ID.nl logo
Zo plaats je jezelf voor elke achtergrond
© PXimport
Huis

Zo plaats je jezelf voor elke achtergrond

Een persoon, dier of voorwerp netjes uit een foto snijden, is een lastige klus. Zelfs als je de beste fotobewerker in huis haalt, blijft het een hoop gedoe. Je moet goed weten hoe je dat aanpakt. Maar wat ook kan, is dit monnikenwerk uitbesteden aan een onlinedienst die hierin is gespecialiseerd en automatisch werkt.

Heb je een foto waarop jij, een vriend(in) of een familielid leuk in beeld staat, maar ben je niet tevreden over wat er op de achtergrond is te zien? Of wil je een mooie foto waarop alleen een (huis)dier of voorwerp staat? Dan kun je overwegen om dure software te kopen en je te verdiepen in geavanceerde fotobewerkingstechnieken. Maar dan nog is het een rotklus om de voorgrond nauwkeurig uit een foto te lichten, zonder dat er spoortjes van de achtergrond achterblijven. Gelukkig is er nu een website die dit allemaal automatisch voor je regelt. Zonder enige voorkennis, zonder software te kopen én zonder enige inspanning. En de resultaten? Die zien er verbluffend goed uit! Hoe pak je dit aan?

Remove background

Je zoekt naar een leuke foto met een persoon, dier of voorwerp en bezoekt de website www.remove.bg. Daar klik je op Upload Image (of sleept de foto ernaartoe) en zodra de upload is afgerond begint het zware werk. Nou ja, voor de slimme software dan, want zelf leun je lekker achterover. Een paar seconden maar, want dan is het eindresultaat al op je scherm te bewonderen. Vraag ons niet hoe het kan, maar jij, iemand anders, je huisdier of een voorwerp is binnen luttele seconden keurig netjes uitgesneden en er is geen spoortje meer te bekennen van de omgeving. Hoe leuk is dat! Om te zien hoe goed het gelukt is, wissel je links boven de voorbeeldweergave tussen Original en Removed Background.

Daarna haal je met een klik op Download het resultaat op lage resolutie binnen, of je klikt op Download HD voor een beeld op hoge resolutie. Natuurlijk heeft de tweede optie onze voorkeur, maar helaas kun je dat maar één keer doen. Niet dat je hetzelfde trucje niet bij nog meer foto’s mag uithalen, maar dan is het alleen niet meer gratis. Gelukkig is de prijs dan nog steeds goed te overzien. Zeker als je een stapeltje foto’s onder handen wilt nemen (zie kader ‘Op maat gesneden’). Download je foto’s wel altijd binnen een uur, want zolang blijven ze beschikbaar op de website.

©PXimport

Op maat gesneden

Heb je één foto met een storende achtergrond? Dan heb je geluk, want één uitgesneden foto mag je helemaal gratis downloaden in de hoogste resolutie. Daarna mag je onbeperkt foto’s op lage resolutie downloaden via de website. Dan hebben we het over ongeveer een kwart megapixels (ongeveer 625 × 400 pixels), wat vaak nog wel te doen is voor een profielfotootje. Leuker is het natuurlijk om je foto’s op hoge resolutie uit te snijden. Gelukkig kan dat zonder je spaarvarken kapot te slaan. Eén foto kost namelijk 1,99 euro. Of 0,90 eurocent om tien foto’s uit te snijden. Hoe meer foto’s, hoe goedkoper het wordt. Misschien kun je het samen met iemand doen? Daarnaast, omdat je een tegoed in credits koopt, hoef je niet meteen je foto’s uit te snijden. Voor (zakelijke) grootverbruikers is een abonnement een voordelige keuze. Je leest alles over de kosten bij Pricing in de menubalk van de website.

©PXimport

Nieuwe achtergrond

Je kunt nog veel meer doen met je uitgesneden foto, dus klik ook weer niet te snel op de downloadknop. Klik maar eens in de rechterbovenhoek van de uitgesneden foto op Edit en daarna op Preview of High-Res, al naar gelang welke versie (resolutie) je wilt hebben.

Via tabblad Background kun je nu een leuke nieuwe achtergrond toevoegen. Dus in plaats van in een saaie woonkamer of kantoorruimte, sta je dan ineens midden in een prachtig landschap, op een tropisch eiland of zie je de skyline van een wereldstad achter je. Onder het kopje Photo kies je zo’n leuke achtergrond uit. Je ziet de uitgesneden persoon (dier of voorwerp) samen met elke achtergrond als miniatuur, dus dat maakt het kiezen lekker makkelijk. Klik gerust op een paar veelbelovende achtergronden om ze in het groot te bewonderen.

Sommige achtergronden zijn nogal kleurrijk en een beetje druk. Dat eist al snel alle aandacht op. Dat los je op door terug naar boven te bladeren en bij het onderdeel Blur (boven de onderdelen Photo en Color) de achtergrond in een bepaalde mate te vervagen. Hierdoor verleg je de aandacht weer naar de persoon, het dier of voorwerp op de voorgrond. Heb je geen achtergrondje uitgekozen? Dan vervaag je via Blur de omgeving uit jouw originele foto. Hiermee krijg je ongeveer hetzelfde effect als met de zogeheten portretstand van moderne smartphones, waarbij de achtergrond softwarematig wordt vervaagd.

©PXimport

Kleurtje of eigen foto

In plaats van een andere achtergrond in je foto plaatsen of de originele te vervagen, kun je ook voor een egaal gekleurde achtergrond gaan via tabblad Color. Behalve de standaardkleuren die je meteen kunt aanklikken, mag je een volledig eigen kleur instellen via het eerste vakje waarin je een matrix van zestien kleurtjes ziet.

