ID.nl logo
Energie besparen? Dít is het moment om je vriezer te ontdooien!
Huis

Energie besparen? Dít is het moment om je vriezer te ontdooien!

Het vriest en het blijft nog wel even koud de komende tijd. En geloof het of niet, maar dat is meteen een mooi moment om de diepvries te ontdooien en eens goed schoon te maken – al is het maar omdat je de inhoud van de vriezer nu even buiten kunt zetten zonder dat alles meteen ontdooit. Maar er zijn natuurlijk meer redenen waarom je dit klusje het best deze week nog op je to-dolijstje mag zetten...

Dit artikel in het kort:

  • Met het ontdooien en schoonmaken van je vriezer bespaar je flink op je energiekosten

  • Waarom de koude dagen ideaal zijn om de vriezer schoon te maken

  • Moet je een low-frost of no-frost vriezer ook ontdooien en schoonmaken?

  • Een stappenplan om je vriezer efficiënt schoon te maken

  • Ook interessant: Bespaar op het energieverbruik van je koelkast

Bespaar tot 20 procent op je energiekosten

Eén blik in je vriezer volstaat: het is tijd om de boel te ontdooien en eens flink schoon te maken. Rondom het koelelement en tegen de wanden heeft zich een dikke laag ijs gevormd. Hoewel je dit klusje liever niet doordeweeks doet, is het verstandig om het nú aan te pakken. Wist je dat je vriezer bij een ijslaag van 2 millimeter al 10 procent meer stroom verbruikt? En bij elke centimeter ijs loopt dat op tot 20 procent extra!

Toe aan een nieuwe koel-vriescombinatie?

Hier vind je de nieuwste modellen op een rij!

Een ijslaag in de vriezer lijkt misschien te isoleren, maar het tegendeel is waar. De koelelementen raken door de ijsvorming geïsoleerd en kunnen hun warmte daardoor minder goed kwijt. Ze werken het best als er direct contact is met de luchtcirculatie. Of de leidingen nu ingeschuimd zitten of achter een wand, met een ijslaag erop moet de vriezer simpelweg harder werken om te koelen. Het ijs vormt een isolerende laag, waardoor het apparaat minder efficiënt koelt.

Het perfecte moment voor de schoonmaak

Het is niet verstandig om je vriezer schoon te maken terwijl hij nog aan staat. Door de extreem lage temperaturen zal je reinigingsvloeistof bevriezen. Daarnaast is het handmatig verwijderen van ijs riskant, want je kunt het koelsysteem beschadigen en krijgt toch niet al het ijs weg. Het is aan te raden de vriezer uit te zetten, leeg te maken en gewoon geduldig te zijn.

De winter is een uitstekende tijd voor deze klus, aangezien je de inhoud van de vriezer dankzij de lage buitentemperaturen tijdelijk buiten kunt bewaren. Zorg er wel voor dat je de levensmiddelen goed afdekt om te voorkomen dat vogels of andere dieren ermee vandoor gaan, zeker je kostbare stoofvlees, hapjes of groenten.

Tip: Is er gedurende de zomermaanden een ijslaag in de vriezer ontstaan? Maak dan eerst alle producten op die in de vriezer liggen. Zodra de vriezer leeg is, kun je 'm ontdooien en schoonmaken. Of vraag of je tijdelijk gebruik mag maken van de vriezer van de buren, zodat je je eigen vriezer kunt schoonmaken. Lees ook: Hoelang kun je eten in de vriezer bewaren?

Stappenplan vriezer schoonmaken

Oké, we hebben inmiddels genoeg redenen opgenoemd om tijdens de koude winterdagen aan de slag te gaan met je vriezer. Maar hoe doe je dat zo efficiënt mogelijk?

Stap 1: Schakel je vriezer uit door middel van de aan-uitknop of trek de stekker uit het stopcontact.

Stap 2: Haal nu alle etenswaren uit de vriezer, stop die in (koel)tassen zodat het schoon blijft (en minder aantrekkelijk voor dieren) en zet het op een koude plek buiten.

Stap 3: Bereid je voor op het dooiwater dat vrijkomt. Leg een lekbak of een paar grote handdoeken onder de vriezer. Soms heeft de vriezer een uitlooppijpje of een slangetje waar het water doorheen loopt.

Stap 4: Wacht tot al het ijs gesmolten is. Dat kun je versnellen door een pannetje heet water in de vriezer te zetten, met een plantenspuit heet water op het ijs te spuiten of een speciale ontdooispray te gebruiken.

Stap 5: Maak de vriezer schoon. Gebruik warm water, een doek die vochtig mag worden en baking soda. Baking soda ontsmet, heeft een ontvettende werking en laat bovendien geen geurtjes achter. Of gebruik schoonmaaksoda.

Stap 6: Nu je de vriezer schoon hebt gemaakt, moet je 'm ook goed droog maken, anders ontstaat er in no-time weer een ijslaag zodra je de vriezer weer aanzet. Gebruik hiervoor een absorberende theedoek en laat de vriezer daarna nog een paar minuten drogen aan de lucht.

Stap 7: Schakel de vriezer weer in. Nu moet je wachten tot de temperatuur in de vriezer weer is gedaald voordat je 'm kunt inruimen. In elk geval tot het moment dat de vriezer weer onder het vriespunt is.

Stap 8: Ruim je vriezer in. Kijk meteen hoe je de vriezer wil inruimen, zodat je makkelijk bij de spullen kunt. Check of alles nog wel goed is en hoelang je het nog kunt bewaren. Neem de producten eerst af met een schoonmaakdoek en droge doek, zodat het weer schoon en droog de vriezer in gaat.

Ook interessant: Dit is trouwens de beste temperatuur voor je vriezer

Moet je een low-frost of no-frost vriezer ook ontdooien en schoonmaken? Hoewel een low-frost of no-frost vriezer zorgt voor minder ijsvorming, is het toch verstandig om hem af en toe schoon te maken. Zo blijft je vriezer in elk geval hygiënisch. Laat 'm daarom minimaal één keer in het jaar ontdooien en maak 'm dan meteen goed schoon!