Koelkast schoonmaken: tips & trucs

© PXimport

Koelkast schoonmaken: tips & trucs

Geplaatst: 11 januari 2019 - 12:13

Aangepast: 15 september 2022 - 11:27

Randolf Bouwma

Voor een goede hygiëne moet je zo nu en dan je koelkast schoonmaken. Je zou denken dat bacteriën op een koude plek als de koelkast geen kans maken om te overleven, maar niets is minder waar. De groentela bevat gemiddeld zo’n 8.000 bacteriën per vierkante centimeter. Dat is dit 750 keer meer dan de vastgestelde veilige hoeveelheid.

De kou van de koelkast remt de vorming van bacteriën namelijk alleen maar als deze regelmatig wordt schoongemaakt. Als dat niet regelmatig gebeurt, krijgen de bacteriën alsnog de kans om zich vrijuit te vermenigvuldigen. Ook als er ergens op een product in je koelkast schimmel zit, moet je de koelkast reinigen.

De sporen die schimmels vormen kunnen via de lucht worden overgebracht. Dus als er op één tomaat schimmelsporen zitten, zitten ze ook op alle onafgedekte producten. Een stinkende koelkast schoonmaken is ook altijd een goed idee, aangezien stank duidt op bacteriën. Lees hier meer over het schoonmaken van je koelkast.

Waarom de koelkast schoonmaken?

Het is nuttig om de koelkast maandelijks schoon te maken, om te voorkomen dat je ziek wordt door schimmelsporen of bacteriën. Andere reden voor een poetsbeurt zijn een stinkende koelkast, ijsafzetting, water in de koelkast en zwarte schimmel op de wanden of rubbers.

Stank koelkast

Je koelkast kan gaan stinken als er bacteriën groeien, maar bijvoorbeeld ook als er sterk ruikende producten als Franse kaas of wild in hebben gelegen. Je kunt stank in de koelkast voorkomen door sterk ruikende producten in een luchtdicht afsluitbare opbergdoos te bewaren. De bacteriegroei kun je tegengaan door de koelkasttemperatuur op maximaal vier graden te zetten en de koelkast maandelijks schoon te maken. Zet het in je agenda, dan kun je het niet vergeten.

Water en condens in koelkast

Heb je last van water onder in de koelkast? Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met een gebrekkige afvoer van de condens. Condens ontstaat tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden en je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door de temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens. 

In de achterwand van de koelkast zit een gaatje voor condensafvoer. Als die koelkast-waterafvoer verstopt is, kan het water niet afgevoerd worden. Daarbij is een verstopt afvoergaatje een ideale plek voor de groei van schimmels. Zorg dus dat het condenswater makkelijk kan weglopen! Zelfs ijs in de koelkast is vrij normaal: dit is aangevroren condens. Alleen wanneer er heel veel ijs in de koelkast, zit betekent dit dat er iets defect is.

Waarmee maak je de koelkast schoon?

Veel mensen denken: koelkast schoonmaken, waarmee dan? Gelukkig zijn er veel mogelijkheden. Je kunt de koelkast schoonmaken met verschillende schoonmaakmiddelen, van allesreiniger tot schoonmaakazijn. Het best kun je een sopje maken van schoonmaaksoda. Het voordeel van schoonmaaksoda is dat het niet alleen reinigt en desinfecteert, maar ook nare geurtjes verwijdert. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle koelkasten op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Hoe kan ik de koelkast schoonmaken?

Om schoon te kunnen maken, moet je eerst de koelkast leegmaken. Bewaar tijdens het schoonmaken de bederfelijke spullen zoals melk, boter en vleeswaar zolang in een koeltas of een koelbox met vrieselementen. In de winter kun je ze natuurlijk ook tijdelijk buiten zetten.

Haal alle losse onderdelen, zoals flessenhouder, eierrekje en groentela, los en was ze in de spoelbak met afwasmiddel en heet water. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een microvezeldoekje en een sopje van soda.

Media has no description

© PXimport

Opvangbak koelkast losmaken

Vaak zit er achterin een lekbak voor condens die je kunt losmaken en leeggooien. Maak deze ook schoon met wat afwasmiddel en heet water. Vergeet het afvoergaatje in de achterwand niet schoon te maken. Je kunt hiervoor een wattenstaafje gebruiken. Ook kun je met een wattenstaafje tussen de plooien van de rubbers van de koelkast poetsen. Zit het vuil er diep in, gebruik dan – voorzichtig – een satéprikker. Smeer wat talkpoeder op de rubbers, dan blijven ze zacht. Pak de stofzuiger of kruimeldief en maak daarmee de achterkant van de koelkast stofvrij.

Opnieuw indelen

Om te voorkomen dat je volgende week al niet meer weet wat je in je koelkast hebt staan, is het handig om alles een vaste plek te geven. Bewaar voedingswaren die bij elkaar horen het liefst bij elkaar in de buurt, zoals ketchup bij de mayonaise en mosterd, zure uitjes bij de augurken en jam bij marmelade. Prop kliekjes liever niet tussen de rest van de boodschappen: de kans is groot dat ze achter de kaas en eieren verdwijnen en je ze pas weer terugziet als er groene pluizen op groeien.

Als je een plank in je koelkast aanwijst voor kliekjes en aangebroken pakjes, vergeet ze niet zo snel. Bewaar kliekjes in een goed afsluitbare plastic doos en plak er een etiket met datum op. Jij kan wel weten wanneer je iets in de koelkast gezet, maar de rest van de familie moet er maar naar raden!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten