Achtergronden bij videocalls regel je met OBS Studio

© PXimport

Achtergronden bij videocalls regel je met OBS Studio

Geplaatst: 5 februari 2021 - 09:30

Aangepast: 25 november 2022 - 10:46

Toon van Daele

Het coronavirus heeft een stevige boost gegeven aan online werken. Daarmee houden we tenminste contact met collega’s en ook met familie en vrienden. We zijn massaal aan de videoconferentietools gegaan. Daarvoor moet ons thuiskantoor of huiskamer er natuurlijk wel toonbaar uitzien. Dat is zo geregeld. Met OBS Studio heb je snel een blits stadcentrum of een paradijselijk strand als achtergrond.

Software

Het is waar dat een aantal videoconferentietools zelf een optie heeft om de echte achtergrond door een virtuele versie te vervangen. Daar kleven alleen vaak beperkingen aan. Je kunt bijvoorbeeld niet voor eigen afbeeldingen of video’s kiezen. Het resultaat is ook vaak niet optimaal. De kans is groot dat je achtergrond veel beter oogt met OBS Studio.

Dat kan overigens alleen in combinatie met een glad, egaal en felgekleurd scherm of doek. Maar dat hoeft niet veel meer te zijn dan een laken of een grote badhanddoek, bij voorkeur groen of eventueel blauw, die je achter je opspant. Daarover straks meer.

We beginnen nu eerst met het downloaden van OBS Studio. We kiezen voor de Windows 64-bitvariant, maar je vindt hier ook een 32-bitversie evenals een Linux- en een macOS-editie. De tool is met enkele muisklikken te installeren.

Wacht nog even met het opstarten, omdat je ook een plug-in nodig hebt. Die vind je   hier. Download obs-virtualcam-2.0.5-Windows-installer.exe en installeer het programma. Tijdens de installatie verwijs je naar de installatiemap van OBS Studio (standaard is dat C:\Program Files\obs-studio). Hebje ook nog eens een webcam en microfoon aangesloten, dan ben je echt klaar om aan de slag te gaan.

Alles klaar? Dan mag je OBS Studio opstarten.

© PXimport

Uitvoerresolutie

Start je de tool de eerste keer op dan verschijnt de Automatische configuratieassistent, maar die kunt u, gelet op onze doeleinden gerust wegklikken. Wel moet je de resolutie instellen die optimaal is afgestemd op je videogesprek. Klik daarvoor rechtsonder op Instellingen en kies Video. De Basisresolutie en de Beeldverhouding stel je bij voorkeur in op die van je beeldscherm, bijvoorbeeld 1920 × 1080 bij 16:9. Nog belangrijker is de eigenlijke Uitvoerresolutie voor je video. Tenzij je eigen videoconferentietool anders suggereert, lijkt 1280 × 720 bij 16:9 ons een aanvaardbare keuze. De andere opties mag je in principe ongemoeid laten. Bevestig je aanpassingen met OK.

Controleer nu ook even of de installatie van de plug-in goed is verlopen. Als dat zo is, dan staat in het menu Tools onder meer de optie VirtualCam aan. Die hebje straks nodig.

Je hoeft de uitvoerresolutie niet hoger in te stellen dan die van je videogesprek.

© PXimport

Achtergrond

Onderaan het venster van OBS Studio heb je inmiddels enkele venster opgemerkt, waaronder Scènes en Bronnen. Voor onze virtuele achtergrond is vooral deze van belang. Standaard begin je met één scène en dat volstaat hier. Je kunt overigens altijd nog scènes toevoegen via het plus-knopje, onderaan links.

Het is nu de bedoeling dat je aan deze scène een bron koppelt. Dat kan een Beeldschermcapture of een Vensteropname zijn, al zijn die vooral nuttig voor instructievideo’s. Voor onze virtuele achtergrond hebben we alleen een geschikte foto of video nodig. Wat dacht je bijvoorbeeld van een foto van een paradijselijk eiland op de Bahama’s of van een video met hectische straatbeelden in downtown New York? Die heb je misschien zelf al of je vindt vast geschikte, rechtenvrije exemplaren via YouTube of Google.

Let op dat de dimensies minstens even groot zijn als die van je uitvoerresolutie (bijvoorbeeld 1270 op 720 pixels). En bij voorkeur ook met min of meer vergelijkbare beeldverhoudingen. Overigens kun je ook meerdere achtergronden als bron toevoegen, zodat je eventueel zelfs tijdens je videogesprek een virtuele sprong van de Bahama’s naar New York kunt maken, of omgekeerd.

Ook in Google vind je vast geschikte en rechtenvrije achtergrondplaatjes.

© PXimport

Bron toevoegen

Je beschikt inmiddels over een of meerdere geschikte achtergronden in de vorm van een foto- of videobestand. Om die in OSB Studio als bron toe te voegen, klikje op het plus-knopje onderaan het Bronnen-venster. Kies vervolgens voor Afbeelding (voor een foto) of Mediabron (voor een video). De verdere werkwijze is hetzelfde, maar besef wel dat een video-achtergrond meer van je hardware en internetconnectie vraagt.

Selecteer de optie Nieuwe maken, geef een geschikte bron op, laat het vinkje staan bij Maak bron zichtbaar en bevestig met OK. Verwijs met de knop Bladeren naar het gewenste bestand en klik op Openen.

Ga je voor een videobestand, zorg er dan bij voorkeur voor dat de video langer duurt dan het gesprek. Of plaats eventueel een vinkje bij Herhalen. Bevestig je keuzes met OK. Het bestand verschijnt nu zowel in het venster Bronnen als in de voorafbeelding. Eventueel voegje nu op vergelijkbare manier nog andere bronnen voor een extra achtergrond toe.

De Bahama’s kunnen niet wachten op ons exotische videogesprek.

© PXimport

Bronbeheer

Heb je een verkeerde bron toegevoegd dan zet je dat snel weer recht. Je kunt een foutieve bron eenvoudigweg verwijderen. Selecteer de bron en druk op het min-knopje of je past die aan: klik op het tandwielpictogram en verwijs met Bladeren naar een beter exemplaar. Kies een andere naam voor een bron, klik die hiervoor met rechts aan en kies Hernoemen.

Heb je inderdaad meerdere bronnen toegevoegd dan wil je die vast niet tegelijk tonen. Je maakt eventueel overtollige bronnen (tijdelijk) onzichtbaar door op het oogicoontje te klikken of je selecteert de gewenste bron en je zorgt er met de pijltoetsen onderaan het venster voor dat die helemaal bovenaan de stapelorde komt.

Komt de resolutie van je bron niet helemaal overeen met de ingestelde uitvoerresolutie dan kun je de locatie en de schaal van het (geselecteerde) achtergrondbeeld nog handmatig aanpassen door (een van de randen van) het rode kader te verplaatsen. Of je klikt met rechts op de bron en je kiest Transformeren, In scherm passen. Overigens tref je in dit menu ook nog andere handige opties aan, zoals kantelen, draaien en spiegelen.

Desnoods zorg je er met een paar muisklikken voor dat je bron precies in het beeld past.

© PXimport

¬Webcam

De virtuele achtergrond staat nu klaar maar je moet natuurlijk ook nog je webcambeeld als bron erbij halen. We gaan ervanuit dat die intussen al (correct) is aangesloten op je pc. Klik op het plus-knopje bij Bronnen en kies Video opnameapparaat. Vul een naam in bij Nieuwe maken (bijvoorbeeld Webcam) en bevestig met OK. Bij Apparaat verwijsje naarje webcam. Als het goed is krijgje daarvan het livebeeld in een voorbeeldweergave te zien.

In principe kunje hier alle opties verder ongewijzigd laten, maar bekijkje toch even wat er achter Video Instellen schuilgaat. Wijzelf ontdekten hier bijvoorbeeld de handige functie Follow my face, waarbij de webcam op het gezicht gefocust blijft. Bevestig met OK en zorg dat de webcambron helemaal bovenaan komt. Schaal en positioneer de webcamvideo naar wens op je achtergrondbeeld, bijvoorbeeld onderaan links of rechts.

Voeg ook je webcambeeld toe en optimaliseer waar nodig.

© PXimport

Filter

Over naar wellicht het ‘lastigste’ deel van de gehele operatie: het aanbrengen van het doek en het optimaal wegfilteren van je eigen, fysieke achtergrond. Kies in elk geval een doek met een egale kleur die niet voorkomt in je gelaat of je kleding, zoals felgroen of -blauw. Span het zo strak mogelijk op achter je lichaam of bureaustoel. Zorg dat het doek groot genoeg is zodatje geen ongewenste delen van je eigen achtergrond te zien krijgt in de voorbeeldweergave.

Ziet alles er goed uit, klik dan met rechts op je webcambron en kies Filters. In het onderste venster, bij Effect Filters, druk je op het plus-knopje en kies je Chroma Key. Vul een naam in (bijvoorbeeld Groen doek) en experimenteer met de opties voor een optimaal resultaat.

Bij Key Kleurtype kiesje wellicht Groen of Blauw of eventueel Custom voor een eigen kleur. Stel de Tolerantie-waarde in tot het videobeeld alleen nog uzelf te zien geeft, al dan niet inclusief stoel. Mogelijk zal een optimale waarde hier in de buurt van 500 liggen. Druk op Sluiten zodra alles prima oogt .

Links: met groene handdoek. Rechts: na toepassing van het filter.

© PXimport

Videogesprek

Het webcambeeld met de virtuele achtergrond mag er dan goed uitzien in OBS Studio, het is wel de bedoeling datje deze beelden tot in je favoriete videoconferentietool krijgt.

Allereerst zorgen we ervoor dat het beeld uit OBS Studio naar een virtuele webcam wordt overgezet. Open hiervoor het menu Tools en selecteer Virtualcam. Je kunt de standaardoptie hier normaal gesproken ongemoeid laten. Zorg wel dat bij Target Camera de optie OBS-Camera is geselecteerd en dus niet je fysieke webcam. Bevestig je instellingen met Start en laat OBS Studio draaien.

De hoogste tijd nu om je videoconferentietool erbij te halen. Wij nemen hier MS Teams als voorbeeld, maar dat kan dus net zo goed een andere videoapplicatie zijn. Zowat elke applicatie laat je tenslotte toe de gewenste webcam te selecteren. In MS Teams klik je alvast op Vergaderen. Je zorgt ervoor dat de Camera en Microfoon zijn ingeschakeld enje kiest Aangepaste installatie. In het rechtervenster, bij Camera verwijsje naar de gevirtualiseerde OBS-Camera, in plaats van naar je fysieke webcam. Als het goed is krijgt je nu dezelfde beelden als in OBS Studio te zien: je gezicht, blakend van Bahama-pret. Veel plezier met OBS Studio.

Het gefilterde en gevirtualiseerde webcambeeld van OBS Studio, live in MS Teams.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten