De stofzuiger: je geheime wapen tegen allergieën

© zinkevych - stock.adobe.com

De stofzuiger: je geheime wapen tegen allergieën

Geplaatst: 31 mei 2023 - 10:27

Amy Schutte

Een schoon huis is goed voor je. Niet alleen geeft het rust in je hoofd, het is ook beter voor je gezondheid. Helemaal als je gevoelig bent voor allergieën. De beste manier om stof en allergenen uit je huis te krijgen, is met de stofzuiger. Daarom kijken we naar de rol van de stofzuiger bij het bestrijden van allergieën én welke stofzuiger je dan het beste kunt kiezen.

Stofzuigen tegen allergieën

Een stofzuiger zuigt het stof op. De naam verklapt het eigenlijk al. Hij neemt daarbij gelukkig ook allergenen mee; microscopisch kleine deeltjes die allergische klachten kunnen veroorzaken. Alleen stoten sommige stofzuigers stoten ook best wat van die stof weer uit. Dat is zonde en slecht voor je gezondheid als je last hebt van allergieën.

Kies daarom een stofzuiger met stofzak als je allergisch bent. Er bestaan ook zakloze stofzuigers, waarbij je een reservoir leeg klopt. Je komt dan, direct of indirect, in contact met het stof en allergenen. Stofzakken houden het stof beter binnen, wat de allergenen ook beter opsluit. Vervang de stofzuigerzak regelmatig, leeg hem bijvoorbeeld in een afgesloten vuilniszak. Een stofzuigerzak met vol-indicator kan een handig geheugensteuntje zijn.

HEPA-filters houden stof tegen

Het filter in de stofzuiger is belangrijk, zeker wanneer je door allergieën geplaagd wordt. Het filtertype van een stofzuiger is niet alleen belangrijk voor het soort vuil dat hij aankan, maar het heeft ook invloed op hoe goed hij dat vuil kan opvangen in de stofzak en het interne filtersysteem. De meest bekende is ongetwijfeld het HEPA-filter.

HEPA staat voor high efficiency particulate air. Deze filters zijn ontworpen om minstens 99,97 procent van die zwevende deeltjes in de lucht te vangen, inclusief schimmel, huidschilfers en stof.

Een HEPA-filter is een krachtpatser op het gebied van filtratie en kan deeltjes opvangen met een diameter van 0,3 micron. Dat is heel erg klein. Dus terwijl je stofzuigt, vangt dat HEPA filter al die minuscuul kleine deeltjes op, in plaats van ze gewoon weer in de lucht van je huis te blazen. Een HEPA-filter moet je regelmatig vervangen, ongeveer elke 6 maanden.

HEPA-filtera zijn meestal voorzien van een indicatie die aangeeft hoeveel procent stof het filter tegenhoudt, zoals 12 of 13. Hoe hoger het HEPA-filter (13, 14 of 15), hoe beter hij filtert. Een allergiefilter, dat op sommige stofzuigers zit, is meestal ook een HEPA-filter.

Man verwisselt filter stofzuiger

© Georgy Dzyura - stock.adobe.com

Andere filters

Een HEPA-filter wordt meestal aangeraden tegen allergenen, maar er zijn andere filters die ook erg effectief zijn. Soms worden ze ook samen met een HEPA-filter toegepast.

  • Zo kun je kiezen voor een motorfilter. Dit filter zit meestal achter de stofzak of het stofreservoir en zorgt ervoor dat stofdeeltjes die daar voorbij zijn gekomen de motor niet kunnen beschadigen. Het kan een simpel velletje van fleece zijn dat je in een houder klikt, of zelfs een HEPA-filter. Het motorfilter voorkomt dat de motor verstopt raakt en de zuigkracht van de stofzuiger afneemt. Je moet een motorfilter regelmatig schoonmaken of vervangen, zoals aangegeven in de handleiding van je stofzuiger.

  • Een uitblaasfilter zit voor het rooster waardoor de stofzuiger de opgezogen lucht weer naar buiten blaast. Het heeft als taak om de kleinste stofdeeltjes tegen te houden die ontsnappen na het opzuigen. Net als het motorfilter moet je ook het uitblaasfilter regelmatig schoonmaken of vervangen. Een vuilfilter haalt minder stofdeeltjes uit de lucht dan een schoon filter. Sommige uitblaasfilters kunnen worden uitgeklopt en hergebruikt, terwijl andere moeten worden vervangen volgens de instructies in de handleiding.

  • Bij stofzuigers met een waterfilter gaat de vuile luchtstroom door een waterreservoir, waar stofdeeltjes worden opgenomen. Hoewel vaak wordt beweerd dat stofzuigers met waterfilters goed zijn voor mensen met allergieën, nemen ze in werkelijkheid minder stofdeeltjes uit de opgezogen lucht op dan stofzuigers met gewone filters. Bovendien kan er schimmel vormen in het filterwater. Dat is juist niet handig als je allergieën hebt.

  • Een koolstoffilter neutraliseert vooral geur. Het zuivert de uitgeblazen lucht van onaangename geurtjes. Dat is vooral handig als je huisdieren hebt, of rookt. Omdat beide meestal niet populair zijn bij mensen met allergieën, heeft een koolstoffilter over het algemeen niet veel toegevoegde waarde op het gebied van allergieën. Het wordt overigens vaak samen met een ander filter in de stofzuiger gebruikt, dus sommige stofzuigers hebben zowel een HEPA- als een koolstoffilter.

Even wat kleins opzuigen?

