Review: Roomba Combo j9+ – De meest uitgebreide Roomba tot nu toe
De iRobot Roomba Combo j9+ is een robotstofzuiger die voorzien is van een robotarm waar een dweil aan bevestigd is. De introductieprijs van het apparaat was eerder 1499 euro, maar inmiddels zien we op de officiële website een lagere prijs van 1099 euro staan. Aan dweilende robotstofzuigers geen gebrek – is deze dan je geld waard?
Al met al zijn we dik tevreden over de Roomba Combo j9+. De robotstofzuiger maakt het huis relatief snel en effectief schoon dankzij een hoge zuigkracht en de mogelijkheid tot dweilen. Het apparaat navigeert behoorlijk nauwkeurig door het huis en slaat geen plekje over, mits er natuurlijk genoeg ruimte is. Hoe schoon de vloer is na het dweilen, hangt af van jou als gebruiker. Omdat deze Roomba geen ingebouwde droogfunctie heeft, kan het zijn dat je per ongeluk een vieze dweilpad gebruikt tijdens de volgende schoonmaakbeurt. En dat heeft verschillende nadelen. Niet alleen kunnen bacteriën zich verspreiden, ook kan de pad flink gaan stinken. Vergeet dat onderdeel dus niet na elke beurt even schoon te maken. Gelukkig kan dat gewoon onder de kraan. Het vastmaken van de pad vereist een specifieke handeling en gaat niet zo gemakkelijk als je zou willen, dus ook dat zou nog beter kunnen. Los daarvan is het thuisstation uitgebreid met een waterbak (waardoor hij zichzelf kan bijvullen) en een handig plankje, waar je wat spullen op kunt zetten. 1100 euro is echter nog wel aan de hoge kant.
- Prima zuigkracht
- Thuisbasis inclusief waterbak
- Zuigt zichzelf leeg
- Handig plankje bovenop Clean Base
- Dweil op robotarm
- Navigatie
- Maakt dweil niet schoon of droog
- Duur apparaat
- Behoorlijk lawaai
Veel merken achter robotstofzuigers bieden tegenwoordig ook een variant aan die kan dweilen. We willen nog niet claimen dat de markt verzadigd is, maar de concurrentie is hevig. Dat is in veel gevallen een voordeel. Als consument heb je daardoor echt iets te kiezen, terwijl fabrikanten (unieke) eigenschappen moeten verzinnen die aantrekkelijk genoeg zijn. In de basis doet de iRobot Roomba Combo j9+ niet heel veel dingen anders. De robotstofzuiger kan dweilen en heeft een basisstation waar die z’n vuil leegt en de accu kan opladen. Op zich prima.
Ten opzichte van de concurrentie pakt Roomba dat dweilen wel heel anders aan. Daar waar concurrenten de dweil soms slechts enkele millimeters omhoog kunnen trekken (om een tapijt of kleed te beschermen), zien we dat de pads op de Roomba opgeborgen kunnen worden. De (premium) robotzuigers van dit merk hebben een robotarm die de dweilpad op het toestel plaatst, zodat alles droogt blijft wat droog moet blijven. Dit design is kenmerkend voor iRobot en komen we nu al enkele jaren tegen. Voor Roomba-klanten dus niets nieuws.
Lees ook deze review: Roomba Combo j7+ - laat dweilen over aan de pro’s
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Een goede manier van dweilen
Over de werking van de dweilpad kun je nog discussiëren (en dat doen we dan ook regelmatig met aanbieders van dit soort producten). Want wat is nu een goede dweilmethode: een natte lap achter de robotstofzuiger meetrekken of gebruikmaken van roterende pads?
Als je het ons vraagt is de Dreame L10s Ultra nog steeds favoriet, onder meer vanwege die roterende dweilpads onderop. Maar ook omdat het basisstation de dweil zelf droogmaakt. Het nadeel aan dat systeem is dat je die basis geregeld moet schoonmaken. Dat hoeft bij Roomba niet.
Dat heeft een reden: het basisstation van de Roomba Combo j9+ maakt de dweilpad niet droog. Die zou je eigenlijk na elke beurt even los moeten wrikken om hem uit te wringen en droog te maken. Een taakje dat we hier nog wel eens vergeten, waardoor de dweil zelf op een gegeven moment het vuil weer door de kamer trekt. Daar kan de robot an sich niets aan doen, maar de app herinnert er ons ook niet aan de pad te verschonen. Klinkt een beetje kinderachtig wellicht – maar zo’n duur apparaat halen we in huis om niet te veel met dit soort taken bezig te zijn.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Toch veel mee bezig geweest
Gedurende onze testperiode zijn we toch vaker met het basisstation en de robotstofzuiger bezig geweest dan we zouden willen. We kregen namelijk redelijk vaak meldingen over dingen die vast of verstopt zaten. In veel gevallen ging het om een verzameling lange haren (bijvoorbeeld in de opening waar het water doorheen komt) of een kiezelsteentje van buiten dat voorkwam dat de j9+ kon opladen. Bij andere robotstofzuigers komen we dat – in deze mate – niet tegen. Dit kan echter twee dingen betekenen, en hoeft niet per se ongewenst te zijn voor gebruikers.
