Wat is een dweilrobot en wat is het verschil met een robotstofzuiger?
Je raadt het al: een dweilrobot dweilt de vloer. Dat gebeurt automatisch nadat je hem hebt geprogrammeerd of aangezet met een app, afstandsbediening of met je stem. Er zijn verschillende dweilrobots en robotstofzuigers met dweilfunctie te vinden. Wat doet een dweilrobot precies en wat is het verschil met een robotstofzuiger met dweilfunctie?
Dweilrobots zijn uitgevoerd met borstels waarmee ze de vloer boenen. Sommige dweilrobots maken gebruik van twee watertanks, zodat ze met de ene watertank de borstels reinigen en met de andere tank het vuile water afvoeren. Hierdoor hoeven ze tussendoor niet naar het laadstation om de borstels schoon te maken. De meest luxe dweilrobots drogen aan het eind van de sessie de borstels, zodat je geen last krijgt van muffe geurtjes of bacteriën. En hele effectieve dweilrobots hebben ook nog eens een systeem waarmee de borstels met een neerwaartse druk de vloer poetsen. Hierdoor verwijdert de robot echt alle vlekken van de vloer.
De soorten vloeren die de robot dweilt
Voor het schoonmaken van een vinyl- of tegelvloer kun je elk willekeurige dweilrobot inzetten. Een houten vloer vraagt om een dweilrobot die geschikt is voor het schoonmaken van hout. En voor een vloer met veel tapijten en obstakels is een dweilrobot met obstakelsensor, camera’s of mapping- functie erg handig. Van de fabrikant van de robotdweil krijg je meestal bij aanschaf ook een sample van schoonmaakmiddel. Dit meng je met de juiste hoeveelheden water in het schone waterreservoir. Het is aan te raden om dit middel te gebruiken, omdat agressieve reinigingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat delen van de dweilrobot kapot gaan.
De navigatie van de dweilrobot
Een dweilrobot navigeert door het huis. Dit kan willekeurig zijn. Dan rijdt de robot rond tot hij ergens tegenaan stoot, zoals een muur. Handiger is een dweilrobot met plafondherkenning. Deze filmt het hele plafond, zodat hij de grootte en de vorm van de kamer weet. Robots die dweilen met de hulp van een laser brengen de ruimte in kaart met een onzichtbare laser. Hierdoor werkt de robotdweil georganiseerd in rechte lijnen door de ruimte, zonder een stukje te missen. En de robots met een gyroscoop of accelerometer meten met sensoren de afstand van meubels en speelgoed om zich heen.
Moet de robotdweil meerdere etages schoonmaken? Dan zijn afgrondsensoren geen overbodige luxe. Hiermee voorkom je namelijk dat de robot van de trap af valt. Met de mapping-functie selecteer je bepaalde gebieden om door de dweilrobot schoon te laten maken. Heb je een redelijk vol interieur? Kies dan voor een dweilrobot die werkt met camera’s, zodat de robot aan de hand van de camera’s in kaart brengt waar obstakels zijn om te ontwijken.
De schoonmaakroute van de robot
Voor dweilrobots zijn er twee verschillende schoonmaakroutes: de systematische en de willekeurige. Deze routes zeggen dus iets over de manier waarop de dweilrobot de vloer schoonmaakt. Wanneer je een dweilrobot met willekeurige schoonmaakroute hebt, is de kans groter dat de robot plekken overslaat en over bepaalde plekken juist vaker heengaat. Bij een systematische schoonmaakroute is de kans veel kleiner dat ‘ie bepaalde stukken overslaat of dubbel doet. Hierdoor gaat een robotdweil met systematische route veel efficiënter aan de slag dan eentje met willekeurige route.
Bediening van een dweilrobot
Dweilrobots bedien je met een afstandsbediening of een app. Met de app plan je eenvoudig in wanneer de robot aan de slag moet met dweilen. Je hoeft dus niet thuis te blijven om de robot aan te zetten, hij gaat automatisch aan op de geplande tijd. Ook stel je via de app zones in waar de dweilrobot z’n werk moet doen. En je houdt er eenvoudig de schoonmaakprestaties mee in de gaten. Wil je ook nog in de gaten houden of de dweilrobot wel doet wat je hebt ingesteld? Kies dan voor een robot met livestream.
Zolang houdt een dweilrobot een schoonmaaksessie vol
Goede dweilrobots kunnen tot wel 90 minuten meegaan. De oplaadbare batterij laad je daarna op door de dweilrobot in het laadstation te zetten. Voor grote huizen is het aan te raden om een dweilrobot te kiezen die zelf terugkeert naar het laadstation. Hierdoor laadt de dweilrobot zichzelf op tijdens een schoonmaaksessie en gaat daarna weer automatisch verder met dweilen. De robot gaat dan dus terug naar de plek waar hij was gebleven, om de klus af te maken.
Het geluidsniveau van de robotdweil
Hoe lager het aantal dB (decibel) de robotdweil produceert, hoe stiller de robot werkt. De gemiddelde dweilrobots produceren zo’n 60 tot 70 dB. Dit is te vergelijken met het geluid van een vaat- of wasmachine. Er zijn ook stillere robots te koop, van zo’n 35 dB. Deze stillere dweilrobots zijn ideaal wanneer je de robot ’s nachts z’n werkt laat doen, of wanneer je kleine kinderen hebt die tijdens hun dutje snel wakker worden van geluiden.
©Юрий Куделко
Het verschil met een robotstofzuiger met dweilfunctie
Een dweilrobot is specifiek ontwikkeld voor het dweilen van de vloer. Daarom zal een dweilrobot dit klusje beter klaren dan een robotstofzuiger met dweilfunctie. Een robotstofzuiger met dweilfunctie is vaak uitgevoerd met een HEPA-filter, wat dweilrobots met stofzuigerfunctie niet altijd hebben. Meestal moet je van de robotstofzuiger de stoftank omwisselen met een watertank, zodat de robot kan dweilen. Een extra handeling die je dus moet uitvoeren. Voor beide robots geldt: ze zijn geen volledige vervanging van een stofzuiger of dweil, maar een hele handige aanvulling.
Benieuwd naar het aanbod aan dweilrobots? Check Bol.com voor de laatste modellen!