ID.nl logo
Wat is een dweilrobot en wat is het verschil met een robotstofzuiger?
Huis

Wat is een dweilrobot en wat is het verschil met een robotstofzuiger?

Je raadt het al: een dweilrobot dweilt de vloer. Dat gebeurt automatisch nadat je hem hebt geprogrammeerd of aangezet met een app, afstandsbediening of met je stem. Er zijn verschillende dweilrobots en robotstofzuigers met dweilfunctie te vinden. Wat doet een dweilrobot precies en wat is het verschil met een robotstofzuiger met dweilfunctie?

Dweilrobots zijn uitgevoerd met borstels waarmee ze de vloer boenen. Sommige dweilrobots maken gebruik van twee watertanks, zodat ze met de ene watertank de borstels reinigen en met de andere tank het vuile water afvoeren. Hierdoor hoeven ze tussendoor niet naar het laadstation om de borstels schoon te maken. De meest luxe dweilrobots drogen aan het eind van de sessie de borstels, zodat je geen last krijgt van muffe geurtjes of bacteriën. En hele effectieve dweilrobots hebben ook nog eens een systeem waarmee de borstels met een neerwaartse druk de vloer poetsen. Hierdoor verwijdert de robot echt alle vlekken van de vloer.

De soorten vloeren die de robot dweilt

Voor het schoonmaken van een vinyl- of tegelvloer kun je elk willekeurige dweilrobot inzetten. Een houten vloer vraagt om een dweilrobot die geschikt is voor het schoonmaken van hout. En voor een vloer met veel tapijten en obstakels is een dweilrobot met obstakelsensor, camera’s of mapping- functie erg handig. Van de fabrikant van de robotdweil krijg je meestal bij aanschaf ook een sample van schoonmaakmiddel. Dit meng je met de juiste hoeveelheden water in het schone waterreservoir. Het is aan te raden om dit middel te gebruiken, omdat agressieve reinigingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat delen van de dweilrobot kapot gaan.

De navigatie van de dweilrobot

Een dweilrobot navigeert door het huis. Dit kan willekeurig zijn. Dan rijdt de robot rond tot hij ergens tegenaan stoot, zoals een muur. Handiger is een dweilrobot met plafondherkenning. Deze filmt het hele plafond, zodat hij de grootte en de vorm van de kamer weet. Robots die dweilen met de hulp van een laser brengen de ruimte in kaart met een onzichtbare laser. Hierdoor werkt de robotdweil georganiseerd in rechte lijnen door de ruimte, zonder een stukje te missen. En de robots met een gyroscoop of accelerometer meten met sensoren de afstand van meubels en speelgoed om zich heen.

Moet de robotdweil meerdere etages schoonmaken? Dan zijn afgrondsensoren geen overbodige luxe. Hiermee voorkom je namelijk dat de robot van de trap af valt. Met de mapping-functie selecteer je bepaalde gebieden om door de dweilrobot schoon te laten maken. Heb je een redelijk vol interieur? Kies dan voor een dweilrobot die werkt met camera’s, zodat de robot aan de hand van de camera’s in kaart brengt waar obstakels zijn om te ontwijken.

De schoonmaakroute van de robot

Voor dweilrobots zijn er twee verschillende schoonmaakroutes: de systematische en de willekeurige. Deze routes zeggen dus iets over de manier waarop de dweilrobot de vloer schoonmaakt. Wanneer je een dweilrobot met willekeurige schoonmaakroute hebt, is de kans groter dat de robot plekken overslaat en over bepaalde plekken juist vaker heengaat. Bij een systematische schoonmaakroute is de kans veel kleiner dat ‘ie bepaalde stukken overslaat of dubbel doet. Hierdoor gaat een robotdweil met systematische route veel efficiënter aan de slag dan eentje met willekeurige route.

Bediening van een dweilrobot

Dweilrobots bedien je met een afstandsbediening of een app. Met de app plan je eenvoudig in wanneer de robot aan de slag moet met dweilen. Je hoeft dus niet thuis te blijven om de robot aan te zetten, hij gaat automatisch aan op de geplande tijd. Ook stel je via de app zones in waar de dweilrobot z’n werk moet doen. En je houdt er eenvoudig de schoonmaakprestaties mee in de gaten.  Wil je ook nog in de gaten houden of de dweilrobot wel doet wat je hebt ingesteld? Kies dan voor een robot met livestream.

Zolang houdt een dweilrobot een schoonmaaksessie vol

Goede dweilrobots kunnen tot wel 90 minuten meegaan. De oplaadbare batterij laad je daarna op door de dweilrobot in het laadstation te zetten. Voor grote huizen is het aan te raden om een dweilrobot te kiezen die zelf terugkeert naar het laadstation. Hierdoor laadt de dweilrobot zichzelf op tijdens een schoonmaaksessie en gaat daarna weer automatisch verder met dweilen. De robot gaat dan dus terug naar de plek waar hij was gebleven, om de klus af te maken.

Het geluidsniveau van de robotdweil

Hoe lager het aantal dB (decibel) de robotdweil produceert, hoe stiller de robot werkt. De gemiddelde dweilrobots produceren zo’n 60 tot 70 dB. Dit is te vergelijken met het geluid van een vaat- of wasmachine. Er zijn ook stillere robots te koop, van zo’n 35 dB. Deze stillere dweilrobots zijn ideaal wanneer je de robot ’s nachts z’n werkt laat doen, of wanneer je kleine kinderen hebt die tijdens hun dutje snel wakker worden van geluiden.  

©Юрий Куделко

Het verschil met een robotstofzuiger met dweilfunctie

Een dweilrobot is specifiek ontwikkeld voor het dweilen van de vloer. Daarom zal een dweilrobot dit klusje beter klaren dan een robotstofzuiger met dweilfunctie. Een robotstofzuiger met dweilfunctie is vaak uitgevoerd met een HEPA-filter, wat dweilrobots met stofzuigerfunctie niet altijd hebben. Meestal moet je van de robotstofzuiger de stoftank omwisselen met een watertank, zodat de robot kan dweilen. Een extra handeling die je dus moet uitvoeren. Voor beide robots geldt: ze zijn geen volledige vervanging van een stofzuiger of dweil, maar een hele handige aanvulling.

 Benieuwd naar het aanbod aan dweilrobots? Check Bol.com voor de laatste modellen!

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een gloednieuwe smartphone van Samsung? Deze toestellen zijn vers van de pers!

Samsung Galaxy S25

Samsung fabriceert zijn recent verschenen Galaxy S25 in meer dan twintig uitvoeringen. Op dit moment is het basismodel met 128 GB lokale opslag in de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw breed verkrijgbaar. Wil je een toestel met meer opslagruimte, dan kun je een exemplaar met 256 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) of 512 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) opslag overwegen. De Galaxy S25 is naar huidige maatstaven een compacte smartphone met een amoledscherm van 6,2 inch. Pluspunten zijn de behoorlijke resolutie van 2340 × 1080 pixels en hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Animaties en videobeelden verschijnen dus vloeiend in beeld.

Als alternatief voor Samsungs eigen processor gebruikt het Koreaanse merk voor de Galaxy S25-serie ditmaal een exemplaar van Qualcomm. Een goede keuze, want de Snapdragon 8 Elite is pijlsnel. Acht rekenkernen zijn afgeregeld op een maximale kloksnelheid van 4,47 GHz. Daarnaast heeft het toestel 12 GB RAM. Zoveel werkgeheugen is geen overbodige luxe, want je hebt toegang tot verschillende veeleisende AI-functies. De achterzijde heeft drie kwalitatieve camera's. Dankzij 3× optische zoom haal je objecten zonder pixelverlies dichterbij. Verder kun je zéér scherpe 8K-video's maken. Neem de Galaxy S25 gerust overal mee naartoe, want de aluminium behuizing is volledig water- en stofdicht.

Samsung Galaxy S25+

Onder de naam Galaxy S25+ brengt Samsung zijn nieuwe paradepaardje ook in een groter formaat op de markt. Het 6,7inch-amoledscherm telt 3120 × 1440 pixels. Deze hoge resolutie resulteert in een indrukwekkende pixeldichtheid van 513 ppi. Vergeleken met de eerder besproken Galaxy S25 (416 ppi)  scheelt dat aanzienlijk. Kijk dus naar haarscherpe Netflix-streams en YouTube-filmpjes. Door het nogal platte ontwerp valt het gewicht van 190 gram voor een smartphone van dit formaat erg mee. De behuizing voldoet aan de IP68-norm, waardoor het toestel bestand is tegen water en stof.

De processor, het werkgeheugen en de camera's zijn gelijk aan die van de Galaxy S25. Wel is er een ruimere accu met een capaciteit van 4900 mAh ingebouwd. Volgens het Koreaanse merk kun je daarmee tot dertig uur achtereen video's afspelen. Het basismodel van de plus-editie bevat met 256 GB bovendien meer opslag. Kies tussen de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw. Verder is de Galaxy S25+ ook met 512 GB opslagruimte (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) te koop. Meer weten? Lees dan onze Galaxy S25 Plus-review.

