ID.nl logo
Review Roomba Combo 10 Max - Terug naar de tekentafel
© Wesley Akkerman
Huis

Review Roomba Combo 10 Max - Terug naar de tekentafel

De Roomba Combo 10 Max laat helaas zien wat er mis is met de richting die iRobot gekozen heeft voor zijn dweilende robotstofzuigers. In een poging problemen op te lossen van voorgaande modellen, komen er eigenlijk alleen maar problemen bij.

Conclusie

Helaas kunnen we de Roomba Combo 10 Max in deze vorm niet aanbevelen. De opties van het basisstation maken de ervaring er niet beter op en introduceren helaas nieuwe problemen. Het is duidelijk dat iRobot terug moet naar de tekentafel om zijn strategieën te herzien, al is het maar om zijn positie als marktleider te behouden.

Plus- en minpunten
  • Zuigkracht is prima
  • Navigatie gaat meestal goed
  • Lange haren zijn geen probleem
  • Stofzuigen en dweilen apart van elkaar
  • Botst nog erg vaak
  • Doet lang over het schoonmaken
  • Maakt veel lawaai
  • Basisstation lost problemen niet op
  • Dweilresultaat laat te wensen over
  • Hoge introductieprijs

We kaarten het vaker aan in recensies over robotstofzuigers. De concurrentie is moordend, en fabrikanten doen er van alles aan om ervoor te zorgen dat je hun producten kiest. iRobot, het bedrijf achter de Roomba-stofzuigers, lijkt soms een beetje op zijn lauweren te rusten. iRobot heeft jarenlang aan de top van de markt gestaan, maar wordt inmiddels links en rechts ingehaald door merken als Eufy, Dreame en Ezviz. De Roomba Combo 10 Max is daar een goed voorbeeld van.

Daar waar Eufy bijvoorbeeld experimenteert met een 3-in-1-systeem (waar we later een recensie van publiceren) en Dreame met de X50 Ultra de ervaring vrij letterlijk naar een hoger niveau tilt, komt iRobot nu aanzetten met een gloednieuw basisstation dat de dweilpad voor je moet schoonmaken en drogen. Functies die we al jaren tegenkomen op zowel middenklasse als premium modellen van Chinese komaf. En daar betaal je in dit geval helaas de hoofdprijs voor.

©Wesley Akkerman

Identieke kopie

Hoewel de Roomba Combo 10 Max een adviesprijs heeft van 1449 euro, komen we hem online al tegen voor 749 euro. Dat is echt een flinke korting. Wellicht heeft dat iets met de golf van kritiek te maken, maar het systeem is op het moment van schrijven ook al ruim een halfjaar op de markt. Waarom we nu pas met een recensie komen, komt doordat iRobot lange tijd geen reviewmodellen beschikbaar had. Inmiddels hebben we de robot weken getest.

In die weken hebben we twee belangrijke zaken geconstateerd. Ten eerste is de robot zelf min of meer een kopie van de in 2024 geteste Roomba Combo j9+. De Max is een centimeter compacter, heeft de optie om nu ook alleen te dweilen en beschikt over Enhanced Dirt Detection. Die laatste functie maakt gebruik van de camera om vuil grondiger te traceren en te verwijderen. De echte aanpassingen zitten 'm echter in het tweede punt: het basisstation. Daarover later meer.

©Wesley Akkerman

Veel zuigkracht

Dat de 10 Max zo op de J9+ lijkt, heeft als voordeel dat je over dezelfde fijne zuigkracht beschikt. De robotstofzuiger laat weinig tot geen vuil of viezigheid achter. Ook navigeert hij in de meeste gevallen prima door het huis en herkent het apparaat allerlei objecten om te ontwijken. Zwarte voorwerpen vormen echter een probleem. De Roomba Combo 10 Max botst geregeld tegen stoelpoten op, en dat gaat niet bepaald zachtzinnig. De zijkanten zitten nu vol krassen.

Overigens maakt de Roomba Combo 10 Max evenveel lawaai als de j9+. Daarnaast doet de robot er lang over om het huis schoon te krijgen (60 vierkante meter kost hem ruim vier uur), en dat zorgt ervoor dat je hem niet even snel door het huis kan laten gaan als er bezoek komt. Vergelijkbaar geprijsde modellen doen er pakweg een uur over en leveren over het algemeen een beter resultaat.

©Wesley Akkerman

Dezelfde dweilarm

De Roomba Combo 10 Max heeft slechts één zijborstel (voor plinten en hoeken) die niet naar buiten kan draaien om meer vuil mee te pakken. Ook zitten er geen extra borstels in de doos waarmee je haren en dergelijke makkelijker kunt verwijderen. De unieke dweilarm maakt daarnaast wederom zijn herintrede. Toegegeven, het blijft tof om te zien hoe het systeem de arm omlaag en omhoog haalt, maar effectief lijkt het allemaal niet.

Door de dweil omhoog te halen, blijven tapijten en kleden droog. Op plekken waar de Roomba Combo 10 Max kan dweilen, zal hij dat ook zeker doen. Het systeem laat echter geregeld lijnen achter op de vloer, waardoor het niet echt schoon lijkt. De Roomba kan daarnaast grondig schrobben op plekken waar dat nodig is, dus de vloer is wel degelijk schoner. Maar omdat de arm al jarenlang weinig vertrouwen uitstraalt, hebben we liever de systemen van bijvoorbeeld Dreame of Eufy.

©Wesley Akkerman

Het nieuwe bassistation

De grootste vernieuwing komen we tegen in het bassistation. Bij de j9+ moesten we de dweilpad nog zelf schoonmaken, en bij de Roomba Combo 10 Max is dat als het goed is niet meer het geval. Onze ervaring leert echter dat je dit eigenlijk nog steeds het best zelf kunt doen, want de schoonmaak- en droogborstel in het basisstation presteren onder niveau. Zelfs nadat hij vier uur de tijd neemt om de pad droog te krijgen, voelt de dweil nog altijd nat aan.

Sterker nog: dagen nadat we het systeem voor het laatst hebben gebruikt, is de dweil nog steeds nat (vochtig zou een ander verhaal zijn). Daarom is het nog steeds een goed idee om de dweilpad los te maken en zelf schoon en droog te maken. Maar daardoor heb je eigenlijk geen reden meer om de Roomba Combo 10 Max in huis te halen. Want dat was nou net het laatste vervelende klusje dat hij uit handen zou nemen. Maar goed, dat is niet het enige probleem dat we zijn tegengekomen...

©Wesley Akkerman

Terug naar de tekentafel

De robot moet heen en weer rijden om over de rubber borstel in het basisstation te kunnen bewegen. Daardoor wordt het een ontzettende kliederboel in en rondom het basisstation. Het water loopt langzaam uit de dock naar beneden. Het is een markante oplossing voor een probleem waar het bedrijf zichzelf mee heeft opgezadeld. Roomba wil hoe dan ook vasthouden aan die unieke dweilarm, terwijl de concurrentie inmiddels is overgestapt op roterende dweilpads.

Daarnaast hebben we gemerkt dat het basisstation de opvangbak voor stof en kruimels niet goed leegt. Daar kwamen we bij toeval achter door de stofzuiger op te tillen en om te draaien. Een deel van de inhoud viel daardoor op de grond. Er gaat dus iets goed mis bij iRobot, dat inmiddels duidelijk achter de feiten aanloopt. Het bedrijf zou er goed aan doen om terug naar de tekentafel te gaan, zodat het een beter dweilsysteem en basisstation kan ontwikkelen.

Roomba Combo 10 Max kopen?

De app helpt daarin niet mee. Hoewel je redelijk wat mogelijkheden hebt met betrekking tot het schoonmaken, voelt alles gedateerd aan. De aangemaakte kaart bevat weinig nuance en laat de locatie van de robot niet zien. Ook werken niet alle knoppen in beeld. Het is wel tof om de status van de verschillende onderdelen in te kunnen zien, zodat je weet wanneer je die moet vervangen. Denk dan aan de borstel, de waterbak en de opvangbak.

Toch kunnen we de Roomba Combo 10 Max in deze vorm helaas niet aanbevelen. Al met al voelt dit meer aan als een soort uitbreiding voor de j9+. De opties van het basisstation maken de ervaring er niet beter op en introduceren helaas nieuwe problemen. Het is duidelijk dat iRobot terug moet naar de tekentafel om zijn strategieën te herzien – al is het maar om zijn positie als marktleider te behouden.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.