De kruimelzuiger is je beste vriend

Zuigkracht van je stofzuiger

Vuil en stof kunnen zich behoorlijk hardnekkig nestelen op meubels en tapijten. Soms heb je echt een krachtige stofzuiger met veel zuigkracht, nodig om ze goed op te zuigen. Sommige stofzuigers hebben instelbare zuigkrachtinstellingen of zelfs automatische aanpassing. Hiermee kun je de zuigkracht aanpassen aan het soort oppervlak dat je aan het schoonmaken bent.

Je kunt beter niet te veel zuigkracht gebruiken op een hoogpolig tapijt, want dan kan de stofzuiger behoorlijk lastig te hanteren zijn. Aan de andere kant, als je te weinig zuigkracht hebt op tegel- of laminaatvloeren, neemt de stofzuiger het vuil niet goed op. Daarom is het handig als je het per oppervlakte kunt aanpassen.

De zuigkracht van een stofzuiger is gebaseerd op het vermogen van de motor, uitgedrukt in watt. Maar een sterke motor staat niet altijd gelijk aan een goede zuigkracht. De efficiëntie van de motor is ook belangrijk. Het kan namelijk maar zo zijn dat een deel van het vermogen verloren gaat, bijvoorbeeld omdat er lucht ontsnapt of doordat het stof een lange weg moet afleggen. Dat gaat ten koste van de zuigkracht.

Een cyclonische stofzuiger is een zakloze stofzuiger waarbij het opgezogen stof in het stofreservoir ronddraait (als een cycloon), waardoor de stofdeeltjes effectief uit de lucht worden verwijderd voordat schone lucht weer wordt uitgestoten. Vaak zijn deze stofzuigers heel efficiënt. Toch is deze niet per se geschikt voor allergische huisgenoten, want ze zijn meestal zakloos. Eerder zagen we al dat dat niet ideaal is.

Het filter heeft ook invloed op de zuigkracht. We weten al dat de stofzuiger minder goed werkt als de filters vuil zijn, maar een extra filter kan ook wat zuigkracht kosten. De motor moet dan harder werken, waardoor minder vermogen naar het daadwerkelijke stofzuigen gaat. Maak de filters schoon en controleer ook de stofzuigerslang en de opzetstukken. Opgehoopt vuil gaat ook op die plekken ten koste van de zuigkracht.

Man niest tijdens het stofzuigen

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Opzetstuk en zuigmond

De zuigmond die je kiest, heeft invloed op de zuigkracht omdat deze moet passen bij de ondergrond. Door een parketborstel te kiezen op een houten vloer of laminaat en combiborstel op tapijt benut je de zuigkracht zo goed mogelijk.

Denk ook aan opzetstukken voor meubels en plinten. Hier hoopt stof zich op, wat iemand met een allergie dwars kan zitten. Beperk je dus niet alleen tot het stofzuigen van het vloeroppervlak.

Hoe zit het met die allergieën door stof?

In huis zijn verschillende allergenen aanwezig die allergische reacties kunnen veroorzaken. Die allergenen komen hoe dan ook binnen, aan je schoenen, kleding en door openstaande ramen. Je kunt ze niet voorkomen, maar wel opruimen, met een stofzuiger.

Verschillende allergenen waar mensen gevoelig op kunnen reageren (niezen, rode jeukende ogen, benauwdheid en hoesten) zijn bijvoorbeeld:

  • Huisstofmijt. Deze microscopisch kleine beestjes leven in stof en textiel, zoals beddengoed, tapijten en gestoffeerde meubels. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en huisdieren.

  • Pollen zijn de microscopisch kleine korrels die vrijkomen uit bloemen, bomen en gras. Ze kunnen via open ramen en deuren naar binnen waaien en zich verspreiden in huis.

  • Schimmels groeien in vochtige omgevingen, zoals badkamers, kelders en keukens. Ze verspreiden sporen in de lucht, die allergische reacties kunnen veroorzaken.

  • Huisdieren zoals honden en katten kunnen allergenen produceren die zich verspreiden via hun huidschilfers, haren en vuil aan de vacht.

Als reactie op deze allergenen kunnen mensen allergische symptomen ervaren, variërend van milde tot ernstige reacties, afhankelijk van de individuele gevoeligheid. Ook mensen met luchtwegaandoeningen als astma of bronchitis zijn hier vaak extra gevoelig voor.

Een goede stofzuiger met een goed filtersysteem en voldoende zuigkracht verwijdert deze allergenen minimaliseert daarmee de blootstelling en allergische symptomen. Het filter vangt de allergenen op en voorkomt dat ze opnieuw in de lucht terechtkomen tijdens het stofzuigen, waardoor de luchtkwaliteit in huis verbetert. Fijn voor iedereen, bittere noodzaak als je allergisch bent.

Stofzuigers speciaal voor allergieën

Met een stevig HEPAfilter kom je al een heel eind in de strijd tegen allergenen. Maar er zijn stofzuigers die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met allergieën.

De Miele Complete C3 Allergy is daar één van. Deze stofzuiger heeft een HEPA 13-filter, dat de lucht goed zuivert. De Samsung Jet 75 Pro blinkt uit in zuigkracht en is hét wapen tegen huisdierharen. De AEG 6000 Allergy heeft daarnaast nog een wasbaar anti-allergiefilter. De Dyson Big Ball Allergy 2 heeft een zuigmond die de kracht automatisch aanpast aan de ondergrond.

Vrouw stofzuigt onder meubels

© didesign - stock.adobe.com


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten