Zo plaats je jezelf voor elke achtergrond

© PXimport

Zo plaats je jezelf voor elke achtergrond

Software

Geplaatst: 4 augustus 2021 - 04:42

Aangepast: 14 december 2022 - 10:20

Kees Krick

Een persoon, dier of voorwerp netjes uit een foto snijden, is een lastige klus. Zelfs als je de beste fotobewerker in huis haalt, blijft het een hoop gedoe. Je moet goed weten hoe je dat aanpakt. Maar wat ook kan, is dit monnikenwerk uitbesteden aan een onlinedienst die hierin is gespecialiseerd en automatisch werkt.

Heb je een foto waarop jij, een vriend(in) of een familielid leuk in beeld staat, maar ben je niet tevreden over wat er op de achtergrond is te zien? Of wil je een mooie foto waarop alleen een (huis)dier of voorwerp staat? Dan kun je overwegen om dure software te kopen en je te verdiepen in geavanceerde fotobewerkingstechnieken. Maar dan nog is het een rotklus om de voorgrond nauwkeurig uit een foto te lichten, zonder dat er spoortjes van de achtergrond achterblijven. Gelukkig is er nu een website die dit allemaal automatisch voor je regelt. Zonder enige voorkennis, zonder software te kopen én zonder enige inspanning. En de resultaten? Die zien er verbluffend goed uit! Hoe pak je dit aan?

Remove background

Je zoekt naar een leuke foto met een persoon, dier of voorwerp en bezoekt de website www.remove.bg. Daar klik je op Upload Image (of sleept de foto ernaartoe) en zodra de upload is afgerond begint het zware werk. Nou ja, voor de slimme software dan, want zelf leun je lekker achterover. Een paar seconden maar, want dan is het eindresultaat al op je scherm te bewonderen. Vraag ons niet hoe het kan, maar jij, iemand anders, je huisdier of een voorwerp is binnen luttele seconden keurig netjes uitgesneden en er is geen spoortje meer te bekennen van de omgeving. Hoe leuk is dat! Om te zien hoe goed het gelukt is, wissel je links boven de voorbeeldweergave tussen Original en Removed Background.

Daarna haal je met een klik op Download het resultaat op lage resolutie binnen, of je klikt op Download HD voor een beeld op hoge resolutie. Natuurlijk heeft de tweede optie onze voorkeur, maar helaas kun je dat maar één keer doen. Niet dat je hetzelfde trucje niet bij nog meer foto’s mag uithalen, maar dan is het alleen niet meer gratis. Gelukkig is de prijs dan nog steeds goed te overzien. Zeker als je een stapeltje foto’s onder handen wilt nemen (zie kader ‘Op maat gesneden’). Download je foto’s wel altijd binnen een uur, want zolang blijven ze beschikbaar op de website.

© PXimport

Op maat gesneden

© PXimport

Nieuwe achtergrond

Je kunt nog veel meer doen met je uitgesneden foto, dus klik ook weer niet te snel op de downloadknop. Klik maar eens in de rechterbovenhoek van de uitgesneden foto op Edit en daarna op Preview of High-Res, al naar gelang welke versie (resolutie) je wilt hebben.

Via tabblad Background kun je nu een leuke nieuwe achtergrond toevoegen. Dus in plaats van in een saaie woonkamer of kantoorruimte, sta je dan ineens midden in een prachtig landschap, op een tropisch eiland of zie je de skyline van een wereldstad achter je. Onder het kopje Photo kies je zo’n leuke achtergrond uit. Je ziet de uitgesneden persoon (dier of voorwerp) samen met elke achtergrond als miniatuur, dus dat maakt het kiezen lekker makkelijk. Klik gerust op een paar veelbelovende achtergronden om ze in het groot te bewonderen.

Sommige achtergronden zijn nogal kleurrijk en een beetje druk. Dat eist al snel alle aandacht op. Dat los je op door terug naar boven te bladeren en bij het onderdeel Blur (boven de onderdelen Photo en Color) de achtergrond in een bepaalde mate te vervagen. Hierdoor verleg je de aandacht weer naar de persoon, het dier of voorwerp op de voorgrond. Heb je geen achtergrondje uitgekozen? Dan vervaag je via Blur de omgeving uit jouw originele foto. Hiermee krijg je ongeveer hetzelfde effect als met de zogeheten portretstand van moderne smartphones, waarbij de achtergrond softwarematig wordt vervaagd.

© PXimport

Kleurtje of eigen foto

In plaats van een andere achtergrond in je foto plaatsen of de originele te vervagen, kun je ook voor een egaal gekleurde achtergrond gaan via tabblad Color. Behalve de standaardkleuren die je meteen kunt aanklikken, mag je een volledig eigen kleur instellen via het eerste vakje waarin je een matrix van zestien kleurtjes ziet.

