🐶Huisdieren? Dit is de beste robotstofzuiger😺
Juist als je een hond of kat hebt, is goed stofzuigen vaker nodig. Een robotstofzuiger kan je dat werk uit handen nemen, maar welke robotstofzuiger doet dat goed genoeg? En kun je je huisdier met een gerust hart alleen laten als de robot aan het werk is?
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: 🐕 Wat mag je van een robotstofzuiger verwachten als je een huisdier hebt? 🐕 Welke robotstofzuigers zijn goed in het opzuigen van dierenharen? 🐕 Is een robotstofzuiger veilig voor huisdieren?
Ook interessant voor jou: Dit zijn de beste stofzuigers als je huisdieren hebt
Heb je een hond of kat die veel haren verliest, dan vind je het waarschijnlijk fijn om dagelijks een haarvrije vloer te hebben. Maar ook als je huisdier weinig verhaart, is het belangrijk om de vloer regelmatig te zuigen. Je ruimt daarmee ook huidschilfers op en je verwijdert vuil dat je dier van buiten meeneemt naar binnen. Denk aan zand onder de pootjes of blaadjes in de vacht. Als je huisdier een vlooieninfectie heeft (gehad), moet je zelfs zes maanden lang dagelijks stofzuigen om eitjes, poppen en larven te elimineren. Geen zin in? Dan kan een robotstofzuiger je helpen.
Wat mag je van een robotstofzuiger verwachten?
Eigenlijk wil je dat je robotstofzuiger hetzelfde kan als een stofzuiger met een zak of een steelstofzuiger. In de praktijk blijven robotstofzuigers helaas nog achter bij doe-het-zelf-stofzuigers. Er zijn bijvoorbeeld maar weinig robotstofzuigers die dierenharen uit hoogpolig tapijt kunnen zuigen. Ook randen en hoekjes zuigen is moeilijker voor een robot. Ten slotte zul je ook je meubels en eventueel je gordijnen zelf moeten ontharen.
Voor een grondige reiniging ligt het dus meer voor de hand om een krachtige traditionele stofzuiger te combineren met een robotstofzuiger die het dagelijkse opruimwerk doet. Je hebt dan een grotere keuze uit betaalbare robotstofzuigers die het schoonmaakwerk een stuk lichter kunnen maken. Wil je toch een robotstofzuiger die korte metten maakt met zoveel mogelijk dierenharen, dan heb je een ruim budget nodig. Wat je budget ook is, het is altijd goed om te letten op de volgende punten.
Zuigkracht
Om dierenharen uit tapijt te verwijderen, heb je een flinke zuigkracht nodig. Zuigkracht wordt uitgedrukt in Pascal (Pa) of in Airwatt (AW). Eén van beide kun je vaak wel in de specificaties vinden. Een zuigkracht van 1000 Pa of 10 AW kan voldoende zijn voor een gladde vloer, maar meer is beter. Voor tapijt heb je sowieso een hogere zuigkracht nodig. De krachtpatser Dyson 360 Vis Nav, die speciaal voor dierenharen is ontwikkeld, heeft een zuigkracht van 65 AW. De iRobot Roomba Combo i5, j5, j7 en j9 zijn ook ontwikkeld voor dierenharen, maar vermelden geen Pa- of AW-waarde.
Filter
Het uitblaasfilter van een stofzuiger is belangrijk om te voorkomen dat kleine stofdeeltjes weer in de kamer terechtkomen. Het filter is ook belangrijk bij allergieën. Een goed HEPA-filter houdt de belangrijkste allergenen tegen. Maar weinig robotstofzuigers hebben een HEPA-filter.
Borstels
Voor het opzuigen van huisdierharen kan een robotstofzuiger met rubberen borstels handig zijn. Hierin raken vooral langere haren niet verstrikt. Heb je een kortharig dier of een dier dat weinig verhaart, dan zijn traditionele borstels geen probleem.
Dweilfunctie
Heb je een harde vloer, dan kun je veel plezier hebben van een robotstofzuiger met een dweilfunctie.
Hardnekkige vlekken of echt even goed dweilen?
Met een vloermopset heb je alles-in-één en ben je snel klaar
Navigatiesysteem
Robotstofzuigers met alleen een infraroodsensor navigeren het minst goed. Ze brengen de ruimte niet in kaart, zoals robotstofzuigers met een camera of laser.
Gebruiksvriendelijkheid
Het stofbakje van een robotstofzuiger is meestal snel vol, zeker als je dierenharen opzuigt. Er zijn ook robotstofzuigers die zelf hun stofbakje legen als ze in het laadstation zijn. Dat scheelt een hoop werk.
Is een robotstofzuiger veilig voor dieren?
De sensors van een robotstofzuiger zijn wel zo gevoelig dat ze direct reageren als ze in aanraking komen met een voorwerp of dier. Je hoeft dus niet te vrezen voor de veiligheid van je hond of kat.
De vraag is wel of je huisdier de aanwezigheid van zo’n zoemende en bewegende schijf in de kamer wel zo comfortabel vindt. Of misschien ziet hij of het zij de robot als een speelkameraadje, wat ook niet echt de bedoeling is. Goed om uit te proberen voordat je dier en robotstofzuiger alleen laat met elkaar.