ID.nl logo
Robotstofzuigers ontrafeld: alles wat je moet weten
© Leonid Lastremskyi
Huis

Robotstofzuigers ontrafeld: alles wat je moet weten

Robotstofzuigers winnen de laatste jaren flink aan populariteit. Logisch, want wie vindt het reinigen van vloeren en tapijten nou echt een leuke klus? Maar hoe werken deze slimme apparaten nu eigenlijk precies? En vooral: welke robotstofzuiger past het beste bij de indeling en grootte van jouw huis, en bij jouw budget en wensen?

We duiken diep in de wereld van de robotstofzuigers. Ze brengen een revolutie teweeg in de manier waarop we onze huizen schoonmaken.

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is een robotstofzuiger precies?
  • Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van een robotstofzuiger?
  • Welke soorten robotstofzuigers bestaan er?
  • Waar moet je op letten bij het kiezen van de ideale robotstofzuiger voor jouw situatie?

Lees ook: Slimme stofzuigers: dit kun je er (wel en niet) mee

Wat is een robotstofzuiger precies?

Een robotstofzuiger, ook wel stofzuigrobot genoemd, is een apparaat dat volledig zelfstandig thuis de vloeren kan zuigen, zonder dat jij daar omkijken naar hebt. Aan de onderzijde zitten namelijk borstels om het vuil van de vloer op te vegen en op te zuigen. De robot beweegt zich voort op wieltjes of rupsbanden, en rijdt op deze manier zelfstandig door de kamer of ruimte. Door middel van ingebouwde sensors, zoals lasersensors, camera's of infraroodsensors, kan de robot obstakels zoals meubels en muren detecteren en hier omheen navigeren. Ook meet de robot voortdurend de afstand tot muren en andere objecten, zodat het apparaat precies weet waar het zich op ieder moment bevindt in de ruimte.

Doordat de robot met de sensors als het ware de ruimte in banen 'scant', kan hij systematisch en zeer grondig de hele vloer reinigen door overlappende banen af te werken. Wanneer de accu bijna leeg is, rijdt de robotstofzuiger zelfstandig terug naar het laadstation om op te laden. Zodra de accu weer volledig is opgeladen, gaat de robot automatisch verder met zuigen, totdat de hele klus geklaard is. Dit proces van volledig reinigen, kan vele uren in beslag nemen. Sommige geavanceerde modellen leggen een soort plattegrond aan van de woning om zo steeds efficiëntere routes voor het zuigen te bepalen.

©Юрий Куделко

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Het gebruik van een robotstofzuiger heeft handige voordelen: het scheelt een hoop tijd en moeite, je hoeft zelf niet meer te slepen met een zware stofzuiger en de robot doet het schoonmaakwerk terwijl jij andere dingen kunt doen.

Ook is de kans groot dat de vloer zo vaker gereinigd wordt dan dat je het zelf zou doet. Een robotstofzuiger kan bijvoorbeeld elke dag of om de dag een uur lang aan het werk gaan, terwijl je een klassieke stofzuiger misschien slechts één keer per week gebruikt. Het resultaat? Er wordt meer fijnstof en huisstof verwijderd, gunstig voor mensen met stofallergieën. Ondertussen lig jij lekker op de bank, terwijl de robot je vloer schoonmaakt. Ideaal!

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Zijn er ook nadelen?

Helaas zijn er ook enkele aandachtspunten bij het gebruik van een robotstofzuiger. Zo is de aanschafprijs van een nieuwe robotstofzuiger vrij hoog. De goedkoopste modellen kosten al snel 200 euro, terwijl de duurdere modellen zomaar 1000 tot 1500 euro of meer kunnen kosten. Het is een behoorlijke investering.

Bovendien zijn niet alle type vloeren even geschikt. Vloerkleden, drempels en donkere vloerbedekking zijn lastig te reinigen voor een robot. Ook kleine kamers, trappen en veel obstakels in een kamer zijn problematisch voor een robotstofzuiger.