Heb je zelf een foto met de ideale achtergrond op je computer staan? Nou, dan gebruik je die toch, in plaats van de standaardachtergrondjes van de website! Links bovenin bij de achtergronden klik je in dat geval op Select Photo om jouw eigen achtergrondfoto te uploaden. Met een foto van een mooi landschap of een toeristische hotspot, maak jij vanaf nu de prachtigste ansichtkaarten. Of fotografeer iets in kerstsfeer en maak je eigen kerstkaarten. Of draai een fraaie uitnodiging voor zoiets als een verjaardag, feestje of jubileum in elkaar (zodra dat straks allemaal weer mogelijk is).

©PXimport

Templates

Het zit een beetje verstopt op de website, maar ga je helemaal naar beneden, dan kun je via Tools & API, Design Templates jezelf of iemand anders in een wenskaart plaatsen, professioneel ogende productfoto’s en autofoto’s maken. Je kunt zelfs een oersaaie lucht in een vastgoedfoto vervangen door een schitterende wolkenlucht. Je kies een template, wijst een foto van het juiste type aan, voegt een logo of tekst toe en de rest gaat weer helemaal vanzelf.

©PXimport

Bijpunten

Hoewel de website wonderbaarlijk goed is in foto’s uitsnijden, lukt het soms niet voor de volle honderd procent. In een brillenglas zie je dan bijvoorbeeld nog wat restjes achtergrond. Mocht dit gebeuren, dan schakel je op de Edit-pagina van tabblad Background over naar tabblad Erase / Restore. Zie je nog ergens restjes van de achtergrond uit de originele foto? Dan klik je op Erase, stelt een penseelgrootte in via Brush Size en klikt op het storende plekje of schildert er overheen.

Andersom kan het zijn dat een stukje van het onderwerp is aangezien voor de omgeving en er dus een hap uit een persoon, dier of voorwerp is gehaald. In dat geval klik je op Restore en tover je het missende puzzelstukje alsnog tevoorschijn met je muis. Het is wel een vrij basale manier van bijwerken, waardoor ingewikkelde correcties vrij lastig zijn om uit te voeren. Daar is een fotobewerker, zoals Photoshop, dan weer geschikter voor.

Gaat de reparatie niet helemaal naar wens, dan kun je jouw wijzigingen weer ongedaan maken met de cirkelvormige pijtjes rechtsboven de voorbeeldweergave, waarna je een nieuwe poging kunt wagen. Om te zien of het automatisch uitsnijden perfect is verlopen, scan je nauwgezet de contouren van de beelduitsnede. Dat lukt nog beter als je de zoomknopjes boven de voorbeeldweergave gebruikt. Let erop dat je een foto die je zelf bijwerkt meteen downloadt, al dan niet voorzien van een nieuwe achtergrond of achtergrondkleur. Want een zelf bijgewerkte foto ben je meteen weer kwijt, zodra je terugkeert naar de uploadpagina. Daar zie je helaas weer de automatisch uitgesneden versie. Het beste kun je dan ook eerst enkele varianten bewaren door een paar keer van achtergrond of kleur te wisselen, voordat je bewerkingspagina verlaat.

©PXimport

Lokaal afhandelen

Behalve foto’s via de website uitsnijden en ze eventueel van een nieuwe achtergrond voorzien, kun je via Tools & API in de menubalk een gratis programma downloaden (Windows, Mac en Linux) waarmee je lokaal aan de slag kunt. De verwerking gebeurt dan nog steeds online, maar je kunt wel op je gemak lokaal je foto’s toevoegen en ze zelfs allemaal tegelijk in één grote batch automatisch laten uitsnijden. Dat is ideaal als je grote hoeveelheden foto’s onderhanden wilt nemen. Om het programma te gebruiken moet je wel even een account aanmaken. Dat kan via de website met de knop Login / Sign up, of zodra je het programma voor de eerste keer gebruikt.

Je wijst een of meerdere foto’s aan, geeft onder de fotolijst bij Change to aan of je een transparante achtergrond wilt hebben, een gekleurde of dat je van een van de vele templates wilt gebruikmaken (zie het kader ‘Templates’). Verder geef je bij Output size aan of je een gratis preview of de volledige resolutie wilt hebben.

Bij Output Folder, waar de resultaten moeten worden opgeslagen, klik je rechtsonder op Start. Bewerk jij jouw foto’s doorgaans met Photoshop, zet dan eerst een vinkje bij Photoshop file voordat je op de startknop drukt. Want dan worden er aanvullend psd-bestanden opgeslagen waarin lagen en maskers zitten. Daarmee kun je de uitsnede ook zelf nog bijwerken. Zelfs met de gratis previews kan dit! Dit is vooral handig als het automatisch bijsnijden niet helemaal naar wens is verlopen. Tot slot is op de website nog een plug-in beschikbaar onder Tools & API, waarmee je foto’s rechtstreeks vanuit het programma Photoshop kunt uitsnijden en het resultaat ook weer aanpasbaar is.

©PXimport

Achtergrond uit video

Niet alleen bij foto’s is het een heel karwei om een persoon of object vrijstaand te maken zoals dat heet. Bij video speelt precies hetzelfde en is het zelfs nog een graadje ingewikkelder om dat helemaal zelf te doen. Goed nieuws, want laat er sinds kort een website zijn waarmee je ditzelfde trucje met video’s uithaalt: www.unscreen.com. Je gaat ongeveer hetzelfde te werk als op www.remove.bg. Zo tover je makkelijk en snel een saai (thuis)kantoor of andere omgeving in een keer weg. Of je vervangt het door een mooiere achtergrond uit weer een andere (eigen) video.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