijn er?
Er bestaan tegenwoordig diverse typen robotstofzuigers. De meest voorkomende en goedkopere robotmodellen hebben enkel de basisfuncties, zoals sensors om te navigeren en een willekeurig reinigingspatroon. Ze zijn prima voor regelmatige reiniging.
Daarnaast zijn er de duurdere robots die beschikken over geavanceerde navigatiesystemen op basis van lasers, SLAM-technologie of geavanceerde optische sensors. Verder kunnen de zogenaamde poetsrobotstofzuigers niet alleen stofzuigen, maar ook echt de vloer dweilen met water en schoonmaakmiddel. Ze reinigen dus grondiger.
Geen zin in dat frequente onderhoud? De nieuwste topmodellen kunnen zichzelf vaak legen, hun borstel schoonmaken en filters reinigen.
©Luliia Alekseeva
Waar moet je letten bij de aankoop?
Bij het kopen van een robotstofzuiger is er een aantal belangrijke zaken om op te letten. Kijk bijvoorbeeld naar de accuduur. Een model dat maar dertig minuten kan zuigen voordat hij aan de lader moet, schiet tekort. Kies liever voor een exemplaar dat minstens een uur achter elkaar kan doorgaan. Let ook op de laadtijd: hoe snel is de accu vol als hij leeg is? Twee à drie uur opladen is mooi.
Verder is de inhoud van het stofreservoir belangrijk. Een inhoud van 0,3 liter is aan de krappe kant, dus ga voor een groter reservoir van minstens halve liter. Zo hoef je het bakje minder vaak te legen. Ook het geluidsniveau speelt mee. Een robotstofzuiger onder de 70 decibel maakt nog acceptabele herrie tijdens het schoonmaken.
Als je het je kunt veroorloven, dan is het handig om te kiezen voor geavanceerdere sensors dan alleen infrarood, zoals laserscanners en camera's. Die navigeren nauwkeuriger door je huis. Een bijbehorende app is ook erg prettig, om schoonmaaksessies in te plannen en instellingen op afstand aan te passen.
©Lazy_Bear
Hoe kies je de perfecte robotstofzuiger?
Volg deze handige stappen om de robotstofzuiger te selecteren die ideaal is voor jouw huis en wensen.
Allereerst is het belangrijk om je maximale budget te bepalen. Robotstofzuigers zijn er vanaf zo’n 200 euro tot 1500 euro. Hoeveel geld wil jij uitgeven aan een robotstofzuiger?
Wat is de exacte vloeroppervlakte die moet worden schoongemaakt in vierkante meters? Een robotstofzuiger met een accuduur van 1,5 uur kan bijvoorbeeld ongeveer 100 vierkante meter zuigen. Inventariseer ook de mogelijke obstakels, moeilijke plekken en hoogteverschillen in je huis. Denk aan losliggende kleden, meubilair of kleine ruimtes. In dat geval heb je geavanceerde sensors en slimme navigatie nodig.
Denk vervolgens na over eventuele extra functies die je graag zou willen, zoals een dweilfunctie, zelfreinigend vermogen of app-bediening. Maak een lijstje met je belangrijkste onmisbare functies.
Maak hierna een selectie van robotstofzuigers die voldoen aan je budget, wensen en eisen. Vergelijk deze modellen op accuduur, geluidsniveau, garantie en de door jou gewenste functies.
Er zit vast wat tussen!
De populairste robotstofzuigers onder 600 euro
Powered by Kieskeurig.nl