Robotstofzuigers hebben over het algemeen meer onderhoud nodig dan een traditionele stofzuiger. Denk aan het legen van het stofreservoir, het schoonmaken van de borstels en het vervangen van de filters. Houd je dit niet bij, dan neemt de zuigkracht af. Tot slot zijn ze over het algemeen minder grondig en krachtig dan een ‘echte’ stofzuiger. Sommige plekjes vuil worden gemist.

©Dmytro

Welke soorten robotstofzuigers zijn er?

Er bestaan tegenwoordig diverse typen robotstofzuigers. De meest voorkomende en goedkopere robotmodellen hebben enkel de basisfuncties, zoals sensors om te navigeren en een willekeurig reinigingspatroon. Ze zijn prima voor regelmatige reiniging.

Daarnaast zijn er de duurdere robots die beschikken over geavanceerde navigatiesystemen op basis van lasers, SLAM-technologie of geavanceerde optische sensors. Verder kunnen de zogenaamde poetsrobotstofzuigers niet alleen stofzuigen, maar ook echt de vloer dweilen met water en schoonmaakmiddel. Ze reinigen dus grondiger.

Geen zin in dat frequente onderhoud? De nieuwste topmodellen kunnen zichzelf vaak legen, hun borstel schoonmaken en filters reinigen.

©Luliia Alekseeva

Waar moet je letten bij de aankoop?

Bij het kopen van een robotstofzuiger is er een aantal belangrijke zaken om op te letten. Kijk bijvoorbeeld naar de accuduur. Een model dat maar dertig minuten kan zuigen voordat hij aan de lader moet, schiet tekort. Kies liever voor een exemplaar dat minstens een uur achter elkaar kan doorgaan. Let ook op de laadtijd: hoe snel is de accu vol als hij leeg is? Twee à drie uur opladen is mooi.

Verder is de inhoud van het stofreservoir belangrijk. Een inhoud van 0,3 liter is aan de krappe kant, dus ga voor een groter reservoir van minstens halve liter. Zo hoef je het bakje minder vaak te legen. Ook het geluidsniveau speelt mee. Een robotstofzuiger onder de 70 decibel maakt nog acceptabele herrie tijdens het schoonmaken.

Als je het je kunt veroorloven, dan is het handig om te kiezen voor geavanceerdere sensors dan alleen infrarood, zoals laserscanners en camera's. Die navigeren nauwkeuriger door je huis. Een bijbehorende app is ook erg prettig, om schoonmaaksessies in te plannen en instellingen op afstand aan te passen.

©Lazy_Bear

Hoe kies je de perfecte robotstofzuiger?

Volg deze handige stappen om de robotstofzuiger te selecteren die ideaal is voor jouw huis en wensen.

  1. Allereerst is het belangrijk om je maximale budget te bepalen. Robotstofzuigers zijn er vanaf zo’n 200 euro tot 1500 euro. Hoeveel geld wil jij uitgeven aan een robotstofzuiger?

  2. Wat is de exacte vloeroppervlakte die moet worden schoongemaakt in vierkante meters? Een robotstofzuiger met een accuduur van 1,5 uur kan bijvoorbeeld ongeveer 100 vierkante meter zuigen. Inventariseer ook de mogelijke obstakels, moeilijke plekken en hoogteverschillen in je huis. Denk aan losliggende kleden, meubilair of kleine ruimtes. In dat geval heb je geavanceerde sensors en slimme navigatie nodig.

  3. Denk vervolgens na over eventuele extra functies die je graag zou willen, zoals een dweilfunctie, zelfreinigend vermogen of app-bediening. Maak een lijstje met je belangrijkste onmisbare functies.

  4. Maak hierna een selectie van robotstofzuigers die voldoen aan je budget, wensen en eisen. Vergelijk deze modellen op accuduur, geluidsniveau, garantie en de door jou gewenste functies.

Er zit vast wat tussen!

De populairste robotstofzuigers onder 600 euro

Powered by Kieskeurig.nl

â–¼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
âš¡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

â–¼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: