ID.nl logo
Achtergronden bij videocalls regel je met OBS Studio
© PXimport
Huis

Achtergronden bij videocalls regel je met OBS Studio

Het coronavirus heeft een stevige boost gegeven aan online werken. Daarmee houden we tenminste contact met collega’s en ook met familie en vrienden. We zijn massaal aan de videoconferentietools gegaan. Daarvoor moet ons thuiskantoor of huiskamer er natuurlijk wel toonbaar uitzien. Dat is zo geregeld. Met OBS Studio heb je snel een blits stadcentrum of een paradijselijk strand als achtergrond.

Software

Het is waar dat een aantal videoconferentietools zelf een optie heeft om de echte achtergrond door een virtuele versie te vervangen. Daar kleven alleen vaak beperkingen aan. Je kunt bijvoorbeeld niet voor eigen afbeeldingen of video’s kiezen. Het resultaat is ook vaak niet optimaal. De kans is groot dat je achtergrond veel beter oogt met OBS Studio.

Dat kan overigens alleen in combinatie met een glad, egaal en felgekleurd scherm of doek. Maar dat hoeft niet veel meer te zijn dan een laken of een grote badhanddoek, bij voorkeur groen of eventueel blauw, die je achter je opspant. Daarover straks meer.

We beginnen nu eerst met het downloaden van OBS Studio. We kiezen voor de Windows 64-bitvariant, maar je vindt hier ook een 32-bitversie evenals een Linux- en een macOS-editie. De tool is met enkele muisklikken te installeren.

Wacht nog even met het opstarten, omdat je ook een plug-in nodig hebt. Die vind je   hier. Download obs-virtualcam-2.0.5-Windows-installer.exe en installeer het programma. Tijdens de installatie verwijs je naar de installatiemap van OBS Studio (standaard is dat C:\Program Files\obs-studio). Hebje ook nog eens een webcam en microfoon aangesloten, dan ben je echt klaar om aan de slag te gaan.

©PXimport

Uitvoerresolutie

Start je de tool de eerste keer op dan verschijnt de Automatische configuratieassistent, maar die kunt u, gelet op onze doeleinden gerust wegklikken. Wel moet je de resolutie instellen die optimaal is afgestemd op je videogesprek. Klik daarvoor rechtsonder op Instellingen en kies Video. De Basisresolutie en de Beeldverhouding stel je bij voorkeur in op die van je beeldscherm, bijvoorbeeld 1920 × 1080 bij 16:9. Nog belangrijker is de eigenlijke Uitvoerresolutie voor je video. Tenzij je eigen videoconferentietool anders suggereert, lijkt 1280 × 720 bij 16:9 ons een aanvaardbare keuze. De andere opties mag je in principe ongemoeid laten. Bevestig je aanpassingen met OK.

Controleer nu ook even of de installatie van de plug-in goed is verlopen. Als dat zo is, dan staat in het menu Tools onder meer de optie VirtualCam aan. Die hebje straks nodig.

©PXimport

Achtergrond

Onderaan het venster van OBS Studio heb je inmiddels enkele venster opgemerkt, waaronder Scènes en Bronnen. Voor onze virtuele achtergrond is vooral deze van belang. Standaard begin je met één scène en dat volstaat hier. Je kunt overigens altijd nog scènes toevoegen via het plus-knopje, onderaan links.

Het is nu de bedoeling dat je aan deze scène een bron koppelt. Dat kan een Beeldschermcapture of een Vensteropname zijn, al zijn die vooral nuttig voor instructievideo’s. Voor onze virtuele achtergrond hebben we alleen een geschikte foto of video nodig. Wat dacht je bijvoorbeeld van een foto van een paradijselijk eiland op de Bahama’s of van een video met hectische straatbeelden in downtown New York? Die heb je misschien zelf al of je vindt vast geschikte, rechtenvrije exemplaren via YouTube of Google.

Let op dat de dimensies minstens even groot zijn als die van je uitvoerresolutie (bijvoorbeeld 1270 op 720 pixels). En bij voorkeur ook met min of meer vergelijkbare beeldverhoudingen. Overigens kun je ook meerdere achtergronden als bron toevoegen, zodat je eventueel zelfs tijdens je videogesprek een virtuele sprong van de Bahama’s naar New York kunt maken, of omgekeerd.

©PXimport

Bron toevoegen

Je beschikt inmiddels over een of meerdere geschikte achtergronden in de vorm van een foto- of videobestand. Om die in OSB Studio als bron toe te voegen, klikje op het plus-knopje onderaan het Bronnen-venster. Kies vervolgens voor Afbeelding (voor een foto) of Mediabron (voor een video). De verdere werkwijze is hetzelfde, maar besef wel dat een video-achtergrond meer van je hardware en internetconnectie vraagt.

Selecteer de optie Nieuwe maken, geef een geschikte bron op, laat het vinkje staan bij Maak bron zichtbaar en bevestig met OK. Verwijs met de knop Bladeren naar het gewenste bestand en klik op Openen.

Ga je voor een videobestand, zorg er dan bij voorkeur voor dat de video langer duurt dan het gesprek. Of plaats eventueel een vinkje bij Herhalen. Bevestig je keuzes met OK. Het bestand verschijnt nu zowel in het venster Bronnen als in de voorafbeelding. Eventueel voegje nu op vergelijkbare manier nog andere bronnen voor een extra achtergrond toe.

©PXimport

Bronbeheer

Heb je een verkeerde bron toegevoegd dan zet je dat snel weer recht. Je kunt een foutieve bron eenvoudigweg verwijderen. Selecteer de bron en druk op het min-knopje of je past die aan: klik op het tandwielpictogram en verwijs met Bladeren naar een beter exemplaar. Kies een andere naam voor een bron, klik die hiervoor met rechts aan en kies Hernoemen.

Heb je inderdaad meerdere bronnen toegevoegd dan wil je die vast niet tegelijk tonen. Je maakt eventueel overtollige bronnen (tijdelijk) onzichtbaar door op het oogicoontje te klikken of je selecteert de gewenste bron en je zorgt er met de pijltoetsen onderaan het venster voor dat die helemaal bovenaan de stapelorde komt.

Komt de resolutie van je bron niet helemaal overeen met de ingestelde uitvoerresolutie dan kun je de locatie en de schaal van het (geselecteerde) achtergrondbeeld nog handmatig aanpassen door (een van de randen van) het rode kader te verplaatsen. Of je klikt met rechts op de bron en je kiest Transformeren, In scherm passen. Overigens tref je in dit menu ook nog andere handige opties aan, zoals kantelen, draaien en spiegelen.

©PXimport

¬Webcam

De virtuele achtergrond staat nu klaar maar je moet natuurlijk ook nog je webcambeeld als bron erbij halen. We gaan ervanuit dat die intussen al (correct) is aangesloten op je pc. Klik op het plus-knopje bij Bronnen en kies Video opnameapparaat. Vul een naam in bij Nieuwe maken (bijvoorbeeld Webcam) en bevestig met OK. Bij Apparaat verwijsje naarje webcam. Als het goed is krijgje daarvan het livebeeld in een voorbeeldweergave te zien.

In principe kunje hier alle opties verder ongewijzigd laten, maar bekijkje toch even wat er achter Video Instellen schuilgaat. Wijzelf ontdekten hier bijvoorbeeld de handige functie Follow my face, waarbij de webcam op het gezicht gefocust blijft. Bevestig met OK en zorg dat de webcambron helemaal bovenaan komt. Schaal en positioneer de webcamvideo naar wens op je achtergrondbeeld, bijvoorbeeld onderaan links of rechts.

©PXimport

Filter

Over naar wellicht het ‘lastigste’ deel van de gehele operatie: het aanbrengen van het doek en het optimaal wegfilteren van je eigen, fysieke achtergrond. Kies in elk geval een doek met een egale kleur die niet voorkomt in je gelaat of je kleding, zoals felgroen of -blauw. Span het zo strak mogelijk op achter je lichaam of bureaustoel. Zorg dat het doek groot genoeg is zodatje geen ongewenste delen van je eigen achtergrond te zien krijgt in de voorbeeldweergave.

Ziet alles er goed uit, klik dan met rechts op je webcambron en kies Filters. In het onderste venster, bij Effect Filters, druk je op het plus-knopje en kies je Chroma Key. Vul een naam in (bijvoorbeeld Groen doek) en experimenteer met de opties voor een optimaal resultaat.

Bij Key Kleurtype kiesje wellicht Groen of Blauw of eventueel Custom voor een eigen kleur. Stel de Tolerantie-waarde in tot het videobeeld alleen nog uzelf te zien geeft, al dan niet inclusief stoel. Mogelijk zal een optimale waarde hier in de buurt van 500 liggen. Druk op Sluiten zodra alles prima oogt .

©PXimport

Videogesprek

Het webcambeeld met de virtuele achtergrond mag er dan goed uitzien in OBS Studio, het is wel de bedoeling datje deze beelden tot in je favoriete videoconferentietool krijgt.

Allereerst zorgen we ervoor dat het beeld uit OBS Studio naar een virtuele webcam wordt overgezet. Open hiervoor het menu Tools en selecteer Virtualcam. Je kunt de standaardoptie hier normaal gesproken ongemoeid laten. Zorg wel dat bij Target Camera de optie OBS-Camera is geselecteerd en dus niet je fysieke webcam. Bevestig je instellingen met Start en laat OBS Studio draaien.

De hoogste tijd nu om je videoconferentietool erbij te halen. Wij nemen hier MS Teams als voorbeeld, maar dat kan dus net zo goed een andere videoapplicatie zijn. Zowat elke applicatie laat je tenslotte toe de gewenste webcam te selecteren. In MS Teams klik je alvast op Vergaderen. Je zorgt ervoor dat de Camera en Microfoon zijn ingeschakeld enje kiest Aangepaste installatie. In het rechtervenster, bij Camera verwijsje naar de gevirtualiseerde OBS-Camera, in plaats van naar je fysieke webcam. Als het goed is krijgt je nu dezelfde beelden als in OBS Studio te zien: je gezicht, blakend van Bahama-pret. Veel plezier met OBS Studio.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.