ID.nl logo
Zo maak je een stamboom met Family Tree Builder
© PXimport
Huis

Zo maak je een stamboom met Family Tree Builder

Het heeft wel wat weg van detectivewerk: het interviewen van betrokkenen en het rommelen in vaak stoffig bewijsmateriaal om uiteindelijk tot een reconstructie van de feiten te komen. In het opzetten van een heuse familiestamboom gaat best veel tijd zitten, maar de gebruiksvriendelijke tool Family Tree Builder kan je een grote dienst bewijzen.

Tip 01: Edities

Heb je genealogische ambities en wil je het onderste uit de kan halen, download dan Family Tree Builder en lees de handleiding op halen dan raden we je aan de verzorgde handleiding te downloaden. Hier vind je de handleiding, die zo’n 500 pagina’s telt, in diverse talen, waaronder het Nederlands. Onze eigen workshop van vijf pagina’s kan daar vanzelfsprekend niet aan tippen, maar zet je wel sneller op de juiste weg doordat we de belangrijkste mogelijkheden van het programma langslopen.

De basisversie van Family Tree Builder voor Windows download je hier. Deze versie is gratis en bevat enkele beperkingen, zo mist het enkele geavanceerde mogelijkheden als Smart Matches, DNA-functies en Instant Discoveries en ben je beperkt tot een stamboom van 250 personen. Word je stamboom groter, dan heb je de PremiumPlus-editie nodig waarvoor je het eerste jaar 139 euro betaalt en daarna jaarlijks 189 euro. Let wel, dat gaat alleen over het aantal personen dat je naar je online stamboom kunt publiceren. Werk je offline, dan kun je een onbeperkt aantal personen toevoegen, ook in de gratis versie. Overstappen naar een duurder account kan overigens op elk moment. Je kunt je dus eerst rustig vertrouwd raken met het programma in de gratis editie.

©PXimport

Alternatieven

Er zijn heel wat genealogische programma’s beschikbaar, dat blijkt bijvoorbeeld uit het overzicht op Wikipedia van genealogiesoftware. Je vindt hier een aantal gratis programma’s, zoals zoals Aldfaer, Brother’s Keeper en Gramps. Toch maken wij een stamboom met Family Tree Builder, mede omdat dit (wereldwijd) een van de populairste programma’s is, in het Nederlands beschikbaar is en erg veel mogelijkheden biedt. Bovendien is de basisversie gratis. Met welk programma je uiteindelijk aan de slag wilt, hangt vooral van je eisen en je persoonlijke smaak af. Daarnaast is het belangrijk dat de tool met het gedcom-formaat (GEnealogical Data COMmunication) overweg kan, zowel voor in- als uitvoer. Dit universeel erkende formaat zorgt er namelijk voor dat je vlot informatie met andere tools kunt uitwisselen en moeiteloos naar een andere applicatie overschakelt.

©PXimport

Werk je offline, dan kun je een onbeperkt aantal personen toevoegen, ook in de gratis versie

-

Tip 02: Programma starten

Family Tree Builder (FTB) laat zich met een paar muisklikken installeren. Let er tijdens de installatie wel op dat je de gewenste taal selecteert, Dutch. Als je het programma daarna voor de eerste keer opstart, moet je je registreren. Bevestig vervolgens met Doorgaan om echt met FTB aan de slag te gaan. Tegelijkertijd duikt er een browservenster op dat je van de voordelen van een familiesite wil overtuigen. Een venster verder moet je al kiezen tussen Maak Nieuwe Boom Aan en Importeer GEDCOM (zie kader ‘Alternatieven’). We gaan ervan uit dat je zelf nog niet over een familiestamboom beschikt waardoor je waarschijnlijk voor de eerste optie kiest. Een andere optie is het venster ook gewoon te sluiten en eerst rond te gaan neuzen in het meegeleverde voorbeeldproject, met de familie Kennedy-Onassis als gewillige proefpersonen. Ga hiervoor naar Bestand / Project openen en selecteer Sample. Dit is een goede manier om FTB alvast onder de knie te krijgen voordat je aan je je aan je eigen familieproject waagt.

©PXimport

Tip 03: Stamboom creëren

Ben je er klaar voor om aan je eigen stamboom te beginnen? Kies dan Bestand / Nieuw Project. We gaan ervan uit dat je jezelf ook een plaats in de stamboom gunt, dus laat het vinkje staan bij Ik maak deel uit van de nieuwe stamboom. Klik op Maak Nieuwe Boom Aan. Na het invullen van een projectnaam duiken twee vensters op, waar je enkele gegevens van je beide ouders kwijt kunt. In de volgende vensters vul je vergelijkbare informatie in over je grootouders – voor zover je over de nodige gegevens beschikt. Nadat je bevestigd hebt met Gereed prijken de eerste personen al in je stamboom. Om informatie toe te voegen of te wijzigen dubbelklik je op de naam in het linkervenster (tabblad Personen) en vervolgens op de bijbehorende kaart in het rechtervenster. Er verschijnt weer een nieuw venster met tabbladen als Info (opleiding en beroep), Contact (adressen), Vermeldingen (bronnen), Notities, Feiten en Meer.