Heb je zelf een foto met de ideale achtergrond op je computer staan? Nou, dan gebruik je die toch, in plaats van de standaardachtergrondjes van de website! Links bovenin bij de achtergronden klik je in dat geval op Select Photo om jouw eigen achtergrondfoto te uploaden. Met een foto van een mooi landschap of een toeristische hotspot, maak jij vanaf nu de prachtigste ansichtkaarten. Of fotografeer iets in kerstsfeer en maak je eigen kerstkaarten. Of draai een fraaie uitnodiging voor zoiets als een verjaardag, feestje of jubileum in elkaar (zodra dat straks allemaal weer mogelijk is).

© PXimport

Templates

© PXimport

Bijpunten

Hoewel de website wonderbaarlijk goed is in foto’s uitsnijden, lukt het soms niet voor de volle honderd procent. In een brillenglas zie je dan bijvoorbeeld nog wat restjes achtergrond. Mocht dit gebeuren, dan schakel je op de Edit-pagina van tabblad Background over naar tabblad Erase / Restore. Zie je nog ergens restjes van de achtergrond uit de originele foto? Dan klik je op Erase, stelt een penseelgrootte in via Brush Size en klikt op het storende plekje of schildert er overheen.

Andersom kan het zijn dat een stukje van het onderwerp is aangezien voor de omgeving en er dus een hap uit een persoon, dier of voorwerp is gehaald. In dat geval klik je op Restore en tover je het missende puzzelstukje alsnog tevoorschijn met je muis. Het is wel een vrij basale manier van bijwerken, waardoor ingewikkelde correcties vrij lastig zijn om uit te voeren. Daar is een fotobewerker, zoals Photoshop, dan weer geschikter voor.

Gaat de reparatie niet helemaal naar wens, dan kun je jouw wijzigingen weer ongedaan maken met de cirkelvormige pijtjes rechtsboven de voorbeeldweergave, waarna je een nieuwe poging kunt wagen. Om te zien of het automatisch uitsnijden perfect is verlopen, scan je nauwgezet de contouren van de beelduitsnede. Dat lukt nog beter als je de zoomknopjes boven de voorbeeldweergave gebruikt. Let erop dat je een foto die je zelf bijwerkt meteen downloadt, al dan niet voorzien van een nieuwe achtergrond of achtergrondkleur. Want een zelf bijgewerkte foto ben je meteen weer kwijt, zodra je terugkeert naar de uploadpagina. Daar zie je helaas weer de automatisch uitgesneden versie. Het beste kun je dan ook eerst enkele varianten bewaren door een paar keer van achtergrond of kleur te wisselen, voordat je bewerkingspagina verlaat.

© PXimport

Lokaal afhandelen

Behalve foto’s via de website uitsnijden en ze eventueel van een nieuwe achtergrond voorzien, kun je via Tools & API in de menubalk een gratis programma downloaden (Windows, Mac en Linux) waarmee je lokaal aan de slag kunt. De verwerking gebeurt dan nog steeds online, maar je kunt wel op je gemak lokaal je foto’s toevoegen en ze zelfs allemaal tegelijk in één grote batch automatisch laten uitsnijden. Dat is ideaal als je grote hoeveelheden foto’s onderhanden wilt nemen. Om het programma te gebruiken moet je wel even een account aanmaken. Dat kan via de website met de knop Login / Sign up, of zodra je het programma voor de eerste keer gebruikt.

Je wijst een of meerdere foto’s aan, geeft onder de fotolijst bij Change to aan of je een transparante achtergrond wilt hebben, een gekleurde of dat je van een van de vele templates wilt gebruikmaken (zie het kader ‘Templates’). Verder geef je bij Output size aan of je een gratis preview of de volledige resolutie wilt hebben.

Bij Output Folder, waar de resultaten moeten worden opgeslagen, klik je rechtsonder op Start. Bewerk jij jouw foto’s doorgaans met Photoshop, zet dan eerst een vinkje bij Photoshop file voordat je op de startknop drukt. Want dan worden er aanvullend psd-bestanden opgeslagen waarin lagen en maskers zitten. Daarmee kun je de uitsnede ook zelf nog bijwerken. Zelfs met de gratis previews kan dit! Dit is vooral handig als het automatisch bijsnijden niet helemaal naar wens is verlopen. Tot slot is op de website nog een plug-in beschikbaar onder Tools & API, waarmee je foto’s rechtstreeks vanuit het programma Photoshop kunt uitsnijden en het resultaat ook weer aanpasbaar is.

© PXimport

Achtergrond uit video

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000