Kijk, het kan zijn dat de j9+ gewoonweg een probleemkindje is. Maar dat kunnen we ons niet voorstellen. We denken eerder dat de verschillende sensoren – die dergelijke dingen controleren – zeer goed ontwikkeld zijn, waardoor problemen eerder aan bod komen. Heel vaak halen we pas haren en andere viezigheid weg bij andere robotstofzuigers wanneer we merken dat de zuigkracht afneemt, maar dan ben je soms enkele maanden verder. De methode van iRobot garandeert haast een perfecte werking van in elk geval het stofzuigen, en dat dan iedere keer.
©Wesley Akkerman
Andere dingen die opvallen
Aan de zuigkracht ligt het ook niet. De vloer is brandschoon wanneer de robot klaar is (en dat mag ook wel gezien het geluid dat hij produceert). Dweilen kan zoals gezegd wat beter. Maar dan nog moeten we erbij melden dat de robot opmerkt dat een bepaalde plek extra aandacht nodig heeft en daar dus meerdere keren overheen dweilt. Helaas levert dat soms wel strepen op, die zichtbaar zijn op de vloer. Maar dat komt omdat de natte lap achterop dus niet heel veel doet, behalve meegesleurd worden. Die werkmethode geniet daarom niet onze voorkeur.
Daarnaast valt op hoe goed de navigatie van de iRobot Roomba Combo j9+ is. Alleen overdag, is hier de kanttekening, want in de avond heeft hij er aanzienlijk meer moeite mee. Maar gedurende de dag slaat de stofzuiger geen plek over. Tijdens de schoonmaakronde keert hij terug naar plekken waar hij in eerste instantie niet meteen kon komen, zoals een stuk vloerkleed dat nog net onder de bank vandaan komt. Dan maakt Roomba de huidige route af, draait om en neemt die dat laatste stukje nog even mee. Dat straalt een enorme hoeveelheid vertrouwen uit.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
De app kan een opfrisbeurt gebruiken
Daar komt bij dat de objectherkenning ook enorm goed werkt. Daardoor kan de Roomba j9+ langzamer rijden wanneer er een stoelpoot, bank of kast aankomt. Botsen gebeurt zelden, tenzij de robot het idee heeft vast te zitten, zoals op plekken waar veel spullen staan. Hier staan toevallig veel dozen in de kamer (waar testproducten in zitten). Dan moet de j9+ zichzelf even herpakken door op en neer te bewegen om te kunnen draaien, en dan kun je nog weleens gebonk horen. Maar dit blijft echt tot een minimum beperkt, dus dat is geen reden tot zorgen, gelukkig.
De app voelt helaas een beetje ouderwets aan en dat is zonde. Je kunt hier allerlei basistaken uitvoeren en een kaart van de omgeving bekijken. Maar het is bijvoorbeeld niet mogelijk om te zien waar de robot op elk moment is. Mocht het systeem op wat voor manier dan ook vastlopen, dan komt die locatie gelukkig wel door. Maar het is verder wat mager in vergelijking met robotstofzuigers van dezelfde prijs. Verder oogt de applicatie gelukkig wel overzichtelijk, dus daar ligt het niet aan, maar we missen dus livefuncties voor op de kaart.
Tot slot zijn we heel blij met de thuisbasis van de Roomba Combo j9+. Niet alleen zit daar de afvalzak in waar hij automatisch zijn vuil in opzuigt, ook tref je daar een waterbak aan. Daarmee kan de stofzuiger zijn eigen waterbak automatisch aanvullen. Natuurlijk moet je die bak na verloop van tijd zelf weer aanvullen, maar dit werkt beter dan bij de Roomba Combo i8+. Daarnaast is de Clean Base voorzien van een handig plankje bovenop, waardoor je de ruimte in de kamer of keuken niet volledig kwijt bent. Je kunt er immers potten, planten en meer op kwijt.
©Wesley Akkerman
iRobot Roomba j9+ kopen?
Al met al zijn we dik tevreden over de Roomba Combo j9+. De robotstofzuiger maakt het huis relatief snel en effectief schoon dankzij een hoge zuigkracht en de mogelijkheid tot dweilen. Het apparaat navigeert behoorlijk nauwkeurig door het huis en slaat geen plekje over, mits er natuurlijk genoeg ruimte is.
Hoe schoon de vloer is na het dweilen, hangt af van jou als gebruiker. Omdat deze Roomba geen ingebouwde droogfunctie heeft, kan het zijn dat je per ongeluk een vieze dweilpad gebruikt tijdens de volgende schoonmaakbeurt. En dat heeft verschillende nadelen.
Niet alleen kunnen bacteriën zich zodoende verspreiden, ook kan de pad flink gaan stinken. Vergeet dat onderdeel dus niet na elke beurt even schoon te maken. Gelukkig kan dat gewoon onder de kraan. Het vastmaken van de pad vereist een specifieke handeling en gaat niet zo gemakkelijk als je zou willen, dus ook dat zou nog beter kunnen. Los daarvan is het thuisstation uitgebreid met een waterbak (waardoor hij zichzelf kan bijvullen) en een handig plankje, waar je wat spullen op kunt zetten. 1100 euro is echter nog wel aan de hoge kant.