Samsung Galaxy S25 Ultra

Kan het jou niet groot genoeg? De Galaxy S25 Ultra is het recentste vlaggenschip van Samsung. Dankzij het riante 6,9inch-amoledscherm van 3120 × 1440 pixels heb je min of meer een minitablet in handen. De fabrikant levert dan ook een stylus mee. Daarmee maak je (aan)tekeningen en voer je nauwkeurige fotocorrecties uit. Ondanks het ruime formaat is de Galaxy S25 Ultra nogal licht. Dit apparaat van 218 gram kun je dan ook langdurig vasthouden. De accu heeft een respectabele capaciteit van 5000 mAh. Volgens de specificaties kun je daarmee tot 31 uur achtereen video's afspelen.

Aan rekenkracht geen gebrek! Net als de andere S25-modellen is de rappe Qualcomm Snapdragon 8 Elite verantwoordelijk voor de prestaties. Dat gecombineerd met 12 GB werkgeheugen zorgt ervoor dat je soepel complexe AI-taken uitvoert en veeleisende 3D-games speelt. Een verschil met de eerder besproken S25-toestellen is dat de camera van het Ultra-model 5× optische zoom ondersteunt. Je kunt dus zonder kwaliteitsverlies een eindje inzoomen. Het recente besturingssysteem Android 15 is voorgeïnstalleerd op een opslagdrager van 256 GB. Kies tussen een zwarte, grijze, zilverkleurige en blauwe uitvoering. Tegen een meerprijs is de Galaxy S25 Ultra ook met 512 GB (zwart/grijs/zilver/blauw) en zelfs 1 TB (zwart/grijs/zilver/blauw) verkrijgbaar. In onze Galaxy S25 Ultra-review lees je meer over dit model.

Samsung Galaxy S24 FE

Zoek je een betaalbare smartphone met een groot scherm en goede prestaties? Dan is de Samsung Galaxy S24 FE een uitstekende keuze. Samsungs eigen Exynos 2400e-processor vormt het hart van dit toestel. De genoemde chipset heeft maar liefst tien rekenkernen, waarbij de rapste core is geklokt op een snelheid van 3,1 GHz. Dankzij 8 GB werkgeheugen gebruik je probleemloos meerdere zware apps tegelijk. Bovendien kun je met dit toestel ook prima gamen. Een ander pluspunt is de lange updateondersteuning tot 31 oktober 2031.

De Galaxy S24 FE heeft een ruim amoledscherm van 6,7 inch. Met een resolutie van 2340 × 1080 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 hertz zijn de beeldprestaties dik in orde. De hoofdcamera ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Bovendien kun je tot 3× optisch inzoomen en in 8K-kwaliteit filmen. De goedkoopste uitvoering van de Galaxy S24 FE bevat 128 GB interne opslag. Kies tussen de kleuren zwart, blauw, groen en geel. Als je meer gegevens wilt opslaan, koop je een exemplaar met 256 GB opslagruimte (zwart/blauw/groen/geel). Lees voor meer informatie deze positieve review op ID.nl.

Samsung Galaxy A16 5G

De Samsung Galaxy A16 5G is goedkoop én heeft ook nog eens een lange verwachte levensduur. Het Koreaanse elektronicaconcern biedt namelijk tot 31 oktober 2030 updateondersteuning. Dit toestel is geschikt voor mensen die hun smartphone voornamelijk voor basistaken gebruiken, zoals appen, internetbankieren, fotograferen en eenvoudige spelletjes spelen. Het toestel bevat 128 GB interne opslag en 4 GB werkgeheugen. Je kiest tussen een donkerblauwe, lichtgrijze en groene versie. Als je meer gegevens wilt opslaan, prik je een eigen microSD-kaart van maximaal 1,5 TB in de behuizing.

Gunstig is het grote 6,7inch-amoledscherm van 2340 × 1080 pixels. Dat is ruim genoeg om onderweg bijvoorbeeld sportwedstrijden of tv-programma's te volgen. Voor fotografiedoeleinden heeft de Galaxy A16 5G in totaal vier camera's. De hoofdlens ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Je kunt alles dus haarfijn vastleggen! Het hier besproken model kan overweg met snelle 5G-netwerken. Heb jij genoeg aan 4G? In dat geval is de lager geprijsde Samsung Galaxy A16 4G een interessante kandidaat. Kies tussen de kleuren zwartgrijs en groen.