Om foto’s toe te voegen, blijf je op het tabblad Hoofd en klik je op Foto’s. Selecteer de optie Foto’s verbinden en klik op Nieuw (klik je hier het pijltje aan, dan kun je ook video’s, audiofragmenten en documenten toevoegen). Druk op de knop Bladeren, verwijs naar je foto(‘s) en bevestig met Volgende. Plaats eventueel een vinkje bij Foto’s aan <geselecteerde persoon> koppelen en rond af met Voltooien en met Ok.

Lees alvast tip 5 om te weten te komen hoe je in één keer een hele zooi mediabestanden kunt importeren om te gebruiken voor je stamboom.

©PXimport

Tip 04: Stamboom uitbreiden

Je familiestamboom is ongetwijfeld wel iets omvangrijker dan jezelf en je (groot)ouders. Gelukkig zijn er in FTB diverse manieren waarop je je stamboom uit kunt breiden. Selecteer alvast de persoon aan wie je een familielid, zoals een partner, kind of grootouder, wilt toevoegen. De kans is groot dat je in het hiërarchische stamboompaneel de nodige kaders terugvindt, zoals Moeder toevoegen, Vader toevoegen, Echtgen(o)ot(e) toevoegen of Gezin toevoegen. Dubbelklik op een van deze kaders om de bijbehorende gegevens in te vullen. Druk je in dit venster op de knop Meer details dan kom je weer terecht in het venster met diverse tabbladen, zoals beschreven in tip 3.

Vind je niet meteen de juiste relatie terug in een van de kaders, klik dan linksboven op Persoon toevoegen. In het uitklapmenu verschijnen dan onder meer ook Broer van <persoon> toevoegen, Zuster van <persoon> toevoegen en ook Niet-verwante persoon toevoegen.

©PXimport

Tip 05: Media toevoegen

In tip 3 heb je eerst een persoon geselecteerd en daar vervolgens foto’s of andere media aan gekoppeld. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat je al een hele reeks mediabestanden klaar hebt staan en die het liefst in één keer in FTB importeert zodat je ze dan gaandeweg aan een of meer personen kunt koppelen. Klik daarvoor op Foto’s in de werkbalk, net onder de menubalk. Om te vermijden dat de mediabestanden allemaal in één grote collectie terechtkomen, kun je het best eerst een paar albums aanmaken. Daartoe open je het tabblad Albums in het linkerpaneel en druk je op Nieuw. Vul een geschikte naam in en selecteer het album. Vervolgens druk je in het rechterpaneel op de knop Nieuw en kies je Nieuwe foto’s. De toegevoegde foto’s worden nu in dit album opgenomen. Om specifieke personen aan de foto te koppelen, open je het tabblad Verbindingen en dubbelklik je in de lijst met Personen op de gewenste personen. Gaat het om een groepsfoto, selecteer dan eerst de naam van de persoon, klik op Gezicht markeren en trek een kader rond het gezicht van die persoon. FTB zal dan de naam van die persoon tonen zodra je met de muisaanwijzer over die foto gaat. Het toevoegen aan een album en het koppelen van de andere media (video, audio, documenten) verloopt op dezelfde wijze.

©PXimport

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ielige stamboom verandert in een reus

-

Tip 06: Zoeken en vervangen

Hoe langer en hoe dieper je in de archieven graaft, hoe groter de kans is dat je eens zo ielige stamboom uitgroeit tot een heel potige versie. Prachtig natuurlijk, maar het nadeel is dat je niet meer goed door je stamboom kunt navigeren. De schuifknop bij Generaties, boven aan de stamboom, waarmee je meer of minder generaties in beeld brengt, biedt wel enig soelaas, maar het snelfilter zet pas echt zoden aan de dijk. Je vindt het filter boven aan het tabblad Personen, links van de stamboom. Je hoeft alleen maar een voornaam en/of familienaam in te tikken en FTB toont je meteen het (eerste) resultaat in de stamboom. Verfijnen kan via de knop Zoeken, boven aan de stamboom. Het tabblad Standaard bevat talrijke filtercriteria die zich vooral toespitsen op eerder toegevoegd feitenmateriaal. Op het tabblad Geavanceerd kun je nog meer criteria kwijt die onder meer met toegevoegde notities verband houden. De filterresultaten komen in het linkervenster terecht. Om snel in te zoomen op een specifiek persoon, klik je erop met de rechtermuisknop en kies je Weergeven in de stamboom. Druk op de knop Wissen in het venster Personen zoeken om het ingestelde filter weer weg te halen.

Erg handig is ook de functie Zoeken en vervangen. Je vindt ‘m bij Bewerken op de menubalk. Je vult zowel Zoeken naar als Vervangen door in en je geeft via Selecteer aan met welk type gegevens FTB rekening moet houden. Zo kun je bijvoorbeeld een spelfout in je hele stamboom in één keer corrigeren.

©PXimport

Tip 07: Diagrammen maken

De stamboom mag dan het centrale concept zijn, FTB bevat ook fraaie diagrammen en rapporten. Van de diagrammen zijn verschillende types beschikbaar, waaronder voorouderdiagrammen, cirkeldiagrammen en alles-in-een diagrammen. Druk alvast op de knop Diagrammen in de werkbalk of rechtsklik op de naam van de persoon die centraal in het diagram moet komen te staan en kies voor Diagrammen. De optie Diagrammen Wizard werkt het handigst, omdat je hiermee meer feedback krijgt over de typen diagrammen. Selecteer het gewenste type evenals de diagramweergave (grafiekstijl). Bevestig tot slot met Maak diagram.

Wil je toch een andere hoofdpersoon voor je diagram, dan is meer dan een dubbelklik op de naam van die persoon in lijst met Personen niet nodig. Vind je de uiteindelijke weergave toch niet mooi, met de knop Weergaven, boven aan het diagram, kun je aan de hand van voorbeeldweergaven snel een betere keuze maken. Met de knop Opties kun je allerlei eigenschappen van het diagram aanpassen, opgedeeld in zeven tabbladen. De mogelijkheden spreken grotendeels voor zich. Wat wel nuttig is om te weten: op het tabblad Algemeen kun je het diagram afstemmen op een specifiek papierformaat en geef je ook de afdrukstand aan (Liggend of Staand). Op het tabblad Achtergrond is het mogelijk een eigen achtergrondafbeelding toe te voegen en de transparantiegraad in te stellen. Je kunt het diagram zelfs laten afdrukken of online een stamboomposter bestellen. De prijzen beginnen vanaf circa 70 euro, exclusief de (hoge) verzendkosten voor verzending naar buiten de VS.

©PXimport

Family Tree Builder voorziet in fraaie diagrammen en uitgebreide rapporten van de stamboom

-

Tip 08: Rapporten genereren

Heb je geen behoefte aan zo’n grafisch ogende stamboom, maar ben je meer geïnteresseerd in de naakte data, druk dan op de knop Rapporten op de werkbalk. Ook voor deze vorm zijn heel wat types beschikbaar, zoals Gezinsblad, Verwantschappen, Voorouders, Tijdlijn, enzovoort. Nagenoeg alle rapporttypes genereer je met één druk op de knop. Wel kun je via de knop Opties elk rapport nog bijsturen door bijvoorbeeld meer of minder details weer te geven of andere lettertypes in te stellen. Uiteraard kun je elk rapport afdrukken, maar je kunt een rapport ook opslaan in het rtf-, html- of pdf-formaat. Kies je ervoor om het rapport op te slaan als Boekrapport, geef dan eerst aan wie de centrale persoon van het rapport moet zijn. Vervolgens duid je aan welke rubrieken je in het rapport wilt opnemen. Het resultaat is een fraai pdf-bestand (in het Nederlands).

©PXimport

Tip 09: Publiceren

Standaard zorgt FTB voor een online back-up van je stamboom. Een soort automatische synchronisatie, wat inhoudt dat je familiestamboom ook online wordt gecreëerd. Vanuit Family Tree Builder kun je die online plek ook bereiken: klik in de werkbalk op Familiesite en kies Familiesite bezoeken. Best handig, maar maak je gebruik van de gratis versie, dan toont de stamboom niet meer dan 250 personen.

Om van je offline stamboom een online versie te maken, open je het menu Synchroniseren (Publiceren) en kies je voor Synchronisatie-instellingen. Met een druk op Synchroniseer Nu wordt de upload meteen voor je geregeld, maar je doet er goed aan eerst even de Geavanceerde instellingen door te lopen, zodat je kunt aangeven of en welke personen en foto’s je wilt synchroniseren.

Als de locatie van de back-up niet bevalt, is het mogelijk deze achteraf nog te wijzigen. Ga daarvoor naar het het menu Extra en kies Opties en open Synchroniseren. Geef aan of je automatische synchronisatie wenst, wat de opslagfrequentie moet zijn, of je de data wilt versleutelen en hoeveel back-ups je wenst.

Eenmaal op je familiesite klik je op Stamboom / Mijn stamboom, waarna je uit verschillende weergaves kunt kiezen. Klik op je profielnaam en kies Site-instellingen om het actuele aantal personen evenals je opslagruimte (gratis tot 500 MB) te zien. Het is tevens mogelijk je stamboom aan te passen en uit te breiden vanuit de familiesite. Via Start / Familie uitnodigen laat je uitgenodigde familieleden toe de stamboom te bekijken en te bewerken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.